Jump to content

Razgovori sa sveštenikom, preporuke i kontakti

Оцени ову тему

Препоручена порука

I??? Ne reče mi ništa Dijana  confused

Ma kasno vidjoh sinoc, a kad bi znala koliko vremena provodim na forumu -  confused

Nije mi jasno STA to ima za o.Isaiju da se kaze lose. On je izuzetan duhovnik i molitvenik i veliki trudbenik, koji otprilike tri bremena nosi - molitvenika (sto je njihova prevashodna uloga), svestenosluzitelja i nastojatelja velike zajednice i poljoprivrednog imanja. Otici tamo je izuzetan dozivljaj ne u smislu nekakvih jakih impresija, ali razgovor, blagoslov, molitve individualne koje on svakom pruza, pa onda obred jeleosvecenja za one koji smatraju da im to treba... Blagodati u izobilju, po mjeri vjere, rekla bih, ljubavi, paznje, duhovnickog staranja, moc da utjesi, ohrabri, izlijeci dusu molitvom... Ma ja ne nalazim rijeci da prenesem to iskustvo. Jeleosvecenje je velicanstven obred koji iscjeljuje i preporadja, i sve zajedno, ja sam druga osoba odkad tamo idem (mada se to poklopilo i sa mojim cescim odlazenjem u crkvu ispovijedanjem i pricescivanjem u Velikom postu i uticajem jednog izuzetnog duhovnika (mirskog svestenika) kuci pa ne znam sta je sta u toj sinergiji)... Uglavnom  pravopop  confused1 confused  slava3 ja sam nova osoba. Bog neka pozivi naseg milog o.Isaiju i odrzi u dobrom zdravlju da sto duze sluzi Bogu i narodu...

ako mi postavis konkretnije pitanje mozda mogu konkretnije da kazem confused1

Подели на овим сајтовима

Lepo receno ..........

slava3

..........ali nisam na to mislio.Mislio sam gde su ti istinski duhovnici sada u ovome vremenu?Njihova imena i manastiri u kojima sluze.Zgrozen pricama koje potvrduju sta se sve desava po manastirima, zanima me gde su pravi duhovnici.

Брате мој, не дај да Те било шта нити било ко згрожава, јер Бог нам Није Дао живот да се над било чиме згрожавамо, нити било чега, нити било кога плашимо, већ да користимо време да себе што више Њему уподобимо.

И заиста, већ често чујем причу као у манастирима овако, онако...истина је да и ја знам за понеку такву дестинацију, али се трудим да што чешће одем тамо, јер верујем да Бог баш то тражи од мене. Не да идем да се расправљам са браћом или сестрама у Христу, већ да саслужујем са њима Богу, а приче које чујем да једноставно избришем из свог памћења. Честим сусретима, стичемо поверење једни у друге, препознајемо Бога једни у другима, а тада се стичу предуслови да препознају да све што касније разговарамо јесте Христа ради.

Надаље, колико је таквих манастира, над којим би се дало неком згрозити?

80%? 50%? 10%? 1%?

Колико год да их има, требали би смо се сетити приче Господње око Содоме и Гоморе, а наравно и Христа Спаситеља о суду и осуди. Додао бих још и причу о људима "мувама" и људима "пчелама", као рецепт самоспознаје. Могли би искористити и све оне текстове који смо сами писали, а којим потврђујемо своју веру да су сви људи постали Божјом вољом и Љубављу, што надаље потврђујемо јектенијама током Литургије, молећи се за све њих.

Е сад све наведено кад сумирамо, да ли има ишта или ико на овом свету, а камоли наша браћа и сестре у Христу, што или ко би нас толико згрозио, да загаси Љубав и вољу Његову којом "солимо" свет око нас, да нас постави у позицију судија како би осуђивањем, довели себе у стање човека "муве"?

Христос нас Учи Светим Јеванђељем, како са братом који је "скренуо" са пута, и нигде не говори "Осуди!", већ на самом крају савтеовања, Каже да се опходимо као да су нам страни....али.....али....на самом почетку Говори да Је Дошао међу нас ради грешних, да их Научи, Охрабри, Докаже...како год, али ради грешних...Свети Оци нас уче о сили молитве Господу, кад је искрена, истрајна и кад потиче од човека кога Господ већ сад Зна. А Зна га, јер се он труди да живи Литургијским животом сваког трена, а не само Недељом и Празником по два два и по сата...Дакле, кад искористимо све записано у Светом Јеванђељу, остаје нам најснажније временски неограничено у ничим условљено средство -МОЛИТВА!!!Никад осуда! Никад оправдање самом себи, да сам расуђивањем дошао до...чега? Разлога за осуду??? Не, расуђивање јесте за одабир начина како том другом помоћи, јер волимо Господа у њему, а не да га судимо, јер тад ће нам згрожавање постати навика...постаће квасац гордости у нама, хранећи нам "врлину расуђивања да би осудили". 

Зато сам мишљења које сам написао, да не тражимо духовнике нити по другим црквама нити по манастирима, јер Бог Је Благоизволео да нам Да, баш нашег свештеника, шта год ми мислили о њему. Такође, Милостиви Је Благоизволео да монасима и монахињама Да све што им је потребно у њиховом начину Богууподобљавања и живљења већа сад и овде са Богом самим.

Лепота Неописива, да смо наизглед удаљени, а у бити Један Организам, коме Је сам Христос Глава!!!

facenew22222222

1405_love

0442_feel

4chsmu1 t4431 0409_feel

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Помаже Бог,

Молим вас,да ли можете
да ми одговорите,

како се зове нови
парохијски свештеник у храму

Светог Никoлe у Вишњици,у Београду

(уместо о.Угрина Поповића)?

С Богом

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

Treba mi neki iskusniji stariji duhovnik da porazgovaram sa njim! 

Voleo bih da to bude stariji covek sa zivotnim iskustvom bez obzira da li je svestenik ili monah. Ako nekoga znate javite mi.

Pozdrav

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ja ti preporucujem oca Petra Lukica iz Pravoslavnog centra u Beogradjanci,ako si iz Beograda. :)

Nisam iz Beograda ali mogu da dodjem nisam daleko. Da li ima neki kontakt telefon ili sl. da bih mogao da zakazem?

Hvala

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Pozdrav,ne znam da li pisem u pravoj temi,ali mi bas treba pomoc i informacije.

Potreban mi je svestenik,duhovnik za prvu ispovest u zivotu.

Stvarno bih volela da to bude neko ko ce mi posvetiti paznju i vreme,jer stvari koje treba da ispovedim nisu nimalo lake,

i cesto se dvoumim da li da to uradim,a osecam da mi je strasno potrebno.Odlucila sam da to bude ove nedelje,jer sam krenula da postim.

Iz Beograda sam i znacila bi mi svaka preporuka.

p.s, prijateljica moje bake je htela da me vodi u pravoslavni centar u Beogradjanci,tamo da popricam sa nekim da vidim da nadjem nekog..

Da li da je poslusam?

Hvala unapred na odgovorima.

Подели на овим сајтовима

Pozdrav,ne znam da li pisem u pravoj temi,ali mi bas treba pomoc i informacije.

Potreban mi je svestenik,duhovnik za prvu ispovest u zivotu.

Stvarno bih volela da to bude neko ko ce mi posvetiti paznju i vreme,jer stvari koje treba da ispovedim nisu nimalo lake,

i cesto se dvoumim da li da to uradim,a osecam da mi je strasno potrebno.Odlucila sam da to bude ove nedelje,jer sam krenula da postim.

Iz Beograda sam i znacila bi mi svaka preporuka.

p.s, prijateljica moje bake je htela da me vodi u pravoslavni centar u Beogradjanci,tamo da popricam sa nekim da vidim da nadjem nekog..

Da li da je poslusam?

Hvala unapred na odgovorima.

У сваком случају не можеш много да погрешиш, тамо раде стварно фини људи :)

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Potreban mi je duhovnik iz reda sveštenika koji služi u nekom od niških hramova, koji ima smirenja, ljubavi, vremena i strpljenja da čuje ispovest vernika, zatim da ga ispovedi, posavetuje, duhovno ukrepi i uputi na pravi put. Mnogi od iskusnih i dobrih sveštenika - duhovnika su penzionisani, na njihovo mesto došli su mladi sveštenici, tako da u ovom trenutku ne znam kod koga da idem na ispovest i koga da odaberem za duhovnika. Duhovnik mi je bio otac Raša, ali on je otišao u penziju, tako da sam izgubio kontakt s njim, ne dolazi više na službu, pa sam prinudjen da biram kod koga da idem na ispovest, a ne ide mi se baš kod svakog i nije mi do toga da dušu otvaram kod sveštenika koji tu svetu tajnu obavlja samo formalno i reda radi i žuri da što pre završi i da me "otkači".

Ako neko ima lično iskustvo sa nekim dobrim duhovnikom - sveštenikom iz Niša, koji poseduje smirenje i dobru volju za bavljenje duhovnošću, neka napiše koji je taj sveštenik i u kom hramu služi.

Svaka informacija biće mi od značaja.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Brate , nemam konkretan predlog , ali bas veceras oko 22h i sutra valjda oko 18h u emisiji "Duhovnici" na TV Studiju B mozda dobijes odgovor... jer  su razgovori  vodjeni sa duhovnicima iz okoline Nisa , sa Stare Planine .

Nadam se da ces moci i na youtubeu da ih naknadno pogledas ako ti je ova tv stanica nedostupna.

Hristos se rodi!

Подели на овим сајтовима

Бра

Brate , nemam konkretan predlog , ali bas veceras oko 22h i sutra valjda oko 18h u emisiji "Duhovnici" na TV Studiju B mozda dobijes odgovor... jer  su razgovori  vodjeni sa duhovnicima iz okoline Nisa , sa Stare Planine .

Nadam se da ces moci i na youtubeu da ih naknadno pogledas ako ti je ova tv stanica nedostupna.

Hristos se rodi!

Брате, хвала!

Ваистину се роди!

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

I dobro nam dosli na forum... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...