Jump to content

Јеванђеље и (не)насиље: (Не)оправданост рата и убиства

Препоручена порука

Оно што ме у ствари мучи по овом питању јесте то што бих ја у ситуацији кад је неко мој ближњи нападнут или неко нејак, имао обавезу да га одбраним. Напросто бих то осетио да треба да урадим. Међутим, у рату, неко те напада, неко напада твоју државу, ти си официр, школован си за то, народ, држава се узда у тебе. И ти имаш обавезу да браниш и одбраниш али где је граница те одбране? Докле се може ићи? И како користити "здраву хришћанску памет" у тренуцима кад око тебе умиру саборци и гледаш смрти у очи?

Подели на овим сајтовима

Постоје војнички етички кодекси.

Не убијати нити мучити заробљене или рањене непријатељске војнике и сл.

Не дозволити ни по коју цијену да страдају недужни, цивили итд.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Naravno da je ogromna razlika među nama. Priznajem da ja volim i one koji u sebi nemaju ništa što bi bilo vredno ljubavi. Ali se zapitam da li u meni postoji nešto zbog čega bi neko trebao da me voli? Sebe voleti jednostavno zato jer ste vi u pitanju.Bog želi da na isti način i iz istog razloga volimo sve ljude. On nam je dao svojstvo da volimo sebe da bismo naučili na koji način treba da volimo druge.

Подели на овим сајтовима

Kad ubijamo ili kažnjavamo moramo da nastojimo da o neprijatelju razmišljamo kao o nama samima- da će se on promeniti na ovom ili onom svetu, u stvari da mu želimo dobro.

Не знам да ли је проблем у мени, али ово твоје писање је мени језиво - чист сатанизам.

Суд је у Божијим, а не у људским рукама...

Na ovo se misli kada se u Bibliji kaže da volimo neprijatelje-da mu želimo dobro , a ne da nam se on sviđa ili da govorimo da je dobar kad znamo da nije.

Подели на овим сајтовима

Да ли се правиш да ме ниси схватио, или заиста не разумијеш поенту?

Проблематична ствар код тебе јесте то што за разлику од свих на овој теми једини покушаваш да оправдаш некакво "педагошко" убијање, тачније убиство као људску казну (живот је по православном ставу у божијим рукама).

Том логиком онда постоји и оправдање за терористе који су срушили СТЦ, јер су они "педагошки" кажњавали Америку због њене безбожности. Да ли ме схваташ сада?

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Naravno da je ogromna razlika među nama. Priznajem da ja volim i one koji u sebi nemaju ništa što bi bilo vredno ljubavi. Ali se zapitam da li u meni postoji nešto zbog čega bi neko trebao da me voli? Sebe voleti jednostavno zato jer ste vi u pitanju.Bog želi da na isti način i iz istog razloga volimo sve ljude. On nam je dao svojstvo da volimo sebe da bismo naučili na koji način treba da volimo druge.

Завиша, али ово што си написао управо говори у одбрану нашег става, да не треба кажњавати одузимањем живота.

Подели на овим сајтовима

Није логично  рећи да човек бранећи своју и твоју децу (народ) посветио  ако је то чинећи погинуо,

а ако се вратио ,,жив", из борбе, треба да се каје што је убио у одбрани.

Било је таквих коментара.

Ти су били заробљеници, неки јеретици и сл.

(али грех је мучити, а камоли убити неког таквог).

Дај неки линк, цитат, нешто?

Ја знам да је пријетио богумилима прогоном, а коловођама и јересоначалницима сјечењем језика и ломачом, дакле пријетио ...

Па сад... Има и у житију његовом да није остало само на претњама, али не бих о  томе...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Завиша, али ово што си написао управо говори у одбрану нашег става, да не треба кажњавати одузимањем живота.

То и ја кажем.

Ред би био да нам Завиша мало појасни шта је хтио да каже.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Već smo ušli u diskusiju o praštanju. Praštanje je jedna od hrišćanskih vrlina.

Zato sam i postavio pitanje, da li voleti neprijatelja znači ne kazniti ga?

Po hrišćanskom učenju ne, jer voleti sebe ne znači da ne treba da budemo izloženi kazni - čak i smrti. Ako ste počinili ubistvo ispravna stvar prema hrišćanskom gledištu bi bila da se predate policiji i budete recimo osuđeni i obešeni.

Подели на овим сајтовима

Хришћанин не сме никада да убије и ни под којим условима. Е сад ако то ипак учини из било ког разлога треба да се покаје.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Хришћанин не сме никада да убије и ни под којим условима. Е сад ако то ипак учини из било ког разлога треба да се покаје.

То није истина.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

nema potrebe za ubijanjem, mnogo je bolje i efektivnije stratesko-takticko ranjavanje  zru

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Već smo ušli u diskusiju o praštanju. Praštanje je jedna od hrišćanskih vrlina.

Zato sam i postavio pitanje, da li voleti neprijatelja znači ne kazniti ga?

Po hrišćanskom učenju ne, jer voleti sebe ne znači da ne treba da budemo izloženi kazni - čak i smrti. Ako ste počinili ubistvo ispravna stvar prema hrišćanskom gledištu bi bila da se predate policiji i budete recimo osuđeni i obešeni.

Јесте, али ти написа да постоји варијанта кажњавања смрћу у хришћанској перспективи,

и око тога је и кренуо читав конфликт и наша бурна реакција.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Već sam vam napisao ali ću ponoviti. Vi govorite o nekim okultnim radnjama , pominjete sataniste, u čemu je razlika između hrišćanskog morala i njih ako je čoveku dozvoljeno da osudi dela neprijatelja ili zločinca kazni ga i ubije. Već sam rekao da mi hrišćani verujemo da ljudi žive večno. Možemo da ubijemo ako je to neophodno , ali ne smemo da mrzimo i uživamo u mržnji. Drugim rečima , nešto u nama, osećanje ogorčenosti, mora prosto da bude ubijeno. Ovo ne znači da jednostavno treba da odlučimo da nemamo takvo osećanje. To tako u životu ne ide. Kad god nam takvo osećanje ispliva na površinu treba ga potisnuti. to je teško, ali ne i nemoguće. Čak kada ubijamo i kažnjavamo , moramo da nastojimo da o neprijatelju razmišljamo kao o nama samimama- ne da smo satanisti i da to činimo iz zadovoljstva i rituala, naprotiv da verujemo da će s promeniti, u stvari da mu želimo dobro.

Hrišćanska civilizacija zasniva se na tim postulatima koji nas uče da mrzimo greh a ne čoveka koji je grešan i da kao hrišćani imamo obavezu da kažnjavamo greh.

Dugo mi je trebalo da razumem kako je moguće da čovek može da mrzi greh a da ne mrzi počinitelja. A onda kada sam shvatio da sam se ceo život tako ponašao prema sebi samom, shvatio sam šta znači "ljubiti bližnjeg svoga kao sebe samog".

Подели на овим сајтовима

kao hrišćani imamo obavezu da kažnjavamo greh.

Завиша, да ме на исти начин схвати пет људи, и ја мислим да су ме погрешно схватили,

ја би се запитао да ли сам ја јасан у ономе што хоћу да кажем.

Али оно у чему се разликујемо у ставовима:

Казну за гријехе може једини изрећи Господ.

Епитимију (духовну покору) може изрећи духовник ЈЕДИНО И ИСКЉУЧИВО ако покајник приђе добровољно.

НЕ ПОСТОЈИ код хришћана варијанта да ми на себе узимамо улоге судија, јер је један праведни Судија.

Посао судије, полицајца и војника су послови ДРЖАВЕ а не Цркве, јер није исто царство земаљско и Царство Небеско, нити је Црква икада тежила да ова два царства преточи у једно на начин да Црква постане физички чувар народа, државе итд., односно преузме државна овлаштења.

Свијет се мијења љубављу, молитвом односно прије свега уздањем у Господа,

а не нашим акцијама, стратегијама и ко зна чиме, што је већином плод наше грешности.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...