Гости Guest Написано Новембар 9, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Сећате се да је, отприлике, пре 6 година основана комисија за литургијска питања која је настала као реакција Светог Архијерејског Сабора на разне недоумице које се настале међу свештенством и народом у вези са начином (праксом) служења Литургије. Докле се стигло? Да ли је нешто решено? Излазили се многи текстови, студије, расправе, чланци... било је дота видео записа (препоручујем видео запис са ТВ Логос где је Владика Атанасије говорио, па Владика Игнатије, о. Милић Драговић и многи други). И? Докле смо стигли? Знам да се у појединим епархијама оставља на слободи свештенику и његовој литургијској заједници (што сматрам добрим и пастирским односом). Са друге стране, у неким епархијама где се служило са гласним читањем литургијских молитава (најпре молитве Анафоре), одједном преломило и вратило на тихо читање молитава. О чему се ради? Можда би било добро да прочитате и овај текст: https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346440445/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%98-%D0%BE-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83-r4425 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 10, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Нема коментара? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Шмеман истиче да проблем није у некаквом појединачном " искривљивању" него у "раздвајању Литургије,богословља и побожности...Литургија се разматра сама по себи,а не као "епифанија "вере Цркве,њеног опита у Христу!-саме себе,света и Царства.Узмимо нпр.данашњу поларизацију унутар Цркве у вези са питањем `честог причешћивања`.То је заиста чудан спор у коме обе стране не постављају оно основно питање,које се ма како то парадоксално звучало састоји у следећем:Шта је то причешћивање?...Трагедија свих ових спорова око Литургије је у томе што они остају затворени у оквирима категорија `литургијске побожности` која и сама јесте последица раскида између Литургије,богословља и побожности.И све док таква литургијска побожност господари и образује те спорове,помињање литургијске реформе може бити не само бескорисно,већ и опасно....Међутим чини са да у у данашње време глас оних који то виде и који позивају на поновно обједињење (Литургије,богословља и побожности)-јер управо у томе виде задатак литургијског богословља!-остаје само vox clamans in deserto(мт 3,3)." Призвах глас Шмемана као подршку постављеној теми !!!!!!!!!! feeble, ИгорМ, w.a.mozart and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PetarP Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Са друге стране, у неким епархијама где се служило са гласним читањем литургијских молитава (најпре молитве Анафоре), одједном преломило и вратило на тихо читање молитава. Неке епархије су добиле нове епископе (рецимо...Жичка...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 10, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 @@PetarP, То нема никакве везе, него ме боли чињеница да је наслеђе претходног Еископа тотално угушено- нема га. Занимљиво је и то да је часопис Жички благовесник био један од оних где је могло да се прочита тмачење оног фамозног акта о служењу Литургије " по устаљеном реду и поретку". Да ли су се људи уморили од Литургије? Да ли је то сада тема која није превасходна? Иначе, сада баш читам Шмемана и његову "Литургију смрти". (Превео је члан форума Иван Недић). Под великим сам утицајем њега и тек сада видим колико чако можемо да застранимо,а да са друге стране мислимо да смо потпуно у праву. Кад сте последњи пут били на неком предавању где се говорило о обнови литургијског живота? Да нема овог сајта, тешко да можемо прочитати који текст о Литургији који говори о ономе што је најважније- Причешћу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 @@PetarP, То нема никакве везе, него ме боли чињеница да је наслеђе претходног Еископа тотално угушено- нема га. Занимљиво је и то да је часопис Жички благовесник био један од оних где је могло да се прочита тмачење оног фамозног акта о служењу Литургије " по устаљеном реду и поретку". Да ли су се људи уморили од Литургије? Да ли је то сада тема која није превасходна? Иначе, сада баш читам Шмемана и његову "Литургију смрти". (Превео је члан форума Иван Недић). Под великим сам утицајем њега и тек сада видим колико чако можемо да застранимо,а да са друге стране мислимо да смо потпуно у праву. Кад сте последњи пут били на неком предавању где се говорило о обнови литургијског живота? Да нема овог сајта, тешко да можемо прочитати који текст о Литургији који говори о ономе што је најважније- Причешћу. Имамо ситуацију као да је њ.п.Г. Јустин, наследио блажене успомене Епископа Стефана а не Хризостома... الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Да ли су се људи уморили од Литургије? Да ли је то сада тема која није превасходна? Кад сте последњи пут били на неком предавању где се говорило о обнови литургијског живота? Мислим да си скроз у праву, летрагија је захватила целу Цркву,сваки ентузијазам је спласнуо,готово да сви "одрађују" посао од обичних лаика до епископа... Не знам,ко да свима одговара такво стање, неки вакум,где су сви као мирни и задовољни и ко сад да потеже опет тему литургијскиг недоумица и реформи,коме то треба,само би се опет глођали.. Што се форума тиче, већина вас није учествовала на првим православним форумима (БСН-Верујем),како су се ту водиле добре расправе,изузетно квалитетни учесници, 90 % тема су биле искључиво везане за богословље,Цркву уопште и сва дешавања у њој... Али ето,сад на једином православном форуму можемо само да постављамо јутјуб спотове и слике птичица у лету,и као да се ложимо на неко форумско другарство и тако то... poelbuster, Драшко, Рилски and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 10, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 @@Зосима, Колико видим, ворум је конципиран тако што обухвата све сфере живота и мени то не смета. Мимслим да бисмо требали овакве теме да покрећемо јер ово осећам као проблем. Кажем, до уче смо читали књиге, текстове, видео записе...а сада то више готово да нема или се чак враћа "на старо", у смислу: ћути, покриј се, шта има да питаш... Са свим правом питам: Да ли су они који су све покренули заиста у то веровали? Како је могуће да свештеници који су до јуче о овоме говорили, данас се и не чују? Чак видим да се на неким сајтовима где сам проналазио оваква предавања иста бришу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 @@Зосима, Колико видим, ворум је конципиран тако што обухвата све сфере живота и мени то не смета. Мимслим да бисмо требали овакве теме да покрећемо јер ово осећам као проблем. Кажем, до уче смо читали књиге, текстове, видео записе...а сада то више готово да нема или се чак враћа "на старо", у смислу: ћути, покриј се, шта има да питаш... Са свим правом питам: Да ли су они који су све покренули заиста у то веровали? Како је могуће да свештеници који су до јуче о овоме говорили, данас се и не чују? Чак видим да се на неким сајтовима где сам проналазио оваква предавања иста бришу. МлакоС(т) .. И чињеница (коју су многи умни истицали много пута) да је све заправо потицало од двојице тројице, епископа.. Сад кад су и они, што због времешности што због - Бог би га знао чега све још .. у другом плану .. имамо то, што сви видимо да имамо ... Зосима and Зоран Николин је реаговао/ла на ово 2 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 по мени колико год то тривијално апропо отварања затварања двери и свега осталог што прати,мислим да до неког све саборног консензуса по том питању јесте лоше да свака епархија сходно епископовом схватању се одлучује. Једноставно ако је све друго добро,лоше је због народа,народ се буни и лако је онда њиме и манипулисати и стварати расколчиће и слично. Дакле по мени до тога да не би долазило мора се дођи до свеопштег консензуса владика у сабору и да се са тиме изађе у јавност,ако смо за ово,онда дај да сви радимо то,ако нисмо онда опет дај да то нико не ради и крај. poelbuster and PetarP је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Uscanac Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Неке епархије су добиле нове епископе (рецимо...Жичка...) Tako je. Promenjeno je jer je vladika tako rekao. E sad,zasto je tako.. Verovatno pokusavaju da smire struje koje postoje u nasoj crkvi i koje imaju problem sa tim trivijalnim stvarima. Milos je u pravu, trebalo bi da postoji konsenzus na nivou patrijarsije, a ne da episkopi sami odlucuju i da se svuda radi razlicito i menja sa svakom promenom episkopa. Макрина and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Макрина је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Будући да сам из Жичке Епархије,осећам се прозваном на неки начин да кажем неку реч.Пре свега боле ме изрази као што су "умор од Литургије,летаргија..." Цитирала бих нашу драгу пријатељицу,мати Науму која каже:"Послушање изнад свега!" и још:" Ми знамо да служимо и овако и онако Богу Литургије.Ми знамо шта је најбоље." Литургијско дело нашег вољеног Владике Хрисостома није заборављено или анулирано.Напротив.Захваљујући њему и небеској литугијској ширини којом нас је водио све ове године,ми без поговора и било каквог двоумљења можемо да кажемо сада,Владики Јустину:"Амин Владико.Нека је благословено." Како то? Тако што нас је Владика Хрисостом упознао са свим богатством литургијским али никада није волео острашћеност по том питању и једних и других и безусловно је био смирен човек. И сам Владика Јустин изненађен је и ганут литургијском свешћу како свештенства,тако и народа. Оно што је плодоносно у овом благослову Епископа Јустина,то је да су људи почели да се враћају у своје парохијске Цркве.Да,то су они исти људи који су отежавали Епископску службу +Хрисостома.То су они исти људи који су викали,пљували,уносили пароле и транспаренте,али,они се враћају својим Храмовима.Где ће они ако их ми не примимо? У секту код Артемија? Ужасно је тешко бити са њима поново,сећајући се свега али је и лако ако смо литургјски људи и љубимо једни друге да бисмо једнодушно исповедали Оца и Сина и Светога Духа. Молим вас,немојте бити у разочарењу.Бог промишља о свему.Христос брине о својој Цркви за коју је и Распет на Крсту.Нема говора о летаргији и умору. Свака Литургија нам је испуњена.Свака је још лепша од претходне,само кад смо у јединству и најпре,најпре у смирењу. Додала бих још и то да су се у последње време у Епархији,десиле јако позитивне ствари,као што је доношење Моштију Светога Козме и Дамјана на поклоњење по градовима,Икона Мајке Божије Тројеручице...хиљаде верних се поклонило Светињама.Дешавају се добре ствари.Морамо бити позитивни. Нашем Богољубљеном и Богодоличном,сваке хвале и љубави вечне достојном,блаженопочившем Епископу Хрисостому-Вечнаја памјат.У нашим срцима никада се неће угасити светиљка коју је запалио овај корифеј богослужбеног живота наше Цркве. Опростите. w.a.mozart, Danijela, Нифада and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Иначе, сада баш читам Шмемана и његову "Литургију смрти". (Превео је члан форума Иван Недић). Je l mogu nekako da dodjem do tog teksta? PP? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 11, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2014 Evo ja priznajem da sam se umorio od teologisanja, posebno po forumima kao i od liturgije - rizikujući da budem pogrešno shvaćen. Sve više ljudi sa kojima imam relativno zdrav odnos je van crkve i to počinje da bude simptomatično. U hramu vidjam prosjake sa kojima razmenim par rečenica, ljude kojima kažem Pomaže Bog i sveštenike kojima često i ne kažem ništa jer ne stignem. Naravno, sam sam kriv za sve, daleko od toga da krivim druge Što reče neko na fejsbuku - preživljavanje ubija! Драшко, Плутон and Панарет је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука