Deki992 Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Pa zar većina forumaša ne bi trebala da podrži ovo, većina ljudi je rekla šta misli, i ne može se protiv većine, ako većini smeta Hrišćanstvo onda ono i treba da bude zabranjeno. Zar ne? E, pa ako nece biti parade ja onda ne podrzavam, iako cu se time suprostaviti vecini. Jer, covek moze bez kulture, umetnosti, istorije, nauke i religije, ali bez paradiranja ne moze nikako, to je nasusna ljudska potreba. Sve mi diraj, paradu nemoj! zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Nikako ne mogu da se setim sta su to oni razvili . Destiliranje alkohola. RYLAH and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 E, pa ako nece biti parade ja onda ne podrzavam, iako cu se time suprostaviti vecini. Jer, covek moze bez kulture, umetnosti, istorije, nauke i religije, ali bez paradiranja ne moze nikako, to je nasusna ljudska potreba. Sve mi diraj, paradu nemoj! I litija je svojevrsno paradiranje... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 I litija je svojevrsno paradiranje... Litija je relogijski cin, osvecivanje grada, koje sluzi svojoj svrsi. Gej parada ne sluzi nikome i nicemu, osim nekolicini ljudi koji za nju dobiju lepe pare, pritom zrtcujuci stotine drugih ljudi. Ali dobro, budale neka skacu u vatru. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Litija je relogijski cin, osvecivanje grada, koje sluzi svojoj svrsi. Gej parada ne sluzi nikome i nicemu, osim nekolicini ljudi koji za nju dobiju lepe pare, pritom zrtcujuci stotine drugih ljudi. Ali dobro, budale neka skacu u vatru. Извини, али да ли си ти свестан шта си овде написао? Литија служи теби и твојим истомишљеницима. Ја уопште не верујем у освећење града и мени не служи ничему. Али ми не би пало напамет да је због тога забрањујем. Чак ни онда када је већина људи схвата магијски и када су на одмах иза патријарха шепуре политичари огрезли у сваком злу и које лично не могу да гледам. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Па и не баш, они су више преносили и чували знања од других народа него што су сами били креативни. Нпр. "арапске цифре" уопште нису арапске него су из Индије. Ал-гебра није арапска, него је пренесена из Индије и Кине итд. Али свакако су имали улогу у историји науке. Ne treba pretjerivati, ne mogu da kazem da ti ne znas, kad znas, al malo te vuce odbojnost prema islamu generalno da izjavis kako i nemaju nekakvog doprinosa. Arapi su preuzili sto sta od hindusa, ali oni su mnogo toga unaprijedili razvili za prakticnu upotrebu koja do dan danas sluzi svrsi. Arapski brojevi se zovu ne zato sto su ih arapi izmislili vec zato su arapi formirali koncept iz indijskih cifara kakav mi danas poznajemo. Nula je izmisljena u indiji ali u Indiji nije bila nista vise od pukog filozofskog pojma nistine, i po koji matematicar se bavio i kalkulisanjem sa nulom, ali Arapi su uveli danasnji numericki sitem sa nulom ubacili ga u trgovinu i to sto danas imamo velike brojeve mozemo njima zahvaliti. Sa algebrom je isto, oni su unapredili racunanje sto je imalo pozitivan uticaj na razvoj trgovine. Alkohol je arapska rijec i oni su unaprijedili sistem dezifenkcije prilikom medicinskih zahvata. Zatim na polju fizike islamski ucenjaci su prvi dosli zakljucka da svjetlost ulazi u oko, a ne izlazi kako su tvrdili Grci sto svakako temelj optickoj nauci its...Mislim da ne nabrajam lista je podugacka, pa ko zeli da pogleda: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Islamic_contributions_to_Medieval_Europe Nasledje islamske civlizacije bilo je presudno za razvoj zapada koji je poceo sa renesansom. Naravno tu je i nasledje vizantije, s tim da je neuporedivo vise nauka napredovala zahvaljujuci radovima naucnika islamske civilizacije. Juanito је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Jasta su sacuvali , tako sto su unistili Vizantiju i istrebili joj stanovnstvo . koliko je izgubljeno padom Vizantije i koja bi kultura bila dominantna . I nisu oni "spasavli" nista nego su bili jednstavno pokoreni snagom i bogatstvom kuluture koju su unistili . Сви текстови свих грчких филозофа и математичара су са арапских простора и на арапском. Мени то личи на чувње и спашвање. Да није тих арапа данас не би имали платонову државу, хераклитове фрагменте, питагорину теорему. Е сад не знам који су твоји критеријуми чувања. Nikako ne mogu da se setim sta su to oni razvili . Развили су основ хемије, астрономије, математике мало и филозофије. Космолошки аргумент за бога су развили управо арапи. Justin Waters and cloudking је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Али свакако су имали улогу у историји науке. Научна мисао (при чему мислим на ”епистими”, а не на, рецимо, прављење папира) је изузетак у историји људске цивилизације. Постојала је само пар векова код Старих Грка, пар векова у арапској цивилизацији и постоји пар векова у овој нашој западној. Не да су ”имали улогу у историји науке”, него представљају око 20-30% историје науке. Друго је питање колико је и да ли је сам ислам као религија имао улогу у свему томе. То стварно не знам. Могуће да су сва та достигнућа била упркос исламу, као што је Ђоковић на светском врху упркос Србији. Justin Waters and cloudking је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Извини, али да ли си ти свестан шта си овде написао? Литија служи теби и твојим истомишљеницима. Ја уопште не верујем у освећење града и мени не служи ничему. Али ми не би пало напамет да је због тога забрањујем. Чак ни онда када је већина људи схвата магијски и када су на одмах иза патријарха шепуре политичари огрезли у сваком злу и које лично не могу да гледам. Svestan sam, ja uopste ne pricam o istoj stvari kao i ti. Litija je religijski cin koji sluzi Hriscanima koji njoj pridaju odredjenu ulogu. Gej parada je povorka koja treba da sluzi pozitivnoj promociji gej osoba u drustvu u kome zive. Mislim da ti nije potrebno moje objasnjenje o svrsishodnosti ove dve aktivnosti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Otkud postovi o paradi ovde lol https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Па у чему је фрка? Ово је супер за седамдесет посто православаца, у чему је разлика? Justin Waters, Млађони and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Па у чему је фрка? Ово је супер за седамдесет посто православаца, у чему је разлика? Дверима криво што се нису први сетили... RYLAH, Juanito, Млађони and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Научна мисао (при чему мислим на ”епистими”, а не на, рецимо, прављење папира) је изузетак у историји људске цивилизације. Постојала је само пар векова код Старих Грка, пар векова у арапској цивилизацији и постоји пар векова у овој нашој западној. Не да су ”имали улогу у историји науке”, него представљају око 20-30% историје науке. Друго је питање колико је и да ли је сам ислам као религија имао улогу у свему томе. То стварно не знам. Могуће да су сва та достигнућа била упркос исламу, као што је Ђоковић на светском врху упркос Србији. Nije iskljuceno ni da je sam Islam dao svoj doprinos tom naucnom razvoju time sto ih nije sprecavao (a i to je nesto). S druge strane, skoro sam gledao neki dokumentarac gde su izneli da je tadasnji ISlam bio mnogo drugaciji od danasnjeg. Islam je u to vreme bio "akademska" ili elitna religija rezervisana za naucnike, umetnike, bogate clanove drustva, politicare i sl... Ako je zaista bilo takvo raspolozenje onda nije tesko zamisliti da je i sam Islam zaista bio od koristi za razvoj te naucne misli.... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Svestan sam, ja uopste ne pricam o istoj stvari kao i ti. Litija je religijski cin koji sluzi Hriscanima koji njoj pridaju odredjenu ulogu. Gej parada je povorka koja treba da sluzi pozitivnoj promociji gej osoba u drustvu u kome zive. Mislim da ti nije potrebno moje objasnjenje o svrsishodnosti ove dve aktivnosti Ali ne razumem kako ne vidis da je ovo licni sud? A kako licni sud moze da bude drustvena norma? Ne kontam... sam si napisao "moje objasnjenje" ali te to ne sprecava ga to "svoje objasnjenje" tumacis kao jedino ispravno za celo drustvo... prilicno egoisticno nema sta... Litija je od velikog znacaja za ljude koji je srovode i organizuju. Parada je od velikog znacaja za ljude koji je srovode i organizuju. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Септембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2014 Vecina "islamskih" naucnika su bili Jevreji ili Hrscani ovo za naucnike ocigledno nije tacno. Ne bi trebalo preterivati uticaj Islama na nauku i tadasnju jako tolerantnu klimu prema svemu novom, ali ne bi trebalo preterivati. Vizantiska i Sasanidska imperija su sami imali jaku naucnu tradiciju i Arapi su to preuzeli, kombinirali i razvili dalje. Vizantija nije bila civilizatorski i ekonomski toliko propala ko zapadna evropa. Iako Juan ovde i Cirkovic u njegovim tekstovima tvrdi kako je nauka samo postojala kod Grka, Arapa i danas u zapadnoj civilizaciji. Inace vecina antickih tekstova su preko Vizantije direktno dosli na zapad, gde su Arapi vazni je svakako Aristotel i sad je pitanje dal bi on stvarno nestao ili bi se sacuvao u Vizantiskom Imperijumu bez napada Arapa. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука