Милан Ракић Написано Септембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 Поводом завршетка школовања кадета 135. класе Војне академије, данас је у Храму светог Саве на Врачару одржана свечана архијерејска литургија с молебаном, коју су служили епископ Јован и епископ Арсеније са свештенством. Том духовном догађају, поред кадета, присуствовали су и ученици Војне гимназије, старешине Академије, као и свештеници Српске православне цркве. Честитајући после литургије кадетима на завршеном школовању и скорој промоцији у потпоручничке чинове, владика Јован је будућим официрима дао и благослов, изразивши радост што нове генерације кадета држе и до духовног образовања. – Идуће суботе ви ћете преузети једну од најодговорнијих дужности у нашем народу и земљи, постаћете официри Војске Србије. Вашу службу вршите одговорно, храбро, с вољом и радошћу, и нека вас благослов божији прати у томе – поручио је владика Јован. Радост поводом присуства служби и молебану нису крили ни кадети Војне академије. – Част ми је што сам присуствовала молебану, који за мене представља почетак, надам се, успешне официрске каријере, и круну рада и труда који сам уложила у претходне четри године да би стала у строј официра наше војске – каже кадеткиња Катарина Миловац. Како истиче кадет 135. класе Ђорђе Обрадовић, вера је у свести војника увек заузимала посебно место, чинећи га бесмртним. – Данашњи молебан у Храму доживљавамо као својеврстан подстрек да истрајемо у свим изазовима који су пред нама. После литургије и молебана, братство светосавског храма, које је предводио отац Радивоје Панић, организовало је пригодан коктел за кадете, ученике и старешине Војне академије. МОРС Дијана., Пг, Mini Mi and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 A kadeti koji nisu pravoslavci? Jesu cekali ispred ili su i oni bili unutra? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 A kadeti koji nisu pravoslavci? Jesu cekali ispred ili su i oni bili unutra? Па нису морали да иду... Не разумем чему такво питање? Фидер and Никола Поповић је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 A kadeti koji nisu pravoslavci? Jesu cekali ispred ili su i oni bili unutra? Стварно дебилно питање. Кадети који нису православци нису били у било каквој обавези да иду тамо. Такође, нико им није ни бранио да иду, ако су хтели. И ови што су дошли, дошли су својом слободном вољом. Нико не може да ти "нареди" да идеш у Цркву. Али, комунистичким рецидивима очито смета туђа слобода која се коси са њиховим погледом на свет. Ignjatije, Пг, Никола Поповић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 A kadeti koji nisu pravoslavci? Jesu cekali ispred ili su i oni bili unutra? Они су строго дискриминисани. Пиши тужбу. Помози да се ова клерикализација Србије на време заустави! Натан and Фидер је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Melhisedek88 Написано Септембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 Lepo.Bilo bi jos lespe da se obnovi i stari Srpski pozdrav sa tri skupljena prsta,da svaka kasarna ima svoju Crkvicu,da na zastavama vojnih jedinica stoji Hristov obraz i slicno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 Koliko sam iz teksta shvatio ovo je ciljna i unapred dogovorena stvar a ne pojedinaćni akt. A kad se setim halabuke da u vojsci (kao i drugim državnim institucijama) ne treba da bude ideologije, nacionačizma, politike..... Kada sam pre desetak godina pričao da će ovakve stvari da se dešavaju svi su mi se smejali. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 Идеологију, политику и национализам можемо видети на овом примеру, само уколико војне свештенике и војно свештенство гледамо кроз призму некадашњих официра ЈНА, који су обављали посао "референта за морално политички рад"... С` тим у вези, у једном "Војном делу", издатом тамо почетком 2000-тих, када су у војсци одржани први панели о потреби увођења војних свештеника, када је након једног од њих издат и зборник радова "Војска и вера" (у којем су били текстови, тј. реферати и виђења ове "проблематике" из пера представника војске, односно седам традиционалних верских заједница), тада је заједнички став свих дискутаната, у најкраћем био да су војни свештеници нешто што треба нашој војсци... А у том "Војном делу", пуковник др Борислав Гроздић је изнео једну анегдоту, где га ја на једном информисању гледе теме, упитао колега који је атеиста, "да ли увођење вере у војску" значи, да он више не може бити официром Војске Србије... Е на то ми личе и ова питања коментари... Наравно да није тако... Војно свештенство није уведено у ВС на комесарски начин, и неће тамо поп из одређене јединице ићи по канцеларијама и проверавати ко мрси средом ил` петком, ил` војни имам "бележити" ставком "Хамиде, Русу један!" ("Магареће године"), када сретне неког старешину Бошњака, како једе прасетину... Уосталом, Закон о војним свештеницима и Правилник о о војносвештеничкој служби, односно Закон о Војсци, односно Устав Републике Србије су регулисали ову материју... Тако да о идеологији, можемо причати само на разини уколико веру сматрамо идеологијом... Ја ју не сматрам, али и поштујем наравно свако другачије мишљење... Национализма и политике гледе, сматрам да и овај коментар "не пије" воду... Ето, поједини, што је и ваше право свакако, прокоментарисасте ову вест, па Краљ облака чак упита и шта јуче радише они који нису православни... Кога је интересовало, у приватним контактима, у штампи, на интернету, па и на овом Форуму, који има и подфорум "Верска служба у Војсци Србије", постоји неколико десетина текстова о војним свештеницима у нашој војсци. Па питам сада, зашто не постависте питање нпр:"Шта су радиле старешине које нису римокатолици?", онда када је Надбискуп београдски Станислав Хочевар у Команди за обуку у касарни "Бањица", освештао богослужбени простор за припаднике Восјке Србије римокатолике? Или, шта раде припадници војске атеисти и они који не припадају РКЦ, када капетан дон Горан Аврамов и заставник Горан Јокановић као његов помоћник, сваке недеље служе Мису у истом касарнском простору? https://www.pouke.org/forum/topic/32859-vojna-kapela-rkc-komanda-za-obuku-beograd/ Та не мислите ваљда да језуити иду са све корбачима по касарни и "лове" атеисте и оне који нису римокатолици, не би ли их привели у "дон Горанову" капелу... А могло је исто питање да гласи и ономад у Новом Пазару, када је отворен војни Месџид у касарни "Рифат Бурџевић" у Новом Пазару, односно у 126. бригади ВОЈИН на Бањици... Уверен сам да никакви "селџуци" не машу јатаганима по Бањици и Новом Пазару, не би ли "привели" Пророковом учењу и на дову све невернике, код капетана Мустафе Јусуфспахића нпр... https://www.pouke.org/forum/topic/32248-mesd%C5%BEid-islamske-zajednice-srbije-28-mehanizovani-bataljon-novi-pazar/ https://www.pouke.org/forum/topic/32851-mesd%C5%BEid-islamske-zajednice-srbije-126-brigada-vojin-beograd/ Ал` добро, можда тада нисте видели ове постове и објаве, па сте се "накачили" на ово благодарење, односно Литургију и молебан, који је приређен за питомце 135. класе ВА, који ће сад у суботу испред Дома Народне скупштине бити промовисани у чин ппор-а. Иначе, проверио сам, неколико њих који нису православни, односно који нису верујућу, наравно та јуче нису морали да иду у Храм Светог Саве... Или, што нпр. не постависте питање, да ли су морали да иду ономад у војну капелу на ВМА, када је у њој одржано заједничка служба наших и америчиких православних војних свештеника. Да ли су на њу морале да иду и старешине којима су нпр. милији Руси, од званичног става војске која иде ка евроатлантским интеграцијама? https://www.pouke.org/forum/topic/28940-%D0%B7%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5/ Дозвољавам да ни тада вероватно нисте били на Форуму... И још да кажем, српска војска је институционално војне свештенике имала још у октобру 1839. године. Од 1888. године, јединице војске су прослављале Крсну славу. Од 1901. године, српска војска је регулисала положај војника мухамеданске и мојсијевске вере. Тада истина није имала служитеље тих религија, али је војницима омогућавана исхрана по халал, односно кошер правилима, тј. приликом великих исламских и јеврејских празника, таквим војницима је омогућаван излазак у град (и ослобађање од свих војних обавеза) и посета верским објектима... 1901. године... А војни свештеници из мухамеданства, РКЦ и јудаизма, први пут су институционално примљени у јединице војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца... Чак ни ЈНА није била "имуна" на "веру" (јесте истина бранила својим припадницима)... Наиме у два велика ваздухопловна ЦОПСОС-а (Центар за обуку припадника страних оружаних снага), у Рајловцу и Мостару, постојале су "молитвене просторије", где су се питомци из ових земаља, а који су се обучавали код нас за пилоте, односно техничко особље-молили... Стицајем околности, највише је ових момака долазило из арапског, односно исламског религиозног миљеа, тако да ау практично и тада, на аеродромима Мостар и Рајловац, постојали месџиди... Тако и данас, након спроведених анкетирања на узорку од 3500 професионалних припадника војске, те након разговора са представницима седам традиционалних, како их Устав регулише, верских заједница на тлу наше Републике, уведено је војно свештенство.. За сада, према потребама за православне, римокатолике и муслимане, а уколико буде потребе, биће "војних попова" и за остале... При увођењу војносвештеничке службе, коришћена су искуства из наше пређашње војне историје, односно организациона и практична искуства војносвештеничке службе грчке и америчке војске, као и искуства свештеника који прислужују у јединицама војске РФ... Тако да, не браним свима вама другачије мишљење и став, али онда барем, ако желите здраву полемику, "удрите" неким чињеницама и аргументима, а не само простим паролама... Хвала на пажњи... Дијана., Јелена011 and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Септембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 @ Rakic Hvala ti puno na ovom postu. Ja sam svoje misljenje promenio sad. Ako je vera u vojsci potpuno dobrovoljna stvar i ako je vec obezbedjeno vecini religija da imaju svoje svestenike onda je to samo plus za vojsku sto svojim pripadnicima uopste i daje tu mogucnost. Takodje ti se zahvaljujem sto si lepo uzeo vremena ( a nisi morao) da napises ovo pojasnjenje, a da nisi rekao da postavljam "debilna pitanja" ili me omalovazio na neki drugi nacin. Zatecen sam time jer nisam navikao da se administracija tako hriscanski ponasa. Jos jednom, hvala ti puno. Nema potrebe vise da ucestvujem na ovoj temi. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 @Rakic Religija jeste ideologija ali ovde je tema druga. Možda nisam bio jasan u svom komentaru. Na ovom prostoru na kome živimo postoje crkve, sinagoge i druge bogomolje. Pripadnici vojske kao i svi drugi imaju pravo da ispovedaju svoju veru ali kao pojedinci van vojne službe i u svojim bogomoljama. Ustvari ovo bi trebalo da važi za sve državne institutcije. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Септембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 @VaSa110 Можеш само да седиш и да се једеш од муке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 Religija jeste ideologija ali ovde je tema druga Ok. За тебе јесте, за мене и већину људи, на овом Форуму барем-није... Na ovom prostoru na kome živimo postoje crkve, sinagoge i druge bogomolje. Pripadnici vojske kao i svi drugi imaju pravo da ispovedaju svoju veru ali kao pojedinci van vojne službe i u svojim bogomoljama. Видиш, у периоду од 1945. године, па до 1990. године нису могли.. Нити као појединци. Једноставно Законом о Војсци и Правилом службе ЈНА је то било једноставно забрањено. Тек у пролеће 1990. године, долази до измена одређених чланова поменутог Законја, односно Правила и тада се припадницима војске (војницима на одслужењу војног рока, питомцима на школовању у војним школама и академијама, те активним млађим официрима и официрима) омогућава "задовољавање верских потреба" у ванрадно време, односно, ако та њихова потреба не угрожава борбену готовост јединице. Сада је та "прича" еволуирала" и војска је организовала своје сопствене свештенике, чији је посао неуколико сложенији у односу на "обичног" парохијског свештеника, а тиче се одговорности у трупи на првом месту... Тако да војни свештеник/ици Војне академије, иду нпр. на Пасуљанске ливаде са својим кадетима и проводе тамо месец или већ колико је потребно дана... Свештеник који буде у 63. падобранској нпр. (још није организована слуба у тој јединици, али у перспективи ће бити), дакле тај војни попа иде са својим падобранцима где и они, па и у ваздух... Даље, како Закон каже: Припадници Војске Србије учествују у делатностима верске службе по сопственој вољи и убеђењу, уз уважавање обавеза које проистичу из војне службе. Значи, нико их не тера и не приморава на то - Припадници Војске Србије учествују у делатностима верске службе по сопственој вољи и убеђењу... Односно процес обуке и ниво захтеване борбене готовости не може и не сме да буде угрожен свештеном службом - уз уважавање обавеза које проистичу из војне службе... Дакле, нпр. ти не можеш отићи са дежурства или напустити стражу, под изговором да идеш на Литургију, јер је тај дан "црвено слово"... Или нпр., пошто сам авијатичар, пример са аеродрома. Замисли аеродром Батајницу... Бригада, 4 ескадриле, техничке радионице, пратеће јединице, углавном, један сложен систем. И "имали" смо нпр. у уторак, прошлог месеца праник Преображење... Црвено слово, радни дан! Дакле, служи се Литургија! Али је за ту среду планирано нпр. технички дан у ескадрили Г-4 и летење у транспортној ескадрили.... Значи логично је да сви они који учествују у та два процеса, неће моћи присуствовати служби. Техничари свих профила ће бити на Супергалебовима и вршиће недељнио преглед, док ће пилоти и техничари из транспортне бити ангажовани на летачким задацима. Сви остали из других јединица који немају конкретну обавезу тај дан, па чак и из ових поменутих (нпр. пилот који није планиран за летење за тај дан или механичар чија летелица коју он дужи-не лети тај дан) су у начелу слободни.. Да ли ће они играти преферанс, шах, одбојку или ће отићи на Литургију, то је опет њихова ствар, тј. ствар њихове вере или убеђења... Дакле, нико их не тера... Исто, врло битно је за причу, да је овим Законом регулисана и исхрана између осталог, тако да ће у оба ресторана (војничком и пилотском) тих дана бити спремана и посна храна, за оне који посте, јер је тада био пост... Уосталом, као што рекох и горе "војни свештеник увек иде где и његов војник", тако да имате нпр. горе поменутог оца Џерома Цвиклинског из америчког морнаричког ваздухопловства, који је нпр. у Авганистану и тамо служи за америчке војнике православне... Е сад, свидело се то теби, или некоме већ или не, бојим се да немате коме да се жалите. Све земље "светионици демократије" и људских и грађанских права имају војне свештенике. Рекох већ да је и наша војносвештеничка служба извесну методологију преузела из искустава и организације војне свештеничке службе америчке војске... Једино да се жалите на људска права Северној Кореји нпр. Да не заборавим, да требало би да важи за све државне институције, али само војска и полиција имају специфичност вршења службе, где стална потреба за свештеником можда постоји. Кад кажем можда, можда неки војни попа неће никада ниокога исповедити и причестити... Можда и то... Али, у рату, на фронту, не можеш довести парохијског попа у ров... Него мораш и можеш свог, којег си обучавао уосталом, са војне стране гледе, као и сваког другог војника... И на крају друже, рекох и горе, не шири пароле, него дај аргументе за дискусију... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 Фидер and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Септембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 И на крају друже, рекох и горе, не шири пароле, него дај аргументе за дискусију... Stvarno ne znam kakve argumente hoćeš i kakve su to parole. koje ja navodim. Ja od onoga što sam napisao ne mogu jednostavnije da objasnim. To što sam napisao ne odnosi se na ljude koji rade u državnim institucijama to jest njihovim aktivnostima van posla već na same institucije. Zašto je Vojska Srbije organizovala odlazak kadeta u bogomolje? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 8, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 8, 2014 Зато што је капела на Војној академији мала да прими око 100 кадета који су изразили жељу да и на овај симболичан начин окончају школовање на ВА. Јел' их неко натерао-није. Јел су добровољно отишли-јесу. У чему је проблем? Rašo је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука