Драгана Милошевић Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 http://www.novosti.rs/upload/images/2013//06/27n/kult-dobrica-eric.jpg Морам да певам о Морави Да није Мораве, причају кириџије не би било ни мора које бродови секу нити би било слано да Србијица није толико плакала у своју највећу реку. Морам да певам о Морави да забораве злопамтила кад чују ову моравску оду да сам говорио: Дао бих све три Мораве за једну Гружу која ме научила да волим воду! Морава пије Гружу као и многе друге речице широм Србије што јој у сусрет језде Гружа је мала за ситно камење људске туге Али низ њу ћу једном, кад ми утрну звезде стићи до Мораве и Војводе Пријезде! * Беле се два-три ждрала у подне посустала на спруду на растокама и криче за даљином Бљешти водена ала усред Србије пала глава јој на Дунаву а реп под Шар- планином. Кротка ко крава Моравка што пасе на обали у предвечерје кад сељанке спирају зној и злато у виру близу воденице где доносе вреће пшенице помељари што газе прашину, снег и блато - Понекад подивља кроз врбаке и топоље Откине воденичко витло поплаву траву и жито опусти поље па легне у корито малаксала, мутна, злослутна али остави песак и шкољке и рибе по ливадама по кукурузима и сунцокретима и масно блато за седам берићетних летина Дроњци њене вилинске кошуљице суше се по адама. Морава - епска река из песме извире и у песму се враћа Из бајалице из жетелачке песме из тужбалице и славопојке Низводно и узводно од Сталаћа кољу се око ње браћа и беру гроздове набубреле ко девојачке дојке. Око ње градови села Око ње Србија цела Око ње момци јабланују и девојке врбају, ивају Она је водена вила А како и не би била кад најлепше српске реке у њу се уливај! * Данче* and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Пркосна песма Јакћи БожјаСрбијаизјављујем драговољнокроз ланце и жицупред сведоцимаСилом, Муком и Неправдомда крива сам и да признајем кривицу!Крива сам што сам некоа не нико и неткоКрива сам што у добаопштег Србобрстаидем у православну црквудодуше, пореткои што се крстим овакос три прста!Крива сам што јесама треба да нисамКрива сам одавношто стојим усправнои гледам у небо уместо у травуКрива сам што се дрзнухпротив кривдекрива самшто опет славим своју крсну славу!Крива сам што пишем и читамћирилицомКрива сам што певамсмејем се и псујем(а понекад и лајем)Крива сам, и признајемда не знам што знам, и да знам што,не знамКрива сам и да завршимс највећом кривицом(пре него што се заценим од смеха)Крива сам, тврдоглавкашто сам Православкаи Светосавка и што не верујему свети злочин и опроштај греха!Крива сам и грешна, дакле штопостојими кад већ постојим и још дрско стојимшто бар не признам да не постојим!Ако то признамда сачувам главуизгубићу часни крст и крсну славуАко не признамцрно ми се пишецео свет ће на моју Земљу да кидишеРуље бивших људилопова и гољачопори робота и других монструмакидисање на моје воћњаке и пољаи на моје беле куће поред друмаоко којих, као најлепше одивецветају трешње, јабуке и шљиве, (...)Моја ружа сликаозарена ликакоју умножавате у вечери и јутрато је слика ваше свести и подсвестиТо нисам ја, спољато сте ви - изнутра!Много смо важнеЗемљо моја милаЈа и моје сестреИстина и Правдачим се на нас дигла оволика силачим су на нас зинуле кривдаи неправда.Шта ће овде џихадијекрсташиамерикоји ми черече синове и кћериМора да су чуле белосветске бандеда имамо златна Срцапа их вадеда их пресаде у сопствене грудине би ли и они били људи (...)Ја се не плашим смрти црне дугевећ ропског живота и болести дугеСмрт је честа појава међ нама Србимакао што су пролећелетојесензимаИ није страшнијапоготову дањуод сушепоплавеземљотресамразакад је човек сретне на своме имањуокађене душе и светла образа,Злонамерницисити и манитисве ми забранисте у рођеној кућиал не може ми нико забранитида певам и да се смејем, умирућиА то се вама више не догађани кад свадбујетени кад, вам се рађа!Поштедите ме коца и конопцаи разапните ме на врху планинакао ваши праоци што су мог праоцаИсуса Христа Назарећанина.Ја ћу да гледама ви зажмуритеИначе ће вам се очи распрснутиод сјаја мог лицаСамо пожуритеШто пре ме разапнетепре ћу васкрснути! Добрица Ерић Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Упознао сам га на прошлом сајму књига. Имам ''Бројанице из Грачанице'' са посветом Невероватан човек... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 ћекајте мало: ово је само део песме о Морави следи наставак, зато стоји звездица. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Упознао сам га на прошлом сајму књига. Имам ''Бројанице из Грачанице'' са посветом Невероватан човек... Па, почасти нас мало стиховима, немо' да си такав. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 ћекајте мало: ово је само део песме о Морави следи наставак, зато стоји звездица. Извини Драгана. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 @@Дани, Само напред. Шалим се , песма је подужа па нисам хтела да је ставим целу. Пишите слободно. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 22, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 22, 2014 * Мораш да видиш Мораву у свом веку! Било с које стране Србије да се упутиш на било коју страну низ било коју реку доћи ћеш на Мораву коју и ти љутиш и мутиш сузом и знојем и гнојем и мокраћом и неком сељачком сетом и песмом и псовком и лелеком што се разлеже од извора до ушћа још одавно Ој, Мораво, моје село равно и таложи се у води ракији вину млеку у црној земљи што нас дарује белим лебом и вије се по небу са чапљом и галебом... Потеци било кад низ било коју реку Мораш да видиш Мораву бар трипут у свом веку! С пролећа кад око ње врбаци оресају у лето кад се баштованке зреле на плићацима забеле с јесени кад се стеона поља око ње разнебесају Само не мораш зими кад се по њој ухвати ледена покорица па је ко сабља што се не може извући из корица. Таква је Морава увек, али најтиша лети кад се око ње помаме коњи момци и сунцокрети па заталасају пшеницу низ Поморавље равно Кад си равно, што си водоплавно! * Морава са запада, са југа, са истока набујала од суза, од снегова, од кише Нешто се страшно догађа око њених притока па тече све мутнија и жубори све тише. Србијо Троморавко са гуњом на чокоту поспи се пепелом и закључај у ову ноћ без зоре Све три Мораве не могу да ти сперу срамоту која дотиче са запада и југа и отиче у море! А мора не би ни било, причају кириџије да није Мораве низ коју све наше патње теку нити би било слано да Србијица није одувек толико плакала у своју највећу реку! 1988. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Vašar u Topoli tekst pesme Zvoni, zvonizvono na voli:Hej svi na vašaru Topoli!Buljuci naroda, kola i stokečim sunce prhnesa rodnih grana,povrvi svetinasa svih strana.Drumom, kroz poljai kroz potoke-buljuci naroda,kola i stoke.Neko vozibostana kola,neko vodi konja il' vola.Pastiri gonestada ovaca,grnčari punakola lonaca.Osmeh, rika, skika,jeka i dreka,kulja u varoššarena reka...Vašartako je na drumovima.A u Topoli:Šta ti dušaželi i voli! Trepere zastave,riču goveda.Prodavci limunadei suncokreta:-Navali narodeU red, u red!Ladno ko led,slatko ko med!Brda bostana,jezera vina.Tezge prepunesvih poslastica,igrački, nakitašto divno sija,i bezbroj drugih drangulija....Debeli krčmarpred šatorom stenje:-Hladno pivo,Vruće pečenje!Ljudi jedu,piju, prolazei mast im curiniz obraze.Volovi, konji,krave, telad.Trgovci sa trbusimakao burencad.Rika i vriska bleka i dreka.Preplavi varoššarena reka. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 23, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 Vašar u Topoli tekst pjesme ? Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 23, 2014 @@Милан Ракић, А саг? Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 2, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 2, 2015 Славска молитва Дај ми, Боже, да леп, благ дан сване и отвори своју душу плаву да ми драг гост у авлију бане да запалим воштаницу праву да ми уље у кандилу плане да ужежем жишку миришљаву зрнце смоле са борове гране да окадим икону чађаву славски колач од пшенице ране крст од вина на белом чаршаву свете претке што се воском хране кућу, чељад, воће, жито, марву и гробове, знане и незнане окренуте према забораву где су многе тајне закључане! Молим Бога, молим Крсну Славу да заштити моје укућане мој српски род и српску државу од новог зла, од старе сатане што је опет развила заставу и повела солдате, катане на Дрим и Дрину, на Дунав и Драву на све наше реке, обећане злим дусима на ђавољем сплаву на све наше Жиче и Дечане стављене пред аждају стоглаву! Молим наше Немањиће славне и сву бившу господу гиздаву шта нам име и презиме бран и чувају Лазареву главу епископе миропомазане зарасле у перунику плаву и анђеле с небеске пољане који беру лековиту траву - да услише сузе, исплакане у потоке што чине Мораву патницима да исцеле ране да посвете сваку српску главу која рано падне у бездане да проведу кроз тамну дубраву погореле, гладне и прогнане да жигошу лице издајице спаситеље наше самозване и њихову заморчад губаву што нам земљу и небо погане! Молим српског светитеља Саву да просветли и наше душмане што нам вечно трују сан и јаву да ти људомрсци нанишане своју мржњу, глуву и ћораву и да њеном утробом нахране лешинаре, орле и гавране што надлећу православну лавру где примамо навору крваву! 1991. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Децембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2015 Јао, добри наш Добрица Ерић. У другом основне долазио лично у нашу школу и потписивао нам књиге /биле су две на бирање, Вашар у Тополи и Торта са 5 спратова/ Ја сам изабрала Торту са 5 спратова, јер је била дебља и мислила сам као наивно дете да и торта иде уз књигу. Пркосна песма / изазива сузе , поготово када је Ивана Жигон рецитује/ Kaludjerovic Sreten and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2015 Мој брат Изучио многе школе и зашао за тополе. Прешао је преко реке у одсјаје у одјеке. Распустио своје ђаке и зашао за облаке. Досањао беле снове и зашао за брегове. Како ли му свиће зора у кућици без прозора? Цица из гривца Лепа принцеза Цица из гривца, срете на балу младога принца. И заљуби се Цица у принца И заљуби се и принц у Цицу. И онда њена мајка царица донесе прекрасну венчаницу... И рече Цици, с росом у оку: „Устани, кћери, да пустиш стоку!“ Вилина долина Усред гаја: ливадица, по њој сија бисер зрео, Над њом лебди измаглица прозрачна к’о вилин вео. Под јасиком трепетљиком тек рођена Гружа каска Жуборећи водом питком од изласка до заласка. Ту долази једна бака с кравом мирном к’о овчица, Пије воде са брзака и постане – девојчица. По цео дан бере цвеће у шарену котарицу, А увече кући креће претворена у старицу. Има Добрица доста лепих песмица . Поред ових волем нпр. и Тече река, крива Дрина, Замолите своје родитеље, Свићу опет румена сванућа, У животу што ми поче бајком, Најдражи цвет, Ако некад стекнеш еполете, Суботе мог детињства... Драгана Милошевић, Рапсоди and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2015 У другом основне долазио лично у нашу школу и потписивао нам књиге Има баш весео потпис. Kaludjerovic Sreten and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука