Jump to content

КИЋЕЊЕ ЈЕЛКЕ…католички или православни обичај? …. ХРИШЋАНСКИ обичај !

Препоручена порука

• Гости

1262018405.jpg?w=400

Радмила Мишев …разговарала сам о томе са Алексејем и питала га да ли је кићење јелке католички обичај, с обзиром да се код нас за Божић кити и у кућу уноси бадњак. Алексеј је по оцуРус и као мали одлазио је у Руску цркву у Београду, где је упознао дивног свештеника о. Василија Тарасјева, који је био старешина цркве. То је био човек као из руских бајки, благог лика, дуге браде, пун љубави, разумевања, сироке словенске дусе и велики духовник.

Питао га је зашто се у Руској цркви за Божић кити јелка, а у српској бадњак. О. Василије му је тада рекао:

“Бадњак је стари српски обичај, јединствен као и српска слава, и зато га треба поштовати и никако не дозволити да се извитопери и промени неким “новокомпонованим” обичајима. Међутим, није јелка католички обичај, јер ево, и ми је китимо. У руском народу постоји оваква прича: Кад се родио Христос Богомладенац, звезда са неба је водила мудраце са истока показујући им пут све до пећине у којој се налазила Богородица са Христом. Они су се поклонили тек рођеном Цару Славе и принели Му дарове; затим су дошли пастири и они су се поклонили приносећи своје дарове. Изнад пећине у којој је Христос рођен расла су три дрвета, бор, кедар и јела, које је обасјала светлост Христовог рођења, па су пожелели да и они нешто поклоне. Кедар је затресао своје гране и пред пећину су пале његове иглице препуне дивног мириса. Бор је спустио најлепше шишарке, а сирота јела је горко плакала јер она није имала мирисног уља у иглицама, а ни шишарки.

Јелкине сузе је видела звезда па се сажалила, и због њене велике жеље да дарује Богомладенца није дозволила да остане тужна у тој ноћи. Послала је једну малену звездицу да се спусти на врх јелке. Тада је јелка засјала звезданом светлошћу и дубоко се клањајући спустила звездицу пред пећину где је у јаслама на сламици лежао Богомладенац Христос. Зато се и данас на врх јелке ставља звездица, као знак и знамен љубави према Христу. Ето, то је стара руска бајка, а кићење јелке је општехришћански обичај. Нико неће погрешити ако кити јелку, али треба знати зашто се то ради. Не због календарске Нове године, него због Божића, а дарови испод јелке су подсећање на Христово рођење, на највећи дар који је икада људима дат, и та радост треба да обрадује дечицу, зашто не и бадњак и јелка, но треба испричати маленима све о бадњаку и о јелки.”…

Аутор – Радмила Мишев – ТРАГАЊЕ ЗА ДУХОВНИМ ВИДОМ ( део из књиге )

Извор – Манастир Лепавина

Подели на овим сајтовима

"Jer su uredbe u naroda taština, jer seku drvo u šumi, delo ruku umetničkih sekirom; Srebrom i zlatom ukrašuju ga, klinima i čekićima utvrđuju ga da se ne pomiče;" Јеремија 10:3-4

:)))

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Јелкине сузе је видела звезда па се сажалила, и због њене велике жеље да дарује Богомладенца није дозволила да остане тужна у тој ноћи.

Аутор – Радмила Мишев – ТРАГАЊЕ ЗА ДУХОВНИМ ВИДОМ ( део из књиге )

Извор – Манастир Лепавина

Дивна бајка.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Коме?

У конкретном случају доконим умовима са фотке.

Који је циљ таквог глупирања - скретање пажње на себе или нешто друго? Изражавају креативност? 

Нису превазишли пубертетски доживљај света и човека?

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Који је циљ таквог глупирања - скретање пажње на себе или нешто друго? Изражавају креативност? 

Очекујеш да ја одговорим? Треба да нагађам?

Подели на овим сајтовима

Овај психологизам си додала накнадно? Шта уопште и значи та "пубертетски доживљај света и човека" фраза?

Пази, морам бити сигуран у смисао реченог да бих био у стању да дам свој суд, пошто иначе нагињем логицизму, једино ако није констатација у форми питања, онда није нарочито ни битно.
Подели на овим сајтовима

Да, јесте констатација у форми питања.

Али је и тако формулисано сврха тога и даље нејасна, пошто је аутор већ дао објашњење:

Movember has come and gone… but it’s spirit lives on in DECEMBEARD! Early November, I thought about doing a photography project to support men’s health and prostate cancer awareness.

http://www.boredpanda.com/the-twelve-beards-of-christmas/

Због тога сам инсистирао, или ти скренуо пажњу, на психологизам... који је као схватање у овом случају резултирао искључиво из површног расуђивања, а, рекао бих ту, и из потребе за одређеном афирмацијом.
Подели на овим сајтовима

A ti sa tvojim avtarom? Jel i on besmisleno glupiranje ili je on duboka umetnost? :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Али је и тако формулисано сврха тога и даље нејасна, пошто је аутор већ дао објашњење:

Због тога сам инсистирао, или ти скренуо пажњу, на психологизам... који је као схватање у овом случају резултирао искључиво из површног расуђивања, а, рекао бих ту, и из потребе за одређеном афирмацијом.

Моја је грешка јер се нисам ни осврнула на објашњење.

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...