Jump to content

Ваше реакције у различитим животним ситуацијама...

Препоручена порука

Чух пре неки дан човека да псује самом себи мајку eheeeej

Аман....

У праву си оче.Псовачи да се исповеде и да се покају па тек да се Причешћују.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

не брини, ја сам патио од сличног, требало ми је безмало две године да престанем потпуно да псујем Бога и приде, да се не сетим таквих псовки кад ми се нешто деси.

шташ, комунистичко васпитање eheeeej

искрено, немам појма шта да им кажеш, а знаш и сам како причам и сад.

крени са неким памфлетима, говори нон стоп о томе, држи беседе на Литругији, не дај људима у твом присуству да тако причају, ...

барем сам се ја тако некако борио, па сам давао врло пластичне примере псовања кеве или нечег што људи сматрају светињом да им покажем како то мени звучи и указивао да ни мене онда не поштују, иако ја немам чин који ти носиш.

временом су научили, кад сам био упоран да ми објасне што не псују сестрином мужу светиње, који је муслиман, него само моје, или ја да кренем да псујем њихове.

понекад би људи укапирали да није лепо и кога имају поред себе, па се загрцну, извине, постиде. таквима бих рекао да је ок, ал са благом поуком о светињи која је универзална, апстрактна, типа мајка са дететом, фигура оца, такве ствари ...

не капирају баш људи конкретне примере, немају их оформљене у главама, све им је на нивоу апстракције - тамо, овамо, негде, ...

Подели на овим сајтовима

Баш пре неко  јутро о томе размишљам. Уједно то ми је једна од најгорих псовки.

Некад кажем том неком :" Немој Бога," мирно, некад планем, некад прећутим, а у себи ми притисак скочи на 1000,а некад се запитам зашто баш Њега.

Подели на овим сајтовима

Да, и ја сам често у ситуацији да слушам људе како псују Бога, Колач, ''Црквен дирек'' confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' />(шта год им то значило). И то су, на жалост, људи из моје најближе околине. Има их доста. Прошле године сам свекрви, после низа псовки упућених Богу док је нешто причала, рекла, онако стидљиво ''Молим Вас, немојте више да псујете Бога...'',  на шта је она сва згранута одговорила ''Ко, ја????? Кад сам ја то рекла????'' ''Па, ево сад, пре минут...'' кажем ја, а она ће ''Јао, па ја то незнам, нисам... Јао, па сад ме страх...'' ne_shvata Ни ја незнам, можда се претвара, можда стварно тога није свесна, али знам да се мршти на мене и прострели ме леденим погледом скоро сваки пут кад нешто опсује, уз опаску ''Снајка ће да ме критикује!''

Од тада прећутим у тим ситуацијама, о коме год да се ради, сва се стресем, кажем у себи ''Опрости им Господе'', јер знам да ћу само покренути још већи гнев (проверено из разних других ситуација) и још један низ таквих псовки.

Незнам шта бих још рекла... Вероватно треба пазити коме можеш да скренеш пажњу, а коме оћутиш и помолиш се у себи...  Можда сте, Ви оче, ипак у бољој ситуацији, јер се многи, који имају бар мало људског у себи, постиде пред свештеником много више него пред нама, обичним људима (да нас тако назовем eheeeej)

• Волим 1

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• Гости

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал confused1 link=topic=15291.msg472477#msg472477 date=1309204522]

не брини, ја сам патио од сличног, требало ми је безмало две године да престанем потпуно да псујем Бога и приде, да се не сетим таквих псовки кад ми се нешто деси.

шташ, комунистичко васпитање eheeeej

искрено, немам појма шта да им кажеш, а знаш и сам како причам и сад.

крени са неким памфлетима, говори нон стоп о томе, држи беседе на Литругији, не дај људима у твом присуству да тако причају, ...

барем сам се ја тако некако борио, па сам давао врло пластичне примере псовања кеве или нечег што људи сматрају светињом да им покажем како то мени звучи и указивао да ни мене онда не поштују, иако ја немам чин који ти носиш.

временом су научили, кад сам био упоран да ми објасне што не псују сестрином мужу светиње, који је муслиман, него само моје, или ја да кренем да псујем њихове.

понекад би људи укапирали да није лепо и кога имају поред себе, па се загрцну, извине, постиде. таквима бих рекао да је ок, ал са благом поуком о светињи која је универзална, апстрактна, типа мајка са дететом, фигура оца, такве ствари ...

не капирају баш људи конкретне примере, немају их оформљене у главама, све им је на нивоу апстракције - тамо, овамо, негде, ...

Мислиш да не говорим? Поједини хтели да пишу петицију против мене Владики јер им стално нешто причам где год да дођем.  ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Мислиш да не говорим? Поједини хтели да пишу петицију против мене Владики јер им стално нешто причам где год да дођем.  eheeeej

каква гомила ... кхм, нећу  ne_shvata
Подели на овим сајтовима

Oче, дођите код нас! Ми овде, углавном, морамо да јуримо и пресрећемо свештенике да би нам ''нешто причали''. Млооого су заузети  eheeeej

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Оче, не сме гнев да вас води већ љубав, и мислим да треба увек да скренете пажњу , да не прећутите, и увек кроз неки пример,знам да је нама то незамисливо али свуда су искушења, иначе ја сам читала да смо псовке примили од Мађара

Подели на овим сајтовима

Mada i meni to baš smeta,lično mislim da im Bog neće uzeti na zlo,zato što rade (govore) a ne znaju...

Mislim da su pod mnogo većom lupom,oni što znaju,a čine (razna sagrešenija,mnogo gora od psovanja)

Uostalom,to je dokumentovano u sv pismu... eheeeej

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости

Оче, не сме гнев да вас води већ љубав, и мислим да треба увек да скренете пажњу , да не прећутите, и увек кроз неки пример,знам да је нама то незамисливо али свуда су искушења, иначе ја сам читала да смо псовке примили од Мађара

Зар си негде чуо  да сам гневан? Најпре бих рекао да сам жалостан због тога...
Подели на овим сајтовима

• Гости

Mada i meni to baš smeta,lično mislim da im Bog neće uzeti na zlo,zato što rade (govore) a ne znaju...

Mislim da su pod mnogo većom lupom,oni što znaju,a čine (razna sagrešenija,mnogo gora od psovanja)

Uostalom,to je dokumentovano u sv pismu... stadaradim

Шта значи " не знају"? Има разних незнања. Има незнање када не знаш зато што ти нико није рекао, имаш незнање када не знаш зато што не можеш да знаш јер ти није дато да то знаш (на пример суштина Бога) и има незнање када ти је неко рекао а ти нећеш да знаш.

Шта каже Свето Писмо? Можеш ли да ми цитираш о овоме?

Подели на овим сајтовима

Најежим се! Мене та псовка стварно погађа. Нисам навикао на њу, никада нико у мојој породици и ближем окружењу није псовао Бога и то сам почео да срећем тек у гимназији. Одвратно! Увек скренем људима пажњу, чак и ако их не познајем.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Гости

Најежим се! Мене та псовка стварно погађа. Нисам навикао на њу, никада нико у мојој породици и ближем окружењу није псовао Бога и то сам почео да срећем тек у гимназији. Одвратно! Увек скренем људима пажњу, чак и ако их не познајем.

Драго ми је да то чујем од теолога. Многи се понашају као да то није ништа. Како није ништа када узимаш узалуд име Бога свога, када пљујеш на Светињу, када  градиш један схизофрен однос са Оним кога, наводно, волиш? да ли је могуће да онога кога волиш псујеш, да му псујеш дете? То је онда неки болестан однос, то свакако није однос за вечност.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...