Crveni Baron Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Чекај само да ти Билбија дође, па да видиш и шта је држава и шта су порези Nemam ja snage vise ...U Milosavljevicevom slucaju sam za primenu fizickog kaznjavanja ... Evo Deja Vu mu lepo objasnjava ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Ja i ne volim tu evropsku sociodemokratiju. Imas li nesto vise o tome.. Није то социјалдемократија, то имаш у свим демократским земљама. Али мислим да знам на шта циљаш, зато што неки сматрају да демократија угрожава на неки начин приватну својину у корист неког колективног одлучивања. Мада кад спомену социјалдемократију, можда мислиш на ову нашу демократију и у већини посткомунистичких држава која није толико либерална. У либералним се тежи на томе да институције прате тржишну економију, да сами принципи државе не угрозе тржиште. Зато су либерали у почетку били против демократије, класични либерализам 19. века је антидемократски, сматрали су да је слободан човек само онај са власништвом, а да обичан радник није слободан па самим тим нема шта да се пита. Тек касније се спаја са Џон Стјуарт Милом када либерализам добија идеје политичке слободе и политичке једнакости и настаје демократски либерализам. У сваком случају, морају неке институције постојати као што је Ревизорска комисија. Неко мора контролисати како се троше буџетска средства. А буџет имаш у свим земљама света наравно, па сад ти види јел би волео да знаш на шта порез који плаћаш иде. Млађони and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Није то социјалдемократија, то имаш у свим демократским земљама. Али мислим да знам на шта циљаш, зато што неки сматрају да демократија угрожава на неки начин приватну својину у корист неког колективног одлучивања. Мада кад спомену социјалдемократију, можда мислиш на ову нашу демократију и у већини посткомунистичких држава која није толико либерална. У либералним се тежи на томе да институције прате тржишну економију, да сами принципи државе не угрозе тржиште. Зато су либерали у почетку били против демократије, класични либерализам 19. века је антидемократски, сматрали су да је слободан човек само онај са власништвом, а да обичан радник није слободан па самим тим нема шта да се пита. Тек касније се спаја са Џон Стјуарт Милом када либерализам добија идеје политичке слободе и политичке једнакости и настаје демократски либерализам. У сваком случају, морају неке институције постојати као што је Ревизорска комисија. Неко мора контролисати како се троше буџетска средства. А буџет имаш у свим земљама света наравно, па сад ти види јел би волео да знаш на шта порез који плаћаш иде. Ја сам лично, идеолошки, најближи класичном либеларизму.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Drzava trebalo bi biti efikasno preduzece koje malo kosta a mnogo dobru uslugu daje. Ali to je opet pitanje sta je bilo pre jaje ili Kokoska. Posto Srbi imaju takvu drzavu koju i za svojim ponasanjem zasluzuju.# Placati poreze i dobrinose je za mene deo patriotizma i lojalnosti zemlji gde zivis. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Ја сам лично, идеолошки, најближи класичном либеларизму.. Зато што си либертаријанац, тако? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Placati poreze i dobrinose je za mene deo patriotizma i lojalnosti zemlji gde zivis. Po мени су то глупости. Нисам ја ту због државе већ држава због мене. Држава је фирма која ми пружа услугу. Ко хоће нека буде лојалан фирми. то што ти фураш је колективистичко размишљање ово што ја фурам индивидуалистичка. Рецимо та прича о лојалности ми не пије воду. Уопште. Зашто бих ја био лојалан организацији и снабедевао је мојим парама ако мене та организација не снабдева услугама? И не знам какве то везе има са патриотизмом. Ја тиме што дајем паре тој неефикасној организацији не чиним корист овој земљи већ штету, јер храним неефикасне политичаре мојим новцем. Уствари по мени је одраз патриотизма бунити се против лоше организације која чини штету свом народу лошм алокацијом ресурса. Posto Srbi imaju takvu drzavu koju i za svojim ponasanjem zasluzuju. Са овим се слажем. Зато што смо економски, правно и политички неписмени зато славимо личности а не политичке програме и имамо људе који гласају и радују се када вучић "хапси" несвесни например концепта поделе власти и колико је то погрешно када један политичар најављује хапшења. Идемо на владавине господара, вучића или тадића..... а не на владавине вучићевог и тадићевог програма и на владавину зкона. Зато што си либертаријанац, тако? Тако некако, мада сам опет више класични либелар, либертаријанци су више анархисти. Али слично је то, скоро па исто. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Тако некако, мада сам опет више класични либелар, либертаријанци су више анархисти. Али слично је то, скоро па исто. Аха. Иначе, ово што ја пишем није неки мој лични став да тако треба, већ пишем о томе како функционише данашња демократска држава, а и у суштини, зашто се плаћају порези и зашто уопште постоји држава, то је оно на почетку што сам написао са оним сељацима и лоповима као пример. Тако да нисам социјалдемократа, нисам ни конзервативац, иако сам до скоро био и то прецизније социјал конзервативац, а тренутно немам идеолошку оријентацију, могу се назвати идеолошким атеистом. Исто мислим да држава не би требало да се води само једном чистом идеологијом. А и кад се погледа, ретко која то баш и ради, данашње странке су све неке социјал-либералне, социјал-конзервативне, ето Јединствена Русија у којој је био Путин је неки бућкуриш свега и свачега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Po мени су то глупости. Нисам ја ту због државе већ држава због мене. Држава је фирма која ми пружа услугу. Ко хоће нека буде лојалан фирми. то што ти фураш је колективистичко размишљање ово што ја фурам индивидуалистичка. Sta to tacno znaci placati porez samo ako hoces, a onda kmeciti za drzavu kad zagusti???? Naravno da je drzava neka forma kolektivizma i drugacije i ne ide. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Sta to tacno znaci placati porez samo ako hoces, a onda kmeciti za drzavu kad zagusti???? Не наравно, нема кмечања кад загусти. Ако не плаћам порез за здравствено, нема бесплатног лечења. Самоодговорност. Сам морам платити своје лечење. Могу бирати државно осигурање и лечење илиприватно. Исто важи и за школовање. Уколико не плаћам порез за факултет, немам право на студирање - на буџету. Ко плаћа нека иде на буџет. За све то постоје врлоефикасна решења, међутим слабо ко од политичара воли да их имплементира, а људи воле да се одричу самоодговорности,да преузму одговорност за свој живот. То су колективисти. Naravno da je drzava neka forma kolektivizma i drugacije i ne ide. Иде, ако посматраш државу као што је ја посматрам. Не као заједницу мене(екипу, групу, чопор) и тебе већ као фирму која мени и теби пружа услугу. А политичара као неког ко руководи том фирмом. Уколико не желиш услугу не мораш да је платиш. Са тим што ја верујем да би људи врло добро скапирали које услуге сви желимо, које услуге не желимо сви. ПА те које не желимо сви... не би нам више ни пружала држава, осим за оне који желе. Колективистичке идеологије (нацизам, комунизам, фашизам) су познате по томе што државу посматрају управо као екипу, групу, чопор, стадо, колектив, а политичар је неко ко руководи тим колективом. Либеларне са друге стране, као фирму која је ту да служи-пружа услугу слободним индивидуама. Ове европске демократије су негде између, посебно ове социодемократије. Нисмо колектив, осим када су паре у питању, ту јесмо, али за све остало нисмо. То је "социо демократија" фашисти су када дође до пара.... воле туђе. Док су либертаријанци и ту слободни и нису колективисти, твој новац је твој новац, мој новац је мој новац... ми обојица плаћамо политичару и судији новац да донесе законе и да суде по закону и полицији да хапси по закону. Али зашто бих ја плаћао агенцији за промоцију туризма у Србији? Можда ја ту не видим свом пословни интерес, зашто обојица морамо да плаћамо за то? Или зашто бих плаћао кампању против пушења? Зашто бих плаћао туђе пбразовање? Зашто бих плаћао туђ превоз? Зашто бих плаћао туђе лечење? По мом мишљењу и ја и ти требамо ту да имамо избор. НАдам се да мал обоље разумеш мој став. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Порез је држави како средство да се напуни буџет, тако и инструмент контроле понашања. Порез има те двије димензије које увијек иду једна уз другу, мада је најчешће ова прва функција ( да се напуни буџет ) суштински разлог његовог разрезивања. Мада није порез само онај који се изричито пропише. Постоје и намети са стране такође, а они расту у броју са порастом лоше бирократије. Узимајући ово у обзир, Млађо, по теби би требало да држава смањи и висину и број намета, поред своје величине. Начелно говорећи. Порез је неопходан, али мислим да би главна улога пореза требала бити ова његова друга функција ( контрола понашања ), а то је једино могуће ако се буџет може попунити са релативно нижим пореским стопама. Зашто то мислим? Зато што: 1. држава која са ниским порезима може напунити свој буџет је држава са јаким и веома слободним тржиштем, а и веће су шансе да је величина управе те државе мања, минархистичкија 2. држава са ниским порезима нема великог утицаја на понашање привредних субјеката ( постоји мала пореска дисторзија ) 3. држава којој није хитно, ни неопходно стално прилагођавати се и мучити да попуни свој буџет за наредну годину може се фокусирати на друга питања ефикасније. Самим тим функција пореза као попуњивача буџета није више од животне важности и потребна је само прагматична реоријентација пореске политике ка томе да се порез посматра као средство утицаја на тржиште прије свега 4. Пошто у оваквом стању држава има слободније руке гледе пореза, отварају се нове могућности. Рецимо, јавно мњење је за смањење броја пушача, па се повећа порез на дуван, а државу баш брига јер је пореска стопа релативно ниска ( још је на лиејвој страни на графику доље, између 0 и t ) и овиме увећава свој приход, а смањује доступност цигара. Рецимо, то бих ја волио видјети, али колико је ово могуће, поготово у Србији, питање је Justin Waters and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Drzava trebalo bi biti efikasno preduzece koje malo kosta a mnogo dobru uslugu daje. Ali to je opet pitanje sta je bilo pre jaje ili Kokoska. Posto Srbi imaju takvu drzavu koju i za svojim ponasanjem zasluzuju.# Placati poreze i dobrinose je za mene deo patriotizma i lojalnosti zemlji gde zivis. A ako taj novac odlazi onima koji tu istu drzavu i tvoj narod porobljavaju (materijalno) da li je i onda to patriotizam? Razmisli malo...Ako npr. ti platis porez a Vucic ga strpa sebi u dzep preko svojih partijskih drugara i tim novcem, umesto da recimo popravi neku skolu i poboljsa uslove rada, izgradi sebi vilu u Loznici, a narod ostane i bez novca i bez obnove skole-da li je to i dalje patriotizam? Млађони је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 A ako taj novac odlazi onima koji tu istu drzavu i tvoj narod porobljavaju (materijalno) da li je i onda to patriotizam? Razmisli malo...Ako npr. ti platis porez a Vucic ga strpa sebi u dzep preko svojih partijskih drugara i tim novcem, umesto da recimo popravi neku skolu i poboljsa uslove rada, izgradi sebi vilu u Loznici, a narod ostane i bez novca i bez obnove skole-da li je to i dalje patriotizam? Naravno, treba da bude ispunjen uslov i da je ovo istina a ne laz. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 4. Пошто у оваквом стању држава има слободније руке гледе пореза, отварају се нове могућности. Рецимо, јавно мњење је за смањење броја пушача, па се повећа порез на дуван, а државу баш брига јер је пореска стопа релативно ниска ( још је на лиејвој страни на графику доље, између 0 и t ) и овиме увећава свој приход, а смањује доступност цигара. Рецимо, то бих ја волио видјети, али колико је ово могуће, поготово у Србији, питање је Da jos malo pojasnimo ovu krivu. Ona pokazuje da povecanjem poreza, rastu prihodi drzave ali samo do odredjene (prelomne) tacke -levi deo grafikona, nakon cega dalje povecanje poreza dovodi do smanjenja ukupnih prihoda drzave-desni deo grafikona. To je jako vazno razumeti jer se to upravo desava trenutno u Srbiji. Naime, kada porezi postanu previsoki, sve manje ljudi moze da ih placa i zato sve veci broj ljudi prestaje da ih placa ili zatvara npr. firme jer ne moze da pokrije sve troskove sa tolikim nametima. To za rezultat ima smanjenje ukupnih prihoda drzave i nikakva povecana kontrola poreskih obveznika i poostrene kazne to ne mogu znacajnije promeniti! Evo jedan primer. U BG-u je cena za gradski prevoz mesecno za zaposlene oko 3.275 din. Iz GSP-a se stalno zale kako im prihodi opadaju, apeluje se na gradjane da placaju karte, prete drakonskim kaznama i povecavaju broj kontrolora (sto im stvara dodatne troskove), cak nude i cokoladice ako nadju putnika sa kartom. Medjutim, sve ove akcije ne daju znacajnije rezultate i prihodi i dalje nisu dovoljni, tj. malo ili nimalo rastu! Na kraju GSP pribegava ocajnoj meri i smanjuje broj autobusa. Ovo izaziva dodatno nezadovoljstvo gradjana koji placaju karte, cekaju bus po 20min i jos kad dodje- ne mogu da se uguraju od guzve. To dalje rezultira njihovim nezadovoljstvom pa se broj svercera povecava sto dodatno smanjuje prihode GSP-a... i tako u nedogled. Zasto se ovo desava i kako spreciti ovaj negativni trend? Ovo se desava jer je cena karte nerealno skupa i ljudi prosto ne mogu da je plate! Razmislite, prosecna plata u Bg-u je oko 300 eur a cena karte oko 30eur. Dakle, mi placamo 10% plate za gradski prevoz!!! Pa naravno da je preskupo i da ljudi prosto ne mogu to da plate te zbog toga broj onih koji placaju prevoz opada, kao i prihodi GSP-a. Koji je jedini nacin da se ovaj trend zaustavi? Jedini nacin da se ovaj negativni trend zaustavi jeste da se cena prevoza smanji na nivo koji bi gradjani mogli da plate. Broj platisa ce se povecati a time i prihodi GSP-a (tzv. ekonomija obima)... Isto je i sa porezima... Млађони and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Naravno, treba da bude ispunjen uslov i da je ovo istina a ne laz. Знаш ону изреку "најтеже је туђе паре бројат" .. то je сигурно скоро као закон гравитације. Политичари ће паре увек и свуд да троше неодговорно. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Знаш ону изреку "најтеже је туђе паре бројат" .. то je сигурно скоро као закон гравитације. Политичари ће паре увек и свуд да троше неодговорно. Kakve su to generalizacije? Ja sam mislio da si ti to prevazisao ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука