Jump to content

Meseceva aktivnost

Препоручена порука

E ovako, pricam jednoj osobi onomad kako mi kosa brzo raste kad se osisam i ona mi dade jedan zanimljiv predlog... Naime, da probam da se osisam u nedelji mladog meseca(posle punog meseca), i da ce mi zbog toga kosa sporije rasti.
Videh u crkvenom kalendaru da taj period pocinje sada u sredu uvece, pa sam se malo zamislio nad ovom pricom.
Zvuci kao neko sujeverje ali opet, secam se da sam ranije slusao da na primer, nije dobro raditi neke operacije kada je pun mesec, zbog pojacanog krvarenja. Mislim da mi je to jednom rekao i zubar kada sam vadio zub. Cak sam slusao ranije i da su ljudi razdrazljiviji u tom periodu, te se tada desava i vise raznoraznih nesreca.
E sada, ne znam da li bi to moglo imati uticaja i na rast kose u ovom slucaju, pojacanom aktivnoscu deobe i rasta tih celija.

Sve u svemu, da li se neko ozbiljnije bavio ovom pricom, odnos meseca i sveta koji nas okruzuje, deluje mi kao interesantna tema? :)

Подели на овим сајтовима

Ajmo malo da razmislimo o tome. Za početak, šta je u stvari "pun Mesec", a šta "mlad Mesec"?

Право питање, на које када се да одговор види се колико је сва прича о месечевим менама бесмислена. :)

eво одговора 

fig8.jpg

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa evo sada sto sam citao, polozaj meseca u odnosu na sunce i zemlju.

Upravo tako. Položaj u odnosu na Zemlju i Sunce. E sad razmisli koji su poznati uticaji Meseca na Zemlju i mogu li i kako ti uticaji da se promene kad je Mesec u senci Zemlje. To ce ti dati odgovor na pitanje iz uvodnog posta.

Подели на овим сајтовима

Upravo tako. Položaj u odnosu na Zemlju i Sunce. E sad razmisli koji su poznati uticaji Meseca na Zemlju i mogu li i kako ti uticaji da se promene kad je Mesec u senci Zemlje. To ce ti dati odgovor na pitanje iz uvodnog posta.

Da, da...

Mislio sam da to ima neke veze u smislu uticaja meseca, kao kod pojave plime i oseke.

Tj, mislio sam da polozaj meseca u ta cetiri dela ne daje uvek isti uticaj na zemlju, u smislu gravitacije ili cega vec.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa ево да не буде да те приче нису тотално празне, сада ћу аргументовано да кажем на шта утиче месец и зашто. 

Пун месец - теже спавање. Просто и једноставно ноћ је осветљенија, па је тај психолошки моменат ту, теже се заспи због више светла. Наравно неки људи, Слично као "зимска меланхолија". 

• Волим 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Da, da...

Mislio sam da to ima neke veze u smislu uticaja meseca, kao kod pojave plime i oseke.

Tj, mislio sam da polozaj meseca u ta cetiri dela ne daje uvek isti uticaj na zemlju, u smislu gravitacije ili cega vec.

Znaš formulu za gravitacionu silu? Ona zavisi samo od rastojanja između objekata. I gravitacionu silu (najverovatnije) nije moguće umanjiti nekim štitom (za razliku od električne), tako što ćeš neki objekat da postaviš između druga dva. A čak i da gravitaciona sila zavisi od mena Meseca, pitanje je da li gravitaciona sila može da utiče na rast kose. Raste li kosa brže/sporije kad je plima nego kad je oseka? Kako kosa raste astronautima u svemirskim stanicama? Ima li podataka o tome?

Подели на овим сајтовима

Raste li kosa brže/sporije kad je plima nego kad je oseka? Kako kosa raste astronautima u svemirskim stanicama? Ima li podataka o tome?

Skoro sam procitao za astronaute da ne mogu da placu u svemiru, posto nema gravitacije valjda.

E sad, sto se konkretno njih tice, mislim da ipak to bestezinsko stanje utice na organizam bitno, za misice znam sigurno da utice (dovodi do hipotrofije). 

E sad, ovo sam nasao na Vikipediji.

"Jake plime i jake oseke se javljaju u razdobljima punog i novog Mjeseca kada je utjecaj Mjeseca na privlačnost prema Zemlji pojačan utjecajem položaja Sunca naspram Zemlje to jest za vrijeme punog i novog Mjeseca sva tri tijela se nalaze u ravnini te je zbog toga utjecaj na plimu i oseku najjači"

Подели на овим сајтовима

"Mrtve mijene označavaju najslabije plime i oseke to jest kada je razlika između gornje granice plime i donje granice oseke najmanja a događa se kada je Mjesec u stadiju četvrt i pola te je samim time utjecaj na Zemlju najblaži.

Zbog minimalnih kretanja razine morske površine mrtve mijene ne uzrokuju značajnije probleme vezane uz život i djelatnosti čovjeka."

Ako sam dobro ovo razumeo,zbog oblika zemlje (koji nije idealna lopta), dolazi i do razlicitog uticaja meseca na vodu koja se nalazi na zemlji.
Tako da bi po ovome, meseceve mene (polozaj meseca u odnosu na zemlju i sunce) ipak imale i razlicitog uticaja u smislu meseceve gravitacije.

Подели на овим сајтовима

E ovako, pricam jednoj osobi onomad kako mi kosa brzo raste kad se osisam i ona mi dade jedan zanimljiv predlog...

A šta kaže ta osoba kakav treba da bude mesec i šta da radim da mi kosa raste.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...