Jump to content

Hardcore teologija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dakle, koji je najtvrdjii, najteži, najkomplikovaniji itd. članak, knjiga... koju ste čitali iz oblasti pravoslavne teologije?

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Симеон нови богослов и Григорије Палама су ми баш хеви...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Падају ми на памет две књиге, вероватно због свог првог комплетнијег сусрета са датим темама и ауторима из жеље да их брзо "сажваћем". Не могу сада посебно да се сетим појединости где тачно и шта ми је било мало компликованије али сам наилазио негде на потребу да више пута ишчитам појединости. У суштини све је савладиво, битно је само добро се упознати са темом и евентуално упознати тему и кроз другог аутора, што је мени доста помогло. 

"Проблем смрти у хришћанској онтологији" - Епископ пожаревачко-браничевски проф. др. Игнатије Мидић

"Догматске теме" - Митрополит пергамски др. Јован Зизјулас

Подели на овим сајтовима

Нисам нешто много изучавао теологију, али се сећам да ми је својевремено "незгодна" била књига Подвиг заједништва Лудовикоса.

Иначе сам љубитељ питке, практичне "теологије" људи попут Порфирија Кавсокаливита, тако да и нисам баш талентован за примање неких "тешких" теолошких учења...

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...