Jump to content

Сме ли Црква бити српска?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 20. 9. 2014. at 19:53, Тања1 рече
Ако СПЦ буквално одвојиш и кажеш само "Православна црква" уместо СПЦ, то значи да све верске заједнице су једнаке у држави Србији (не значи да нису) и да министра унутрашњих послова данске уместо Патријарха Иринеја може у име Српског народа да прими Муомир Зукорлић. Разумеш сад?

Patrijarh ne prima  ministra u ime srpskog naroda nego u ime SPC i njenih vernika prva stvar. A samim tim što si rekla da Patrijarh Irinej prima nekoga u Ime Sprskog naroda automatski isključe sve okolne narode koje imaju većinski pravolsavno stanovništvo i baš zbog tog razloga mnogi od njih traže da svoju autokefalnu crkvu. A ovo što si rakla nema veze, recimo kada dođu neki iz muslimanskih zemalja oni idu u pazar tako da onaj ko u ime Srbije prima ministre drugih država su izabrani predstavnici Srboje (naši ministri), ovi ostali primaju u ime svoje organizacije i njenih članova i to samo ako ministar želi da pseti to, on isto tako može da izabere i Zukorlića da dođe u poseti njemu bez problema ukoliko želi.

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 18:12, Дејан Бићанић рече

to je nerealno...

Nazalost,cini se da je bas tako :( u ovom momentu jeste nerealno,ali u nekoj buducnosti,SAM BOG ZNA. Ako bi samo neki otvorili oci i oslobodili se tog slepila,shvatili bi koliku su zabludu u proslosti smatrali “istinom“. I siguran sam da ovde na ovom forumu ima zaista MNOGO onih koji,kad bi se pitali,najvise bi voleli da se oformi ta Jugoslavenska pravoslavna crkva. Siguran sam da ih ovde ima mnogo. Siguran sam da ste Vi prvi koji bi to voleli,makar u podsvesti. Ipak,tacno je to da se moramo pomiriti s nekim cinjenicama. Jedno je to sta bi bilo zaista najbolje za sve nas,i sto bismo zaista trebali da radimo,a drugo je to koliko mi zelimo to,i koliko mozemo to da uradimo za dobro svih nas. U tome je problem. Zato se u danasnjem svetu sve vise cini da je LUD onaj koji tezi da zivi po zakonima koje Rec Bozija propisuje,a da je “normalan“ onaj koji upravo suprotno tezi da cini. Ono sto je dobro,mi smatramo losim. A ono sto je za nas lose i pogubno,mi smatramo “dobrim za nas“. Boriti se,dobro za nas bude,ali nam bude mrsko,jer smatramo besmislenim i uzaludnim.

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 20:02, Odahviing рече

Patrijarh ne prima  ministra u ime srpskog naroda nego u ime SPC i njenih vernika prva stvar.

Oнда прво иди код Зукорлића и питај га да ли је верник СПЦ, и сво то околно  становништво питај баш због тог разлога.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 20:09, Тања1 рече

Oнда прво иди код Зукорлића и питај га да ли је верник СПЦ, и сво то околно  становништво питај баш због тог разлога.

Ne razumem kakve veze Zukurlić ima sa ovim, kada sam reka stanovništvo okolne mislio sam na stanovništvo koje je pravoslavne veroispovesti, ali zbog samog nazima SPC imaju problem pa žele svoju autokefalnu crkvu (poput sv. Sava što je hteo), pa tako dolazimo u situaciju da državljani raznih okolknih zemalja gde postoji veliki procenat pravoslavaca osnivaju svje "pravoslavne" crkve (CG, HR, FYRM). Samo kažem da SPC ne predstavlja u očima većine (čak i u tvojim čim kažeš da je Patrijarh Irinej predstavnih sprskog naroda, a ne SPC) crkvu pravoslavnih ljudi sa ovih prostora (kada kažem ovih prostora mislim balkan itd.) već predstavlja Pravoslavnu Crkvu Srba, gde i nastaje problem sa ne Srbima pravoslavcima.

A neko reče da da u SPC ovo srpska ne predstavlja srpski narod i Srbiju već geografsko mesto na kome Crkva deluje. 

Подели на овим сајтовима

U Hrvastkoj tih ljudi nema ima samo par Ustasa koji su za Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu tu i preimenovanje nebi nista menjalo. 

Slicno vazi i za Crnugoru njima je problem sto je sediste crvke u Srbiji a ne naziv. 

Makedoncima prema meni kao coveku za strane ionako treba dati autokefalnost.

Naziv Pecka Patriarsija je naziv koji su koristili prvenstveno Turci, dok je naziv u srednjem veku bila srpska ako preimenovati onda u Beogradska Patriarsija.

Ma

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 20:17, Agnostik рече

U Hrvastkoj tih ljudi nema ima samo par Ustasa koji su za Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu tu i preimenovanje nebi nista menjalo. 

Slicno vazi i za Crnugoru njima je problem sto je sediste crvke u Srbiji a ne naziv. 

Makedoncima prema meni kao coveku za strane ionako treba dati autokefalnost.

Naziv Pecka Patriarsija je naziv koji su koristili prvenstveno Turci, dok je naziv u srednjem veku bila srpska ako preimenovati onda u Beogradska Patriarsija.

Ma

Цитат
Бог помогао!

Да кратко одговорим: Не постоји!

Постоји сједиште Српске Патријаршије у Београду, а та

област у којој се налази Београд је Митрополија Београдско-Карловачка.

Под појмом "Београдска Патријаршија" вјероватно се подразумијевала сама зграда Патријаршије.

о. Страхиња

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 20:17, Agnostik рече

Ma

Где то пише да су назив првенствено користили Турци? Можда пише да је страдала за време Турских ратова?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 20:15, Odahviing рече

(čak i u tvojim čim kažeš da je Patrijarh Irinej predstavnih sprskog naroda, a ne SPC)

Ја то нигде не кажем. Српски патријарх представља српски народ (вернике) СПЦ. Зато СПЦ. Сви други православни народи (Македонци, Бугари, Црногорци) изабрали су за своју домовину Србију, а за њих иземђу С и Ц има велико слово П. У чему је ваш проблем?

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Napisah odgovor pa sa sam pritisnuo "backspace" ono umesto da mi obriše jedan deo poruke baci me na prethodnu stranicu i sve nestade, ajde sad od početka

On 20. 9. 2014. at 20:37, Тања1 рече

Ја то нигде не кажем. Српски патријарх представља српски народ (вернике) СПЦ. Зато СПЦ. Сви други православни народи (Македонци, Бугари, Црногорци) изабрали су за своју домовину Србију, а за њих иземђу С и Ц има велико слово П. У чему је ваш проблем?

Ovako prvo mislim ovo samnom nema veze ono pričamo samo, ne utiče na mene šta god SPC uradio. Ali upravo zbog ovoga što si rekla "izabrali su za svoju domovinu Srbiju" nastaje problem jer je dosta pravoslavaca iz ovih gore zemalja koji za domovinu smatraju ove države, a ne srbiju i zbog toga traže svoju crkvu. Pošto je sada mnogo da se za svaku državu i kada svako hoće pravi nova autokefalna crkva zar ne bi bilo bolje da autokefalne crkve nemaju nacionalni identitet ni jednog naroda. Nego da bude to crkva svih naroda sa ovih prostora tako da svaki narod ma koje nacionalnosti bili i u kojoj god državi bili Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji itd mogu veoma lako da se indetifikuju kao pripadnici te crkve. Dok je sada slučaj da SPC koja u nazivu ima reš srpska obuhvata površinu i mesta gde ima veliki broj pravoslavaca koji nisu Srbi.

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 20:49, Odahviing рече

Napisah odgovor pa sa sam pritisnuo "backspace" ono umesto da mi obriše jedan deo poruke baci me na prethodnu stranicu i sve nestade, ajde sad od početka

Ovako prvo mislim ovo samnom nema veze ono pričamo samo, ne utiče na mene šta god SPC uradio. Ali upravo zbog ovoga što si rekla "izabrali su za svoju domovinu Srbiju" nastaje problem jer je dosta pravoslavaca iz ovih gore zemalja koji za domovinu smatraju ove države, a ne srbiju i zbog toga traže svoju crkvu. Pošto je sada mnogo da se za svaku državu i kada svako hoće pravi nova autokefalna crkva zar ne bi bilo bolje da autokefalne crkve nemaju nacionalni identitet ni jednog naroda. Nego da bude to crkva svih naroda sa ovih prostora tako da svaki narod ma koje nacionalnosti bili i u kojoj god državi bili Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji itd mogu veoma lako da se indetifikuju kao pripadnici te crkve. Dok je sada slučaj da SPC koja u nazivu ima reš srpska obuhvata površinu i mesta gde ima veliki broj pravoslavaca koji nisu Srbi.

Црногорску православну цркву не признаје Васељенска патријаршија и друге помесне цркве. Не признаје их први по части међу православним епископима. Дакле, Васељенски патријарх! Разумеш сад? Држава Турска, Истамбул. Етички припада грчкој заједници у Турској, aко ти то нешто значи. Хоћеш адресу да му пишеш о твојим проблемима у вези Црне Горе и Македоније? СПЦ је већ призната! Разумеш сад? СПЦ нема тих проблема.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 20:59, Тања1 рече

Црногорску православну цркву не признаје Васељенска патријаршија и друге помесне цркве. Не признаје их први по части међу православним епископима. Дакле, Васељенски патријарх! Разумеш сад? Држава Турска, Истамбул. Етички припада грчкој заједници у Турској, aко ти то нешто значи. Хоћеш адресу да му пишеш о твојим проблемима у вези Црне Горе и Македоније? СПЦ је већ призната! Разумеш сад? СПЦ нема тих проблема.

Uopšte ti mene ne shvataš znam ja sve to ali nisam o tome ni pričao. Pričao sam o razlozima zašto nastaju i zašto ljudi imaju potrebu da to rade, kao što su Srbi imali potrebu da se odvoje. Jednostavno ako neko sebe ne smatra Srbinom i ako nije Srbin, a pravoslavac on bi radije da bude član pravolsavne crkve koja u nazivu ima njegovu naciju nego neku čiji član nije. 

Znači ne pričam o legimitetu pojedinih crkvi nego razlogu zašto je ljudi stvaraju i zašto e odvajaju od matične. A to je pre svega zato što je vide kao crkvu neke druge nacije a ne svoje.

Подели на овим сајтовима

Мора да буде, и ако Бог да и остане, СПЦ. Зато се побринуо Св. Сава и сви његови наследници. Под тим називом је опстала све ово време и зато су заслужни, у већини, српски црквени великодостојници. Просто треба да се испоштује пар стотина година опстанка цркве под Турцима и време од 1944.-2014. године када смо још увек под окупацијом. Лепо ти рече један брат да не познајеш црквено устројство....

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 21:39, Odahviing рече

Uopšte ti mene ne shvataš znam ja sve to ali nisam o tome ni pričao. Pričao sam o razlozima zašto nastaju i zašto ljudi imaju potrebu da to rade, kao što su Srbi imali potrebu da se odvoje. Jednostavno ako neko sebe ne smatra Srbinom i ako nije Srbin, a pravoslavac on bi radije da bude član pravolsavne crkve koja u nazivu ima njegovu naciju nego neku čiji član nije. 

Znači ne pričam o legimitetu pojedinih crkvi nego razlogu zašto je ljudi stvaraju i zašto e odvajaju od matične. A to je pre svega zato što je vide kao crkvu neke druge nacije a ne svoje.

Читаш ти шта се пише или хоћеш да ти се напише оно што ти желиш да прочиташ? Разумем ја тебе одлично, него ти мораш више читати историју СПЦ, уопште историју...Управо како је написао @Пајко, додаћу,  СПЦ се вековима интелектуално и културно уздизала из згаришта, само Бог зна како је опстала 800 година,  а разлози зашто  МПЦ и ЦПЦ имају потребу да се одвоје су према мом мишљењу национални, нису верски.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2014. at 23:06, Тања1 рече
а разлози зашто  МПЦ и ЦПЦ имају потребу да се одвоје су према мом мишљењу национални, нису верски.

Tačnije, materijalni su a kao polazne temelje koriste istoriju i naciju, kao što rekoh , podela Crkve po nacionalnom ključu je rak rana na telu PC i tako nije bilo u početku... 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...