Jump to content

Pakao u porodici - zlostavljanje

Препоручена порука

Da kao što kažeš medo bedak može da bude popriličan.

No i žrtve nasilja same nose određenu krivicu.

Uvek imamo loša opravdanja, koja su nama samima savršena.

Ne mogu da se razvedem, nemam posao, nemam podršku roditelja, familije, kako ću zbog dece.

Najveća sopstvena zamka u koju žrtve mogu da upadnu to je samosažaljenje, kada se radi o odraslim osobama.

Oprhvani smo problemima. Skoro satrveni. Tražimo kome da se izjadamo. Duboko sažaljevamo sebe zbog onog što nas je snašlo, a što, zna se, nikako nismo zaslužili. Kako bi bilo da, makar za promenu, pokušamo da rešavamo svoje nedaće, umesto da se rastapamo u samosažaljenju?

Samosažaljenje je opaka zamka, sami smo je sebi postavili, sami se u nju hvatamo. Ima nečeg slatkastog i nečeg opojnog u njegovoj gorčini. Samosažaljenje je narkotik na koji se lako navlačimo, teško sa njega skidamo. Narkotik, koji sigurno uništava, kao i svaki drugi.

Koliko samo sujete ima u samosažaljenju. Nikog još nisu zadesile nevolje kakve su naše. Naše su patnje najveće. Uzdigli smo se iznad drugih, a da uopšte nismo morali da se takmičimo, niti da uložimo ikakav napor. Dovoljno je bilo da sebe uverimo kako smo najnesrećniji na ovom svetu. Zgodan trik. Samo što ne služi ničemu korisnom.

Koliko egocentrizma ima u samosažaljenju. Kao da nam daje pravo na bezobzirnost. Ne primećujemo nikog, obuzeti svojim vajkanjima.Gušimo ljude svojom večitom kuknjavom. Onda negodujemo kada naše žrtve počnu da se brane, da nas odbacuju, zaobilaze, izbegavaju. To uzimamo kao još jedan dokaz surovosti ovog sveta u kome plemenita bića, kakva smo mi, nužno stradaju.

Samosažaljenje je pogubno i jalovo. Razjeda naše odnose sa drugima, čineći nas usamljenima. Zbog njega se osećamo daleko nesrećnijim nego što zbilja jesmo. Uludo troši našu energiju i naše vreme, problemi ostaju ne samo nerešeni, već i nedirnuti. Uvećava ih, umesto da ih uklanja.

Oduprimo se sirenskom zovu samosažaljenja. Umesto toga, potražimo rešenja za svoje nevolje. Biće i lakše i bolje, i nama i drugima.

Očekujemo da drugi reše naš problem.Problem neće nestati ako se mi zatvorimo u sebe.

No nasilje u porodici se odnosi i na decu, kod dece je to mnogo strašnije.Deca nisu u sposobnosti da sagedaju problem realno već prihvataju krivicu koje nema

Svima bih preporučila jednu odličnu knjigu

Владета Јеротић

ЧОВЕК И ЊЕГОВ ИДЕНТИТЕТ

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Knjige/Jerotic1/VJerotic06.htm

Ako želimo sebi pomoći i ako tražimo pomoć moramo verovati ljudima.

Šta se najčešće dešava?

Slušamo ih i "volimo" dok nam povlađuju, dok nas sažaljevaju, čim učine nešto što nam se ne dopada mi proglašavamo da su nas "izdali", da su bezosećajni, da nas ne razumeju, da rade protiv nas

I eto, dodasmo na svoju listu još jednog "tlačitelja" 0913_sport

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Da kao što kažeš medo bedak može da bude poprili?an.

No i žrtve nasilja same nose odre?enu krivicu.

?????? ??, ????? ????? ? ?????? ?? ????????? ??? ???? ????. ?? ?????? ?? ????, ??? ?? ??????? ?? ??? ???????, ??? ? ??? ?? (??)???????? ???????????.

??????? ??? ??????? ?????, ???? ???????? ?? ????? ????????, ???????? ??? ??, ??? ???? ??? ?? ?? ???????? ??? ??.

????, ??????? ?????? ??? ??????????? ? ??? ? ?? ?? ???????? ?????.

Подели на овим сајтовима

Da kao što kažeš medo bedak može da bude poprili?an.

No i žrtve nasilja same nose odre?enu krivicu.

?????? ??, ????? ????? ? ?????? ?? ????????? ??? ???? ????. ?? ?????? ?? ????, ??? ?? ??????? ?? ??? ???????, ??? ? ??? ?? (??)???????? ???????????.

??????? ??? ??????? ?????, ???? ???????? ?? ????? ????????, ???????? ??? ??, ??? ???? ??? ?? ?? ???????? ??? ??.

????, ??????? ?????? ??? ??????????? ? ??? ? ?? ?? ???????? ?????.

pa u suštini i jeste odgovornost 0442_feel

odgovornost prema sebi i prema drugima

ti si prošao pakao druge vrste, kada si izašao iz pakla, iz tvog pisanja zaklju?ih da si napokon odgovornost za svoj život preuzeo u svoje ruke 0913_sport

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

да, преузео сам и да понесем, примивши први славу после три генерације :drugarstvo:

од тада ми је само боље и сви моји најближи су се крстили (мајка, отац, његова садашња жена, моја сестрица мала), после опасног и дуготрајног богоборства, а бака ми је умрла са крстом на гробу, уместо звезде.

Бог је највећи и милостив дародавац и облива, само је потребно зажелети и направити вољну радњу труда 0304_smile4

надам се једног дана, надам се и за друге ... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/smiley.gif

Подели на овим сајтовима

• Гости

Svaki trag na telu ostavlja brazdu u dusi!Treba da se trudimo da nekom ne sipamo so na rane...

Zrtva je vrlo cestu u afektivnom stanju,svest joj je suzena,iracionalna je,u panicnom strahu,sasvim ogranicenih pogleda u sutra.Ne vredi da je mi drmusamo za ramena i delimo savete.Ja vas samo molim i kao pravnik i kao zena,da kada cujete u komsiluku tupe udarce i prigusene krike,ne zatvarate prozor i okrecete glavu,vec da pozovete 92.Zato su tu,zato placate porez.Ubedjena sam,ali ubedjena,da se ne bi desio masakr pre dve godina u vlaskom selu,da su komsije pozvale policiju kad je on dan ranije pretukao suprugu i pokusao suicid.A bili su obavezni na to prema odredbama Krivicnog zakonika RS."mislite o tome!"Narocito,ako u kuci gde cujete nasilje ima sitne dece.

U Srbiji,hvala Bogu,zazivljava koncept policije u zajednici.U Kragujevcu skoro idealno funkcionise vec par godina unazad.Jedne godine se desilo 12

ubistava u porodici.Za Kragujevac je to ogromna cifra.Sledece godinemkad je uveden gore pomenuti koncept,nije se desilo nijedno.Pomak je zabelezen,cim su policajci,pravnici i socijalni radnici izasli medju ljude,i kad su ljudi poceli policiju da dozivljavaju kao nekog ko sluzi narodu,a ne tlacitelja,koji gazi gradjanina.I policajci u Kg su prosli obuku.

Imam pitanje za sve vas.Da li je neko od vas kad vidi rodjaka ili komsiju da tuce dete podneo krivicnu prijavu i svedocio u istrazi i u krivicnom postupku?Neprijavljivanje krivicnog dela je krivicno delo,iz grupe krivicnih dela protiv pravosudja,za isto je zaprecena kazna zatvora.Nema supstitucija novcanom kaznom ili kaznom rada u javnom interesu."Mislite o tome!"

Подели на овим сајтовима

reći ću ti Izida nešto.

kad god sam učinila nešto takvo za druge, a učinila sam puno puta, molila za pomoć za druge, desilo mi se da sam "izopštena" i "okrivljena" i na kraju"osuđena" kao neprijatelj od strane osobe kojoj sam samo želela pomoći.

Mnogo puta su me moji prijatelji pitali zašto radim to što radim?

valjda zato što je to moj put, nisam ga birala ali ga pratima.

Šta znači sipanje soli na živu ranu?

Suočavanje sa istinom koju žrtva ne želi da uvidi?

Moja kuma je sipala so na moju ranu, vrlo surovo.Naljutih se, a onda pomislih Za Boga miloga šta ja to radim :drugarstvo:

Ona samo želi da mi pomogne.

Koliko sam je mrzela tog trenutka kada mi ej sipala kofu soli na ranu toliko ću joj biti zahvalna celog života jer je to učinila zato što joj je stalo do mene.

Nije samo sedela , slušala, slagala se samnom i žalila me, učinila je nešto, iskritikovala me je i naterala da napokon otvorim oči i prestanem da krivim ceo svet .

Vrtela sam se u krugu a krug ne možeš zatvoriti.

mora se izaći iz kruga

Jer kada  stigneš na kraj kruga ti si u stvari na početku.

A mnogi to upravo rade, hodaju po kružnici umesto da zakorače iz kruga sopstvene laži i obmane

Подели на овим сајтовима

• Гости

Pa,sad ti jesi u pravu.Ali,mogla je tebe da prodrma.Ne mozemo svakog.

Za sipanje soli na rane mislim uopsteno.Ljudi su cesto skloni to da rade,svesno ili nesvesno,ne znam,ali rade.

Pa,ti pomazes ljudima,zato sto si svojim zanimanjem za to pozvana.Sta bi bilo da nekog ostavis u smrtnoj opasnosti ili da ne ukazes pomoc ljudskom bicu?U pravu bi to bilo krivicno delo.Ali,pustimo se prava,kako bi se ti osecala da zivis sa tim da si mogla spasiti neciji zivot,da si znala kako,a da nista nisi preduzela?Lose,draga,takva ti je priroda.

I da,savrseno te razumem.Milion puta sam htela da okacim u Kg na svojim vratima zastavu Crvenog krsta.Ili da napisem:"Ovo nije Centar za sovijalni rad!Isti se nalazi u ulici pored!"Itekako mi je poznat osecaj,kad nekom zelis najbolje,a ispadnes bela vrana!I da,svaki put kazem sebi:

"Izida,neces vise!Niko ni tebe ne vada po lekarima,svuda ides sama i sve placas!Ti se za sve obracas strucnom licu!Izida,budalcino,mozes pomoci samo onome ko zeli da mu se pomogne!Izida,nemoj se vise samo sazaljevati na ljude i preduzimati korake i nuditi resenja,cim ti ispricaju svoju pricu.

Pomazi samo onima,koji pomoc explicitno traze.Kad je traze sami vise ce je ceniti!..."

I svaki put prekrsim.Sta mi vredi da drugim zenama govorim da nauce da kazu NE,da postuju svoje vreme i vreme svoje porodice,da stede sebe,

kad sama to ne radim?Kakva mi je korist od moji baroknih formulacija,ako bar jednom ne poslusam samu sebe?

Da li mi verujes da sam na studijama toliko kredita potrosila za druge,od kojih su neki rodjeni Kragujevcani,i kod drzavnih i kod privatnih lekara,i kod advokata,i konsultacija kod profesora,a da nikada nikog nisam vukla za rukav za samu sebe?Da li mi verujes da je moj stric nacelnik ginekologije u

Ue,a da ja uvek idem kod privatnika?Mada,ruku na srce,volim da idem kod privatnika.S tim sto mislim da ne znaci,da ako je neko privatnik,da je po difoltu veliki strucnjak i dobar covek.

Подели на овим сајтовима

Svako od nas prica iz svog ugla i svako prica svoj deo price i svoje vidjenje price! A na trenutak mi se cini da ne pricamo o istom!

Ja nisam imala losih iskustava u pomaganju drugim ljudima tj zenama koje su prolazile kroz nasilje i zivele u paklu i njih ne mogu da krivim ni za sta sta im se desavalo.

Ima tu vise stvari o kojima moramo voditi racuna i sa kojima moramo biti nacisto i treba biti itekako edukovan i itekako potkovan da bi se sa zenama radilo.

Mi prvo imamo svoja ocekivanja, mi vidimo stvari iz drugog ugla i ocekujemo da cemo zenu da ubedimo u to da je nas ugao posmatranja pravi i istinit i da ona treba da nama veruje i osloni se na nas i da je tako mi izvucemo iz pakla.

Po meni to je potpuno pogresan princip koji po iskustvu mnogih vidim da daje itekako lose rezultate i da, tu mi ispadamo bele vrane i na nas se sruci lavina.

Ne mozemo mi donositi odluke u tudje ime i za tudj racun, nemamo mi to pravo da drugima naturamo na nos nasu istinu ma koliko "bili u pravu", jer to nije nas posao. Slazem se da ljudi sa strane vide objektivnije ali kriviti zrtvu sto se oseca kao zrtva je suludo i za mene drsko i bezobrazno. Samo pokazuje da osecamo nemoc i da iz nemoci hocemo djonom da pobegnemo ili da nateramo druge da pobegnu.

Nikad nisam imala losih iskustava sa zenama i decom zrtvama nasilja, napustenom decom, potpuno istraumatizovanim zenama koje su godinama i decenijama zivele u paklu. Pa ocekivati od njih da se ponasaju racionalno je suludo sa nase strane i potpuno nerealno i drsko. To "kako smo mi mogle" pa moraju i one, ne pije vodu. Nikad nisam pokusavala da nekome otvorim oci, da mu pomognem mimo njegove volje i zelje i da izigravam mironosnicu. To nije moj stil, prvo ja ne mislim da nekom mogu pomoci, ja ne mogu poneti niciji krst umesto njega, ja mogu samo da pruzim podrsku onoliko koliko u tom trenutku mogu i to je sve. Zena koja jeste prosla pravi pakao, da se razumemo pricam o zenama koje su godinama dozivljavale psihicko, fizicko i seksualno nasilje, drzane u ropstvu maltene, je svojevrsnog psihofizickog profila i zanemariti tu vaznu cinjenicu i uprkos tome istrajati u pruzanju "pomoci" onako kako je mi vidimo je cist nas ego nista vise.

Zena u takvoj poziciji je ranjiva i ima uzasnu potrebu da kontrolise sve. Citav njen zivot je bio van njene kontrole i ona samo zeli da uzme svoj zivot u svoje ruke, ali nema pojma kako. Oduzimati joj slobodu ( tako ona to vidi) naravno da time postajemo neko ko je jos jedan u nizu tlacitelja, u njenoj glavi.

Sa tim sam odavno rascistila, ako hoces nekom da pomognes, pomozi mu na nacin na koji NJEMU odgovara, a ne insistiraj na nacinu za koji ti mislis da treba. Itekako ne treba povladjivati nekom, ali zene i deca u toj situaciji ne razumeju jednu prostu cinjenicu da ako kritikujemo njihovo ponasanje ne kritikujemo njih kao licnost i to ne znaci da ih ne volimo. Taj deo one tek treba da nauce i to se kod njih ne podrazumeva. Zato one tako burno i reaguju.

Kritika? Naravno! Ali na odredjeni nacin i odredjeno vreme, sa jasnom porukom "mislim da ne radis nesto dobro ali to ne znaci da ti nisi dobra" jer je to ono kako one sebe dozivljavaju. Ljudi moji, ispiranje mozga kroz koje neko prodlazi godinama ostavlja brojne posledice mi to izgleda mi zanemarujemo.

Nisam za povladjivanje i nisam za samosazaljenje, ali zena mora sama stati na svoje noge i sama se boriti. I uvek sam za to da se odustane. ako vidimo da nismo sposobni nekom pomoci na pravi nacin, bolje odustati, ali za to nam nisu one krive nego mi, jer mi jednostavno to ne umemo i tacka.

Mi cesto nismo ni svesni zasto zelimo da pomognemo nekome. Ne verujem, i tu recenicu volim da ponavljam, ne verujem da se jedna crkva moze sagraditi a da se porusi druga. Ako mi pomazemo da bismo svoje bubice sredili, da bismo se osecali dobro u svojoj kozi, da bismo bili srecni na bilo koji nacin i mocni ili da zadovoljimo druge, to mi se ne cini kao pravi nacin pomoci.

Pokusajmo da se stavimo u tudju kozu pa onda da vidimo, da se stalno zapitamo "a kako se ona sada oseca" i videvsi njene opcije i to sta je u ovom trenutku sposobna i spremna da uradi da je uputimo u pravom smeru. Pa tako polako, dok malo ne ojaca.

Nismo masine, suludo je ocekivati od nekog da preuzme odgovornost, ona mora prvo da nauci sve ispocetka, da bukvalno gradi licnost iz pocetka i to na pravom cvrstom temelju. A odgovornost je stub svake kuce, pa cekajte ona ni do temelja nije stigla, prvo treba da se srusi stara kuca, pa temelj, pa tek onda odgovornost kao noseci zidovi svake kuce!A kada stigne do nosecih zidova i odgovornosti, onda se potpuno slazem sa vama!Samo sto do tog trenutka ponekad treba malo vremena. Neko ko nema licnost, ko je izgubio samopostovanje, samopouzdanje, ko kao dete vise ne zna gde se nalazi i tezi tome da zavisi od nekoga, ne moze preko noci da nauci sta znaci odgovornost. Pre toga joj treba pokazati sta znaci ljubav, postovanje, sloboda... Ali ne ona ljubav, idealna, romanticna, nego prava ljubav, ona koja i kara, ljubav nezavisnih slobodnih licnosti.

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

• Гости

After,duso,nisam mislila u poslednjem postu ni na jednu zrtvu nasilja,vec na neke druge ljude,ciji problemi izuzev zdravstvenih,su minorni u odnosu na probleme,kroz koje prolaze neki drugi ljudi.No.to nije prica za ovu temu.Prica o takvim problemcicima vredja ovu temu.

Подели на овим сајтовима

Ma razumela sam ja tebe :drugarstvo:

Znam tacno na sta si mislila i sta si radila, radila sam to isto dok nisam shvatila zasto to radim. Onda sam presavila tabak i olaksala zivot i sebi i svojim bliznjima 0104_cheesy

Da se bude sopstveni prijatelj se takodje uci :cheesy2:

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

Niko ne može da zna šta bi u?inio dok se ne na?e u datoj situaciji.

Svako od nas gleda stvari sa svog aspekta.

Ali iako je istina samo jedna, ?injenica je da svaka strana vidi svoju istinu.

Suludo je da neko nekome pokuša pomo?i ako nije obu?en i kompetentan za to, ali je ?injenica da ?e pojedine osobe stalno i?i od jedne do druge osobe traže?i razumevanje za svoje patnje i boli a ne konkretnu pomo?.

Uvek postoji i druga strana pri?e

na kraju krajeva kada nekome želimo da pomognemo mi moramo znati, tj. oni koji pomažu obe strane pri?e.

Ponekad i sami roditelji  napasnici koriste svoju sopstvenu decu za obra?un sa partnerom/partnerkom

Ali je ?injenica da nisu samo žene ugrožene

Postoje i zlostavljanaj od starne žena, kako psiholoških tako emocionalnih pa ne retko i fizi?kih.

tamo gde postoje deca šteta je najve?a

Lazarice potpuno se slazem!!!

Naravno da ima, ma kao i u svemu i za sve, najglasniji su oni tj one koje imaju najvise problema al sa samim sobom.

Ima nazalost mnogo muskaraca koji su zlostavljani, to znam i znam nekoliko prica da ti se digne kosa na glavi, al po principu kad je zena zla, onda je prava guja...

Super ti je ovaj tekst psihologa ispod!!

Samo sto mislim da bas o nasilju i treba pricati, ne o laznim mucenicama i mucenicima i igrama na tu temu. Pa ako pricamo jezikom psihologije i recimo transakcione analize, korist od igranja igre je uvek obostrana, ma koliko suludo izgledalo i uloga zrtve je itekako unosna inace je ne bismo igrali.

Kod recimo supruga alkoholicara, narkomana ili kod roditelja istih itekako se razvije ta uloga "zrtve" i potencijalna korist od iste. Zato je tako tesko i resavati probleme koji su nastali jer ljudi ne zele da se odreknu uloga koje su preuzeli na sebe, njima jednostavno "prija" da budu zrtve i uziveli su se u ulogu zrtve nasilnika ili pijanca ili narkomana pa su otpori lecenju veliki. Same zrtve razviju neverovatne sisteme manipulacije...

sve to stoji, ali mislim da i o drugoj strani medalje treba pricati. Ja nemam problema sa tim sada, da jedan deo svoje price podelim sa drugim ljudima, uostalom to sto sam ja prezivela mogu samo da iskoristim u radu sa drugima, ali itekako postoje stvari o kojima cutim i dalje.

Mislim da nekome ko je preziveo nasilje, a cuti itekako je potrebno da cuje da nije sam i usamljen i da se njegova rec cuje i njegova patnja razume.

Jer ako pocnemo da pricamo o nasilju a onda predjemo na ovakve primere, onda ce logican zakljucak biti "ma sta ja da pricam, kada ce me ionako proglasiti budalom"...

A izvuci se iz posledica nasilja je dugotrajan visegodisnji proces, godine i godine psihoterapije i rada na sebi, jer neke stvari zaista zadiru previse duboko. Tu samo Bog i pomaze! klapklap

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Hvala....................Mada nije lako kada strepis svakog momenta hoce li se sta desiti???

Kada se setis zla kada mu je potrebna pomoc;

Kada te zaboli ona rana koja ne zaraste nikad a moras da se smejes i pravis da je sve uredu!

Nije to lako!...................... :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...