Jump to content

100 година од рођења оца Тадеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

Отац Тадеј (19. октобар 1914 — 13. април 2003), рођен као Томислав Штрбуловић, био је познати српски духовник, архимандрит на основу чијих беседа су написане многе књиге „Какве су ти мисли, такав ти је и живот“, „Мир и радост у Духу Светоме“, „Поуке српскоме народу“ итд. Био је игуман манастира Витовница и духовни отац.

Отац Тадеј рођен је 1914. године у селу Витовница, од родитеља земљорадника. Као детету лекари су му због болести плућа прогнозирали још 5 година живота, али још као дете жудећи за Богом отишао је у манастир Миљково код руских монаха. Замонашио се 1935. године у манастиру Горњаку. 14. јула исте године био је рукоположен у чин јерођакона. У чин јеромонаха рукоположен је 3. фебруара 1938. године у манастиру Раковица. У чин игумана произведен је 1949. године у Саборној цркви у Београду а у чин архимандрита 1989. године у манастиру Горњак пред моштима кнеза Лазара.

"После Господа немамо веће добро од својих родитеља. Господ каже:" Ја сам тај који зачиње плод у утроби мајке." Родитељи су оруђе у рукама Господњим. Господ благосиља брак. Потребно је време да се попуни (број) оних павших анђела који су отишли са сатаном, а Бог је и за њих, духове злобе, Бог. Они су високоинтелигентна бића, али за њих нема ни мира ни покоја".

"Божија енергија свуда делује, а особито у оним људима који су се окренули ка Господу. Бог је Мир, Утеха и Радост свима. Зато вам желим мир и радост од Господа".

Подели на овим сајтовима

Читајући оца Тадеја, Какве су ти мисли такав ти је живот, први пут сам се у животу срео са неким ко види истим очима као ја. Била је то за мене потврда да нисам луд и да је сасвим у реду  што ствари духовне природе видим на тај нашин. Знате оно одушевљење кад откријете да нисте сами на свету и да има још таквих као ви. Само Отац Тадеј је вештији од мене он деци даје млеко а ја неук храним бебе чврстом храном па ми се увек деси да ме исповраћају на крају.

Наше мисли та бића нашег ума су житељи земље коју треба да наследимо.Као што су Израелци морали да истерају народе из обећане земље да би је наследили тако и ми уз Божју помоћ истераћемо зле мисли из земље наших мисли и наследити обећану земљу Царство Небеско. Борба против зла је борба да наследимо Царство Небеско, обећану земљу где тече мед и млеко. То је борба проти самог себе против својих мисли и свога интелекта, који је у духовном свету представљен као анђео Луцифер који је пао и постао сатана.

Нека Бог опрости оцу Тадеју све грехе и подари му вечни покој!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...