Jump to content

Санкције Русији

Оцени ову тему

Баба

Санкције Русији  

28 члановâ је гласало

1. 1. Да ли ће Србија увести санкције Русији?

• Неће
      13
    • Хоће
      8
    • Немам појма
      6
  2. 2. Да ли треба увести санкције Русији?

• Не, никако
      19
    • Наравно, треба испоштовати договоре са ЕУ
      2

Препоручена порука

Или ЕУ или Русија

21 август 2014 Вести

430927_aleksandar-vucic--vladimir-putin-

Конфронтација између Истока и Запада приморава балканске земље да заузму позиције, што је за Србију нарочито ризично, пише швајцарски дневник "Ноје цирхер цајтунг".

Швајцарски лист подсећа да су државе ЕУ упозориле земље кандидате да "не ускачу у рупе на руском тржишту настале ембаргом Москве на увоз прехрабмених намирница из Уније" и оцењује да би то највише проблема могло донети Србији.

Казнене мере против Москве су у Србији непопуларне, не само из економских разлога, већ и због тога што је Србија у потпуности зависна од руског гаса, наводи лист.

"Повећањем цене гаса Москва би могла да отера Србију у банкрот. Са друге стране, руски ембарго за ЕУ нуди српској пољопривреди шансу, и то не само захваљујући споразуму о слободној трговини са Русијом", констатује лист.

У исто време, "Ноје цирхер цајтунг" указује да многи Срби гаје пријатељска осећања према Русији због заједничке православне вере, словенских веза и сећања на руску подршку почеком 19. века и подсећа на изјаву руског амбасадора у Београду Александра Чепурина да би Србија "пуцала себи у ногу ако би подржала санкције Запада против Москве".

"Тако се Влада нашла у дилеми и има мало маневарског простора између Истока и Запада. Због тога се Београд чврсто држи политике неутралности, поштује територијални интегритет Украјине, укључујући Крим, али одбија санкције против Москве", пише лист.

Истовремено се додаје да конфронтација Истока и Запада има директне последице по пројекат "Јужни ток" који би требало да доведе руски гас преко Балканског полуострва до Италије и Аустрије.

"ЕУ жели да спречи изградњу 'Јужног тока', јер 'Гаспром' тежи монополу на испоруку и транзит гаса. Бугарска је под снажним притиском морала да обустави изградњу, док су Аустрија и Мађарска закључиле споразуме о изградњи са 'Гаспромом'", наводи лист.

- Затражићемо затворену седницу уколико буде ултиматума да бирамо између ЕУ и Русије, мада то нико, понављам, нико од нас до сада није тражио - најавио је Вучић у четвртак вече док је одговарао на посланичка питања.

И док он сматра да је највише законадавно тело у држави право место за овакве судбоносне одлуке, познати писац и академик Душко Ковачевић каже да последњу реч треба препустити грађанима на референдуму.

- Најлакше је седети у својој кући и осуђивати некога зато што се води оваква или онаква политика, а најтеже је доносити одлуке. Зато сматрам да је референдум једини прави пут за добијање одговора на питање хоћемо ли ка ЕУ или ка Русији. Треба лепо сви да гласамо и сносимо одговорност за свој глас. У том случају одлуку доноси већина грађана, а не Влада Србије или један човек - објаснио је Ковачевић за лист "Информер".

У одсуству посланика ДСС и СРС у Скупштини Србије, познатих по противљењу чланству у ЕУ, чини се да је исход тог евентуалног гласања јасан. Садашњи парламент чине странке које су редом проевропске, а разликују их само нијансе на колико су уступака спремне зарад "светог" чланства. Влада која је иначе надлежна за вођење спољне политике, па би тако поделила одговорност с највишим представничким телом.

На другој страни, референдумско изјашњавање носи већи ризик, с обзиром на више пута доказану проруску оријентацију просечног српског грађанина.

- Наша јавност је и проруска и проевропска, али готово је сигурно да би већина грађана на том евентуалном референдумском изјашњавању одбацила могућност увођења санкција Русији. С друге стране, ако би питање било да ли сте за евроазијске или европске интеграције, већина би се определила за ове друге. Лично сам за референдум, али се увек поставља питање колико је шира јавност упозната са свим аспектима проблема и могућим последицама конкретне одлуке - коментарише за "Вести" аналитичар Бранко Радун.

Извор: Вести

Подели на овим сајтовима

• Одговори 202
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Премијер Словачке поручио ЕУ: Нема санкција Русији, ми нисмо ваше овце!

21 август 2014 Вести

Словачка нема намеру саопштио је њен премијер Роберт Фицо,  да поводом санкција против Русије за Европском унијом иде као овца на клање.

Премијер Словачке поручио ЕУ: Нема санкција Русији, ми нисмо ваше овце!
fico_r_123.jpg

Робер Фицо (Фото: Факти)

„Словачка јесте чланица ЕУ и ми желимо да будемо дисциплинован играч, али – упозорио је Фицо – то не значи да смо овце. Спадам међу премијере који су већ приликом првог таласа санкција Русији износили разлоге против. О другом таласу санкција да и не говорим!”.

Он је истовремено указао да против европских филијала Сбербанке нису уведене санкције захваљујући отпору Братиславе и Беча.

„Та банка послује и у Словачкој и настрадале би можда стотине хиљада њених клијената када би била бачена на колена. Ми желимо да своје позиије усагласимо са ЕУ, али не желимо да ћутимо о проблемима. ЕУ се суочила са бумеранг-ефектом. Бумеранг нас је ударио у главу – јаче него што смо очекивали када смо Русији уводили санкције” – упозорио је преседник словачке владе.

Фицо је подсетио да је Братислава била против уласка Крима у састав Русије и да је солидарна са Украјином којој ће испоручити до десет милијарди кубних метара тзв. реверсног гаса.

Није пропустио да подвуче: да ни једна друга земља не указује толику помоћ Кијеву.

Извор: Факти

Подели на овим сајтовима

Драгомир Анђелковић: Упозорење Брисела је страшни цинизам

231187.jpg

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да упозорење ЕУ да Србија и други кандидати не би требало да преузму мјесто европским извозницима хране у Русију, представља примјер страшног цинизма и лицемјерја и да Запад не жели јаку Србију.

"Такав захтев је више него неумесан и циничан. ЕУ и њене чланице чине све да олакшају положај своје привреде и врло су непринципијелне у том погледу, отварају сва могућа тржишта, а када се ради о бенефицијама које тако постижу, онда се нико не сети Србије или БиХ, Републике Српске или других држава региона", рекао је Анђелковић.

Анђелковић, који је извршни директор Центра за развој међународне сарадње, сматра да Србија сада има шансу да се озбиљно позиционира и могла би да угрози неке државе чланице ЕУ као што је Пољска, која је извозила много воћа у Русију.

"Ако бисмо сада ми имали правилну стратегију и озбиљно се поставили у том погледу и озбиљно радили на томе да унапредимо свој извоз у Русију, онда би и Србија и Република Српска могле да направе озбиљан продор у извозу воћа и разних пољопривредних производа, што би могло да се мери и милијардама долара", сматра Анђелковић.

Он је навео да је потпуно лицемјерно тражити од Србије солидарност, а да ЕУ није спремна да задовољи ни минимум српских националних интереса у било којој сфери, што се видјело, уосталом, и када су биле поплаве, када је Србија добила, како је рекао "смијешну помоћ".

Што се тиче праве позадине упозорења из Брисела да се не развија трговинска сарадња са Русијом, Анђелковић је оцијенио да Запад не жели еманципацију и јачање Србије и других држава које нису потпуно под контролом Брисела и Вашингтона.

"Повезивање са Русијом не само што би донело краткорочну економску корист, већ би и дугорочно трасирало пут да би се, можда, многи запитали у Београду да ли нам уопште и требају евроинтеграције", истакао је Анђелковић.

Он је додао да чланице ЕУ и саме знају да сукоб са Русијом не може да буде превише дуготрајан, јер Русија треба ЕУ више него што ЕУ треба Русији.

"Тај сукоб ће се пре или касније превазићи и не желе сада да се неко позиционира на тржишту које губе државе чланице ЕУ, јер ако санкције потрају могу да нанесу велику штету", навео је Анђелковић.

Подсјетивши на период 90-их када је Србија због санкција изгубила многа тржишта, па и руско, он је истакао да Србија сада има шансе да се много озбиљније врати у неким стратешким секторима и ту шансу не смије да пропусти, јер би то био одраз "националног мазохизма, а не нормалне политике".

Анђелковић је оцијенио да порука ЕУ представља себични интерес, а не позив на било какву солидарност.

"Ако ми то не схватимо, онда би се само доказало да Београд води неодговорну мазохистичку политику, а не прагматичну и национално одговорну", рекао је Анђелковић за Срну.

Он је подсјетио да Србија са Русијом има и споразум о слободној трговини и да је настојала да повећа извоз у Русију, али да јој се сада повећава шанса за то, јер су конкуренти у неким областима елиминисани.

"Ми радимо оно што смо до сада радили, а то што нам се појавила конјуктурна прилика, то није наша ствар, него наша срећа и то је питање односа Москве и Брисела", рекао је Анђелковић.

Извор: Срна

Подели на овим сајтовима

Никако, шта ће ми еу ако ми диктира спољну политику??? 

Нопе. Ћиао бела, оловуар, бај бај 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Значи Вучић је тај који треба по други пут да каже хисторијско НЕ и опет русима...

Ја лично мислим да је комплет влада,ма цела скупштина Србије марионетска, и да ће урадити оно што Брисел.Берлин,Лондон,Вашингтон НАРЕДЕ!

А нас после тога неће опрати ни Дунав ни Волга...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Значи Вучић је тај који треба по други пут да каже хисторијско НЕ и опет русима...

Ја лично мислим да је комплет влада,ма цела скупштина Србије марионетска, и да ће урадити оно што Брисел.Берлин,Лондон,Вашингтон НАРЕДЕ!

А нас после тога неће опрати ни Дунав ни Волга...

Право д ти кажем.. ј мислим д је сва ова прича шминк нек д би се Вучић приказао у неком светлу... воли он тај шминкерај фекетић, фрикетић фићковић лопатковић....

Ја политичре посматрам као - бренд. Они су име и презиме за које се народ лепи. То име и презиме носи одређени имиџ, и Вучић овом причом гради то јест продужава свој имиџ.

Нешто ко фронтмени у бенду.. углавном најбескориснији и најмање музички потковани типови који имају неку "слику" која их чини популарним..

Подели на овим сајтовима

Tako to ide kad Evropa nema alternativu. 

Подели на овим сајтовима

Видећемо шта ће сутра Вучић рећи на конференцији за новинаре поводом демарша ЕУ.

Рећи ће много, али глупо, увијаће као и увек, рећи ће да су Руси наши пријатељи, наша браћа, то ће бити то од конференције, али ће у стварности да се приклони ономе што му шефови из ЕУ буду рекли.

У сваком случају смо награбусили. А таман смо навикли на ове ниске плате које нам стоје још од светске кризе. Сада ајмо Јово на ново, па да почнемо још производа да избацујемо из кућне употребе. Али добро, навикли смо већ, Слоба нас је добро припремио.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Sankcije EU.

Ми да им уведемо санкције?

Ја сам за :)

Доста је било извоза наше робе. Српски производи треба да остану у Србији.

Ма нема никаквих санкција од ЕУ, ми смо њихови одавно и много смо ситни, иако мислимо да смо битан фактор.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Ми да им уведемо санкције?

Ја сам за :)

Доста је било извоза наше робе. Српски производи треба да остану у Србији.

Ма нема никаквих санкција од ЕУ, ми смо њихови одавно и много смо ситни, иако мислимо да смо битан фактор.

Санкције су брате глупост која на корист иде само политичарима у њиховим играма. 

A i taj Vucic sa njegovim demarsom i populizmom.. Mogli su da ocute onu preporuku EU i prave se grbavi, da puste izvoz da ide.

Ја мислим да је то цела фора. Његово "жртвовање за Србију" и његова борба за Србију из тешких позиција. 

Тачн вест или не - то је тако провидно. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...