Млађони Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Често упаднем у дискусије око пореза и државе... овде на форуму. Ваљда имамо различито мишљење о порезима и држави, па долазимо у разноразне дебате са разноразним ставовима. Овде желим да чујем туђа мишљења о односима пореза и државе, колико пореза треба да плаћамо и зашто.. шта је то функцциоја државе. Ево ја ћу први. Држава је за мене врста ПРЕДУЗЕЋА, ФИРМА... Зашто тако мислим? Зато што тако јесте. То је фирма која ми пружа услугу. Сређује ми тротоаре, уређује ми привредни систем и трговину, хапси лопове и криминалце, штити ме од спољног агресора. Ко што ми нека друга фирма пружа неке друге услуге и производе - тој фирми треба платити њене услуге. ДАкле порез је плаћање држави за њене услуге. Међутим, шта је ту проблем? Држава је фирма која има ултимативни монопол. Када ми рецимо један месар не одговара јер ми продаје лоше месо... ја пређем код другог и њему дајем мој новац. Али ако ми како ради држава не ваља, ја не могу прећи код друге и њој дати свој пораз, морам давати овој под присилом. Нема добровољности. И ту је корен ког схватања политике. ТО јест минималне државе. Што је држава минималнија, и генерализованија, то ће мање људи да буде незадовољно истом, порези транспарентнији, и знаћемо како ради фирма коју плаћамо и бићемо сви задовољни. Например.... ако држава хапси убице биће задоољно 100 % грађана. Ако забрањује уринирање на јавном месту, рецимо 98 % грађана.... ако тражи да се плате кроз порезе мединијске услуге 97 % грађана, ако тражи да се везује појас и прописује казну за то 90 % грађана.... ако тражи да се шишамо сви на кеца... вероватно само 1-2 % грађана. И то је поента. Држава треба да се фокусира на оно чиме је задоољно и шта тражи 99 % грађана од ње. све остало што је испод тога, треба да се пребаци у приватан сектор. Ако неко хоће да живи например.... у друштву где се сви шишају на кеца... нека га формира, купи парцелу, привуче заинтересоване. Зашто морају сви у републици србији да се шишају на ћелаво зато што један ил идва посто грађана то жели. То је мало баналан пример али лепо описује слику. Рецимо државно здравство. Можда ја не желим државно здравствено осигурње? Зашто мени држава кроз порезе има право да га наплаћује уколико ја не желим да га користим? Ето један небаналан пример. Зашто не пусти рецимо приватне болнице, па понуди здравствено осигурање најугроженијима, које ми (грађани) се договоримо па сви заједно финасирамо и имамо тачан увод у трошкове? А не овако.. дајемо силне паре.. позајмљује се држва силне паре... а нит знамо за шта дајемо.. нит на шта се троши и никакав увод у трошкове немамо. Дакел ваше мишљење.. шта је то за вас држава, шта су порези... зашто треба и зашто не треба давати порезе? И генерално све што мислите и имате на тему пореза и државе. Agnostik and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Функција државе је да обезбеди јавна добра. Шта су јавна добра? То су добра која су интерес свих. Готово сви људи имају неке заједничке интересе поред индивидуалних. Нпр. свима је у интересу да постоји полиција која ће да хапси лопове, убице, силоватеље и регулише односе. Мени неко украде паре које сам муком стекао, ја се обратим полицији, она то одради уместо мене, врати ми новац и лопова казни. Е сад зашто ја сам не бих јурио лопова? Зато што је трошак јурњаве лопова већи од пореза који дајем за полицију. Да бих то разјаснио, узећу пример неког села тамо негде. Људи раде од јутра до мрака производећи свако за себе и долази неко споља и украде им све то. И то се дешава пар дана за редом. Онда се људи састану и договоре да пар њих не ради ништа (и то они најјачи, најбржи) већ да кад дођу лопови, јуре их, пребију или убију и врате украдено. Уместо што ће да копају њиву од јутра до мрака, они ће да чувају и пазе људе од јутра до мрака. Такође ће да тренирају, вежбају да буду бржи и јачи, правиће стратегије како лакше ухватити лопове, смишљаће неке нове замке, ефикаснија средства, рецимо лук и стрелу (ако замислимо да је то село из праисторије) итд. Као услугу добиће храну од онога што ови произведу, пошто сами јел те не могу да произведу, јер не раде. Не могу и копати њиву и јурити лопове. Е на тај начин настају војска, полиција и сама држава. Сад ће неко питати: А зашто не бих сам јурио лопова или се сви окупе да јуре лопове? Зато што се тиме одустаје од рада на њиви, па се самим тим јављају трошкови (мање хране, деца гладна, јер не радиш на њиви већ јурцаш за лоповима). Уместо тога рационалније је да сви дају мали део своје хране за оне који ће да јуре. Та храна је уствари данашњи порез. Ја дајем 10% својих пара држави која ће да јури силне лопове и криминалце који постоје. Сам то не могу, јер ће трошак јурњаве за тим лоповима бити огроман. Осим тога, треба ми снаге, способности, памети, морам да пратим, шпијунирам, а све троши силно време и од чега ћу онда да живим. Не радим на њиви, не производим храну за себе, самим тим постоји шанса да умрем. Боље ми је да дам тих малих 10% некоме ко ће све то радити уместо мене. То је читава функција државе, обезбедити јавна добра. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Zato i kažem da je firma. Javno dobro je zabraniti ljudima da se ubijaju. Medjutim države često, pod politikom, prelaze nivo toga... jer javno dobro nije definisano. Pa tako recimo, u "ime javnog dobra" države često uvode besmislenu i neprofitabilniu meru "ograničenja plata" što ne odgovara onima kojima navodno treba da pomogne. A zašto? Zato što neki ljudi hoće d umire savest i misle da tom regulacijom mogu da srede stvari. Dakle, po meni, sama definicija "javna dobra" nije dovoljna, jer je proizvoljna i nedovoljno definisana. Za mene i tebe je javno dobro zastita od kradje i asfaltiranje puteva, nekom drugom je javno dobro da mu se daju pare za stan, kao pomoc. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Елем, да додам. Велики проблем државе је нетранспарентност трошења пара, и неодговорност трошења пара. Политичари кда троше паре, тотално важи она пословица "најтеже је туђе паре бројат" .... они добијају унаплед новац за услугу коју тек требају испоручити, и зато се понашају неодговорно. Узмимо например агенцију за културу, нека тамо агенција за културу која се финасира из буџета РС. И сада странка запосли 10 њених омладинаца тамо. И то вуче тај новац из буџета и повећава трошкове њене услуге. Када бих у приватном сектору, кренуо да унајмим неку агенцију за неку услугу, ако би та ангенција запослиал више радника него што јој треба, цена услуге би нормално скочила. Онда бих могао да одем у другу агенцију која ће запослити оптималан број радника. Држава се понаша као ова прва агенција, користи свој повлашћени положај запошљава више радника него што треба и на конту тога хоће да узима нама већи новац на порезе... за услугу коју нас нису ни питали да ли желимо, да ли нам треба.. .да ли МИ Сматрам да је потребна и да ли је користимо. Све једно - плаћамо. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Zato i kažem da je firma. Javno dobro je zabraniti ljudima da se ubijaju. Medjutim države često, pod politikom, prelaze nivo toga... jer javno dobro nije definisano. Pa tako recimo, u "ime javnog dobra" države često uvode besmislenu i neprofitabilniu meru "ograničenja plata" što ne odgovara onima kojima navodno treba da pomogne. A zašto? Zato što neki ljudi hoće d umire savest i misle da tom regulacijom mogu da srede stvari. Dakle, po meni, sama definicija "javna dobra" nije dovoljna, jer je proizvoljna i nedovoljno definisana. Za mene i tebe je javno dobro zastita od kradje i asfaltiranje puteva, nekom drugom je javno dobro da mu se daju pare za stan, kao pomoc. Зато се у демократији јавна добра бирају на основу већине. Можда већина управо хоће да им се дају паре за стан као помоћ. Мада то нисам чуо нигде, али може да се деси када су неке природне несреће, погоди земљотрес неку државу, па онда сви дају мали део пара да би се издрадиле куће и станови. Или рецимо државно ''бесплатно'' здравство. Ми дајемо мали део у виду пореза који ће да се расподели на докторе који ће уместо што раде на њиви или у фабрици да лече људе и добијају паре за то. Исти принцип функционисања као са полицијом, војском. Crveni Baron and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Елем, да додам. Велики проблем државе је нетранспарентност трошења пара, и неодговорност трошења пара. Политичари кда троше паре, тотално важи она пословица "најтеже је туђе паре бројат" .... они добијају унаплед новац за услугу коју тек требају испоручити, и зато се понашају неодговорно. Узмимо например агенцију за културу, нека тамо агенција за културу која се финасира из буџета РС. И сада странка запосли 10 њених омладинаца тамо. И то вуче тај новац из буџета и повећава трошкове њене услуге. Када бих у приватном сектору, кренуо да унајмим неку агенцију за неку услугу, ако би та ангенција запослиал више радника него што јој треба, цена услуге би нормално скочила. Онда бих могао да одем у другу агенцију која ће запослити оптималан број радника. Држава се понаша као ова прва агенција, користи свој повлашћени положај запошљава више радника него што треба и на конту тога хоће да узима нама већи новац на порезе... за услугу коју нас нису ни питали да ли желимо, да ли нам треба.. .да ли МИ Сматрам да је потребна и да ли је користимо. Све једно - плаћамо. Е па зато треба постојати контрола трошења пара. Да држава ефикасније и праведније функционише. Поента је ограничити оног који има монопол силе, зато су људи вековима покушали ограничити државу тј. владаре, па смислили некакву поделу власти на законодавну, извршну и судску, данас је пак покушају ограничити тиме да буде владавина права, демократија, развијају разне институције који ће да контролишу ту државу и напреве од ње чист инструмент који спроводи нечије инструкције, нечију вољу, да се моћ пребаци на већину, на заједницу, а не да остане тамо у некој држави која ради шта хоће. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Ljudi pa vi ste overili na blue pill-u! xDDDD uros, Млађони and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Е па зато треба постојати контрола трошења пара. Да држава ефикасније и праведније функционише. Управо зато је минархизам идеално решење. Теше надгледаш већи број људи него мањи. Ево, данас, пробај да сазнаш нешто што те занима о држави која плаћа порезе.. ко је где шта потрошио.. нема шансе... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Управо зато је минархизам идеално решење. Теше надгледаш већи број људи него мањи. Ево, данас, пробај да сазнаш нешто што те занима о држави која плаћа порезе.. ко је где шта потрошио.. нема шансе... Нисам те овде баш добро разумео. У ком то смислу је минархизам идеално решење? Ако говориш о минималној држави у смислу тога да се не меша у економију, то је онда нешто друго у односу на то како се троше буџетска средства. А то ко је где шта потрошио, ако мислиш на буџет, онда ту постоји Ревизорска комисија. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Нисам те овде баш добро разумео. У ком то смислу је минархизам идеално решење? Ако говориш о минималној држави у смислу тога да се не меша у економију, то је онда нешто друго у односу на то како се троше буџетска средства. А то ко је где шта потрошио, ако мислиш на буџет, онда ту постоји Ревизорска комисија. Постоје комисије, алли што је више бирократије то је већа корупција. Просто и једноставно. Ревизорске комисије су опет, склоне корупцији. Зато контам што мање бирократије, што мања држава, што мање да се меша не само у економију већ и у друштво генерално, то боље можемо да алоцирамо ресурсе, помажемо сиромашне итд. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Чекај само да ти Билбија дође, па да видиш и шта је држава и шта су порези Deki992, feeble, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Чекај само да ти Билбија дође, па да видиш и шта је држава и шта су порези То је прави човек за власт oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 нисам видела и немогу да коментаришем Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Постоје комисије, алли што је више бирократије то је већа корупција. Просто и једноставно. Ревизорске комисије су опет, склоне корупцији. Зато контам што мање бирократије, што мања држава, што мање да се меша не само у економију већ и у друштво генерално, то боље можемо да алоцирамо ресурсе, помажемо сиромашне итд. Па да, зато се сматра да је демократија скупа, да буџет чини 40% од БДП-а, да многа пара одлази на њу и силне демократске институције, те контролиши овог, те оног, контролер добија свог контролера, а овај свог а то неко мора да плати и то је наравно народ. Мада један од начина је да се спречи корупција су подстицаји, било кажњавање било награђивање. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 14, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Па да, зато се сматра да је демократија скупа, да буџет чини 40% од БДП-а, да многа пара одлази на њу и силне демократске институције, те контролиши овог, те оног, контролер добија свог контролера, а овај свог а то неко мора да плати и то је наравно народ. Мада један од начина је да се спречи корупција су подстицаји, било кажњавање било награђивање. Ja i ne volim tu evropsku sociodemokratiju. Imas li nesto vise o tome.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука