Jump to content

Čudesna češka toponimija: Zavidov - Nemanice

Zayron

Препоручена порука

Nisam strucnjak za ovo pitanje, ali prvo sto upada u oci jeste izgled Nemanjica, osobito Nemanje, koji nije uobicajen izgled Srba sa nasih prostora. Moguce da  Zavidini preci vuku poreklo od Srba iz Velikomoravske knezevine, a mozda i Ceha, Moravaca...  Ko zna, kada u 9. veku nije bilo tolike razlike. Braca Cesi su tada u sustini bili daleko blizi i kulturom i mentalitetom i jezikom (!)   od npr.  brace  Rusa, a i danas nam je mentalitet (i dusa), kao i jezik, veoma slican.  Takodje, Ceski kralj, valjda Karlo IV i car  Dusan govore u prepisci o bratskim odnosima i poreklu tj. da se ne zaboravi  isto poreklo.   

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Nisam strucnjak za ovo pitanje, ali prvo sto upada u oci jeste izgled Nemanjica, osobito Nemanje, koji nije uobicajen izgled Srba sa nasih prostora. Moguce da Zavidini preci vuku poreklo od Srba iz Velikomoravske knezevine, a mozda i Ceha, Moravaca... Ko zna, kada u 9. veku nije bilo tolike razlike. Braca Cesi su tada u sustini bili daleko blizi i kulturom i mentalitetom i jezikom (!) od npr. brace Rusa, a i danas nam je mentalitet (i dusa), kao i jezik, veoma slican. Takodje, Ceski kralj, valjda Karlo IV i car Dusan govore u prepisci o bratskim odnosima i poreklu tj. da se ne zaboravi isto poreklo.

hmm...zar ispada onda zaista da Car Dusan vodi poreklo odande,sa prostora danasnje Ceske? A sto se izgleda tice,ja ne znam koliko se na freske treba oslanjati,jer one ne daju bas sasvim realisticku sliku nekog,narocito ove pravoslavne freske. Uostalom,ne mozemo ni znati kako su tacno izgledali Nemanjici,jer u to vreme nije bilo fotoaparata u boji,kao danas :)

Подели на овим сајтовима

Nisam strucnjak za ovo pitanje, ali prvo sto upada u oci jeste izgled Nemanjica, osobito Nemanje, koji nije uobicajen izgled Srba sa nasih prostora. Moguce da Zavidini preci vuku poreklo od Srba iz Velikomoravske knezevine, a mozda i Ceha, Moravaca... Ko zna, kada u 9. veku nije bilo tolike razlike. Braca Cesi su tada u sustini bili daleko blizi i kulturom i mentalitetom i jezikom (!) od npr. brace Rusa, a i danas nam je mentalitet (i dusa), kao i jezik, veoma slican. Takodje, Ceski kralj, valjda Karlo IV i car Dusan govore u prepisci o bratskim odnosima i poreklu tj. da se ne zaboravi isto poreklo.

a imas li taj dokument njihovoj prepisci medjusobnoj? Zanima me bas sta pise tu

Подели на овим сајтовима

Nisam strucnjak za ovo pitanje, ali prvo sto upada u oci jeste izgled Nemanjica, osobito Nemanje, koji nije uobicajen izgled Srba sa nasih prostora. Moguce da  Zavidini preci vuku poreklo od Srba iz Velikomoravske knezevine, a mozda i Ceha, Moravaca...  Ko zna, kada u 9. veku nije bilo tolike razlike. Braca Cesi su tada u sustini bili daleko blizi i kulturom i mentalitetom i jezikom (!)   od npr.  brace  Rusa, a i danas nam je mentalitet (i dusa), kao i jezik, veoma slican.  Takodje, Ceski kralj, valjda Karlo IV i car  Dusan govore u prepisci o bratskim odnosima i poreklu tj. da se ne zaboravi  isto poreklo.   

Da, to za jezik sam i ja spominjao da su razlike bile na nivou današnjih dijalektoloških, svako se sa svakim mogao sporazumjeti od Bugarske i Crnog Mora pa do Baltika bez ikakvih problema, male dijalektološke razlike su se riješavale raz-dva, nikakav problem nije predstavljalo ti par različitih riječi. Ovo se uklapa u germanski pritisak na lužičke srbe tako da je vrlo vjerovatno da se temelj Nemanjića tj. njihovi korijeni nalaze u Lužičkosrpskom narodu. Cijela današnja zapadna Češka naročito Chodsko i Mělnicko su bili pod jakim utjecajem lužičkih Srba. Pored toiga ustanovio sam i da postoje te veze sa češkopoljskim tačnije šlezskim Vojslavičtim i poljskim Pjastovićima. Inače ta sva kompoatživna topoigrafija prekopirana u tako masivnom razmjeru a samo u dvije oblasti u Evropi se da objasniti jedino tako da je osoba ili više osoba porijeklom odavde dospjela na Balkan, tamo se domogla visokog položaja i moći i bila u stanju iz vladarskih prerogativa diktirati nazive koje je već poznavala ovdje u Češkoj jer je ta toponimska identičnost u tako impozantnom razmjeru i mjerilu tačno dvije oblasti u Evropi: na potezu od ukrajinsko-poljske graniíce (Vojslavičti) pa do Nemanic  i Nemanjićke Raške zadivljujuća i drugačije je nije moguće objasniti nego kopiranjem i translokacijom (replace). Ovdje recimo poostoije ranosrednjoévjekovne hronike iz 9 i 10 vijeka gdje se govori o tom da je neki češki vladar neke plemiće prognao i riješio ih se tako na taj način što ih je posadio u čamac i oni su se odvezli - až do Srbska - sve do SRBIJE. A to SRBSKO - bilo je gdje? U današnjem Drezdenu! A Děčany - Dječani - Dečani (Visoki Dečani) je ustvari pravopisni ekvivalent, u zavisnosti od načina primjene, izgovora glasa JAT-a je ime jednog od najvažnijih čeških plemena koji su odigrali državotvornu ulogu u češkoj istoriji. Nemanjići su bili medjunarodno lužičkosrpsko-češko- poljsko-šlezsko-balkanskosrpsko plemstvo sa tijesnim vezama na krstaše i tevtonce. http://en.wikipedia.org/wiki/Teutonic_Order

Подели на овим сајтовима

a imas li taj dokument njihovoj prepisci medjusobnoj? Zanima me bas sta pise tu

Ima, čitao sam ga ja, ništa toliko baš posebno ni prevratno, mnogo takvih "polite", blagoglagoljivih fraza, o tom kako su Sloveni, kako se razumiju bez prevodioca itd. Ako ga nadjem postavim, mislim da sam ga čak i postavio negdje na forumu pa ako je to preživjelo te reisntalacije i apdejte foruma onda dam link ovdje na to pismo. No, takva zaplava prijatnih i blagougodnih, milozvučnih srednjovjekovnih fraza, ništa posebno, ne očekuj sad nešto mnogo od tog pisma.

Подели на овим сајтовима

Pri ovakvoj konfiguraciji i tom ponavljaju naziva mjesta je svaka slučajnost apsolutno isključena:

http://goo.gl/tx8y61

Mogao bih je dopunit dodavanjem Pečic, Drsnika i sličnih mjesta ali i ovo je već sasvim dovoljno za to da se ta slučajnost sasvim isključi, ta sva ostala mjesta sam već navodio prije. To je samo jedan dio tog suvislog, neprekinutog koridora od Vojslawic na ukrajinsko-poljskoj granici pa sve do tih Nemanic na Chodsku, tj. do današnjih češko-njemačkih granica.

Подели на овим сајтовима

To je samo jedan dio tog suvislog, neprekinutog koridora

od Vojslawic na ukrajinsko-poljskoj granici pa svew do tih

Nemanic na Chodsku, tj. današnjih češko-njemačkih granica.

Edit (proširenje):

To je samo jedan dio tog suvislog, neprekinutog koridora od Wojslawica na ukrajinsko-poljskoj granici pa sve do tih Nemanic na Chodsku, tj. današnjih češko-njemačkih granica i Vojslavica kod Praga. A prolazi tačno i najvećim dijelom (80%) ustvari češko-poljskim Šlezskom. I veze su imali sa krstašima, njemačkim krstašima jer su bili plemstvom vojnim, izniknuli su kao vojna nobilita a veze sa konkretno tevtonima imaju jer se radi o Lužičanima, lužičkim Srbima i Slezanima gdje su upravo tevtonci bili najzastupljeniji i gdje se sve te njihove tvrdjave nalaze upravo na tom koridoru koji sam vam tamo označio na mapama od ukrajinsko-poljske granice pa sve  do same Njemačke, gdje su ustvari Lužički Srbi sve do dan danas i ta veza je sasvim logična jer su od ranog srednjeg vijeka živjeli povezani s Njemcima u tijesnoj bliskosti.

Krumlovsko-Petrovski Vitezovi od Nemanic Gotika

Krumlovští Petrovští Rytíři z Nemanic Gotika

Krumlovsko-Petrovski Vitezovi od Nemanic - Landsknehti

Krumlovští Petrovští Rytíři z Nemanic Landsknechti

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 1 month later...

Još jedna potvrda toga da je porijeklo Nemanjića moglo biti srednjoevropsko a ne sa Balkana tj. iz Duklje ili Raške, tamo je takodjer opisano i to kako su se Nemanjići nerado priglašavali srpskoj prednemanjićkoj istoriji a motivacija toga je mogla biti u tome da bi se u slučaju intenzivnijeg zanimanja za taj dio istorije ukazalo i otkrilo kako njihovo porijeklo nije balkansko (raško/dukljansko, zetsko) već da  je njihovo porijeklo poljsko/slezsko/češko a glavno lužičkosrpsko i da su njihovi pretci pripadali saskom lužičkosrpskom vojnom plemstvu te imali mnogo veza sa Tevtonskim Redom tj. Redom njemačkih vitezova gdje je mnogo njih, članova porodice Nemanica ili Nemanicza (dakle Nemanjića pisano češkopoljskoserbskom ortografijom) bilo članovima istog vojnog plemićkog Njemačkog (krstaškog) Reda. Druga veza srednjovjekovnih Lužica (Saska, Saxonije) Češke i Raške su Kutna Hora i kutnohorski rudnici srebra i zlata te saski rudari (prof. Bataković spominje saske rudare iz transilvanskih rudnika dovedene u Srbiju tj. u Rašku) što opet ponovo povezuje po privrednoj strani lužičke Srbe, Tevtonce i rudnike srebra i zlata u Češkoj i saske rudnike ugla na Lužicama sa Nemanjićima i srednjovjekovnom Raškom (Новобрдско-копаоничко рударско подручје).Veze: toponimija, rudarstvo, Tevtonci.

Red njemačkih vitezova (Tevtonski Red) u Češkoj

http://www.nemeckyrad.cz/index.php

Německý řád - You Tube kanal

PRAVA ISTINA O POREKLU SRBA I HRVATA - kraći citat (1:04) Izvor: http://bit.ly/2eIivrM

PRAVA ISTINA O POREKLU SRBA I HRVATA - opširniji citat (4:07) Izvor: http://bit.ly/2eIivrM

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
On 12/3/2014 at 10:09, Zayron рече

Ne, poenta ove teme je u matematičkoj nemogućnosti da se to desi spontano osim angažovanjem ljudskog faktora - osobe, ljudi, čovjeka koji je čitav sistem medjusobno geografskih povezanih naziva projektovao u prostor 1300 km daleko a boravio na oba mjesta, prvo na jednom pa poslije na drugom. Ako si već nevješt matematici i računu vjerovatnoće zadaj nekome ko se time bavi, statističaru i sl. pa ćeš saznati kakva je to vjerovatnoća da se sve to desi slučajno, i da svi ti nazivi budu na karti u krugu ili blizo do sebe (u kružnici manje od 100 km. poluprečnika) računa se praktične nule, mogla bi se ostvarit jednom u nekoliko milijardi godina. Vjerovatnost ili vjerovatnoća da se svi ovi nazivi nadju zajedno 1300 km daleko u kružnici 100 km poluprečnika bez tudje pričine (što podrazumijeva nekog ko ih je sve znao pa jednostavno samo prenio) i da to budu sve ključno važni nazivi u istoriji jednog drugog naroda (i to je uslov) se ravna skoro onoj da te kidnapuju vanzemaljci. Otprilike, da ne računam, ogromno je slaba, praktično neostvarljiva. Je li išta sad to jasnije?

https://www.pouke.org/forum/topic/37050-čudesna-češka-toponimija-zavidov-nemanice/?p=1211458

Pa , ceska Dalimilova kronika vrlo jasno kaze na prvim stranicama da je otac Ceh odveo svoje pleme na sever, posavsi iz "srpske zemlje koju zovu Hrvatska".

Al' te malo nagnjavise ovi nasi strani placenici (ili naprosto neznalice koje se plase reci nesto "nesluzbeno") , ali ne das se ti!!! :D Svaka cast! 

Spolu - do toho! :)

Подели на овим сајтовима

Evo, iscitah sve.. Moje misljenje, nabrzaka:

Prvo, svaka ti cast da si otkrio povezanost i video i mogucu sifrovanost - to ne moze da uvidi svako, vec samo neko treniran u tom smislu, sto ti zbog svoje struke jesi.

Drugo: Ako vec uvidjamo sifre, onda da ih uvidjamo svuda gde postoje indicije za to - sto prezimena svakako jesu! Nije nepoznato da su se prezimena davala po nekim osobinama... pa je time jasno da Zavida ne moze dolaziti ni od cega druga nego od "neko ko je zavidan", a "Nemanjici" su oni koji nemaju (pa su zato zavidni).

Tom logikom - Vojislavljevici, za koje kazujes da su jasno bili vojni red rasiren po celoj Evropi - je sifra-prezime za - vojni red! Sad, branitelje ili zavojevace, jos su da se udubim; ali verovatno za branitelje od zavojevaca - a zavojevaci su bili - zavidni Nemanjici !!! ;) (nemojte sad Srbi da me razapnete jer ste se emotivno vezali za velikoalbansku laz koja nam je poturila njihove nemani-Nimanije kao nase svece, pa nam se grohotom smeju kako smo glupi!)

Evo i Ceh ima cvrstu sumnju da "Nemanjici" nisu bili Srbi sa Balkana, i ja bih vrlo rado da je to istina; nadam se da jeste, jer ako su bili Srbi, tim je prica gora..!  Da su Nemanjici bili "godovi" ali u americkom smislu izgovora, govori i to sto su bili krstasi-teutonci (=naslednici onih koji su ubili prvobitne templare i potom opljackali njihov imetak), a i to sto su kopali rudna bogatstva po Srbiji i Ceskoj k'o da nema sutra - a rude ne smeju da se kopaju, jer za to nema pozitivnog energetskog razloga, nego samo  negativnog! (o tome mozda drugom prilikom)

I da naglasim, najstariji ceski pisani dokument iz 13. veka jasno kaze da je praotac Ceh posao na sever iz srspke zemlje Hrvatske, sto ne ostavlje nikakvu sumnju da je posao sa Balkana put Ceske, a ne obrnuto; takodje, ne pije vodu da se eto samo premestio par desetina kilometara iz mesta A u mesto B u samoj danasnjoj Ceskoj, vec je on, brale, dosao odavde, nakon sto je tu nekog ubio (po pisanju samih Ceha).

Подели на овим сајтовима

... nije iskljuceno da je taj "praotac Ceh" bio iz reda Zavida, ali onih koji su dosli ovamo sa Kavkaza (kako rekoh, dagestanci Cecene nazivaju Cehi, a tu negde je i originalna Albanija (koja jos uvek tamo jeste, nadjite na mapi ako ne znate).

Nadam se da se neces uvrediti sad, ali sadasnje ceske fizionomije jasno pokazuju mesavinu naroda, tj. kao da su sadasnji Cesi mesavina bar dva ili ustvari 3 razlicita plemena; od kojih jedna grupa ima lepe fizionomije, a druga zaista izgleda kao da nisu Slovani, vec, ruku na srce, vise lice na kavkaske fizionomije!  Ko nam garantuje da taj otac Ceh nije bio neki Cecen, koji je tu bio zavidan nekome zbog lepe zene, pa ga ubio, pokupio mu zenu i jos ponesto..?! Meni to deluje logicno, a ovaj moj zakljucak dakle ima temelje u samom nazivu Ceh, i fizionomiji dela ceske populacije, a to dvoje u kombinaciji dosta jako argumentuje moje misljenje o kavkaskom poreklu "Zavida".  Takodje, poznajem ceski narod, i ustvari su ljudi tamo i po karakteristikama naravi jasno podeljeni na one koje osecam kao da imaju pravu slovansku narav (otvoreni, srdacni, kao sto mi se ti iz pisanja cinis), i na drugi deo, koji je bas preterano sklon zavisti.. mislim da ces se sloziti sa mnom! Cini mi se da tamo pola populacije (zavidne i prepredene) pljacka drugu polovinu (dobrica). Nadam se da te ovo ne vredja, jer ovakva ista prica vazi skoro posvuda, pa i kod nas.. jedino rekoh zbog toga sto stvarno mislim da je "praotac Ceh" ustvari imao kavkasko poreklo (a moguce i bar deo "Nemanjica", za koje mislim da su bili u sluzbi albanaca/"turaka", a Albanci takodje imaju kavkasko poreklo (vidi im se po facama da nisu odavde).

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, KosovoSrceCovecanstva рече

Evo, iscitah sve.. Moje misljenje, nabrzaka:

Prvo, svaka ti cast da si otkrio povezanost i video i mogucu sifrovanost - to ne moze da uvidi svako, vec samo neko treniran u tom smislu, sto ti zbog svoje struke jesi.

Drugo: Ako vec uvidjamo sifre, onda da ih uvidjamo svuda gde postoje indicije za to - sto prezimena svakako jesu! Nije nepoznato da su se prezimena davala po nekim osobinama... pa je time jasno da Zavida ne moze dolaziti ni od cega druga nego od "neko ko je zavidan", a "Nemanjici" su oni koji nemaju (pa su zato zavidni).

Tom logikom - Vojislavljevici, za koje kazujes da su jasno bili vojni red rasiren po celoj Evropi - je sifra-prezime za - vojni red! Sad, branitelje ili zavojevace, jos su da se udubim; ali verovatno za branitelje od zavojevaca - a zavojevaci su bili - zavidni Nemanjici !!! ;) (nemojte sad Srbi da me razapnete jer ste se emotivno vezali za velikoalbansku laz koja nam je poturila njihove nemani-Nimanije kao nase svece, pa nam se grohotom smeju kako smo glupi!)

Evo i Ceh ima cvrstu sumnju da "Nemanjici" nisu bili Srbi sa Balkana, i ja bih vrlo rado da je to istina; nadam se da jeste, jer ako su bili Srbi, tim je prica gora..!  Da su Nemanjici bili "godovi" ali u americkom smislu izgovora, govori i to sto su bili krstasi-teutonci (=naslednici onih koji su ubili prvobitne templare i potom opljackali njihov imetak), a i to sto su kopali rudna bogatstva po Srbiji i Ceskoj k'o da nema sutra - a rude ne smeju da se kopaju, jer za to nema pozitivnog energetskog razloga, nego samo  negativnog! (o tome mozda drugom prilikom)

I da naglasim, najstariji ceski pisani dokument iz 13. veka jasno kaze da je praotac Ceh posao na sever iz srspke zemlje Hrvatske, sto ne ostavlje nikakvu sumnju da je posao sa Balkana put Ceske, a ne obrnuto; takodje, ne pije vodu da se eto samo premestio par desetina kilometara iz mesta A u mesto B u samoj danasnjoj Ceskoj, vec je on, brale, dosao odavde, nakon sto je tu nekog ubio (po pisanju samih Ceha).

Dalimilova hronika kaže da u srbskom jazyku (ne zemlji vec jeziku) - mišljen je tim serbski jazyk (lužički) postoji pojam, termin, naziv Charvatci, Charvatsko koji označava zemlju koja se prema arheološkim i ostalim nalazima shoduje sa pojmom Bijela ili Velika Hrvatska koja je bila domovinom Prahrvata a koja se prostirala od Ostrave, preko Lvova sve do Kijevske Rusi. Pored toga je postojala i Bijela Srbija - Bílé Srbsko (Bojki tj. Lužice). Dakle smjer je bio istok-zapad od Ukrajine kroz Karpate do današnje Njemačke u prvoj etapi a potom iz više pravaca kroz današnju Austriju, Sloveniju, Madjarsku, Vojvodinu, Rumuniju, Moldaviju i Bugarsku (Panonija, Posavina i Podunavlje) opet iz smjera Ukrajine i zapadne Evrope nezavisno na Balkan sve do Soluna i na grčka ostrva, ti potom bili helenizirani tj. asimilovani.. Dokazuju to lingvistika, arheologija, etnografija, folkloristika, muzikologija itd.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...