Jump to content

Суперхероји на филму - корист за човека или изроди пакла?

Оцени ову тему

RYLAH

20 члановâ је гласало

1. 1. Шта мислите о филмовима са суперхеројима?

• Губљење времена
    • Лака забава, није лоше да се убије време
    • Има ту нешто, нека дубина ил шта ти ја знам
    • Хришћани то не треба да гледају и тиме не треба да се баве, јер подмеће штетне идеје

Препоручена порука

Како другачије васпитати данашње клинце (и не само клинце), ако немају где да виде примере људи који нису савршени, али се боре, пре свега сами са собом?

Постоје два начина - цензура и мисионарење. Колико сам испратио дешавања видим да су оба присутна код Руса. О цензури не бих много да ме опет не дочекају на нож, куке и мотике. Што се тиче мисионарења то је и у данашње време велики изазов. У филмској уметности би се свакако могло порадити на томе. Недавно сам погледао серију "Библија (The Bible)" од чијих је неколико епизода састављен филм "Син Божји (The Son of God)". Глума није нешто али су ефекти јако лепи. Такође сам остао мало незадовољан јер су многе ствари испрескакали, претпостављам због ограниченог буџета. А веома ме је обрадовало што су последњу епизоду посветили делима апостолским, иако опет са доста прескакања. А колико тек могућности дају житија светих, па приче надахнуте списима и поукама светих отаца. Све би то могло лепо да се уобличи и тиме би се створила могућност да се сагледа свет из перспективе вечности за разлику од ишчашених фантастичних визија којима убијамо време (какав израз) уместо да га искупљујемо. Све то не може преко ноћи и без муке али Богу је све могуће... То би била споредна страна мисионарења док би се главна састојала у сталном раду на побољшању квалитета црквеног живота и спољашњег и унутрашњег. Не видим бољи начин.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

трећи их сматрају подметачином насталом са циљем да се деца од малих ногу слуде и да им се убаци начин размишљања који је супротан хришћанству.

А кад та  деца порасту,па упознају Христа и премере колико је незамисиво већи од јунака којима су се дивили.

После ће заиста рећи: Супермене олади мало са спашавањем света,мора и Бог нешто да ради.

Иначе и ја сам гледао спајдермана и супермана,кад сма  био мали.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

..moje lično mišljenje superheroji u smislu tarzana, supermena i sl. likova nekako idu u fazi pred puberteta kako dečaci odrastaju, to nekako kad se razvijaju i fizički i psihički pa hormoni divljaju jer snaga koja se fizički očituje iz tih likova zrači u smislu nekakvog opstanka ljudske vrste, kao mužjaci u prirodi: zdravi, snažni, a kasnije, nekim daljim razvojem ličnosti, nekima to još uvek ostane i dalje, a neki izgube to divljenje ostane im kao neko sećanje na taj period kao deci recimo bajke ....

Подели на овим сајтовима

Ima tu dubine...

Ako obratite paznju, videcete da je apsolutno svaki heroj zapravo tragicna metaforicna zrtva svoje covecnosti i ljudske prirode (cak iako cesto i sami nisu predstavljani kao ljudi ili zemljani, kao Supermen npr)...

A Marvel je jednom prilikom izmislio super heroja kojem je moc to sto ima spravu u uhu koja mu omogucava supersluh... To je uradjeno jer jedan klinac nije hteo da nosi slusni aparat... Svaka cast za Marvel, stvarno...

http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Ear_(comics)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Mines kill. Don't touch them

The Superman PSYOP comic book

p9QfA2B.jpg

y2f11eT.jpg

Супермен PSYOP стрип

Било је много других пропагандних публикација које су се користиле у Босни. Можда најзанимљивији је мино-упозоравајући 12-страни Супермен стрип под насловом "Смртоносно Наслеђе" који је штампан за опште добро (pro-bono) са DC Comics. Насловна страна приказује човека од челика који слеће да би сачувао два дечака који су решили да покупе експлозивну направу на земљи. Назад на корицама приказан је Супермен који лети са безбедном децом и текст:

Супермен је дошао да помогне деци у Босни и Херцеговини! Али, чак и када он не може да буде овде, морате се чувати од мина! Мине убијају децу! За више информација о томе како можете да спречите ове незгоде, позовите Центар за уклањање мина.

ИФОР је дистрибуирао преко 1 милион магазина у својој првој години у Босни.

Потпуковник Nick Swayne је био веза са DC Comics у New York-у задужен за пројекат "свест о опасности мина" који је имао благослов и подршку ондашње прве даме Hilary Clinton. Војска је плаћала за материјал, мастило и превоз, али не и уметнички концепт рада. Она је испоручила фотографије Бошњака, локалних кућа, пејзажа и позадине а стрип уметник је радио остало.

Французи нису били одушевљени стрипом, очигледно узнемирени чињеницом да Супермен представља "Истину, правду и амерички начин живота". Супермен је био веома популаран међу младима у Босни, али је и био предмет запрепашћења међу неким савезницима .

Philip M. Taylor је критиковао Супермен стрип у публикацији Munitions of the Mind, A History of Propaganda from the Ancient World to the Present Day, Manchester University Press, UK, 2003. Тешко ми је да прихватим ову премису али он тврди:

Класичан пример како таква добронамерна пропаганда може да постане супротност, овај стрип је морао да се повуче из оптицаја када је откривено да су нека деца намерно улазила у минска поља у нади да ће доћи Супермен и да ће их спасити.

Овај коментар је одбијен од стране мајора Jeffrey White-а који ми је рекао да никада није био повучен из оптицаја, и дефинитивно не како Phil Taylor сугерише, на основу образложења која је он навео. Мајор White никада није видео да је било коју стрип враћен у Сарајево. Он је осећао да постоји значајно прикривено анти-америчко расположење медју НАТО снагама, али нема критику на тестирања у Босни. Никада није постојао ни један инцидент, пријава да су деца ушла у обележено минско поље са надом да ће их спасити Супермен, нити се десио било који други инцидент изазван стрипом.

http://www.psywarrior.com/BosniaHerb.html
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...