Тања1 Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Потомци особа са фотографија немају везе са ауторским правима фотографа музејске поставке. Као што некок ко добије дозволу да слика у Лувру не би имао проблема са потомцима Мона Лизе. У сваком музеју могу дозволити да фотографишете и без блица музејску поставку за приватне сврхе. Јаснo је као дан да нисте у праву и да @Зеленизуб није то поменуо без разлога. Али да не кваримо Данијели тему... Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Ако Ви тако кажете, немамо избора сем да Вам верујемо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Ако Ви тако кажете, немамо избора сем да Вам верујемо... Што тако иронично? Свако објављивање фотографија збирки или дела из фонда, регулишу се посебним одобрењем. Дакле снимање за приватну употребу у музеју је дозвољено све док нисте сметња другим посетиоцима. Морате да пуцате без светла и статива – и без блица у колекцију слика, осима ако нису другачији знакови кустоса. Иста правила важе и за новинаре и фотографе штампе у вези са извештавањем музеја. Професионални и полу-професионални фотографи и филмске екипе увек траже дозволу унапред. Дозвола се не даје када је циљ маркетиншки (укључујући модне фотографије), такође када је у питању коришћење збирки музеја и простора као позадина за неовлашћене снимке и када је у питању снимање са циљем да се штампа или дигитализује публикација која се не одржава у покровитељству музеја. То су правила више-мање сваког музеја. Ето. Наравно ово пишем са знаком упитника да ли други знају та музејска правила да не буде после кукање, ништа бре не кажем да они то не раде како сами хоће или у договору са кустосом музеја. Живим са професионалним фотографом, отуд знам, ја сам аматер. Nevena Zec је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Потомци особа са фотографија немају везе са ауторским правима фотографа музејске поставке. Као што некок ко добије дозволу да слика у Лувру не би имао проблема са потомцима Мона Лизе. Хвала Данијели која се потрудила да нам свима приближи атмосферу из Српске куће, а ти можеш да омаловажаваш нечији труд, ако би баш да будеш такав лик, али ни ти ни било ко други не смете на било који начин да делите слике без експлицитне дозволе аутора фотографија, на шта се ауторска права овде односе. Та музејска поставка је од културно историјског значаја за један народ тако да сви, а поготово потомци, на њу полажу право. Додуше неки мање а неки више по питању ауторства, и за случај да ти је промакло реч је о ратном албуму српске војске. RYLAH, хтео си да кажеш ако "некок добије дозволу" да фотографише сликарска платна у Лувру пре него што си пробао да скренеш тему банализовањем? Шта си још хтео да кажеш тим захваљивањем и претпоставком омаловажавања у истој реченици? Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Moje sličice stižu za nekoliko minuta, samo da se uploaduju. Kamera mi je tada bila malo lošija, pa nisu baš kvalitetne kao Danijeline, ali videće se sve, u suštini. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Та музејска поставка је од културно историјског значаја за један народ тако да сви, а поготово потомци, на њу полажу право. Додуше неки мање а неки више по питању ауторства, и за случај да ти је промакло реч је о ратном албуму српске војске. RYLAH, хтео си да кажеш ако "некок добије дозволу" да фотографише сликарска платна у Лувру пре него што си пробао да скренеш тему банализовањем? Шта си још хтео да кажеш тим захваљивањем и претпоставком омаловажавања у истој реченици? Потомци не полажу никакво право на предмете из изложбе. На предмете из изложбе право полаже једино власник изложбе, онај коме дозволу да власник изложбе, и нико више. Уколико неко направи фотографије уз дозволу власника, има право да располаже својим фотографијама и начином њиховог коришћења. Ето, то сам хтео да кажем, укратко. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Што тако иронично? Свако објављивање фотографија збирки или дела из фонда, регулишу се посебним одобрењем. Дакле снимање за приватну употребу у музеју је дозвољено све док нисте сметња другим посетиоцима. Морате да пуцате без светла и статива – и без блица у колекцију слика, осима ако нису другачији знакови кустоса. Иста правила важе и за новинаре и фотографе штампе у вези са извештавањем музеја. Професионални и полу-професионални фотографи и филмске екипе увек траже дозволу унапред. Дозвола се не даје када је циљ маркетиншки (укључујући модне фотографије), такође када је у питању коришћење збирки музеја и простора као позадина за неовлашћене снимке и када је у питању снимање са циљем да се штампа или дигитализује публикација која се не одржава у покровитељству музеја. То су правила више-мање сваког музеја. Ето. Наравно ово пишем са знаком упитника да ли други знају та музејска правила да не буде после кукање, ништа бре не кажем да они то не раде како сами хоће или у договору са кустосом музеја. Живим са професионалним фотографом, отуд знам, ја сам аматер. Одлично. Има музеја у којима сликање у било које сврхе није дозвољено, чак гоне оне који сликају јер имају своје лиценциране фотографе. Има музеја који дозвољавају сликање одређеним данима у години. Има музеја у којима је сликање дозвољено уз дозволу у сврхе личне колекције. А има и оних у којима је дозвољено и сликање и објављивање, и то уз копирајт аутора слика. Рецимо, већина наших манастира дозвољава ово. Дакле, уз поштовање фотографу са којим живите, није свуда исто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Albanija, Novembar 1915. ,,Izlaze iz trnja k'o mrtvačke seni, goli, bosi, propali i jadni'' dalje se vidi lepo Ovo sam već postavljala... ,,Ako saveznici sa Albanske obale ne spasu ostatke ostataka srpske vojske Rusija će istupiti iz rata i potpisati separatni mir sa Nemačkom''. Telegram ruskog cara Nikole II Romanova. Kralj Petar, Vezirov most. Ovaj vojnik je uslikan u trenutku dok plače. Na putu kroz Albaniju. Ono što je ostalo od čoveka nakon što su ga napali kurjaci. Na gornjoj slici dečica. Ima još... Драган Јашић, verum est in beer, RYLAH and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Svi znamo ovu pesmu. Međutim, smeštena u takvom ambijentu i okružena takvim slikama, koje po redosledu prate istorijski sled događaja, a ne u nekoj bezličnoj čitanci među ostale pesnike moderne u stvari i izaziva emocije i probuđuje reakciju u čoveku. (reči našeg bradatog forumaša) Stvarno ne volim bilo kakve nacionalističke i rodoljubive pesme, međutim, one na koje sam naišla ovde imaju potpunog smisla. Preminuli vojnici nakon dolaska na Krf. Kao što je jedan očevidac napisao, bili su naslagani na gomile, kao metri drva. Spuštanje u Plavu grobnicu. Prevoženje preminulih na more. Možda malo preterujem sa ovim rukom pisanim pesmama ali one su na mene ostavile jak utisak. Ljudi... Ovo ste videli već. Kada stupite na ostrvo Vido, ovo vas dočeka. U ovaj deo mora je najviše vojnika spušteno, pretpostavlja se. Милан Ракић, feeble, Фидер and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Септембар 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Стојте, галије царске! Спутајте крме моћне,Газите тихим ходом!Опело гордо држим у доба језе ноћнеНад овом светом водом.Ту на дну, где шкољке сан уморан хватаИ на мртве алге тресетница пада,Лежи гробље храбрих, лежи брат до брата,Прометеји наде, апостоли јада.Зар не осећате како море мили,Да не руши вечни покој палих чета?Из дубоког јаза мирни дремеж чили,А уморним летом зрак месеца шета.То је храм тајанства и гробница тужнаЗа огромног мрца, кô наш ум бескрајна,Тиха као поноћ врх острвља јужна,Мрачна као савест хладна и очајна.Зар не осећате из модрих дубинаДа побожност расте врх вода просутаИ ваздухом игра чудна пантомина?То велика душа покојникā лута.Стојте, галије царске! На гробљу браће мојеЗави'те црним трубе.Стражари у свечаном опело нек отпојеТу, где се вали љубе!Јер проћи ће многа столећа, кô пенаШто пролази морем и умре без знака,И доћи ће нова и велика смена,Да дом сјаја ствара на гомили рака.Али ово гробље, где је погребенаОгромна и страшна тајна епопеје,Колевка ће бити бајке за времена,Где ће дух да тражи своје корифеје.Сахрањени ту су некадашњи венциИ пролазна радост целог једног рода,Зато гроб тај лежи у таласа сенциИзмеђ' недра земље и небеског свода.Стојте, галије царске! Буктиње нек утрну,Веслање умре хујно,А кад опело свршим, клизите у ноћ црнуПобожно и нечујно.Јер хоћу да влада бескрајна тишинаИ да мртви чују хук борбене лаве,Како врућим кључем крв пенуша њинаУ деци што кликћу под окриљем славе.Јер тамо, далеко, поприште се зариОвом истом крвљу што овде почива:Овде изнад оца покој господари,Тамо изнад сина повесница бива.Зато хоћу мира, да опело служимБез речи, без суза и уздаха меких,Да мирис тамјана и дах праха здружимуз тутњаву муклу добоша далеких.Стојте, галије царске! У име свесне поштеКлизите тихим ходом!Опело држим, какво не виде небо јоштеНад овом светом водом! Margareta, Милан Ракић, Драган Јашић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Прометеји наде, апостоли јада. RYLAH, Nevena Zec, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Одлично. Има музеја у којима сликање у било које сврхе није дозвољено, чак гоне оне који сликају јер имају своје лиценциране фотографе. Има музеја који дозвољавају сликање одређеним данима у години. Има музеја у којима је сликање дозвољено уз дозволу у сврхе личне колекције. А има и оних у којима је дозвољено и сликање и објављивање, и то уз копирајт аутора слика. Рецимо, већина наших манастира дозвољава ово. Дакле, уз поштовање фотографу са којим живите, није свуда исто. Одлично. И, шта сте Ви то ново написали да ја нисам "подразумевано"? Једноставно приметно је да сте само тражили надмудривање, не и размену информација и мишљења. Ја Вас на крају одлично остављавам Вашем великом знању. Nevena Zec је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 Потомци не полажу никакво право на предмете из изложбе. На предмете из изложбе право полаже једино власник изложбе, онај коме дозволу да власник изложбе, и нико више. Уколико неко направи фотографије уз дозволу власника, има право да располаже својим фотографијама и начином њиховог коришћења. Ето, то сам хтео да кажем, укратко. То што си, ето, хтео да кажеш би се дало укратко, а при том и врло прецизно, дефинисати али ћу ти уместо тога поставити кратко а при том и врло једноставно питање: Ратни албум 1914-1918 http://velikirat.nb.rs/en/items/show/4431 Потпуковник Андра Поповић испред Уредништва Ратног Албума у Београду или фото Данијела? Тања1 and Драган Јашић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Септембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2014 (sve fotografije su moje vlasnistvo i zabranjeno je njihovo koriscenje u bilo kakve svrhe) Mogu da se gledaju a ne da ih neko koristi za prodaju, zaradu i sl. Jasnije sada? Зашто би неко користио твоје фотографије "za prodaju, zaradu i sl.", са све логотипом фото Данијела, када је комплетну архивску грађу насталу током Првог светског рата дигитализовала Народна библиотека Србије и слободна је за коришћење? Тачније, Дигитална библиотека Велики рат која је опет део пројекта Еуропеана колекције 1914-1918. "Jasnije sada?" Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2014 То што си, ето, хтео да кажеш би се дало укратко, а при том и врло прецизно, дефинисати али ћу ти уместо тога поставити кратко а при том и врло једноставно питање: Потпуковник Андра Поповић испред Уредништва Ратног Албума у Београду или фото Данијела? Шта ти воља, слободу избора имамо сви. Само ако хоћеш фото Данијелу, мораш дозволу да добијеш. Исто ко што би неко морао да добије твоју дозволу да користи фото Зеленизуб, под условом да се нађе неко ко жели. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука