Jump to content

СПЕКТАКУЛАРНА ЦРКВЕНА БОГОСЛУЖЕЊА ИЛИ ШУПЉЕ ЛИТУРГИЈЕ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поред тога што је знак да је црква угушена или да се гуши у клерикализму, велика је опасност за душе, управо тај спектакуларни начин служења, као и сама спољашња побожност. Позоришно служење, односно служење на начин позоришта, служење је без душе и без побожности. Само на шупљи начин.

С обзиром на то да је наш верник, а често и само свештено лице веома мале литургијске свести, најчешће уопште не досеже у духовну сабраност и у узрастање у благодат. Већина нашег народа се задовољава само тим мртвим изражавањем побожности, честим закрштавањем, поклонима а понекад и клечањем. Сав спетакл нашег изражавања побожности је у спољашњем, у множини песама и молитава која је погибељна, ако је из фарисејски прикривене непобожности свештенства или народа. „Окречени гробови“. Литургијски спетакли не заслужују да добију довољну оцену као побожни.

Аутоматичност, лажност, недоживљеност, или пак још горе: лудачка ћудљивост литурга, непостојање богочежњивости и очигледно лицемерје, превртљивост. Још гори од тога је формализам, млакост у вери, користољубивост, властољубивост, среброљубивост и охолост, видљива из вечности и потпуни недостатак свеопштости, католичности..

Женска литургијска побожност је претерано осећајна, сентиментална, блиска похоти а понекад је и болесна. Женску побожност понекад исповедају и неки мушкарци. Тај тип побожности је болеснији од оног мушког или мужественог, било да је реч о мушкарцима или о женама. Овакава богослужења, односно оваква литургија ја празна и прилично истрошене и испражњене светости. Шупља је. Недостаје јој цео Христос.

Протосинђел Иларион Ђурица

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Nemam link, dobio sam na fbok pa ne bi bilo loše da se vidi gdeje ovo rečeno.  Navodno ima neki klip i ovo se čuje na 41. minutu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

А лек или прави пример је?

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Kaže čovek koji mi je poslao da je našo na profilu I. Djurice

https://www.facebook.com/ilarion.djurica?fref=ts

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Подели на овим сајтовима

Аутоматичност, лажност, недоживљеност, или пак још горе: лудачка ћудљивост литурга, непостојање богочежњивости и очигледно лицемерје, превртљивост. Још гори од тога је формализам, млакост у вери, користољубивост, властољубивост, среброљубивост и охолост, видљива из вечности и потпуни недостатак свеопштости, католичности..

Tema je odlična. Ako smijem i mogu nešto napisatii na tu temu, onda vam pokažem svoj liturgijski uzor:

http://sveti-mihael-zagreb-dubrava.net/wp-content/Slike-razno/sagi-bunic.jpg

Svaka liturgija/misa koju je on držao je izgledala (iznutra) kao da je drži neki od apostola, (izvana su bile vrlo jednostavne, skromne i proste) nešto nevjerovatno. I dan danas mu je živ brat čije sam propovijedi takodjer volio i danas zahvaljujem Bogu na tome što su se moji putevi vrlo davno propleli s njihovim. U duhovnom i liturgijskom smislu su to dva čovjeka koji su me o liturgiji naučili najviše i uveli me u znanja koja danas s ove perspektive vidim da su dana vrlo malom mnoštvu hrišćana na svijetu i hvala im oboma na tome. O svim tim istim nešvarima i lošim stranama u liturgijskom životu su oni, dva brata sveštenika, franjevca, kapucina pisali i govorili kod nas i protiv toga se borili a zato ih tu ovdje navodim.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Tomislav_Janko_%C5%A0agi-Buni%C4%87

Подели на овим сајтовима

Сад сам причао са једним духовним чедом оца Илариона. Ово је ипак само једно запажање, нема предавања. Текст на његовом профилу сведочи о веродостојности.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Tema je odlična. Ako smijem i mogu nešto napisatii na tu temu, onda vam pokažem svoj liturgijski uzor:

http://sveti-mihael-zagreb-dubrava.net/wp-content/Slike-razno/sagi-bunic.jpg

A na svakoj svojoj Misi je pričešćivao isto kao pravoslavci, podoboji,

i hljebom i vinom a ne samo hostijama, to je kod njega bilo običajem.

:)

Подели на овим сајтовима

Уф бре,овај га баш накрпи... мада има истине у овом цитату,ипак је претерано,поготово ова подела на женску и мушку побожност??!!

Друга ствар,нико од нас не може знати,шта је у човековом срцу,и зашто он ћути,клечи или се "претерано" моли,па да доносимо закључке о његовој лицемерној вери.

И први пут чујем да неко литургији додаје атрибуте,типа овог "шупља" ?!

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Уф бре,овај га баш накрпи... мада има истине у овом цитату,ипак је претерано,поготово ова подела на женску и мушку побожност??!!

Друга ствар,нико од нас не може знати,шта је у човековом срцу,и зашто он ћути,клечи или се "претерано" моли,па да доносимо закључке о његовој лицемерној вери.

И први пут чујем да неко литургији додаје атрибуте,типа овог "шупља" ?!

E moj Zosima :( ...Ne da ima istine, nego... Svakako, ne odnosi se na sve koji prisustvuju liturgiji (govorim generalno jer je i kod nas isti problem), ali po spoljnim manifestacijama, to se dešava velikoj većini. Paljenje sveća za vreme liturgije, muvanje po Crkvi...a onda posle liturgije ogovaranja, mržnja...za vreme liturgije malo ko zna bilo koga, na liturgiju se dolazi jer to tako treba.... Liturgija svakako nije šuplja, to je Božja Blagodat na delu, ali bez pristanka ni liturgija ni bilo koja sveta Tajna ne deluje na onoga ko je ne prima na pravi način. Hrišćani, a posebno naši i vaši, u velikoj većini kao da misle da je to što si samo prisutan na liturgiji završen "posao". Pogledaj i ovde na forumu. To su uglavnom ljudi koji se interesuju za veru, pa opet, toliko ne znanja. NAša vera nije jednostavna. Ona KOŠTA, košta truda da se sazna pa onda i vrši...malo je onih koji to i čine.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...