JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Црква Христова јесте “стуб и тврђава истине” (I Тим. 3,15). Као таква онаје испомоћ и ослонац свим крштеним душама на путу спасења. Црква је божанскаустанова, јер ју је основао сам Господ Исус Христос (види Мт. 16,16-19). “ХристосЦркву ствара а Свети Дух је сачињава” (епис. Јован Зизиулас). Дух Свети долази донас посредством Свете тајне Рукоположења, од апостолског прејемства (које је нашаСПЦ сачувала). Снага (благодат) Духа Светога се предаје верујућим људимарукоположењем, почев од Христових апостола до епископа, од епископа досвештеника и од свештеника се предаје верницима преко Светих Тајни. У Светојтајни Свештенства, онај ко се рукополаже прима благодат Духа Светога ради тога даби је давао свету. Тако свештеници постају оруђе божанске благодати посредствомСветих Тајни које имају право да врше. Све Свете тајне су састављене из видљивогдела свештенорадње и из невидљивог изливања благодати Божије (силе ДухаСветога) на молитвено сабране вернике.Заједничка молитва има посебно значење и снагу (благодатност). Међумолитвено сабране је на невидљив начин присутан сам Господ Исус Христос јер јеОн рекао : “Ако се два од вас сложе на земљи у било којој ствари за коју се узмоле,даће им Отац мој који је на небесим. Јер где су два или три сабрана у име моје, ондјесам и међу њима” (Мт. 18,19-20). На саборној молитви, на светој Литургији је с намаГоспод Исус Христос као Велики Архијереј Новога Завета, као наш предводник,глава наша, али и посредник, “који приноси и који се приноси”. Свети Дух који одОца исходи, који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави “моли за насуздисајима неизрецивим “ (Римљ. 8,26). У складу са овим веома је важно да се верниживећи молитвено, што искреније моле на Литургији, да им молитва извире изсамог срца. У молитвеном духу, Православни Хришћани требало би да наставеСвето Предање првобитне, ране Цркве, која је била постојана “у науци апостолској,и у (литургијској) заједници, у ломљењу хлеба и у молитвама” (Дјела 2,42). Никакавпосао не сме спречити заједничку молитву на Литургији која је не само сећање наоно што се ради нас и ради нашег спасења збило, него и присутност Господа међунама. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Особито изливање Духа Светога (благодати Божије) бива на светојЛитургији (у току канона евхаристије).Отуда су литургијске молитве силније чак иод молитвеног заступања (заузимања) светитеља. У прилог реченом говори следећидогађај : “Још пре прослављења светог Теодосија Черниговског (1896. год.)јеромонах (чувени старац Алексије из Голосејевског скита Кијево – Печерске Лавре)је преоблачећи мошти Свеца, седећи крај њих задремао и угедао пред собом Свецакоји му је рекао: “Хвала ти за труд око мене. Молим те да споменеш моје родитељекад будеш служио Литургију” рекао му је њихова имена (јереј Никита и Марија).(Пре овог виђења имена су му била непозната. После неколико година одканонизације, у манастиру у коме је свети Теодосије био игуман, пронађени судокументи са именима светитељевих родитеља који потврђују истинитост виђења.)“Како можеш ти светитељу, да тржиш моје молитве, а сам стојиш пред небескимпрестолом и дајеш људима Божију благодат?” – упитао је јеромонах – “Да то јетачно, одговори свети Теодосије, али приношење на Литургији је јаче од мојихмолитви”.” (“Господ није створио смрт”- зборник радова 1998.год., стр.128-129).Оно што нарочито помаже умрлима нису скупоцене надгробне плоче испоменици него су то молитвена заступања за умрле које чини Црква –парастоси,затим наше домаће молитве за упокојене, потом добра дела која се чине уњихов спомен и прилози Цркви. “Нарочито је корисно спомињање на Литургији” –каже свети Јован Шангајски – “било је много јављања мртвих и других догађаја којипотврђују да је помињање умрлих корисно. Многи од њих који су умрли у покајањуали га за живота нису испољили су били ослобођени од мука и добили мир. У Црквисе стално узносе молитве за покој умрлих, а на коленопреклоној молитви навечерњој (служби ) на дан Силаска Светога Духа се нарочито моли за оне који су уаду”.Светим Духом уз саслуживање епископа или свештеника илисвештеномонаха, излива се благодат Божија на све верне који узимају учешће убогослужењу, али ништа мање и на све верне (како живе, тако и упокојене) за којесу у проскомидији вађене частице. Знајући ово, познати румунски духовник, старацКлеопа, је све вернике који су му се обраћали поучавао : “Хришћани…. треба уцркви да дају имена ради помињања и да замоле свештеника да вади частице изпросфоре за живе и покојне чланове њихових породица…”Говорећи о значају и потреби молитвеног заступања на светој Литургији,скрећемо пажњу на чињеницу да се сав труд наших верника не треба завршити тимешто ће они списак са именима живих и упокојених сродника, уз неки прилог,предати свештенику да их помиње. Јесте битно да нас свештеник илисвештеномонах молитвено заступа, али такође је битан и наш молитвени труд.Молитвено јединство (заједница ) већма привлачи благодат Божију.Наш патријарх Г.Г.Павле се у једној од својих беседа дотакао и овогпитања: “Бива да напишемо мноштво имена својих сродника,познаника,пријатеља идонесемо у цркву да их свештеник чита. Сав је труд тога човека у томе, што је онсамо написао толико колико је имена написао. Молим вас да имамо у виду даприносимо од свог труда макар један динар…и да се не ослањамо само на трудсвештеника! Ја од тих динара нећу ништа узети. Онај ко не може да принесе поладинара или нешто друго, нека у себи чита имена која је написао и Господ ћему топримити. Морамо приносити свој труд, не пребацивати своју обавезу на другога идавати само оно што ми сматрамо да треба.”Црква је мајка свима нама, јер смо се при крштењу поново у њој родиливодом и Духом Светим (упореди : Јн.3,5). Љубав и брига Цркве према њеним чедимане престаје ни онда када им се тела предају земљи. Познато је да после смрти немапокајана. Велика помоћ која се може указати упокојенима може потећи од живихчланова овоземаљске војујуће Цркве. За мртве се приносе : евхаристијска (бескрвна)жртва на светој Литургији, затим молитве и добра дела сиромашнима и убогима(милостиња). ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Наше молитве, како за живе тако и за упокојене, су благотворне ибогоугодне првенствено у време када се сједињују са приношењем за њих бескрвнеумилостивљујуће жртве – у току свете Литургије. Тада се частице извађене изпросфоре у току проскомидије за живе и умрле стављају у путир, у Крв Господњу узречи :” Омиј Господе, Светом Крвљу Твојом грехе овде поменутих слугу Твојих,молитвама Светих Твојих”.На основу Светог Предања молитвено заузимање у току свете Литургије заупокојене је израз тајанствене повезаности земаљске и небеске Цркве у љубавиХристовој и зато им највећу утеху пружа. По учењу Светих Отаца они примајублагодат која је равна оној коју ми добијамо Светим Причешћем. И данас поманастирима, где се свакодневно врши богослужење, на захтев родбине илипријатеља, за новопредстављеног се служи 40 светих Литургија у нарочитодраматичном периоду од 40 дана после смрти, а пре привременог (посебног) судасвакој души.Милостиња учињена у име Христово а за уснуле слуге Божије, такођемного доприноси њиховом спасењу.Грешнима који су у покајању умрли наведини приноси (бескрвна жртва,молитве и милостиња) доносе опроштај грехова и ослобађање од мука, а кодправедника који су имали добар крај доноси “приближавање Богу и обилнијепросвећење Божијом светлошћу” (свети Јован Златоусти).У складу са Светим Предањем Црква је увела појединачне заупокојенеслужбе (парастосе – парастасис (грч.) = молитвено заступање) у трећи, девети,четрдесети и годишњи дан од смрти хришћанина.Помен у трећи дан служи Црква у част тридневног Васкрсења ГосподаИсуса Христа као и у част Пресвете Тројице у чије име се сви крштавамо. Овајпомен нас подсећа и на 3 највеће хришћанске врлине - вера, нада, љубав, које јепокојник настојао да пројави својим животом. Овог дана Црква молитвено заступаупокојеног пред Богом да му опрости све оно што је он као човек грешио на триначина – речју, делом и мишљу. Трећег дана “Онај који је сам васкрсо трећег дана измртвих налаже хришћанској души да се подражавајући Његово Васкрсење узнесе нанебеса ради поклоњења Богу” (Св.Макарије Александријски).Помен у девети дан. Према апостолском предању у овај дан св.Цркваприноси молитве и бескрвну жртву у част 9 ангелских чинова. Они су нашимолитвеници пред Богом и њихове свете молитве за упокојеног нарочито су угоднеГосподу. Овде Црква има још у виду и циљ да се представљени удостоји да будевечни садруг Анђела Божјих.Четрдесетодневни парастос. Број 40 се често среће у Светом ПисмуСтарог и Новог Завета. Плач израиљског народа је трајао 40 дана после Мојсијевесмрти. Израиљци су жалили за умрлим патријархом Јаковом 40 дана. Јевреји су се упустињи хранили маном 40 година. Пророк Мојсеј се удостојио да говори са Богомна Синајској гори и прими Таблице Закона (десет Божијих заповести) после 40 данапоста. Пророк Илија се попео на гору Хорив за 40 дана. Господ Исус Христос јепосле Свог крштења провео 40 дана постећи у пустињи пре кушања. По васкрсењу,Христос је 40 дана учио апостоле тајнама Царства Божијег пре свог Вазнесења. Затоје света Православна Црка с правом установила правило помињања умрлих током 40дана, а нарочито 40-ог дана. Као што је Христос победио ђавола при кушању,провевши предходно 40 дана у посту и молитви, тако и света Црква моли Господа заблагодат умрломе, ради победе над непријатељима и добијања Царства Небеског.Годишњи парастос је Црква установила зато што се у њој празнујугодишњице важних догађаја из историје спасења (годишњи Господњи, Богородичнии други празници) и у знак незаборава и љубави према умрломе. И за самогупокојеног дан његовог представљења је значајан, јер је то дан у коме се родио занови, вечни живот. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Ми људи смо склони паду у грех те су нам потребне поштапалице на путуспасења. Прва битна поштапалица је страх Божји, који је почетак мудрости(Пс.111;10). Друга битна поштапалице је сећање на смрт. О битности сећања насмрт у току живота св.Нил Сорски је рекао: “Као гладан на хлеб – тако нека мислина смрт онај који тражи спасење”.Из свог опитног искуства свети отац Митрополит московски Филарет намје оставио поуку, говорећи: “О, човече, неизоставно бесмртни, макар о томе и немислио, макар то и не хтео! Пази да не заборавиш своју бесмртност, да тај заборавбесмртности не постане смртоносни отров и за смртни живот твој и да тезаборављена бесмртност не би убила заувек, ако ти се кад не очекујеш и нисиспреман одједном јави. Не говори очајнички: сутра ћу умрети, да би се јошнеобузданије предао уживањима смртног живота, већ кажи с надом и страхом: сутраћу умрети на земљи и родићу се или на небу или у аду. Дакле, треба хитати, треба сеподвизавати, да би се хранио и учвршћивао у теби почетак небеског а не адскогрођења”.О, Господе Свемилостиви, избави нас заборава на молитву и заборава даћемо морати дати одговор пред лицем Божјим на шта смо употребили животнуенергију (!), јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење са беспочетним ТвојимОцем и преблагим и животворним Твојим Духом сада и увек и у векове векова.Амин.Излази по благослову Њ.П.Епископа нишког Г.Г. ИринејаСестринство манастира св.Стефана Липовац ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 6, 2019 Пријави Подели Написано Април 6, 2019 Jesu li tih 40 liturgija zapravo proskomidija ili je proskomidija nesto drugo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 6, 2019 Пријави Подели Написано Април 6, 2019 пре 9 минута, grigorije22 рече Jesu li tih 40 liturgija zapravo proskomidija ili je proskomidija nesto drugo? Proskomidija je deo svake Liturgije. grigorije22 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 6, 2019 Пријави Подели Написано Април 6, 2019 пре 1 минут, obi-wan рече Proskomidija je deo svake Liturgije. Samo sto se u nekim manastirima kao Rukumiji sluzi svaki dan. Ja sam dao tamo da se pominje moj otac i ovde kod mene u Crkvi pa ne znam da li sam pogresio? Mozda se to daje samo na jednom mestu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 6, 2019 Пријави Подели Написано Април 6, 2019 пре 1 минут, grigorije22 рече Samo sto se u nekim manastirima kao Rukumiji sluzi svaki dan. Ja sam dao tamo da se pominje moj otac i ovde kod mene u Crkvi pa ne znam da li sam pogresio? Mozda se to daje samo na jednom mestu. Nema to veze, mozes da dajes ime `de `oces, i koliko `oces. grigorije22 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука