Crveni Baron Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Па воле сигурно више Путина него гејеве, али опет не знам какве везе то има са Богом? Pa ovu glupost sa Bogom je plasirao, ko bi drugi nego neki neobrazovani americku buzdovan poput ovog Bjukenena .... Ni Putin ni Rusi ni Srbi ni Nikolic nemaju veze sa slicnim glupostima ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Ја се слажем са тобом по питању институција. Али како ми да изградимо добре институције ако народ не зна шта су то институције, чему оне служе, каве ефекте има која институција. Не може да изгради институције неко ко нема свест о институцијама. Рецимо, тешко да може министар који је ту дошао да запосли три швалерке, тридесет чланова фамилије и да украде тридесет милиона евра, да гради институције, јер га то једноставно не интересује, нити зна ишта о томе. Са друге стране, они који имају свест о томе, могу много да ураде када их ставиш на праву позицију. Да сад не рекламирам било кога јер то није поента, али је у прошлости било ликова, од којих су неки били поприлично омражени (углавном с разлогом), који су на том пољу доста урадили у појединим институцијама. Народ нигде и нема свест о томе док не види предности тога, они који воде треба да имају ту свест. Та се свест код владајуће класе гради временом, не пада с неба. Сем у поменутом изузетно ретком случају надареног појединца, који дође једном у веку отприлике, макар код нас. Млађони, Crveni Baron and Deja Vu је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Народ нигде и нема свест о томе док не види предности тога, они који воде треба да имају ту свест. Та се свест код владајуће класе гради временом, не пада с неба. Сем у поменутом изузетно ретком случају надареног појединца, који дође једном у веку отприлике, макар код нас. То сам и мислио. Али контам да је народ образованији, то би дошлло и код владајуће класе. Јер би народ "пробирао" политичаре који имају свест, а они који немају, испадали би из кола. Међутим овде се бира по другим стандардима.... по томе кога народ цени ко поштеног и остале мерке. Е сад после овог твог писанија мене мало чуди да не готивиш Радуловића или Жиковића пошто њима програме пишу и иза њих стоје људи који и те како имају свест о институцијама(Павловић и Павићевић) RYLAH and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 То је једна врло опасна теза која се вазда провлачи. Нисмо ми у просеку ништа различити од људи из држава које сасвим лепо функционишу без ”неког облика диктатуре” и нисмо никакви идиоти које треба неко да шиба прутом. Па кад погледаш, Срби су изгледа мазохисти којима треба неко да их шиба прутом. Колико сам пута чуо од старијих у породици: ''Треба нама Шваба да нас натера да радимо''. Лењи смо, ругамо се Црногорцима, а гори од њих. Упропастио нас Тито и социјалистичка политика, а познато је да је мана социјализма управо то прављење ленчуга, зато је капитализам развијенији јер људи раде и само раде. Када се ради има се и пара. Па старе причице и пословице о мраву и цврчку то говоре, онај који ради има, који не ради може само да кука. Е сад и Руси су имали социјализам, али ето Путин их извуче. Заправо извукле су их те институције које си споменуо. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 То је једна врло опасна теза која се вазда провлачи. Нисмо ми у просеку ништа различити од људи из држава које сасвим лепо функционишу без ”неког облика диктатуре” и нисмо никакви идиоти које треба неко да шиба прутом. Једина разлика је што ми немамо институције система, а они имају. А управо их немамо због оваквих идеја, да само можемо да преживимо у неком облику диктатуре, те се појављују људи који под тим изговором узурпирају сву власт за себе, некад формално, а најчешће неформално. То ради Путин тамо, то ради Вучић овде, то је радио Тадић, то је радио Ђинђић. Због таквог начина владања ми никако не можемо да изградимо јаке институције (Copyright 2013 RYLAH), на којима свака развијена држава почива. Да би се то променило, прва ствар који треба избацити из глава је то да нам треба ”чврста рука” да нас води. Dobro, možda se nisam najsretnije izrazio. Htedoh reći da u državama gde su ljudi skloni tome da stalno traže nekoga koji će im rešiti sve probleme, uzroke za sve nedaće traže u drugima, svet gledaju crno-belo, teše se istorijom i uživljavaju se u ulogu žrtve, skloni su kolektivizmu i teškom fatalizmu i, najvažnije, žestoko skloni korupciji na svakom nivou, nikakve institucije sistema ni ne mogu da fukcionišu bogzna kako, ako i uopšte. I onda ako postoji neka, uhm, 'centralna figura' koju oni prepoznaju kao vođu, onda ona može možda, samo možda, da pomogne da takav sistem makar minimalno funkcioniše. Naravno, ukoliko nije u pitanju neki megalomanijak i ludak, što je nažalost često slučaj. I zato na takve likove gledam više kao na posledicu stanja, nego kao na uzrok. A kako drugačije da izgradimo institucije - ne znam, možda kroz neku kolektivnu promenu mentaliteta, smenu generacija ili nešto treće... RYLAH and Juanito је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 То сам и мислио. Али контам да је народ образованији, то би дошлло и код владајуће класе. Јер би народ "пробирао" политичаре који имају свест, а они који немају, испадали би из кола. Међутим овде се бира по другим стандардима.... по томе кога народ цени ко поштеног и остале мерке. Ti trebas prvo sa ukapiras da tvoj glas ima jednaku vrednost na izborima kao i onog cistaca ulica " a vi kako ste" ... Nema tu obrazovan- neobrazovan vec se radi o slobodi ... Imali su ameri nekada to pa su da bi sprecavali crnce da glasaju u pojedinim drzavama trazili da glasaju samo pismeni ... Kada to shvatis i kada shvatis da je narodna volja suma pojedinacnih volja a ne ono sto ti mislis da valja onda mozes pricati o demokratiji ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Па кад погледаш, Срби су изгледа мазохисти којима треба неко да их шиба прутом. Колико сам пута чуо од старијих у породици: ''Треба нама Шваба да нас натера да радимо''. Јок Срби су садисти, који хоће да држава друге Србе шиба прутом. И тако 50 % оће ових других 50 % да шиба прутом за прљве ноге, а ових других 50 % оће да шиба прутом ових првих 50 % за то што се не умију ујутру. И тако свих 100 % добије прутом. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 То сам и мислио. Али контам да је народ образованији, то би дошлло и код владајуће класе. Јер би народ "пробирао" политичаре који имају свест, а они који немају, испадали би из кола. Међутим овде се бира по другим стандардима.... по томе кога народ цени ко поштеног и остале мерке. Не заборави да је код са успостављањем демократског система почело тек пре двадесетак и кусур, а реално пре петнаестак година. За демократију треба и еволуција, која је код неких трајала и по двеста до триста година. Гледај филм "Банде Њујорка" и види на шта је личила америчка демократија некада, када је имала трајање од већ стотинак и кусур година. Данас не треба толико времена, прво због тога што имамо примере свуда око себе, а друго због тога што и са стране врше притисак на тебе да изградиш институције система ако хоћеш у Европску Унију, али кад погледаш политичке дебате у деведесетим годинама, па онда на почетку двехиљадитих и данас, видиш колико смо далеко догурали за само петнаест година. Наравно да није довољно, и наравно да је могло далеко више, али нисам баш толики песимиста што се тиче свега тога, само што треба ипак времена, не бива друкчије. Crveni Baron, Млађони and Deja Vu је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Не заборави да је код са успостављањем демократског система почело тек пре двадесетак и кусур, а реално пре петнаестак година. За демократију треба и еволуција, која је код неких трајала и по двеста до триста година. Гледај филм "Банде Њујорка" и види на шта је личила америчка демократија некада, када је имала трајање од већ стотинак и кусур година. Слажем се, зато и кажем народ нам је необразован. Треба да скапира тај систем, како то ради, чему шта служи итд. Зато ја држим заставу сретењског устава.... ту је кренуло наше заустављање у демократизацији, које је било 100 % заустављено са комунистима после другог светског. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Ti trebas prvo sa ukapiras da tvoj glas ima jednaku vrednost na izborima kao i onog cistaca ulica " a vi kako ste" ... Nema tu obrazovan- neobrazovan vec se radi o slobodi ... Imali su ameri nekada to pa su da bi sprecavali crnce da glasaju u pojedinim drzavama trazili da glasaju samo pismeni ... Kada to shvatis i kada shvatis da je narodna volja suma pojedinacnih volja a ne ono sto ti mislis da valja onda mozes pricati o demokratiji ... Има само једна ствар... У многим државама, право гласа се уводило постепено, како су се људи образовали. Зато си у почетку имао имовински цензус, па онда писменост, па жене нису имале право гласа јер су углавном само боравиле у кући и није им се давало да учествују у политичком животу и слично. Колико је то заправо било добро, не знам нити могу да проценим. С једне стране, имао си целе класе које су биле одстрањене из јавног живота, али си са друге стране штитио систем од руље која се у тај систем једноставно не разуме и која је имала потенцијала и да тај исти систем разори својим незнањем, јер се руља скоро по правилу поведе за популистом са неком празном причом. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 ... зар се нешто у томе битно променило, осим кулиса... Свест људи, која је сазревала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Јок Срби су садисти, који хоће да држава друге Србе шиба прутом. И тако 50 % оће ових других 50 % да шиба прутом за прљве ноге, а ових других 50 % оће да шиба прутом ових првих 50 % за то што се не умију ујутру. И тако свих 100 % добије прутом. И садисти и мазохисти, склони смо мучењу како год, можда остало у колективном несвесном од Турака кад се набијало на колац. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Ti trebas prvo sa ukapiras da tvoj glas ima jednaku vrednost na izborima kao i onog cistaca ulica " a vi kako ste" ... Nema tu obrazovan- neobrazovan vec se radi o slobodi ... Imali su ameri nekada to pa su da bi sprecavali crnce da glasaju u pojedinim drzavama trazili da glasaju samo pismeni ... Kada to shvatis i kada shvatis da je narodna volja suma pojedinacnih volja a ne ono sto ti mislis da valja onda mozes pricati o demokratiji ... Хоће да каже да кад бисмо били образованији, имали бисмо и образоване политичаре, што је тачно, јер нам је образовање ужас. Државу нам воде мегатрендовци са купљеним дипломама. Многи од њих не знају ни шта неки термини у политици значе, користе их а да појма немају, чисто да изгледају паметни, да народ каже:''Уууу ала је овај паметан, спомиње неке много зезнуте речи, не можеш да их изговориш, тај је добар, тај треба управљати''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Има само једна ствар... У многим државама, право гласа се уводило постепено, како су се људи образовали. Зато си у почетку имао имовински цензус, па онда писменост, па жене нису имале право гласа јер су углавном само боравиле у кући и није им се давало да учествују у политичком животу и слично. Колико је то заправо било добро, не знам нити могу да проценим. С једне стране, имао си целе класе које су биле одстрањене из јавног живота, али си са друге стране штитио систем од руље која се у тај систем једноставно не разуме и која је имала потенцијала и да тај исти систем разори својим незнањем, јер се руља скоро по правилу поведе за популистом са неком празном причом. Tako je bilo ali vise nije. I kada se prica o narodnom izboru i izbornoj volji treba imati u vidu da nusu svi obrazovani. Treba stajati na zemlji i postovati volju gradjana bez obzira koliko tupavo mogla da izgleda iz tvog ili mog ugla. Nema tu "ja mislim " vec to mislhenje je vec dato i demokrata treba samo da ga postuje. Efikasnost sistema treba da bude posledica demokratije a nije cilj sam po sebi. Zato je i pukla komunisticka"sloboda" jer nije bila divoljno ekonimski efikasna... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Хоће да каже да кад бисмо били образованији, имали бисмо и образоване политичаре, што је тачно, јер нам је образовање ужас.''. Sta bi bilo kad bi bilo ... Nema od toga nista. Imas to sto imas i sa tim trebas da zivis. I da se pomiris sa tim. Nisu srbi svajcarci ni po mentaliteru ni po temperamentu .... I ne mozes ocekivati ni da srpski politicari budu kao svajcarski... Smesno je to i traziti ... zuti car је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука