Jump to content

Годишњица ослобођења Београда, велика војна парада, Путин у Београду

Препоручена порука

u ratu se bas lose pokazao, ima tendenciju da mu kupola odleti u vazduh zato sto mu spremnik za municiju nije odvojen od glavne kupole... mada su se svi tenkovi u ratovima lose pokazali, ameri su u iraku izgubili preko 500 abramsa za 2 godine na ulicama, izgleda da vreme tenkova prolazi, zato i nema mnogo novih projekata

Nije se tenk pokazao lose, nego taktika onih koji ga koriste. Kao sad u Ukrajini - jedni sa istim tenkom nadrljaju kao jazavci, a drugi teraju napred sa minimalnim gubicima, ili bez gubitaka. Od cega to zavisi? Pa od taktike, naravno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Те детаље већ не знам, али ако се погоди тамо где треба, а треба у спој куполе и шасије, сваки ће да одлети тако...

ne bas, velike su sanse prilikom proboja kupole na bilo kojoj strani da se aktivira spremnik municije sto posadi ne dava nikakve sanse da prezivi, kao ni tenku.... u mene je stric bio citav rat komandir posade na m-84, zolja ga nije mogla probiti bilo gdje da ga pogodi, sto nije bio slucaj sa recimo t-55, mislim da m84 nije mogao ni bestrzajni top da probije, ali zato su ga ose dizale u vazduh skupa sa kupolom i mnogo ih je izgubljeno u ratu, posebno  u operaciji koridor i na vukovaru

Подели на овим сајтовима

Nije se tenk pokazao lose, nego taktika onih koji ga koriste. Kao sad u Ukrajini - jedni sa istim tenkom nadrljaju kao jazavci, a drugi teraju napred sa minimalnim gubicima, ili bez gubitaka. Od cega to zavisi? Pa od taktike, naravno...

brate tesko je u modernom ratu smisliti neku novu taktiku za tenkove, kad te zvekne rucni bacac sa 500 metara, pjesadija ni ne vidi odakle je stigao a kamo li da ga na vreme eliminise, lako je bilo u 2 svjetskom ratu kad si morao prici skroz blizu , u to doba je cuvanje tenka od strane pjesadije bilo vrlo efektivno, danas je kontra, posebno ako ima reaktivni oklop, pobi svu onu pjesadiju okolo koja bi ga trebala cuvati...

sjecam se u ratu su koristeni u brisucoj voznji, drugacije nisu mogli prezivljavati, sve strane su bile dobro naoruzane za protivoklopnu borbu

Подели на овим сајтовима

ne bas, velike su sanse prilikom proboja kupole na bilo kojoj strani da se aktivira spremnik municije sto posadi ne dava nikakve sanse da prezivi, kao ni tenku.... u mene je stric bio citav rat komandir posade na m-84, zolja ga nije mogla probiti bilo gdje da ga pogodi, sto nije bio slucaj sa recimo t-55, mislim da m84 nije mogao ni bestrzajni top da probije, ali zato su ga ose dizale u vazduh skupa sa kupolom i mnogo ih je izgubljeno u ratu, posebno  u operaciji koridor i na vukovaru

Па ја ти причам са аспекта противоклопне борбе. Сваки је тенк рањив ако се погоди тамо где сам рекао... Спој куполе и тела тенка... Не купола, не негде са стране него само ту...

Подели на овим сајтовима

Па ја ти причам са аспекта противоклопне борбе. Сваки је тенк рањив ако се погоди тамо где сам рекао... Спој куполе и тела тенка... Не купола, не негде са стране него само ту...

u pravu si ali ovdje se ne radi o tome, vec o  ogromnoj eksploziji gdje kupola teska preko 10 T odleti  i po 50 metara u daljinu, evo vidi sta pise na vikipediji za borbenu upotrebu tokom naaseg rata :

Искуства из борбене употребе М-84 у рату у Хрватској само су потврдила правило по којем тенкови без заштите сопствене пешадије, лако постају плен непријатељске пешадије, нарочито уколико се употребљавају у урбаним срединама као што је то био случај током Битке за Вуковар. Слаб одзив резервиста ЈНА, због чега није било довољно пешадије, али и лоша тактичка упореба тенковских јединица, довела је до много беспотребних губитака који су се могли избећи. Иако се фронтални оклоп тенка М-84 показао отпорним на дејство противоклопних ракетних бацача хрватске војске, један погодак у бок или задњи део тенка обично је био довољан да се он избаци из строја. Такође, М-84 се показао изузетно рањивим на дејство противтенковских мина. Детонација противтенковске мине, која би пробила танак подни оклоп, најчешће би изазивала експлозију борбеног комплета који је био смештен на поду тенка испод борбеног одељења. До експлозије борбеног комплета често је долазило и услед поготка противоклопним бацачем у слабо оклопљен бок тенка. Последице оваквог дејства противоклопних средстава биле су катастрофалне. Целокупна посада би моментално настрадала, а снажна експлозија одбацивала би куполу са тела тенка.

Положај муниције и кружном носачу испод борбеног одељења вероватно представља највећу слабост тенка М-84. Док је у западним тенковима, а у последње време и у најновијим руским тенковима, борбени комплет смештен у посебно заштићеним контејнерима

Подели на овим сајтовима

posebno  u operaciji koridor i na vukovaru

Leteli su stari tenkovi t55 a nisam video nijedan od 84 da mu je kupola zažviždala.

Bilo je priča oko tih magacinskih prostora tenaka 84 ali to je bila jedna druga jedinica od naše gardiske brigade.

Dakle ako zažmurim na sećanje i dam sebi za pravo da nisam u pravu, onda ovako nešto je moglo da se desi jednom tenku84 za svo vreme operacija. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Leteli su stari tenkovi t55 a nisam video nijedan od 84 da mu je kupola zažviždala.

Bilo je priča oko tih magacinskih prostora tenaka 84 ali to je bila jedna druga jedinica od naše gardiske brigade.

Dakle ako zažmurim na sećanje i dam sebi za pravo da nisam u pravu, onda ovako nešto je moglo da se desi jednom tenku84 za svo vreme operacija. 

varas se brate, obicno svi ti bez kupole su ti m84 

evo dva iz slavonije:

7e59P71.png

NNDlCBK.png

ima jedna fotografija iz posavine, gdje je kupola odletjela u vazduh, vratila se pored tjela tenka ali tako sto se cijev zabola u zemlju, prosto nevjerovatna slika, pokusacu da je pronadjem

Подели на овим сајтовима

Наравно деране, оно што сам навео у претходним постовима је како бих ја, а верујем и сви ви волели да видимо/те... А како ће бити и да ли ће уопште бити и у ком обиму, то нажалост од војске не зависи...

:) Хоће ли бити учешћа специјалних јединица полиције да увелича хамерима и другим специјално опремљеним возилима?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

brate tesko je u modernom ratu smisliti neku novu taktiku za tenkove, kad te zvekne rucni bacac sa 500 metara, pjesadija ni ne vidi odakle je stigao a kamo li da ga na vreme eliminise, lako je bilo u 2 svjetskom ratu kad si morao prici skroz blizu , u to doba je cuvanje tenka od strane pjesadije bilo vrlo efektivno, danas je kontra, posebno ako ima reaktivni oklop, pobi svu onu pjesadiju okolo koja bi ga trebala cuvati...

sjecam se u ratu su koristeni u brisucoj voznji, drugacije nisu mogli prezivljavati, sve strane su bile dobro naoruzane za protivoklopnu borbu

Pa rekoh ti za to - ako pratis redovno dogadjaje u Ukrajini, videces kakvi tamo kontrasti postoje. Rezimska vojska je izgubila prakticno blizu 2/3 upotrebljivih oklopnih vozila, i to zvuci bas kao ovo sto ti kazes. Medjutim, s druge strane, pobunjenici su izgubili vrlo malo oklopnjaka (iako su ih zaplenili mnogo), i koriste ih veoma uspesno i redovno.

Dakle, jedan T-72 (kao nas M-84), u rukama jednih postaje pokretni gvozdeni grob, a u rukama drugih taj isti (kad ga zaplene) postane, kao sto bi i bilo ocekivano, sasvim solidno i delotvorno oruzje.

O cemu se tu radi? Pa o taktici i nacinu upotrebe.

Nije nimalo svejedno gde se tenk koristi, i kako se koristi...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

:) Хоће ли бити учешћа специјалних јединица полиције да увелича хамерима и другим специјално опремљеним возилима?

Има војска своје :)

BAN_0303.JPG

Шалим се, откуд знам, ово сам данас замишљао "шта би било-кад би било" :)

Подели на овим сајтовима

Каква год да је наша авијација, тренутно бољу немамо, а да знате под којим се условима и како одвија одржавање и експлоатација тих летелица, имали би више респекта и вероватно не би дозволили себи да напишете тако нешто

facenew22222222

Наша војска је таква каква јесте, али је наша и заслужила је максимални респект .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Има војска своје :)

BAN_0303.JPG

Шалим се, откуд знам, ово сам данас замишљао "шта би било-кад би било" :)

:) Ако је дан националног тријумфа и националног поноса,  потпуно је логичо да поред свих родова војске продефилују на паради и специјалне јединице полиције?!

Која компанија производи овај горе, која му је цена и колико комада имамо?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

:) Ако је дан националног тријумфа и националног поноса,  потпуно је логичо да поред свих родова војске продефилују на паради и специјалне јединице полиције?!

Која компанија производи овај горе, која му је цена и колико комада имамо?

Ма шалим се бре рекох ти... Наравно да је ред... 

"AM General"... Од донације 21, испоручено је 17 комада...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...