Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Ниси ме баш најбоље разумео чини ми се. Хтео сам да укажем да екуменизма без Бога не бива. То је главна ствар мога писања. Мислим, моје писање није био позив да католици одлазе у православне манастире да слушају о својим заблудама, како си ти схватио, чини ми се. Ја сам само навео какав треба да буде неко ко полази на Божије дело. Зато сам (давајући за пример монаха подвижника) навео да је за такво дело предуслов смирење и очишћење срца, које потом рађа истинску љубав која је сама по себи привлачна сила. Тога у данашњем екуменизму нема ни у назнаци, него све много више личи на политичке договоре. Моје мишљење и јесте да су то само политички договори где Бог нити је присутан, нити пожељан. Надам се да сам мало појаснио. Da, sad mi je jasno. Katolici ne bi trebali hodati po pravoslavnim manastirima kako bi slušali tamo o svojim navodnim ili nenavodnim zabludama a isto tako ni pravoslavci ne bi trebali hodati po katoličkim manastirima da tamo slušaju o svojim navodnim ili nenavodnim zabludama. Znači još jedna dalja stvar u kojoj se sasvim slažemo ti i ja. Jedino mi nije jasno što insistiraš samo na monasima podvižnicima (te imamo i mi) kad su oni samo jedan segment, dio ili aspekt Crkve, istina vrlo važan ali ipak samo jedan od mnogo drugih: hijerarhijski (arhijereji, biskupi, episkopi), učiteljski (teolozi i teološki mislioci, vjeroučitelji i hrišćanski pedagozi) kanonisti (crkveni pravnici), pastoralci i evangelisti, misionari, sveštenici koji nisu monasi, crkveni umjetnici (ikonopisci, horovodje pri pojnicama, dirigenti crkvenih horova) mirjani ili laici u porodicama i po parohijama koji čine 90% Crkve, angažovani laici po raznim crkvenim i humanitarnim ustanovama, dobrovoljnici, volonteri ili profesionalci ítd. Ili je ekumenizam rezervisan samo za monahe a nemonasi tamo nemaju šta pogledavat? Otac porodice sa ženom i djecom takodjer može biti zainteresovan za ekumenizam jer mu se recimo ćerka katolkinja udala za pravoslavnog mladenca i ne čini mi se da je nužno potrebno sad njemu iskustvo monaškog života da bi se mogao zabivat ekumenizmom. On ima svoje duhovno iskustvo oženjenog vjernika, mirjana, laika koji vodi svoj porodični život, čita svoje knjige, ima svoje ciljeve ali se takodjer zanima i za ekumenizam iz svojih tih neki privatnih ili porodičnih razloga. Kud sad s takvima a njiíh je 90% i kod nas i kod vas? Opet mi nije jasna ta veza monaškog podvižništva i ekumenizma, gdje ju ti vidiš da je jedno nužno uslovljeno drugim ili jedno iz drugog neposredno proizlazi? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Ниси ме баш најбоље разумео чини ми се. Хтео сам да укажем да екуменизма без Бога не бива. То је главна ствар мога писања. Мислим, моје писање није био позив да католици одлазе у православне манастире да слушају о својим заблудама, како си ти схватио, чини ми се. Ја сам само навео какав треба да буде неко ко полази на Божије дело. Зато сам (давајући за пример монаха подвижника) навео да је за такво дело предуслов смирење и очишћење срца, које потом рађа истинску љубав која је сама по себи привлачна сила. Тога у данашњем екуменизму нема ни у назнаци, него све много више личи на политичке договоре. Моје мишљење и јесте да су то само политички договори где Бог нити је присутан, нити пожељан. Надам се да сам мало појаснио. ПиП, мени старац Тадеј, када бејах млади ревнитељ рече: "Ето, одржа се и овај осми васељенски сабор". - Који оче? - Па, Други варикански. - Како кад су то били католици? - Да, али било је и православних, одлуке су исправне, зато можемо да га рачунамо за Васељенски сабор. Ја сам био искрено саблажњен, али сам данас све више тадеиста. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Da, sad mi je jasno. Katolici ne bi trebali hodati po pravoslavnim manastirima kako bi slušali tamo o svojim navodnim ili nenavodnim zabludama a isto tako ni pravoslavci ne bi trebali hodati po katoličkim manastirima da tamo slušaju o svojim navodnim ili nenavodnim zabludama. Znači još jedna dalja stvar u kojoj se sasvim slažemo ti i ja. Jedino mi nije jasno što insistiraš samo na monasima podvižnicima (te imamo i mi) kad su oni samo jedan segment, dio ili aspekt Crkve, istina vrlo važan ali ipak samo jedan od mnogo drugih: hijerarhijski (arhijereji, biskupi, episkopi), učiteljski (teolozi i teološki mislioci, vjeroučitelji i hrišćanski pedagozi) kanonisti (crkveni pravnici), pastoralci i evangelisti, misionari, sveštenici koji nisu monasi, crkveni umjetnici (ikonopisci, horovodje pri pojnicama, dirigenti crkvenih horova) mirjani ili laici u porodicama i po parohijama koji čine 90% Crkve, angažovani laici po raznim crkvenim i humanitarnim ustanovama, dobrovoljnici, volonteri ili profesionalci ítd. Ili je ekumenizam rezervisan samo za monahe a nemonasi tamo nemaju šta pogledavat? Otac porodice sa ženom i djecom takodjer može biti zainteresovan za ekumenizam jer mu se recimo ćerka katolkinja udala za pravoslavnog mladenca i ne čini mi se da je nužno potrebno sad njemu iskustvo monaškog života da bi se mogao zabivat ekumenizmom. On ima svoje duhovno iskustvo oženjenog vjernika, mirjana, laika koji vodi svoj porodični život, čita svoje knjige, ima svoje ciljeve ali se takodjer zanima i za ekumenizam iz svojih tih neki privatnih ili porodičnih razloga. Kud sad s takvima a njiíh je 90% i kod nas i kod vas? Opet mi nije jasna ta veza monaškog podvižništva i ekumenizma, gdje ju ti vidiš da je jedno uslovljeno drugim ili jedno iz drugog proizlazi? Нисам прочитао комплетно што си писао, али дужиш брате мили. Или стварно не разумеш (због језичких препрека) или се правиш да не разумеш? Трудио сам се да будем што јаснији. Не знам какве су ти намере ако се правиш наиван (не тврдим, само се питам), нити шта мислиш да докажеш толиким беспотребним ширењем теме? Разглабање до бесвести не води ничаму. Екуменизам илити више волим да кажем јединство људи у Богу је врло једноставна ствар а тако је и одговор врло једноставан. Питање је само ко хоће то да види а ко неће. Иначе ми се чини да увек превише дужиш и разглабаш. Можда ти је само досадно? Веруј ми, немам живце за то. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Inače odnos monaštva i Crkve je takav: Crkva bez monaha moža ali monasi bez Crčkve ne mogu. Više puta u istoriji i geografdski na različitim mjestima se dešavalo da su cijeli narodi i pomjesne hrišćanske crkve ostajale iz bilo kojih i kakvih razloga bez monaštva na neku kraću ili dužu dobu. To samo zadesilo ije i SPC, tada Pećku Patrijaršiju kad je još bila pod turskom okupacijom zbog restriktivnih turskih zakona o školovanju sveštenstva, podizanju svešteničkog i monaškog staleža i gradnje crkava, škola i manastira i u nedostatku domaćeg sveštenstva i monaštva su isti monasi i sveštenici morali biti poslani iz Grřčke, Fanara (fanarioti) ili Rusije i drugih zemalja ali Crkva kao Crkva ni tada nije prestajala postojati. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Иначе ми се чини да увек превише дужиш и разглабаш. Можда ти је само досадно? Веруј ми, немам живце за то. Pa onda ni ne učestvuj na temama koje te živciraju ili ne zanimaju. napisao si prvo da te ne zanima šta papa misli o pravoslavniíma pa taman da je sve super i naj, naj i sada pišeš da ti te takve teme idu na živce. Pa čudim se onda da sam sebe tako maltretiraš s tim kad je jednostavnije onda ništa ni ne čitat a ni pisat na toj temi i ne gledat je uopšte. Ja sam onda u zabludi što mislim da razgovaram s nekim koga to sve iskreno zanima a ono to nije tako, tebe sad to uopšte ne zanima. A šta sad to nije u vezi s temom od tog što sam napisao kad je svaki moj odgovor odgovorom na tačno odredjene tvoje izjave pred tim napisane. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Pa onda ni ne učestvuj na temama koje te živciraju ili ne zanimaju. napisao si prvo da te ne zanima šta papa misli o pravoslavniíma pa taman da je sve super i naj, naj i sada pišeš da ti te takve teme idu na živce. Pa čudim se onda da sam sebe tako maltretiraš s tim kad je jednostavnije onda ništa ni ne čitat a ni pisat na toj temi i ne gledat je uopšte. Ja sam onda u zabludi što mislim da razgovaram s nekim koga to sve iskreno zanima a ono to nije tako, tebe sad to uopšte ne zanima. A šta sad to nije u vezi s temom od tog što sam napisao kad je svaki moj odgovor odgovorom na tačno odredjene tvoje izjaveč. Не иде ми тема на живце, него твоје беспотребно километарско расписивање без конкретне поруке. Тиме потпуно уништиш смисао разговора. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Не иде ми тема на живце, него твоје беспотребно километарско расписивање без конкретне поруке. Тиме потпуно уништиш смисао разговора. Ja baš pišem kratko, o tom kako bi te se razuvjerilo u tvojoj zabludi pri kojoj svu Crkvu i sav ekumenizam redukuješ, okljaštriš samo isključivo na monaštvo i njihovu savjetodavnu i pastoralnu ulogu u Crkvi bi se moglo napisati stotine strana a ja sam napisao samo desetak - dvadesetak redova. Ako si navikao na korespondenciju tipa prostoproširena rečenica, makismalno dvije onda je ta takva česta na Facebooku a mnogi navikli samo na nju pri čitanju forumskih priloga mogu stvarno biti u problemu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Ja baš pišem kratko, o tom kako bi te se razuvjerilo u tvojoj zabludi pri kojoj svu Crkvu i sav ekumenizam redukuješ samo isključivo na monaštvo i njihovu savjetodavnu i pastoralnu ulogu u Crkvi bi se moglo napisati stotine strana a ja sam napisao samo desetak - dvadesetak redova. Ako si navikao na korespondenciju tipa prostoproširena rečenica, makismalno dvije onda je ta takva česta na Facebooku a mnogi navikli samo na nju pri čitanju forumskih priloga mogu stvarno biti u problemu. Зајроне, тежак си човек. Бар овде на форуму. Опет кажем: Или не разумеш, или се правиш наиван, или и једно и друго. Како год било, молим те само немој превише да се мешаш у екуменизам, јер како си кренуо, три вечности не би биле довољне да се са неким споразумеш око најпростије ствари. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Екуменизам илити више волим да кажем јединство људи у Богу је врло једноставна ствар а тако је и одговор врло једноставан. Питање је само ко хоће то да види а ко неће. Иначе ми се чини да увек превише дужиш и разглабаш. Можда ти је само досадно? Веруј ми, немам живце за то. U redu, kad je to sve tako jednostavna stvar što ne odeš odmah u najbližu katolčku crkvu na Misu i pričestiš se tamo kad već pišeš da je to ustvari: јединство људи у Богу. Ko ti u tom brani kad je to za tebe tako jednostavno? Na šta čekaš? Evo sad će brzo nedelja a ti umjesto na liturgiju ravno na Misu, šta fali? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Заиста би било лепо да ме више не пратиш на ФБ, треба да чуваш своју племениту душу од мојих саблажњивих постова и коментара. Можда и веру изгубиш, или не дај боже, постанеш екумениста! Nedaj boze da postane papista, ekoumenstina neprijatelj Srpstva i Pravoslavlja.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Зајроне, тежак си човек. Бар овде на форуму. Опет кажем: Или не разумеш, или се правиш наиван, или и једно и друго. Како год било, молим те само немој превише да се мешаш у екуменизам, јер како си кренуо, три вечности не би биле довољне да се са неким споразумеш око најпростије ствари. A ta najprostija stvar je šta? Meni se čini da imaš nekakav zmatek, metež u mislima, sad pišeš jedno pa za čas odmah nešto drugo? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Зајрон је сасвим у праву. Ево ја да лаконски кажем: Светосавље = екуменизам. То сам доста убедљиво показао у студијици која је овде линкована (О тези Миодрага Петровића), али студије мало ко чита. Воле Срби јасно и кратко: Војо војводо, Вучићу педеру! Колико је сада пак јасно Светосавље = екуменизам, тешко је рећи; талибанизацијом духовног живота, тај свесмештајући појам "светосавље" је постао первертирани симбол затуцаности и фанатизма. Потпуна супротност политици Немањића. Зато сматрам да је могућ здрави екуменизам (где нико не гледа да другог "пређе"), али мора мукотрпно да се ради. Много је лакше узети барјак у руке па: Војо војводо, Вучићу педеру! Плутон, Zayron and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 vi u crnoj gori ste vazda bili vrh vrhova, skidam kapu, naročito kad pobiste 90% sveštensta SPC Е сад прочитај задње што сам ти сада цитирао твоје и на основу тога би се могло закључити да... ма небитно, нећеш ни схватити, јер генерализујеш ствари, али ако ћемо искрено неке од највећих Срба су управо дали Црногорци. Ако не и највеће. Но нека, нећеш ти то схватити. šta znači načitan? načitan može biti bilo ko, al kad je neko naučnik onda je on naučnik. гулгај. Супер сајт. Умјесто што глумиш адвоката. На другима примећујемо оно што и сами имамо! "Сваки човек види у другим људима то, што је духовним опитом познао у самом себи, јер је однос човека према ближњему верни показатељ степена самопознања који је достигао".Преподобни Силуан Атонски Супер речено, али с обзиром да ме не знаш, а с обзиром да нисам овдје на ово ни нешто посебно питао, твој коменар уопште није на мјесту, сем ето пресипаш из шуља у празно. цитираш ме, а да одговориш не умијеш. Код тебе је тек тај степен гордости повећи. Хтио ти то да прихватиш или не, али с обзиром да си увијек спреман за препирке и свађе, искулираћу вјероватно твој следећи пост, па те молим и ти моје, јер са тобом је немогуће водити разговоре. Паметнији ће попустити. "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Зајрон је сасвим у праву. Ево ја да лаконски кажем: Светосавље = екуменизам. То сам доста убедљиво показао у студијици која је овде линкована (О тези Миодрага Петровића), али студије мало ко чита. Воле Срби јасно и кратко: Војо војводо, Вучићу педеру! Колико је сада пак јасно Светосавље = екуменизам, тешко је рећи; талибанизацијом духовног живота, тај свесмештајући појам "светосавље" је постао первертирани симбол затуцаности и фанатизма. Потпуна супротност политици Немањића. Зато сматрам да је могућ здрави екуменизам (где нико не гледа да другог "пређе"), али мора мукотрпно да се ради. Много је лакше узети барјак у руке па: Војо војводо, Вучићу педеру! No, očigledno da vi nikakav jezuiita niste a ni ne možete ni biti, onako kako vas to ovdje neki na internetu nabjedjuju. Pravi jezuita bi ovo napisao ovako više uvijeno diplomatski i kulantno a neke vaše izraze bi radije preskočio sasvim: појам "светосавље" је .... постао первертирани симбол затуцаности и фанатизма bio više puta kroz istoriju na razne načine definovan i interpretovan. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Богољубазни, лепо је што ме пратиш на Фејсу, али бих те замолио да се испишеш. Штакорско је то понашање. То се види и из овог твог троловања овде где излећеш са текстом који нема благе везе са овом темом. Ко је заинтересован може текст видети на Стању ствари (Зоран Ђуровић: Зашто владика Раде није хтео да буде светац од руке Амфилохијеве?), али није био за ЖРУ. У преписци на ФБ сам се захвало на сигнализацији за једну фотографију која је била погрешно потписана, као што сам поменуо да ме нису разумели око проблема стакла (да не знам да има кивота у стаклу, то је као да нисам чуо за св. Николу; зато хвала на добронамерности). Заиста би било лепо да ме више не пратиш на ФБ, треба да чуваш своју племениту душу од мојих саблажњивих постова и коментара. Можда и веру изгубиш, или не дај боже, постанеш екумениста! Још један од оних коментара који говоре да Ви нисте рођени да будете свештеник. Неки научник, теолог, то да. То вам нико не спори. Али један духовни пастир не може овако разговарати са вјрујућим људима. Имате знање, али љубави вам фали. Нпр, ја сам разговарао са нашим предивним Митрополитом и наступим "ђоном", а он прими ударац, па ме помази. Тада сам схватио први пут шта значи окренути други образ кад вас по једном ударе. То је управо та гордост коју ви посједујете и која не дозвољава једној младој особи да вам приђе и да настави да чита ваше текстове и ставове. А могли би се од вас много научити, али љубави вам фали. МилошБГ је реаговао/ла на ово 1 "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука