RYLAH Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Samim tim, Juda je doprineo domostroju spasenja, kaj ne? Исто као што и Луцифер доприноси, кроз кушање људи, али то не значи да има ишта позитивно у њему. Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Mozda koren izdaje lezi u tome da je Juda izgubio veru u Isusa kao Mesiju... To je dobro primećeno. Najraniji pomen namere Jude da izda (najraniji u smislu tačke u narativu) javlja se u šestoj glavi Jevanđelja po Jovanu (Jn 6: 70-71) - kada neki učenici napuštaju Isusa jer ne mogu prihvatiti da je Božiji Sin, da će vaskrsnuti one koji veruju, i sablažnjava ih Njegova najava pričešća. To je prvi pomen, prvi motiv. Novac kao motiv se pojavljuje kasnije, a i tad tek nakon što je opet Juda izgleda sablažnjen pomazanjem Hrista - kao cara - u Vitaniji. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Лицемер је Јуда,наравно да није трагичар. Издао је једину потпуно невину крв на свету.И гле "храбрости" да то учини пољупцем. Није га пре пољупца издао пријатељи моји,већ га је јасно утамничио својим целивом. Ја такав укус целива не би могао да оперем,то је онај гадни топли дах који ствара ледену одбојност и остаје на руци и после пољупца. Пре него га је целивао, издајство још не постоји,јер тек после целива војници знају кога да воде,пре тога нису знали,колико се да прочитати из Писма. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milos Tijanic Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Пре него га је целивао, издајство још не постоји,јер тек после целива војници знају кога да воде,пре тога нису знали,колико се да прочитати из Писма. Невезано за тему, ја сам одувек замишљао да је Исус био некако увек окружен апостолима, нпр. у средини групе, или би по нечему могао да се препозна посматрањем, по изгледу, понашању. "You wear a mask for so long, you forget who you were beneath it." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Пре него га је целивао, издајство још не постоји,јер тек после целива војници знају кога да воде,пре тога нису знали,колико се да прочитати из Писма. Izdao ga je mnogo pre a ti pričaš o tehničkom detalju Исто као што и Луцифер доприноси, кроз кушање људи, али то не значи да има ишта позитивно у њему. Zapravo sam bio ironičan u komentaru o domostroju spasenja. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Невезано за тему, ја сам одувек замишљао да је Исус био некако увек окружен апостолима, нпр. у средини групе, или би по нечему могао да се препозна посматрањем, по изгледу, понашању. Па да размишљао сам и ја о томе пре него ли написах одговор,међутим јасно ме повукло то да је речено,онога кога ја целивам,дакле војници нису препознали Христа,не знам што би им требао целив као препознавање да га утамниче иначе.... Ту може да се деси,да су Јуду наводили,да сам гарантује,да ће војници ухватити правог. (дакле целивом грешке нема,издајник је тај који га је издао) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Izdao ga je mnogo pre a ti pričaš o tehničkom detalju То је зато што ја немам појма. Човек се не издаје речима или приликом добијања сребреника,човек се издаје тад кад га јасно покажеш и због тога буде утамничен. Ти причаш о техничком делу а не ја. А ако говориш да је Јуда носио издајство у себи и пре издаје...јесте носио је. nana је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Човек се не издаје речима или приликом добијања сребреника,човек се издаје тад кад га јасно покажеш и због тога буде утамничен. Хтео је да каже да се он пре тога у срцу јасно определио да ће да га изда, показивање Господа пољупцем је био само технички чин који је био последица издаје која је настала преломом у Јудином уму и срцу. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Zapravo sam bio ironičan u komentaru o domostroju spasenja. Ајм сори ден w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Хтео је да каже да се он пре тога у срцу јасно определио да ће да га изда, показивање Господа пољупцем је био само технички чин који је био последица издаје која је настала преломом у Јудином уму и срцу. Имао сам додатак заборавио сам да узмем у обзир и његову поенту. ево преправио сам горњи одговор. Носио је издајство у себи а издао га је дефинитивно целивом. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Имаш људе који носе издајство у себи али још нису починили издају. Дешава се да и због страха одустану. nana је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Sta bi se desilo da ga nije izdao?Da li bi time bio narusen plan spasenja?Da li bi Isus bio Hristos da nije bilo Judine izdaje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Sta bi se desilo da ga nije izdao?Da li bi time bio narusen plan spasenja?Da li bi Isus bio Hristos da nije bilo Judine izdaje? Издао би га неко други онда. Под један, тако је требало да буде, под два, људи су слабићи, и на то је требало скренути и пажњу. Издали су га сви до краја (у далеко, далеко мањој мери него Јуда, наравно), сем Јована, и требало је видети колико је људска природа пала и колико не треба имати вере у себе и своје способности, ако оне не добијају живот и дах кроз Бога. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Celiv (poljubac) je bio pre svega znak raspoznavanja, o tome nam jevandjelsko kazivanje najpre govori, a sigurno je i da ima znatne simbolike u nekim slojevima ispod toga (bestidnost onih koji otpadnu od Boga, dubina pada onih koji su licemerni, itd.). Зар издаја није била већ када је Јуда умочио у зделу за Христом или када отишао код јеврејских свештеника и добио 30 сребрњака. U stvari, izdaja se desila onda kad je Juda definitivno resio da Ga izda, i dogovorio cenu za to sa prvosvestenicima i knjizevnicima. ... Inace, evo sta o ovom mestu veli sv. Teofilakt Ohridski: "... Juda im je dao znak zato sto je bila noc i u mraku se nije jasno videlo. Naime, oni koji su dosli da Ga uhvate nisu bili ljudi iz naroda, vec sluge prvosvestenikove, koje nisu mogle odmah da prepoznaju Isusa. Ali ucenik im celivom pokazuje Ucitelja. Znajuci da je Gospod covekoljubiv, Juda se drznuo i celivao Ga. Gospod je bio trpeljiv prema njemu sve do poslednjeg casa, nadajuci se da ce ga pridobiti Svojim dugotrpljenjem. Ipak, Juda se nije urazumio, cak ni kada je Gospod oborio sluge prvosvestenikove na zemlju, kako kaze Jovan (jevandjelista, Jn. 18, 5-6), da bi u tome poznali Njegovu silu. Videci da oni ne odustaju od svoje drskosti, Gospod im se predaje. Judu naziva prijateljem da bi ga posramio i ismejao zbog njegovog toboznjeg prijateljskog poljupca. Kaze mu: 'Na to li si dosao?', sto znaci 'zbog cega si dosao ovamo? Kao prijatelj? Onda nije trebalo da dodjes s nozevima. Mozda kao neprijatelj? Ali zasto me onda celivas?' Na ovaj nacin ga izoblicava kao lukavog prevaranta." (ceo pasus je iz "Tumacenje Svetog Jevandjelja od Mateja", u izdanju manastira Visoki Decani) Данче*, verum est in beer and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 То је зато што ја немам појма. Човек се не издаје речима или приликом добијања сребреника,човек се издаје тад кад га јасно покажеш и због тога буде утамничен. Ти причаш о техничком делу а не ја. А ако говориш да је Јуда носио издајство у себи и пре издаје...јесте носио је. Onda super! Primenićemo tu logiku i na ovo i malo ispraviti Hrista A ja vam kažem da svaki koji pogleda na ženu sa željom, već je učinio preljubu u srcu svom. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука