Jump to content

Новинар годину дана са чипом у руци

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

Холандски блогер Рене Шумекер у септембру је уградио у руку НФЦ чип да тестира предности и недостатке ове технологије

rene-sumeker2.png

Чип величине зрна пиринча убачен је Ренеу Шумекеру иглом у леву руку између кажипрста и палца (Фото лична архива)

Кад дође на посао у своју канцеларију у Амстердаму, Рене Шумекер не вади идентификациону картицу већ само махне руком поред читача. На сличан начин откључа и свој компјутер, јер у руци има НФЦ чип, исти као у новом „ајфону 6” или у електронским картама за превоз.

На једном догађају који је крајем септембра организовала његова медијска кућа, Рене је био први од десет добровољаца којима је иглом у руку убачен чип величине зрна пиринча.

– Мало је пецкало. Трајало je свега неколико секунди, али су тражили да се продужи на 30 секунди да би сви могли да сниме и фотографишу. Следећег дана сам проверио да није можда негде одлутао кроз руку, али био је ту – показивао је Шумекер свој чин новинарима на скупу о сајбер безбедности у Варшави прошлог викенда.

Многи су га гледали у неверици, шалећи се како је смислио добар начин да натера згодну девојку да му опипа руку.

Шумекер је блогер и новинар холандског огранка америчке медијске мреже Ај-Ди-Џи. Пише о новим технологијама, приватности и безбедности података, па је разумљиво било чуђење његове супруге, иначе пореклом Српкиње, зашто он који је толико писао о приватности дозвољава такву „инвазију”.

– Објаснио сам јој да је то баш зато што пишем и држим предавања на ту тему. Морам лично да се уверим. Много ме више занима како овај чип може да се злоупотреби него како може да се употреби. Људи мисле на корисне стране технологије, али постоје ризици и ја желим да укажем на проблем. Желим да урадим све што могу да код људи пробудим свест о ризицима коришћења технологије – објаснио је.

До наредног септембра, до када траје експеримент, биће му омогућено да руком плаћа када нешто купује и да уместо картице за градски превоз, попут нашег бусплуса, на читач прислони руку. Разговарао је и са компанијом „Мекафи” која се бави безбедношћу на интернету. Они желе да ставе вирус на чип тако да када Шумекер узме нечији телефон са укљученим блутутом може да зарази телефон и прислушкује све разговоре.

– Већина ових чипова није сигурна. Ако успете да ми украдете податке, можете да направите пасош на моје име или да плаћате с мог рачуна. Крађа идентитета је највећи проблем у дигиталној ери – указао је холандски новинар и додао да таквих случајева у Холандији има много.

Другу велику опасност по његовом мишљењу представља надзор комуникација на интернету:

– Владе желе да знају за неки проблем пре него што се појави. Зато прате ко преко „Гугла” тражи савет како да направи бомбу или набави лажну личну карту. Ако пронађу сумњиву комбинацију речи, могу да вас прате иако немате никакве лоше намере. Као Гестапо или Штази, али десет пута су гори. Друго, људи мисле да је у реду што их надзиру да би им пласирали огласе који их занимају. Али с друге стране, оно што многи не знају јесте да се све информације чувају. Свако то може да искористи да направи сопствену причу о вама. Све што сам радио на интернету чувају „Мајкрософт” и „Гугл”. Те компаније имају податке које сви будући тирани могу да искористе. Више им не требају тајне службе – упозорио је холандски новинар.

----------------------------------

Очаран Србијом

Пошто му је супруга нашег порекла а таст му је из околине Пирота, Рене Шумекер је неколико пута био у Србији. Каже да му се много свиђају наша земља и народ. Смета му то што је последњих деценија Србија за западне владе увек била лош момак, јер зна да је истина другачија:  

– Причао сам са људима у Србији. Природни су и искрени. Понекад јадикују, мислим да вам је то у природи, али волим Србију. У вашој земљи, чим се пробудите зове вас први комшија на доручак и шљивовицу, па други и трећи, и до ручка сте били у пет кућа. То је сјајно. У Београду је мало другачије, али у унутрашњости људи ће вам понудити храну, пиће и своје време не тражећи ништа заузврат. У Холандији је другачије: затварају се врата, спуштају завесе, људи се не зову, посебно не на ручак и вечеру.

Јелена Каваја
објављено: 02.12.2014.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Vidim ja da će on jednog dana izvaditi taj čip,
ali neće odustati od srpske klope i šljivovice.
Taj 'čip' se neda izvaditi!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Мени изглед доктора онако баш улива поверење.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...