Ненад Р. Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 @@Cico, @@Ненад., Мислим да нисте сасвим у праву. Божићни обичаји, славе и остало јесу потекли из паганских обичаја али су ти обичаји стављени у хришћански контекст ствари чиме су постали апсолутно прихватљиви и у складу са православним исповедањем вере. "Диван је Бог у светима својим..." То што неки људи још увек нису поучени вери иако су крштени па накарадно тумаче ствари, то је конкретан проблем којим Црква треба да се позабави а не легитимитет (нисам нашао бољу реч, можда оправданост) појединих обичаја који нису изворно хришћански. Да Иване , апсолутно се слажем са тобом , Цицо ( ако сам га ја добро разумео) залаже се да се у потпуности укину ти обичаји који имају паганске корене па сам зато и написао онај пост горе . Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Црква објављује људима Божије откровење. Када осване јутро и човек угледа Сунце и крене ка дану, светлост свеће му више не треба. Светлост свеће је народни обичај из паганског периода? Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 treba li Crkva tolerisati razne narodne obicaje iz paganskog perioda?? Треба. Не само да треба већ је нужно да их проучава и да схвати смисао истих. Многи обичаји сежу у далеку прошлост, многи имају своје дубоко значење, свеједно, били пре или после Христа. На такав начин ће црква боље разумети своје вернике а самим тим ће проучавањем прошлости постати прозорљивија, еластичнија и своје ће представнике боље обучавати за мисију коју им додели. Иван Ивковић, Ненад Р. and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 3 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Ne znate li da ste vi crkva Božija, i Duh Božji živi u vama? Ako pokvari ko crkvu Božiju, pokvariće njega Bog: jer je crkva Božija sveta, a to ste vi. Иван Ивковић and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Može samo ne smjeli bi biti baš ti običaji žrtvenog karaktera, tj. tačno ti isti oltarni obredi ili paljenice kojim se žrtvovalo slovenskim bužcima. Evo kako izgledaju hristijanizovane Dožinke ili Dužijanca, slovenske paganske žetvene svečanosti, tj. Sjenokosi ili Kosijerki na Moravi, u Češkoj i u Slovačkoj ANTONÍNEK 2012: Krojové procesí při Dožínkové děkovné pouti Folklórna skupina KONOPA Dohňany - žatva, dožinky Folklórny súbor Kasanka, Moravské Lieskové DOŽÍNKY KNĚŽPOLE 2013: místní mužský sbor a sbor z Ostrožské Lhoty Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 @Zayron је мегамастер или доктор наука за ову тему! Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Pa sad je pitanje dal su ti obicaji stvarno paganski. To se od vremena nacionalnog romatizma tvrdi ali bas dokazano i nije. Makar za razne nemacke navodno paganske obicaje znam, da retko koji je stariji od 16 ili 17. veka. Jakob Grim je tvrdio da su to germanski obicaji kao sto su francuske bajke prestavili kao nemacke (jer su pitali hugenotske devojke za price svojih baba, a ne obicnu seljanku). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 @Zayron је мегамастер или доктор наука за ову тему! Da, na hrišćanskom Forumu možda mogu biti megamaster. Ali tamo na slovenskim paganskim FB grupama mene i moje kolege ćirilometodijevce nazivaju judeohrišćanskim megateroristima i uništavateljima autohtone slovenske predhrišćanske kulture zajedno sa sv.Ćirilom i Metodijem na čelu koje smatraju za masovne zločince, počinioce slovenskog kulturnog etnocida i genocidai ne znam šta sve još, bolje da ne znate šta sve. Koga zanima više te folklorne muzike imate je ovdje: https://www.pouke.org/forum/topic/30707-етно-музика-света/?p=1169332 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Pa sad je pitanje dal su ti obicaji stvarno paganski. To se od vremena nacionalnog romatizma tvrdi ali bas dokazano i nije. Makar za razne nemacke navodno paganske obicaje znam, da retko koji je stariji od 16 ili 17. veka. Jakob Grim je tvrdio da su to germanski obicaji kao sto su francuske bajke prestavili kao nemacke (jer su pitali hugenotske devojke za price svojih baba, a ne obicnu seljanku). Ne znam na kakve običaje sad tačno misliš, ako misliš na kićenje jelki za novu godinu, ta je novijeg datuma ali istina je negdje izmedju, drveće se kitilo i kod pagana, Kelta, Slovena, Germana ali ga oni nisu sjekli ni nosili u kući već ostavljali tako okićene po svetim gajovima, svatohajcima. To što si rekao vrijedi za neke slične slučajeve ali nikako se ne može generalizovat jer je masa drugih običaja kjoji zaista jesu arheološki dokazano paganske predhrišćanske provenijencije. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Ne znam na kakve običaje sad tačno misliš, ako misliš na kićenje jelki za novu godinu, ta je novijeg datuma ali istina je negdje izmedju, drveće se kitilo i kod pagana, Kelta, Slovena, Germana ali ga oni nisu sjekli ni nosili u kući već ostavljali tako okićene po svetim gajovima, svcatohajcima. To što si rekao vrijedi za neke slične slučajeve ali nikako se ne može generalizovat jer je masa drugfih običaja kjoji zaista jesu arheološki dokazano paganske predhrišćanske provenijencije. Koji su to tacno???? Obicaji su najcesce stvari koje arheoloski se uopste ne mogu dokazati. A kicenje drveta i kicenja jelka meni nisu dovoljno slicnosti da bi reko e taj je obicaj star ko biblija. Mislim ako bi se radilo nesto slicno ko za navodno slovenskim obicajima kao sto je radjeno za navodno germanskim (nemackih) i navodno keltskih (u Irskoj) slabo bi ostalo nesto sta je mozda stvarno od vajkana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Koji su to tacno???? Obicaji su najcesce stvari koje arheoloski se uopste ne mogu dokazati. A kicenje drveta i kicenja jelka meni nisu dovoljno slicnosti da bi reko e taj je obicaj star ko biblija. Mislim ako bi se radilo nesto slicno ko za navodno slovenskim obicajima kao sto je radjeno za navodno germanskim (nemackih) i navodno keltskih (u Irskoj) slabo bi ostalo nesto sta je mozda stvarno od vajkana. E to si se tu baš seknuo, očigledno je da se ne razumiješ baš nešto ni u folkloristiku ni u običaje a ni u arheologiju. Arheološkim nalazima baš najčešće i najsigurnije, najtačnije su se potvrdili običaji jer su nadjeni obredni pribori, dijelovi ukrasa, odjeće, svadbeni ili pogrebni, oltari, čak i neki ispečeni kolačići i žrtveni prinosi bili pronadjeni koji su se zakonzervovali u mulju i rašelini, potom bezbroj naslikanih predmeta koji su te običaje detaljno prikazivali i do takvih pojedinosti da se s lakoćom ustanovilo koji su to tačno bili i da li germanski ili slovenski tamo gdje su stanovali kao u današnjoj istočnoj Njemačkoj jedni s drugima izmiješani kao u BiH nešto otprilike što su ti dole naši razni narodi. pa obreed sahranjivanja vladara kod starih Slovena (Retra), konkretno baltičkih ili pobaltskih (polabskih) je sav detaljno rekonstruovan najviše na osnovu arheoloških nalaza. Na osnovu čega bi drugog? http://cs.wikipedia.org/wiki/Polab%C5%A1t%C3%AD_Slovan%C3%A9 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Da, na hrišćanskom Forumu možda mogu biti megamaster. Ali tamo na slovenskim paganskim FB grupama mene i moje kolege ćirilometodijevce nazivaju judeohrišćanskim megateroristima i uništavateljima autohtone slovenske predhrišćanske kulture zajedno sa sv.