Jump to content

Da li Crkva treba strogo antinacionalna biti?

Оцени ову тему

Cico

Препоручена порука

Исус Христос је, на Земљи, припадао Јеврејском народу, живео у Јеврејској држави, говорио је Јеврејским језиком... што значи да није био ''антинационалан''.

Националност није од суштинског значаја, али Црква не може и не треба да је игнорише.

Свако нормалан је поносан на своју националност, која год да је.

Pokusacemo malo “prostijom“ logikom,buduci da izvrcete moje reci. Uporedite dve politicke ideologije,komunizam i fasizam. Svi ce reci da je komunizam antireligijski (sto i jeste) ,dok je fasizam “spojiv“ sa religijskim elementima. Ali pogledajmo samo neke banalnosti. U fasizmu se znacaj nacionalne pripadnosti podize do krajnjeg vrhunca,u fazonu “niko nije kao mi,mi smo vise rase,arijevske rase,plave krvi!“. A uzmite kao primer i komunizam. Za razliku od fasizma,komunizam gleda iskljucivo na socijalnu pravdu,kao i na antinacionalan,tj. u OPSTELJUDSKI cilj i interes. A koliko je to u praksi ostvarivano,to je druga stvar. Teoretski gledano,komunizam je taj koji je MNOGO blizi religijskim temeljima,za razliku od fasizma. Nisam inace zagovornik NIJEDNE,a narocito fasisticke ideologije,ali sam samo kao primer naveo,kolika je razlika izmedju ta dva razmisljanja. Kao antinacionalizam,ne mislim na to da se odricemo cinjenice da pricamo srpskim jezikom,i da zivimo u Srbiji,i sl. ,nego mislim na to da razumemo PRAVI SMISAO COVEKOVOG postojanja,i da razumemo da NE MOZEMO zarad srpstva da prodajemo covecnost,jer covecnost je ta koja se trazi od svih nas.

Подели на овим сајтовима

Pokusacemo malo “prostijom“ logikom,buduci da izvrcete moje reci. Uporedite dve politicke ideologije,komunizam i fasizam. Svi ce reci da je komunizam antireligijski (sto i jeste) ,dok je fasizam “spojiv“ sa religijskim elementima. Ali pogledajmo samo neke banalnosti. U fasizmu se znacaj nacionalne pripadnosti podize do krajnjeg vrhunca,u fazonu “niko nije kao mi,mi smo vise rase,arijevske rase,plave krvi!“. A uzmite kao primer i komunizam. Za razliku od fasizma,komunizam gleda iskljucivo na socijalnu pravdu,kao i na antinacionalan,tj. u OPSTELJUDSKI cilj i interes. A koliko je to u praksi ostvarivano,to je druga stvar. Teoretski gledano,komunizam je taj koji je MNOGO blizi religijskim temeljima,za razliku od fasizma. Nisam inace zagovornik NIJEDNE,a narocito fasisticke ideologije,ali sam samo kao primer naveo,kolika je razlika izmedju ta dva razmisljanja. Kao antinacionalizam,ne mislim na to da se odricemo cinjenice da pricamo srpskim jezikom,i da zivimo u Srbiji,i sl. ,nego mislim na to da razumemo PRAVI SMISAO COVEKOVOG postojanja,i da razumemo da NE MOZEMO zarad srpstva da prodajemo covecnost,jer covecnost je ta koja se trazi od svih nas.

Otkud ti sad to, jesi li ikad čuo za ovo, i fašizam i komunizam

su podjednako nespojivi sa hrišćanstvom, 14.03.1937. Pius XI:

http://www.vatican.va/holy_father/pius_xi/encyclicals/documents/hf_p-xi_enc_14031937_mit-brennender-sorge_en.html

Подели на овим сајтовима

То, о чему говориш, је злоупотреба национализма. Да си поставио питање: ''Да ли Црква треба да буде против злоупотребе национализма?'', онда би одговор био ''Да''.

Црква не треба да буде, као што кажеш, ''антинационална''. Зашто би била? 

Како можемо зарад српства да продајемо човечност, када без човечности, не можеш да будеш Србин.

Ево шта каже св. Владика Николај:

ШТА ЗНАЧИ БИТИ ДОБАР СРБИН?

Не може нико бити добар Србин, а да, пре свега, није добар човек.

Добар Србин си ако имаш слатку душу краља Владимира, издржљивост Немањину, Христољубље Савино, ревновање Милутиново, кротост Дечанскога, смерност Урошеву, пожртвовање Лазарево, витештво Страхињино, правдољубље Марково, срце Југовића мајке, поуздање Миличино, благост Јевросимину, милост Косовке девојке, трпељивост поробљеног србског робља, видовитост слепих гуслара, мудрост србских свештеника и калуђера, стидљивост народних девојака, надахнуће народних певача, даровитост народних занатлија, отменост народних ткача и везира, јасноћу народних пословичара, одмереност и умереност српских сељака, сјај Крсне Славе свих крштених Срба.

Ваистину и основа и подлога свему набројаном јесте вера Христова. Ако ти немаш у себи ниједну побројаних врлина славних ти предака а ипак се називаш Србином, онда си само једна чувена фирма на празном дућану. А то, мислим, не желимо ни ја теби ни ти себи. Реци некоме: буди добар Србин, а вера је споредно, исто је што и рећи једној овци: буди ти угојена, а паша је споредна.

Не може нико бити добар Србин, а да, пре свега, није добар човек. У свету, пак, нити је било нити има какве силе, која може човека учинити савршено добрим, осим силе вере Христове. Немој, дакле, желети Србство без садржине. Не био ти човек без памети путовођа, ни Србин без вере ортак. То ти желим и поздрављам.
Подели на овим сајтовима

То, о чему говориш, је злоупотреба национализма. Да си поставио питање: ''Да ли Црква треба да буде против злоупотребе национализма?'', онда би одговор био ''Да''.

Црква не треба да буде, као што кажеш, ''антинационална''. Зашто би била?

Како можемо зарад српства да продајемо човечност, када без човечности, не можеш да будеш Србин.

Ево шта каже св. Владика Николај:

ШТА ЗНАЧИ БИТИ ДОБАР СРБИН?

Не може нико бити добар Србин, а да, пре свега, није добар човек.

Добар Србин си ако имаш слатку душу краља Владимира, издржљивост Немањину, Христољубље Савино, ревновање Милутиново, кротост Дечанскога, смерност Урошеву, пожртвовање Лазарево, витештво Страхињино, правдољубље Марково, срце Југовића мајке, поуздање Миличино, благост Јевросимину, милост Косовке девојке, трпељивост поробљеног србског робља, видовитост слепих гуслара, мудрост србских свештеника и калуђера, стидљивост народних девојака, надахнуће народних певача, даровитост народних занатлија, отменост народних ткача и везира, јасноћу народних пословичара, одмереност и умереност српских сељака, сјај Крсне Славе свих крштених Срба.

Ваистину и основа и подлога свему набројаном јесте вера Христова. Ако ти немаш у себи ниједну побројаних врлина славних ти предака а ипак се називаш Србином, онда си само једна чувена фирма на празном дућану. А то, мислим, не желимо ни ја теби ни ти себи. Реци некоме: буди добар Србин, а вера је споредно, исто је што и рећи једној овци: буди ти угојена, а паша је споредна.

Не може нико бити добар Србин, а да, пре свега, није добар човек. У свету, пак, нити је било нити има какве силе, која може човека учинити савршено добрим, осим силе вере Христове. Немој, дакле, желети Србство без садржине. Не био ти човек без памети путовођа, ни Србин без вере ортак. То ти желим и поздрављам.

To sto si ti navodio,opet se stvar svodi na skoro jedno isto,a to je,da COVEK budes. A ako si COVEK,onda si “automatski“ i pravi Srbin (ili koja god nacionalnost da je u pitanju). Dakle,srz svega ovoga nam kazuje da budemo LJUDI,a samim tim cemo i postati pravi Srbi. One sve osobine koje su nabrajane,zapravo su osobine koje svakog COVEKA trebaju da krase. Niceg tu nema sto bi se moglo samo na srpstvo primeniti (osim mozda krsne slave,koju Srbi jedini imaju). Sve ostalo su zapravo osobine koje svakog coveka trebaju da krase. Sveti Nikolaj Velimirovic je zaista jedan vredan postovanja. Jedan od najvecih ljudi naseg naroda. No,on je ovim svojim propovedanjem,hteo zapravo da Srbima objasni da ce samo ako ljudi zaista budu,postati pravim Srbima,a ne obrnuto. Zato sto “postati pravim Srbinom“ ,NE MOZES a da ne shvatis da je pravi smisao covekovog postojanja,zapravo da bude COVEK,jer TO JE TEMELJ SVEGA. Biti covek,znaci biti i Srbin. Ali biti Srbin,ne znaci biti i covek. Biti covek,dovoljno je snazna “spojka“ da povuče ,ili da srpstvo nosi na leđima svojim,dok biti Srbin,NE MOZE biti dovoljno snazno da na svojim ledjima nosi znacaj covecnosti,zato sto nije Srpstvo temelj,nego je COVECNOST temelj ljudskog postojanja.

Подели на овим сајтовима

Па укључила сам...туда стално пролазе разни народи.

ali ne govorim ni o celom Balkanu,nego bivsoj Jugoslaviji i ogromnom razdoru na tom prostoru. Jasno je da se,izmedju ostalog,radi i na tome da su verske zajednice strahovite razdore stvarale na ovim prostorima. Umesto da udruzuju i spajaju ljude,one su ih razdvajale,na razne moguce nacine. A to i danas imamo...

Подели на овим сајтовима

ali ne govorim ni o celom Balkanu,nego bivsoj Jugoslaviji i ogromnom razdoru na tom prostoru. Jasno je da se,izmedju ostalog,radi i na tome da su verske zajednice strahovite razdore stvarale na ovim prostorima. Umesto da udruzuju i spajaju ljude,one su ih razdvajale,na razne moguce nacine. A to i danas imamo...

...и хоћеш рећи да то ради наша СПЦ, ствара раздоре? А ти проучаваш нападе Ал-Каиде и других терористичких организација? :D

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Pre ce biti da treba OBRNUTO. Tako se i u gradnji Jugoslavije radilo,tako sto je prvo ona stvorena,a tek onda jugoslovenska nacija i narod,umesto da se ide obrnutim putem,prvo formiranje ,jacanje i zastupanje jugoslovenskog duha,pa tek onda stvarati drzavu,a ne onako kako se radilo. Na kraju,svi oni propusti u gradnji jugoslovenstva,koji su se desavali sve do stvaranja Jugoslavije,odjednom su trebali da se nadoknađuju za sto krace moguce vreme. A tu je i prisile bilo na razne nacine. I na kraju,mi Srbi ispadosmo “agresori“ i “nasilnici“ . E tako i u vezi ovoga...treba upravo od temelja poceti,ali obrnuto od onoga sto ti temeljem smatras. Nije temelj,ukidanje drzavnih,nego ukidanje duhovnih granica. A to se najvise Crkvenim autoritetom moze pospešiti.

Ето видиш, признао си да си Србин. Значи ниси човек??!??  :w9k3k6:

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

...и хоћеш рећи да то ради наша СПЦ, ствара раздоре? А ти проучаваш нападе Ал-Каиде и других терористичких организација? :D

Tanja,ako samo malo razmislis,shvatices da nije samo SPC ta koja postoji na ovim prostorima. Da samo onako napomenem,sto sam zaboravio reci,da kad kazem “Crkva“ ,mislim na hriscansku Crkvu uopste. Tu je naravno,i Crkva u Hrvata,a sad evo ima i Hrvatska pravoslavna crkva,itd.....a moramo se pomiriti i sa cinjenicom da su i POJEDINI clanovi SPC bili ratnohuškački nastrojeni. Ali nisu jedini,tu su i pripadnici drugih verskih zajednica koje nista manji doprinos ovom razdoru nisu dali. A sto se Vehabija i Al Kaide tice,to su sve od Zapada finansirane organizacije,koje nemaju veze sa pravim ucenjima Islama,ISTO kao sto ni taj Zapad nikakve veze nema sa pravim ucenjima Hriacanstva. Radi se najpre o ljudskoj primitivnosti i zaostalosti,koja NIKAKVE veze nema sa religijom,a narocito sa Hriscanstvom. Radi se o iskrivljenom tumacenju vere,i nista drugo. O tome i jesam govorio,a ne konkretno o SPC,jer nije ni SPC jedina Crkva koja je imala svog udela u raznim negativnim istorijskim okolnostima. Jer kako npr. opravdati neke svestenike,bilo pravoslavne,ili katolicke,ili muslimanske,kad blagosiljaju “borbu“ za odbranu nacionalne casti,kad ovamo,isti ti “borci“ traze svog opravdanja za zverstva svoja nad zenama i decom. KAKO TO MOZE VERSKA ZAJEDNICA,KOJA GOD,da opravda???? Kako je normalno to da katolicki popovi samo za hrvatske zrtve drze pomen,pravoslavni srpski popovi samo za srpske,a muslimanski bosnjacki samo za bosnjacke zrtve,poput npr. onog Mustafe Cerica,koji je rekao ,izmedju ostalog “Nek osveta bude pravda,da se vise nikad ne ponovi Srebrenica!“ ,ili ono kad uzvikuju “Ne prastaj im Boze,znali su sta cine!“. To je tipicno izvrtanje Isusovih reci iz Svetog Pisma,u kojima je rekao “Oprosti im Boze,ne znaju sta cine!“. I kako to smatrati normalnim? Evo,kad su zlocini nad muslimanima bili u Gazi,mnogi ovdasnji muslimani poceli oplakivati one iz Gaze,a kad su sad progoni hriscana u Iraku,svi muslimani cute,sto bi znacilo da cak i odobravaju te progone hriscana u Iraku,a i uopste. A zaboravljaju da cak i u samom Kur‘anu pise da su hriscani ti medju kojima ce muslimani najvece prijatelje naci. Tu se ipak vec ne radi o nacionalnoj,nego o verskoj pripadnosti,ali sam samo jedan banalan primer naveo,kako zaista krvave posledice moze ostaviti takva politika verskih zajednica.

Подели на овим сајтовима

Pa jesam “Srbin“ ,ali tome UOPSTE ali UOPSTE ne treba davati nekog znacaja (po meni)

Лепо си рекао ''по теби'', али моје је мишљење да човек који нема свест о томе ко је и шта је, одлази у нешто што се зове безлична маса. Заборавивши своје корене човеку може да се деси да се, стицајем околности, окрене против свог властитог народа а примера у окружењу имамо на претек.

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Лепо си рекао ''по теби'', али моје је мишљење да човек који нема свест о томе ко је и шта је, одлази у нешто што се зове безлична маса. Заборавивши своје корене човеку може да се деси да се, стицајем околности, окрене против свог властитог народа а примера у окружењу имамо на претек.

Dobro kazes. Sve su to cinjenice,sto navodis. Ali ima se jos nesto znati. Kao prvo,to sto ti nazivas “bezlicnom masom“ ,ima mnogo logike,iz vec navedenih razloga (razloga koje si naveo,osvrćući se na cak i okrenutost protiv svog vlastitog naroda). Ali razumi ovo. Taj kojeg bi ti nazivao “bezlicnjakom“ ,nije prost pojam,kao sto mozda mislis. Ono sto si ti govorio,odnosilo se na one koji uopste nemaju razuma a ni vere u sebi,nego su im u interesu iskljucivo ovozemaljske stvari. Takvi bi se tako prodali,da bi cak i svoju mater ubili. Ali onaj ko zaista shvati pravi smisao covekovog postojanja,on SIGURNO NECE da se cak i okrene protiv svog “vlastitog naroda“ ,zato sto bi to opet znacilo da on nekoga progoni na nacionalnoj osnovi. A onaj ko zaista tezi spoznati pravi smisao covekovog postojanja,NECE da proganja nekog na nacionalnoj,narodnoj,rasnoj ili socijalnoj osnovi. Na kraju krajeva,mnogo je onih koji bi u stanju bili da izdaju to svoje srpstvo,iako se na svakom mogucem koraku hvale ,govoreci “mi smo Srbi,mi smo pravoslavci,itd...“. A kad bi se (NE DAJ BOZE! ) zaratilo sutra,oni bi pobegli. A kao drugo,ne trebas tako bukvalno tumaciti kad kazem da se treba antinacionalan biti. Nisam mislio na to da bezlicna masa budemo,nego da shvatimo pravi smisao svog postojanja,a to je NE da opravdavamo “duh srpstva“ (ili “duh hrvatstva“) ,nego SAMO I ISKLJUCIVO DUH COVECNOSTI! Ima li iceg lepseg od toga?? I nije problem (po meni! ) slusati npr. srpsku narodnu muziku,srpske narodne poslovice i izreke,govoriti srpskim jezikom,ziveti u zemlji Srbiji,itd.....ali svakom normalnom coveku,sve to trebaju SAMO FORMALNOSTI biti,a da sustina mu bude, SAMO COVEK BITI. I Srbin treba Hrvate,i Hrvati trebaju Srbe smatrati SEBI JEDNAKIM LJUDIMA! Jer nacionalno ili narodno ime,nije nista drugacije od licnog imena koje nosimo. Nacionalno ime se moze menjati,kao i nase licno ime. I opet,to ne igra neku posebnu ulogu i znacaj,tj. Sustinski gledano,ne igra BAS NIKAKVU MOGUCU sustinsku ulogu i znacaj,a narocito ako se govori o narodima ovde,tj. prostoru bivse Jugoslavije.

Подели на овим сајтовима

Dobro kazes. Sve su to cinjenice,sto navodis. Ali ima se jos nesto znati. Kao prvo,to sto ti nazivas “bezlicnom masom“ ,ima mnogo logike,iz vec navedenih razloga (razloga koje si naveo,osvrćući se na cak i okrenutost protiv svog vlastitog naroda). Ali razumi ovo. Taj kojeg bi ti nazivao “bezlicnjakom“ ,nije prost pojam,kao sto mozda mislis. Ono sto si ti govorio,odnosilo se na one koji uopste nemaju razuma a ni vere u sebi,nego su im u interesu iskljucivo ovozemaljske stvari...

''Безлична маса'' а не ''безличњак''. Безлична маса значи да уопште нема свест ко је, одакле су му преци дошли, просто, претвори се у Американца или Аустралијанца па онда, тобож, зарад светског мира сеје бомбе и болести, можда баш по народу из којег је потекао. 

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Mislim,narodna ili nacionalna imena,su samo jedne vestacki napravljene tvorevine. Mada i sluze radi same identifikacije jedne odredjene skupine ljudi. Ali to je nesto kao poput licnog imena. Danas se zovem npr. Nikola,sutra hocu da se iz ma kojeg razloga,zovem Aleksandar. I opet cu isti covek biti. A sve ono sto mi je do sada bilo svojstveno kao “moje“ ,i dalje ce ostati “moje“ ,i ta proslost moja, sva dela koja sam u proslosti cinio,i dobra i losa (osim ako to ne zelim priznati,jer se skrivam od policije ,pa pravim nova dokumenta :D ). Ali sam to samo kao primer naveo,zeleci da kazem da se danas,sutra,moze sticajem RAZNIH mogucih okolnosti,da se zaista formira jedan jedinstveni jugoslovenski narod i nacija. A onda nakon nekog vremena,opet da se sticajem RAZNIH mogucih okolnosti,ponovo da se razdruzimo i razdvojimo,al ovaj put npr. da ne bude Crnogoraca,nego da budu potpuno deo srpskog nacionalnog korpusa,i da npr. Bosnjaka ne bude vise,nego da budu deo hrvatskog nacioonalnog korpusa. I vremenom se opet,sticajem raznih mogucih okolnosti,npr. oni koji se sada nazivaju Bosnjacima,da potpuno prime srpsko narodno ime,i da budu smatrani Srbima,i tako se osecali. A mozda jednog dana dodju ponovo Turci,ali ovaj put sa neuporedivo jacom silom,i sve nas poturce i nametnu nam sve sve svoje elemente turskog narodnog identiteta. I gotovo je sa “Srbima“ i “Hrvatima“ ...postacemo Turci ,i glavom i bradom :D ostacemo samo upamceni kao izumrla narodna imena,kao sto su ostali upamceni Iliri,Dardanci,Dacani,Mezijci,itd....xD (malo šale,naravno. Samo sam hteo reci da je narocito na ovim jugoslovenskim prostorima,sasvim glupo razdvajati se u nekakve razlicite narode i nacije,nego trebamo jedan narod biti. )

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...