Jump to content

Zašto je Juda izdao Isusa poljupcem?

Препоручена порука

Читао сам скоро виђења једног светитеља, мислим да је преподобни Нил мироточиви коме је било откровено између осталих ствари и Јудино житије.Мени се лично није свидело, јер је упаковано до тих детаља да се стварно види зло у свом изворном облику.Примери су следећи: Јуда је убио сопственог оца, спавао са сопственом мајком, убио мужа од љубавнице, а Јудин син био је разбојник са десне стране крста. Дакле пуно се тога уклапа у мозаик ,,зла у изворном облику" што мени по мало и пара очи. Али натрчао сам на један занимњив податак.По виђењу светитеља, Јуда се био искрено покајао када је пришао Христу али то није дуго трајало. И онда га је једном приликом Господ подсетио на један његов утајени грех што је овог разбеснело до те мере да је решио да му никад не заборави. Наравно то је било у времену кад се Јуда вратио својим старим страстима, помало можда и разочаран видећи да никад неће дочекати министарску фотељу (тада су сви апостоли још увек мислили да ће Хрситос успоставити земаљско царство Израиљево, у том контексту га и пар дана пред распеће и мајка Заведејевих синова пита о њиховом месту крај њега у долазећем царству, а апостоли се баш  ,,случајно" расправљају ко је највећи међу њима)...Ово на даље је моје размишљање на задату тему: Јуда најпре вративши се старим страстима, разочарава се додатно  Христа јер овом није ни нак крај памети да формира икакво земаљско царство,дакле ништа од ,,фотеље". При свему томе смртно му је стао на жуљ подсећањем на његове старе страсти и грехе који су поново узели маха и приде опасност од гоњења, јер то је било време када се огорченост фарисеја прешла у отворени рат, а они су ипак били власт. Дале бити у близини Христовој почело је да бива опасност по сопствену кожи.... Али, чини ми се да је ипак пресудан утицај на Јудино издајство имао Христов укор, јер да је Јуда хтео да Га прода напросто за паре, он је могао мислим много више пара да тражи од фарисеја него 30 сребрника, што је у то време била цена обичног кућног роба. А не заборавимо да је Христос у то време постао малтене ,,државни непријатељ број 1" и да би цена на потерници свакако била већа. Овако, цена за коју се Јуда договорио само говори о његовом гневу и афекту, а не о подмуклом среброљубству. То је била реакција типа: ,Ма отарасићу се ја тебе како год..Запамтићеш ме.." Тако да, по мојој некој реконструкцији корен издајства није среброљубље како се то често наглашава већ чини ми се спој више смртин грехова,ко зна којих....Мада све то није ни битно нити мења нешто ток приче...Мени је рецимо од Јудиног много занимљивији случај Понтија Пилата, али то може у некој другој теми...

Подели на овим сајтовима

Овако, цена за коју се Јуда договорио само говори о његовом гневу и афекту, а не о подмуклом среброљубству. То је била реакција типа: ,Ма отарасићу се ја тебе како год..Запамтићеш ме..

Ово јесте изворно зло. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Zar nije rekao to sto cinis cini brze? :.mislise.

I to je bilo deo pokusaja da se Juda odvrati od izdaje. Ovim recima Hristos je jos jednom (na Tajnoj veceri) pokazao da vec zna sta Juda namerava, a s ciljem da ga tim bozanskim predznanjem bar natera da razmisli.

Na zalost, Juda je ostao toliko skamenjen da ni ovo, ni sve ono drugo, nije razumeo.

Ovako nas, opet, Oci uce o ovom dogadjaju.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Када сам изнео ову тврдњу , ослонио сам се на филм Страдање Исусово .

Dobro, ok je to, ali ipak film je film, kad se govori o ovako osetljivim pitanjima mislim da je blagorazumno da se pre svega drzimo vec dobro proverenog Predanja Crkve i tumacenja velikih egzegeta i Otaca.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Сте на овај део мислили да је Јуда Христа издао?

Naravno.

Подели на овим сајтовима

Naravno.

Ја сам тај део посматрао као почетну фазу,јер после овога се говори у Писму да је Јуда и првосвештеници, дакле размишљали су како да издају Христа.

У већини делова Светога Писма,Христос је невидљив за своје противнике,сећамо се дела кад је прошао кроз масу људи невидљив.

Тако да следећи ток Писма,коначни део издаје је морао бити такав да Га Јуда разоткрива,јер без Јуде Христос би био невидљив за војнике.

Дакле јесте носио у срцу издајство али права издаја је била и показати онога који је до сада првосвештеницима и војницима био невидљив.

Сложићеш се да није мала ствар распознати Христа,чак су га и апостоли понекад промашили а како тек непријатељи Његови за које се јасно зна да их Христос не познаје.

Дакле издаја се десила, тек онда, кад више није постојала сумња да је то Син Божји,од ученика свог издан,како би првосвештеницима послужило да га је Јуда разобличио. Десило се управо контра,јер је Христос Јуду разобличио,питањима попут,могли сте Ме и у Храму нађи и ухватити (разобличавање непријатеља). Дакле по следи је издаја Онога за кога је Јуда тврдио као ученик да је само син човечји а не Богочовек.(ученик најбоље зна)

Због народа се је морала десити блиска издаја а не првосвештеничка која се догодила у договору између Јуде и првосвештеника.

Тај целив је управо оно о чему сви знамо, а то је да највећа издаја постоји у ономе којем си чинио само добро и који се није претстављао као непријатељ.

Надам се да не замераш мојим мислима ипак ја нисам већи од Учења Светога Духа па тако да могу себи дозволити унутрашње мисли и поделити их са вама,размишљајучи наглас.

Подели на овим сајтовима

Тако да следећи ток Писма,коначни део издаје је морао бити такав да Га Јуда разоткрива,јер без Јуде Христос би био невидљив за војнике.

Izuzetno proizvoljan zakljucak, bez ikakvog naslona na Predanje.

а сам тај део посматрао као почетну фазу,јер после овога се говори у Писму да је Јуда и првосвештеници, дакле размишљали су како да издају Христа.

Dakle, vec su ga u srcima izdali, samo su trazili nacin/metod da to urade i javno, a bez da se narod pobuni.

"Jer se bojahu naroda", kako nam kaze Pismo.

Подели на овим сајтовима

Izuzetno proizvoljan zakljucak, bez ikakvog naslona na Predanje.

Dakle, vec su ga u srcima izdali, samo su trazili nacin/metod da to urade i javno, a bez da se narod pobuni.

"Jer se bojahu naroda", kako nam kaze Pismo.

Мораш мало и да размислиш, а не онако ноншарлантно. У Писму јасно стоји део кад је Христос изашао из гомиле народа као невидљив,мислио сам  да теби не морам да нацртам део Писма у којем се то говори али ако те мрзи или си заборавио онда хоћу.

У сваком случају Христос је користио израз Син Човечји,па тако и посматрам издају,дакле не само у срцу но конкретно целивом и показивањем невидљивог.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Господ постајао невидљив за противнике  када је постојала опасност по њега пре него је завршио комплетну своју проповед, јер би то нарушило домострој спасења. Када је завршио са проповеђу због које је дошао онда се и препустио светини на милост и немилост. До тада је морао да ,,се чува" па чак и на овакав начин. 

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Господ постајао невидљив за противнике  када је постојала опасност по њега пре него је завршио комплетну своју проповед, јер би то нарушило домострој спасења. Када је завршио са проповеђу због које је дошао онда се и препустио светини на милост и немилост. До тада је морао да ,,се чува" па чак и на овакав начин. 

Фин одговор у правом духу полемике али ја једноставно не верујем у то,јер зашто би се Христос трудио да уразуми Јуду ако је била довољна само издаја у срцу,односно договору Јудином и првосвештеника?

Подели на овим сајтовима

Па једноставно, покушавао је чак и Јуду све до самог краја и на све могуће начине да спасе. А можда и да би му доказао да га и поред свега тога воли, па тиме одговорио од глупости коју је овај касније учинио.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...