Ćirilom i Metodijem na čelu koje smatraju za masovne zločince, počinioce slovenskog kulturnog etnocida i genocidai ne znam šta sve još, bolje da ne znate šta sve. Koga zanima više te folklorne muzike imate je ovdje: https://www.pouke.org/forum/topic/30707-етно-музика-света/?p=1169332 Добар си ти саговoроник Zayron, занимљив, врло опуштено улазиш на тему. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 E to si se tu baš seknuo, očigledno je da se ne razumiješ baš nešto ni u folkloristiku ni u običaje a ni u arheologiju. Ja studiram istoriju zato su mi poznati sve slabosti teorija koje dobijes preko arheologije. I ne ne postoju toliko slike gde se detajlno vidi sta ljudi radi ili pevaju. Arheološkim nalazima baš najčešće i najsigurnije, najtačnije su se potvrdili običaji jer su nadjeni obredni pribori, dijelovi ukrasa, odjeće, svadbeni ili pogrebni, oltari, čak i neki ispečeni kolačići i žrtveni prinosi bili pronadjeni koji su se zakonzervovali u mulju i rašelini, potom bezbroj naslikanih predmeta koji su te običaje detaljno prikazivali i do takvih pojedinosti da se s lakoćom ustanovilo koji su to tačno bili i da li germanski ili slovenski tamo gdje su stanovali kao u današnjoj istočnoj Jedno je naci takav priboj, drugo je nesto za sta se koristilo. I to jeste glavna karakteristika obicaja. E pa obreed sahranjivanja vladara kod starih Slovena (Retra), konkretno baltičkih ili pobaltskih (polabskih) je sav detaljno rekonstruovan najviše na osnovu arheoloških nalaza. Na osnovu čega bi drugog? http://cs.wikipedia.org/wiki/Polab%C5%A1t%C3%AD_Slovan%C3%A9 Postavio si youtube videa narodnih obicaja i pesmama koji nikako veze imaju za sahranjinjavem slovenskih vladara. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Svetce ne treba,nego samo smatram losim,da ih slavimo kao krsne slave. Sveti ljudi su postojali,i postojace uvek. Ali besmisleno je slaviti ih kao neke “zastitnike“. Mi drugog zastitnika osim samog Boga,NEMAMO. По тој логици је онда бесмислено да се молимо једни за друге. :.mislise. Никако се не слажем са тим. Mилена КШ, Тања1 and Rafa је реаговао/ла на ово 3 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Септембар 18, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2014 Ja studiram istoriju zato su mi poznati sve slabosti teorija koje dobijes preko arheologije. I ne ne postoju toliko slike gde se detajlno vidi sta ljudi radi ili pevaju. Isuse, Marijo, ne govorimo o pravijeku, kamenom, bronzanom ili željeznom dobu već o Keltima, Slovenima i i Germanima od pada zapadnog Rimskog Carstva, i to spada u arheologiju. a ti razni običaji bili poipisani raznim crkvenim hroničarima, recimo staroslovenski benediktinskim monasima iz Fulde i sl. a arheološki nalazi potvrdili mnogo toga iz tih hronika. Jedno je naci takav priboj, drugo je nesto za sta se koristilo. I to jeste glavna karakteristika obicaja. Pročitaj to gore. Postoje i pismena svjedočanstva koja potom bila usporedjivana sa arheološkim nalazima i koja potvrdila to što je bilo tamo napisano a ono što ti kažeš da se navodno nije znalo k čemu je šta bilo i čemu služilo baš je u tim spisima bilo opisano, omg! Postavio si youtube videa narodnih obicaja i pesmama koji nikako veze imaju za sahranjinjavem slovenskih vladara. Pa riječ je svim običajima, sahranjivanje nije jedini paganski obred koji je postojao, znaš li uopšte razliku izmedju obreda (kulta) i običaja? To sahranjivanje sam spomenuo samo usput. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука