Jump to content

Gde i kako staroslavenski jezik nauciti??

Cico

Препоручена порука

Gde se mozemo makar s nekim osnovnim karakteristikama staroslavenskog jezika,upoznati?? Ima li neko odgovor na to? Imam i nekih nejasnih pojmova,za koje mislim da samo u staroslavenskom jeziku mogu “otkriti“. Zanima me,izmedju ostalog,sta tacno znaci rec “Sorab“ ili “Sorabi“ ?? Video sam da se to ime cesto za Srbe koristilo kroz istoriju,narocito za Luzicke Srbe. Moze li mi neko pojasniti,sta znaci ta rec na ovom danasnjem srpskom jeziku?

Подели на овим сајтовима

Sorab znaci plemenit, uzvisen, razborit, stamen, odabran, izuzetan, snalazljiv, dugotrpeljiv, milosrdan, velikodusan i skrusen. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

За почетак пробај http://www.svetosavlje.org/slovenski/bukvar/.

Ради вежбе није лоше ни да узмеш неки молитвеник и једну по једну молитву упоређујеш са преведеним.
Покушај са овим: МОЛИТВОСЛОВЪ.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Gde se mozemo makar s nekim osnovnim karakteristikama staroslavenskog jezika,upoznati?? Ima li neko odgovor na to? Imam i nekih nejasnih pojmova,za koje mislim da samo u staroslavenskom jeziku mogu “otkriti“. Zanima me,izmedju ostalog,sta tacno znaci rec “Sorab“ ili “Sorabi“ ?? Video sam da se to ime cesto za Srbe koristilo kroz istoriju,narocito za Luzicke Srbe. Moze li mi neko pojasniti,sta znaci ta rec na ovom danasnjem srpskom jeziku?

Ime Sorabi se koristilo ali ne od samih Luzickih Srba. Sta tacno Srbin znaci ne zna niko. Pored hrvatskog imena najveca misterija kod naziva slovenskih naroda. 

Sorab se i vise koristilo za severne Srbe pre sto su danasnje luzicke Srbe pokorili asimirilali ili sta vec. Plemena Milci i Luzana postaju tek Srbi u 10. veku. 

Подели на овим сајтовима

Ime Sorabi se koristilo ali ne od samih Luzickih Srba. Sta tacno Srbin znaci ne zna niko. Pored hrvatskog imena najveca misterija kod naziva slovenskih naroda.

Sorab se i vise koristilo za severne Srbe pre sto su danasnje luzicke Srbe pokorili asimirilali ili sta vec. Plemena Milci i Luzana postaju tek Srbi u 10. veku.

Al meni je jako zagonetno samo znacenje reci “Sorab“. Uveren sam da se tu radi o nekom slovenskom imenu. Neki ga povezuju sa indijskim (ili iranskim,zaboravio sam) ,“Sora“ sto bi znacilo “Sunce“ (ako to nije tacno,nije moja greska,ja sam samo citirao neke price). Ja ipak bih mislio da se tu radi o reci koja je sinonim za onog koji se saoseca sa tudjom patnjom. Jer ako je “So“ u danasnjem “Sa“ (Makedonci inace kazu “so“ a ne “sa“ ) ,a “rab“ je nesto poput roba ili sluge,a u ovom slucaju bi to moglo i coveka da oznacava,a ne samo onog koji bukvalno robuje. Onda bi to znacilo da je “Sorab“ zapravo onaj koji robuje sa tobom. Kao sto je npr. “saradnik“ onaj koji radi zajedno sa tobom,i samim tim,on sarađuje sa tobom,pa je zato saradnik. Ali to “robovanje“ koje se odnosi u reci “Sorab“ ,nije robovanje kakvo bi mnogi smatrali. Jer mislim da se ovde zapravo radi o “onom koji se saoseća sa drugima“. Jer to bi znacilo da mi sami prilazimo i robujemo zajedno sa njim,ali to je iskljucivo u cilju saosecanja sa drugim. Jer kako mozemo bolje razumeti drugog i da se saosecamo sa njim,ako vec nismo osetili njegovu muku na svojoj koži?? Ne znam zaista,ovo je samo misljenje koje sam izneo,a vas bih upitao,koliko bi imalo smisla ovo sto “tvrdim“ da je znacenje reci “Sorab“. Jer ako je “so“ zapravo “sa“ ,onda mislim da ima bar neke logike... tipicno hriscanske i verske logike,jer bi u tom slucaju,rec “Sorab“ imala znacenje “onog koji se saoseca sa drugim“. A sto se imena Luzickih Srba tice,ne verujem da su se tako zvali (ili da su ih drugi tako zvali) tek od 10. veka,jer ima nekih nemackih hronika koje jos u 9. ,ili cak u 8. veku,Srbe nazivaju Sorabima. Cak je granica izmedju Srba i Nemaca,nazvana “linea sorabicus“ (mislim da sam dobro napisao :) )

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...