Zayron Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Taj kukolj po nasoj njivi poseja los covek. Naravno da ja ako ležim i spavam a ne držim stražu, nisam budan i oprezan svako može doći i raditi šta hoće, pa i sijati kukolj, slažem se. To opet govori da neko ko je budan trebao biti budan bio nije jer je spavao i da neko ko je trebao bdjeti, na bdjenju bio nije jer je bio negdje drugdje. Znači opet kako sam ja rekao da se nije radilo. Objasni mi ko to može da ti sije po njivi kukolj ako ti tamo stojiš i paziš da se to ne desi, ko? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Prvi i najveci neprijatelji su vam dvojica Svetih otaca koje proslavismo pre neki Sveti Kirilo i Metodije,... Po čemu, oba su priznavala papinski primat i jurisdikciju i bez dozvole papa nisu uradili ništa, sve što su činili činili su s dozvolom i na izravan nalog dvojice papa Hadrijana II i Jovana VIII. Navedi mi kojem to papi su oni odrekli poslušnost, kojeg to papu su proglaisili kanonski nekompetentnim za njih i protiv kojih to papa su nešto rekli, napisali ili tvrdili i proglašavali a šta to tačno, navedi citate i izvor, zanimalo bi me to. Možda sveti Metodije, kojeg je papa Hadrijan II posvetio 870 godine za prvog slovenskog biskupa u istoriji (tim mišljeno ne po porijeklu slovenskog, već po jurisdikciji), potom ga papa Ivan VIII posvećuje i povišuje 873 za nadbiskupa (arhiepsikopa) a junu 879 ga potvrđuje za nadbiskupa (arhiepiskopa) cijele Velike Morave, Panonije i Sinigdunuma, tj. današnje Srbije sa jurisdikcijom od Velehrada pa sve do Soluna. Taj Metodije je bio protiv papa i papinstva? Na njega si to mislio? Ja ne znam sad za nekog drugog koji se zove Metodije a bio u IX vijeku na Moravi. Vi imate nekakve informacije o tom da je tamo tada bio još neki drugi Metodije, protupapinski raspoložen, antipapista? Ja za tog takvog ne znam, nikad ništa čuo, znam samo za ovog, brata Konstantinovog, Ćirilovog. Prvog biskupa/episkopa i poslije i arcibiskupa/arhiepiskopa slovenskog u istoriji. http://www.stin.hr/i...tion=1&_lang=hr Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Не постоји, ако мислиш на колектив, народ. Постоји духовни прогрес појединца. Хахаха добио си похвале од атеиста. Како онда гледаш на Цркву као на оргаизам Богочовечански који узраста у духовном или је Црква тек само један човек , или збир појединаца , просто математички скуп јединки које свака за себе самостално узразта ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Него много смо се удаљили од теме, ово све накнадно је изведено из нечега што ја не рекох уопште већином су конструкције форумаша , или њихове предрасуде. А сад тренутак истине! Наиме текст који стоји у првом посту : Сме ли Црква бити српска?Бог није створио људе као мноштво безимених, него ствара сваког човека понаособ као непоновљиву личност. Сваки човек je појединац сa властитом свешћу, с личним именом, и - ако баш хоћете - властитим нигде у космосу поновљивим геномом (ДНК). Човек је, дакле, сасвим одређени појединац, затим као битно друштвено биће члан своје породице, свога народа и велике породице човечанства. Заједништво с другима не постиже се негирањем различности, него рушењем ограда и предрасуда. Као што због јединства народа у националној заједници не укидамо локалне обичаје, фолклор, песме, специфична јела и слично, тако ни због јединства људскога рода не укидамо богатства културних разлика која означaвају различите народе. Било би то просто нехумано. Као што сваки човек има право на своје лице, на властиту физиономију и властити стил, тако и сваки народ има право на свој идентитет. Нигде не постоји општи човек, него је сваки појединац човек на свој начин. Ко човеку негира посебне особине које чине његов идентитет, повређује његову посебност, чини га непрепознатљивим. Бити Србин значи бити човек на српски начин. Црква се у сваки народ, у сваку културну баштину мора инкултурирати, изразити се изразима својственим тој баштини. Тако она у сваком народу постаје његова властита, а не увозна. Христијанизација онда није духовни колонијализам него прихватање, клијање и раст семена Богом откривене вере на сасвим одређеном национално-културном тлу. Брисати ознаке идентитета значи припремати народ да буде не само политички него и духовно колонизован, подјармљен од оних који су јачи. Стога брига Православне Цркве за очување националних идентитета, у овом случају српскога, није ништа друго него њена брига за човека на свим нивоима његове егзистенције, његове посебности. Што је народ мањи и угроженији, то му је таква брига потребнија. Велико заједништво свега човечанства, које се у правом смислу означава као глобализација, не сме се постизати асимилацијом него интеграцијом. Различност цвећа и дрвећа не разбија јединственост парка него га обогаћује и осмишљава. https://www.pouke.org...ка/#entry645511 Није мој текст ! Текст сам преузео са портала Римокатоличке Цркве - Глас Концила и он у оригиналу изгледа овако, мој је само превод са Рвацког и ћирилизација текста : Smije li Crkva biti hrvatska?Po mom shvaćanju, Krist je došao na zemlju da nas spasi i da između ostalog ukine umjetne razlike među ljudima. Zanima me zašto onda Crkva stalno ističe nacionalnost. Govori se: »Budimo Hrvati, volimo Hrvatsku.« U crkvi se pjeva hrvatska himna. Ja jesam Hrvat i volim Hrvatsku, ali smatram da Crkva ne bi smjela biti hrvatska i voljeti Hrvatsku više nego ijednu drugu državu. Isticanjem svoga hrvatstva, Crkva produbljuje razlike među ljudima koje bi trebalo ukidati, jer Bog nije stvorio Engleze, Slovence, Hrvate, Ruse, nego ljude. To je, vjerujem, posljedica komunizma i sveg zla koje je on donio, ali to ne smatram opravdanjem. I. H. Bog nije stvorio ljude kao mnoštvo bezimenih, nego stvara svakog čovjeka napose kao neponovljivu osobu. Svaki je čovjek pojedinac s vlastitom sviješću, s vlastitim imenom, i - ako baš hoćete - vlastitim nigdje u svemiru ponovljivim genomom (DNK). Čovjek je, dakle, sasvim određeni pojedinac, zatim kao bitno društveno biće član svoje obitelji, svoga naroda i velike obitelji čovječanstva. Zajedništvo s drugima ne postiže se nijekanjem različnosti, nego rušenjem ograda i predrasuda. Kao što zbog jedinstva naroda u nacionalnoj zajednici ne ukidamo pokrajinske običaje, folklor, pjesme, specifična jela i slično, tako ni zbog jedinstva ljudskoga roda ne ukidamo bogatstva uljudbenih razlika koja označuju različite narode. Bilo bi to naprosto nehumano. Kao što svaki čovjek ima pravo na svoje lice, na vlastitu fizionomiju i vlastiti stil, tako i svaki narod ima pravo na svoj identitet. Nigdje ne postoji čovjek uopće, nego je svaki pojedinac čovjek na svoj način. Tko mu niječe posebne osobine koje čine njegov identitet, povređuje njegovu osobnost, čini ga neprepoznatljivim. Biti Hrvat znači biti čovjek na hrvatski način. Crkva se u svaki narod, u svaku uljudbenu baštinu mora inkulturirati, izraziti se izrazima svojstvenima toj baštini. Tako ona u svakom narodu postaje njegova vlastita, a ne uvozna. Kristijanizacija onda nije duhovni kolonijalizam nego prihvaćanje, klijanje i rast sjemena objavljene vjere na sasvim određenom nacionalno-uljudbenom tlu. Brisati oznake identiteta znači pripremati narod da bude ne samo politički nego i duhovno koloniziran, podjarmljen od onih koji su jači. Stoga skrb Katoličke Crkve za očuvanje nacionalnih identiteta, u ovom slučaju hrvatskoga, nije drugo nego njezina skrb za čovjeka na svim razinama njegova življenja, njegove osobnosti. Što je narod manji i ugroženiji, to mu je takva skrb potrebnija. Veliko zajedništvo svega čovječanstva, koje se u stanovitom smislu označuje kao globalizacija, ne smije se postizati asimilacijom nego integracijom. Različnost cvijeća i drveća ne razbija jedinstvenost parka i perivoja nego je obogaćuje i osmišljava. http://www.glas-konc...ID=354&act=show Oglo је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 E za ovo rispekt, mada nisam pratio temu "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Sa ovim svojim stavovima da je katolicka crkva postojala i pre 1054, me potsecate na Makedonce koji nemajuci svoju istoriju kradu Grcku. Prihvatali vi to ili ne, vasa je crkva nastala 1000 godina posle pravoslavne. Vi nemate apsolutno nista zajednicko sa papama pre raskola. Vasa istorija pocinje 1054 godine odcepljenjem od tela Hristovog. To je raskol, i vi nas sad ucite sta nam je raditi u nasoj maloj podeljenosti koja se svakog trenutka moze razresiti. Ne mesajte babe i zabe gospodine Bibicu. Vi nemate ni jednu zajednicku tacku sa misionarskim radom Svetih Kirila i Metodija. jer tad niste ni postojali. To sto ste tada uzurpirali pravoslavne teritorije ne daje vam za pravo da prisvajate i pravoslavnu istoriju. Pravoslavne rimske Pape su do 1054. Posle toga.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Па добро, не мислим да смо ошинули тему.А ако јесмо требало је раније да реагујеш. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Дакле , како сад сви критичари гледају на текст под овим "новим" светлом ? Такође исто питање за све који су лајковали текст и бранили ставове које текст садржи , исто питање ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Него много смо се удаљили од теме, ово све накнадно је изведено из нечега што ја не рекох уопште већином су конструкције форумаша , или њихове предрасуде. А сад тренутак истине! Наиме текст који стоји у првом посту : https://www.pouke.org...ка/#entry645511 Није мој текст ! Текст сам преузео са портала Римокатоличке Цркве - Глас Концила и он у оригиналу изгледа овако, мој је само превод са Рвацког и ћирилизација текста : http://www.glas-konc...ID=354&act=show Sve što sam napisao potvrđuje rečeno, čak sam i za razliku od g. Milojkova koji je tvrdio da je naziv srpska samo administrativni ustvrdio da to nije tako. Da se crkva može nazvati isrpskom i engleskom itd. i u dubljem kulturnom i etrničkom smislu a bez neke velike škode, štete po njeno poslanje što zavisi od konkretne primjene Jevanđeljskih principa, nauka svetih Otaca i kanona. Za taj članak ja znam, nisam ga se odmah sjetio, ja se ne sjetim ni nekih stvari od prekjučer a kamo li takvihi koje sam pročitao davno a to samo letimično. U ničem se to što sam napisao ja ne razilazi s tim što je napisano u članku, dovoljno se samo dosljedno držati nauka katoličke Crkve. Također i dalje važi da u apsolutnom, vječnom, nepromjenljivom, eshatološkom mjerilu ne postoje nikakve nacionalne crkve, te takve atribute i crkve imamo samo u tom mjerilu ovozemaljskom, prolaznom, materijalnom, promjenljivom i pomijivom. Баба је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Нисам лајковао текст, а нисам га ни критиковао.Међутим, мало је благ за моја гледишта.Мада има пар добрих реченица. Мене је на писање навело писаније неких од форумаша који су били у фазону да Српство нема никакво есенцијално значење за православне Србе као народ Цркве. Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Sa ovim svojim stavovima da je katolicka crkva postojala i pre 1054, me potsecate na Makedonce koji nemajuci svoju istoriju kradu Grcku. Prihvatali vi to ili ne, vasa je crkva nastala 1000 godina posle pravoslavne. Vi nemate apsolutno nista zajednicko sa papama pre raskola. Vasa istorija pocinje 1054 godine odcepljenjem od tela Hristovog. To je raskol, i vi nas sad ucite sta nam je raditi u nasoj maloj podeljenosti koja se svakog trenutka moze razresiti. Ne mesajte babe i zabe gospodine Bibicu. Vi nemate ni jednu zajednicku tacku sa misionarskim radom Svetih Kirila i Metodija. jer tad niste ni postojali. To sto ste tada uzurpirali pravoslavne teritorije ne daje vam za pravo da prisvajate i pravoslavnu istoriju. Pravoslavne rimske Pape su do 1054. Posle toga.... da, u pravu si, sve su to bile pravoslavne pape. izvinjavam se. Баба је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Хахаха добио си похвале од атеиста. Како онда гледаш на Цркву као на оргаизам Богочовечански који узраста у духовном или је Црква тек само један човек , или збир појединаца , просто математички скуп јединки које свака за себе самостално узразта ? Црква је сабор појединаца који када живе и духовно узрастају - дакле филозофски речено "крећу се", чине један организам коме је глава Христос. Не знам да Црква може да се посматра као чета војника која маршира на челу са генералом, пре бих рекао као гарнизон војника који ратује, у коме свако има своју улогу под водством генерала, док се сви као појединци истичу, неки више неки мање, али заједно када дјелују онда постижу жељени циљ. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Црква је сабор појединаца који када живе и духовно узрастају - дакле филозофски речено "крећу се", чине један организам коме је глава Христос. Не знам да Црква може да се посматра као чета војника која маршира на челу са генералом, пре бих рекао као гарнизон војника који ратује, у коме свако има своју улогу под водством генерала, док се сви као појединци истичу, неки више неки мање, али заједно када дјелују онда постижу жељени циљ. Ништа ти не разумеш. Да ли је Црква организам? Ако није , ако је машина , онда нема духовног узрастања . Ако јесте организам, она он узраста, значи постоји духовни прогрес у историји. Црква није статична него динамична, она као организам се креће кроз историју од почетног стадијума, од свог настанка до есхатона , на том путу она узраста , развија се напредује, расте . Никако не стоји у месту, зато је враћање на прве векове немогуће , јер то се време прерасло, сад је друго време. И гарнизон војника је опет колектив. Црква нема тај дуализам у себи на једно и мноштво. Она га собом превазилази. У Цркви колектив није прогутао појединца, доказ су светитељи, али Црква није ни индивидуалистичка доказ је литургија и саборна молитва. Али Црква јесте организам, живо ткиво, живо биће , сачињено од несавршених људи и савршеног Бога , несавршени људи , њихова појединачна воља и свест узрастају као Богу , али и њихова колективан воља и свест такође узрастају и то се дешава како на индивидуалном плану тако и на колективном истовремено то и јесте саборност. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Sve što sam napisao potvrđuje rečeno, čak sam i za razliku od g. Milojkova koji je tvrdio da je naziv srpska samo administrativni ustvrdio da to nije tako. Da se crkva može nazvati isrpskom i engleskom itd. i u dubljem kulturnom i etrničkom smislu a bez neke velike škode, štete po njeno poslanje što zavisi od konkretne primjene Jevanđeljskih principa, nauka svetih Otaca i kanona. Za taj članak ja znam, nisam ga se odmah sjetio, ja se ne sjetim ni nekih stvari od prekjučer a kamo li takvihi koje sam pročitao davno a to samo letimično. U ničem se to što sam napisao ja ne razilazi s tim što je napisano u članku, dovoljno se samo dosljedno držati nauka katoličke Crkve. Također i dalje važi da u apsolutnom, vječnom, nepromjenljivom, eshatološkom mjerilu ne postoje nikakve nacionalne crkve, te takve atribute i crkve imamo samo u tom mjerilu ovozemaljskom, prolaznom, materijalnom, promjenljivom i pomijivom. Ма свака част вама шокцима, нисам ни сумњао у ваше ставове. Мене ви не бринете, него ови Србови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 26, 2012 Пријави Подели Написано Мај 26, 2012 Сме ли Црква бити српска? Велико заједништво свега човечанства, које се у правом смислу означава као глобализација, не сме се постизати асимилацијом него интеграцијом. Различност цвећа и дрвећа не разбија јединственост парка него га обогаћује и осмишљава. „A kad dodje sin covecij u slavi svojoj i svi sveti andjeli s njim, onda će sesti na prestolu slave svoje. I sabrace se pred njim svi narodi i razlucice ih između sebe kao sto pastir razlucuje ovce od jaraca. I postavice ovce s desne strane a jarce s leve. Tada će reci car onima sto mu stoje s desne strane: hodite blagosloveni oca mojega ; primite catrstvo koje vam je pripravljeno od postanja sveta. MAT 25 31:33 Sto bi se spajalo nesto sto ce ionako biti rastavljeno? Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука