Gordana . Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Помирите се. Trifke је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Сад си ме убедио, Трифке. Поступићу као што ти тврдиш да је исправно, ипак не могу твој ауторитет по верским питањима да доводим у питање. Само ми једно кажи, молим те... Да ли преузимаш одговорност за мој поступак и за моју душу и оних које будем помињала по речи твојој? Јер, мада изгледа немогуће, али шта ако си ти погрешио и они који су тебе учили? Јер нико није непогрешив.... Gordana neznam kako da ti odgovorim na ovo pitanje dok mi ne pojasnis da li si ovo rekla ironicno ili ne. Ja sam izrekao svoje misljenje i izneo cinjenice. Za ono sto sam pisao ja snosim punu odgovornost. A to ko je na ovoj zemlji u pravu ili ne to cemo videti na konacnom sudu. Znam da si ti inteligentna zena. Procitaj molim te jos jednom tekst oca Kleope i vidi da li ti je tu sve logicno i u skladu sa jevandjeljem. Pogledj i ono sto sam ja podvukao u tekstu (molitvu proskomidije). Ako onda iza toga mozes reci da je to uredu onda neka ti bude. Sto se imena tice , tako su me ucili oni koji mnogo vise znaju, nemogu se pisati samo imena samoubica, jeretika, raskolnika i onih koji su napustili crkvu i presli u neku drugu veru. O tome postoje mnoga svedocanstva kako kod otaca tako i u praksi crkve. Ne razumem sta ti znaci ono nemoguce. U kom smislu si to napisala? "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Jos nesto na temu Liturgije je vladika Atanasije napisao 4 ili 5 knjiga velikog formata sa velikim brojem i citata i svih ostalih popratnih argumenata. Te knjige su pisane u kntekstu Artemijevog raskoal pa u tim knjigama postoji i dosta toga vezanog bas za ovu temu. Tu procitah i ovo. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Jos nesto na temu Liturgije je vladika Atanasije napisao 4 ili 5 knjiga velikog formata sa velikim brojem i citata i svih ostalih popratnih argumenata. Te knjige su pisane u kntekstu Artemijevog raskoal pa u tim knjigama postoji i dosta toga vezanog bas za ovu temu. Tu procitah i ovo.Opusti se PostavljaciCA teme nije se udubila u sadržaj iste već samo u naslov Ni prvi ni poslednji put није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Нисам иронична. Само хоћу да знам да ли си спреман да сносиш пуну одговорност за друге, за своје речи којима оспораваш речи једног светог човека и називаш их нетачним. То је страховито крупна ствар, а ја сам људску логику на коју се позиваш ставила у подређен положај у односу на Духа Светог који говори кроз Свете наше. Не знам сад шта да мислим и како да поступим, ако ме разумеш по питању дилеме, јер не ради се о твом мишљењу или учености или мојој свеједно, већ о самопоуздању у сопствени суд. Такав став, да Свети греше је мени опасан, ако будем узела под своју ограничену, људску логику и Речи Господње, можда ми се и ту неће све чинити логичним, не зато што Реч није тачна већ зато што људски ум није савршен. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Нисам иронична. Само хоћу да знам да ли си спреман да сносиш пуну одговорност за друге, за своје речи којима оспораваш речи једног светог човека и називаш их нетачним. То је страховито крупна ствар, а ја сам људску логику на коју се позиваш ставила у подређен положај у односу на Духа Светог који говори кроз Свете наше. Не знам сад шта да мислим и како да поступим, ако ме разумеш по питању дилеме, јер не ради се о твом мишљењу или учености или мојој свеједно, већ о самопоуздању у сопствени суд. Такав став, да Свети греше је мени опасан, ако будем узела под своју ограничену, људску логику и Речи Господње, можда ми се и ту неће све чинити логичним, не зато што Реч није тачна већ зато што људски ум није савршен. Goco, ako Imaš bilo kakvu dilemu mislim da ti je najbolje da o tome popricas sa svojim svestenikom није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Свакако. А шта ако и он погреши? https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Нисам иронична. Само хоћу да знам да ли си спреман да сносиш пуну одговорност за друге, за своје речи којима оспораваш речи једног светог човека и називаш их нетачним. То је страховито крупна ствар, а ја сам људску логику на коју се позиваш ставила у подређен положај у односу на Духа Светог који говори кроз Свете наше. Не знам сад шта да мислим и како да поступим, ако ме разумеш по питању дилеме, јер не ради се о твом мишљењу или учености или мојој свеједно, већ о самопоуздању у сопствени суд. Такав став, да Свети греше је мени опасан, ако будем узела под своју ограничену, људску логику и Речи Господње, можда ми се и ту неће све чинити логичним, не зато што Реч није тачна већ зато што људски ум није савршен. Dobro prihvaticu tvoje reci da nema ironije. Prvo svi smo mi sveti koji se na Liturgiji pricescujemo. Drugo imas seriju primera gde su Sveti gresili i to kao sto rekoh na krupnim stvarima. Evo navescu ti jedan primer na necemu sto nije tako krupno. Sv Jovan Zlatoust je prvo otisao u manastir u Sirijskoj pustinji i tamo se naucio monastvu od sirijskih pustinjaka. Kada se posle bolesti vratio i postao Carigradski episkop on je u pocetku svoje sluzbe govorio kako je monaski zivot mnogo visi i vredniji nego zivot mirjana. Kasnije kako je sticao iskustva u zivotu u prestonici je poceo da pripoveda da je zivot mirjana i monaha podjenako vredan i cak je ukoravao one koji su imali drugacije misljanje. Dakle ovo je jedna mali primer. Evo drugog. Sv Kirilo Aleksandrijski je bio ucesnik necasnog sudjenja Sv Jovanu Zlatoustom u tzv sudjenju pod hrastom Do duse on tada nije imao prao glasa ali dugo je ostao ubedjen da je presuda bila pravicna. Cak je u nekim spisima upotrebio veoma teske reci za njega i tek je na poziv jednog drugog uglednog svetitelja upisao Sv Jovana Zlatoustog u diptihe. Treci primer je svetog Griorija ninskog koji je jedan od cuvene trojice Kapadokicana koji je ,pod uticajem Origena , propovedao apokastazis(o kome je bila tema bas na forumu) tj ucenje koje ce sabori osuditi kao jeres.Sv,Car Justinijan jer pred kraj svog zivota bio tvrdi zastupnik jedne od tvrdih monofizitskih struja. O tome mozes procitati i kod oca Justina. Pred samu smrt je izdao dekret kojim uspostavlja monofizistvo kao zvanicnu veru carstva i na srecu umro je samo dva dana kasnije a oni ,kojima je predao taj dekret, taj dekret nikada nisu izneli u javnost. I ako hoces imalo bi jos puno toga da se navede. Dakle kao sto vidis ni svetitelji nisu bezgresni. Bog nam je svima dao razum da ga upotreblavamo i da kao sto kaze apostol Pavle na jednom mestu upotrebimo da razlikujemo dobro od lioseg. Tako i ja iti nemoramo da dostignemo visok stepen svetosti da bi upotrebili mozak i kada vidimo da nesto ne pije vodu ne prihvatimo to kao sto ovo ovde nema nista zajednicko sa praksom Crkve i sa predanjem i Jevanjdjeljem. Nadam se da te nisam udavio ovim sto sam pisao i da si me razumela. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Свакако. А шта ако и он погреши? Nije bitno ako bilo ko pogresi. Imas mozak i savest i uradi tako i ne boj se. Bog nije Bog pravila nego milosti i ljubavi. A ako poslusas svestenika ne boj se jer je poslusnost iznad molitve. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Разумела сам те. Него знаш, мислим да ми ипак нисмо довољно меродавни да одбасујемо као појединци речи светих људи и да то радимо јавно речима које можда, чак и ако су тачне, могу другог одвести у сумњу и самовољно тумачење свега. Оставимо ученијим од нас и на крају крајева свеукупној цркви да каже своје по том питању. Понекад ми се чини да је " право на сопствено мишљење" проузроковало несагледиве штетне последице у свету. Не кажем да треба бити слеп, то никако, него да треба бити јако опрезан, поготово ако наш суд има утицаја на друге. Trifke је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Cccccc само ти читај и учи....и не минирај сваку тему већ уради нешто конструктивно....дакле, врати се на тему....ја нисам предмет расправе.... а ти нам покажи својим примером шта је квалитет....да те не интересују, не би улазила у моје теме....значи, можеш само да коментаришеш текст.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 “Молите се Богу једни за друге.”(Јаковљ. 5 (16))“Молим пре свега да чините мољења, молитве, прозбе,благодарења за све људе…Јер је ово добро и угодно предСпаситељем нашим, који хоће да се сви људи спасу идођу у познање истине”( I Тим. 2 (1 и 3-4))равославна духовност указује на чињеницу да је човек смртно биће. “Јајадни човек! Ко ће ме избавити од тијела смрти ове”, вапио је светиАпостол Павле (Рим. 7,24). Одговор на ово питање које мучи свакогчовека налазимо у Светом Писму : “Нема другог Имена под небом даног људима(осим Христовог) којим бисмо се могли спасти” (Дјела 4,12). Каже се у светомПисму и ово : “Заиста је Христос устао из мртвих, те постаде првенац оних који суумрли. Јер пошто је кроз човјека смрт, кроз човјека (Богочовека) је и васкрсењемртвих. Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће и у Христу сви ожијети. Но сваки усвоме реду: првенац Христос, потом о његову доласку, они који су Христови” (I Кор.15,20-23).Без вере у једнога Бога у Тројици немогуће је сагледати пуноћу среће којојсви људи свесно или несвесно теже. Пошто “сав свет у злу лежи” (I Јн.5,19), онда јејасно зашто “човек не може никад и ничим бити задовољен у овом палом свету, јерпо природи и призиву он је поклоник Божији”.Будући да смо створени по слици и прилици Божијој (Пост.1,27) ми смоназначени за богослужење. Ако из било којих разлога не испунимо наше назначење,онда ћемо лако упасти у мрежу демонослужења. Догоди ли се то одвојићемо се одИзвора Живота и пропашћемо и душом и телом не само у овом пролазном животунего и у вечности. “Не бојте се оних који убијају тијело, а душу не могу убити; негосе више бојте онога који може и душу итијело погубити у паклу” (Мт. 10,28).Дугогодишње систематско обезбожавање, одвајање од Цркве и разарањеПравославног предања оставило је на нашој народној души дубоке трагове иожиљке. Но без обзира на све, Црква Христова у овоме свету остаје живи сведокбогочовечанског живота. Превасходни мотив постојања Цркве јесте будуће вечнопостојање човека. Гледано из оваквог угла и срећа, којој сви људи теже, поприма надубини и пуноћи. Сама реч срећа потиче од црквенословенске речи срешта(=сусрет). Пуноћа среће је у сусрету са Богом Живим и Истинитим (упореди Откр.1,18). Хришћанин остварује срећу, што ће рећи сусрет са Богом, у животу крозмолитву, док у светој Тајни Причешћа прима свецелог Господа. О молитви каоблагословеној срећи св. Јован Златоусти је писао : “Молитва је разговор са Богом инајвеће је добро. Она је, уствари најприсније заједништво и пријатељевање са Богом.Као што се телесне очи гледајући светлост расветле, тако и душу, која је усмерена наБога, расветљује неизрецива светлост молитве, када та молитва није само из обичаја,него излази из срца”. Усрдна молитва, која се произноси са јаком вером и смирењем,одгони од нас духове злобе, крепи у невољама, одагнава чамотињу и униније,низводи у душу и срце благодатни унутрашњи мир, покреће на борбу са грехом унама и у свету који нас окружује.Земно постојање је само средство за достизање вечнога живота у Богу, акосе мудро владамо. Зато свети Апостол Павле каже : “ Пазите добро како живите, некао немудри него као мудри, користећи (искупљујући) вријеме, јер су дани зли”(Ефес. 5,15-16). Искупљивање времена бива нам на спасење ако подразумеваиспуњавање заповести Божијих и уможавање врлина. То је оно нетрулежно благо окоме се у Светом Писму каже: “Сабирајте себи благо на небу где ни мољац ни рђа неквари, и где лопови не подкопавају и не краду” (Мт. 6,20). Ништа од овоземаљскогблага нико од рођених није понео са собом у гроб, него само прекрштене руке идобра дела. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Пошто је живот место и време човековог припремања за вечност, смрт је уствари прелазак у вечно радовање или вечне муке, зависно од вере и живота који јечовек на земљи водио. “Јер нам се свима ваља јавити на суду Христовом, да примисваки оно што у тијелу учини, било добро или зло (II Кор. 5,10).Људи наше епохе, с почетка XXI века, углавном су нецрквени, те немајудушекорисну навику учествовања у недењним и презничним богослужењима иредовог причешћивања. Услед тога велика већина крштених Срба није обновљена иоднегована Духом Светим. Већина нема веру у загробни живот, нити је способна дапроникне у тајанство будућег века. Наша старија браћа у Христу - Свети Оци –благодаћу Божијом и својим подвижничким начином живота расветлили су тајнуживота и смрти. Многи Свети Оци оставили су о томе спасоносне поуке. СветиГригорије Палама нам је оставио следећу поуку: “Прави живот, узрок бесмртногживота душе и тела, мора да има свој почетак овде, у месту смрти. Ко се не стараовде да у својој души оствари такав живот, нека не заварава себе лажном надом какоће га добити тамо… Јао ономе који падне у руке Бога живога ! јао ономе … ко се ненаучи страху Божијем…и не украси делима човекољубља Његовог, на шта јеподарено садашње време. Дајући место покајању, Бог нам је допустио земаљскиживот”.Човек је створен као слободно биће са могућношћу да не греши. Кадапогреши, човек би требало да се каје, исповеда грехе и поправља. Слобода којом јечовек обдарен укључује и одговорност. Сходно томе, место које ће душа заузетипосле разлучења од тела (после смрти), зависи од тога на шта ћемо употребитиБогом нам дароване таленте и животну енергију. Ако се трудимо да све што чинимо,чинимо на славу Божију (упореди I Кор. 10,31), ближњима на корист и радост а намана поправљање и спасење, онда нас Господ неће у будућем животу лишити наградеза добра дела.Циљ нашег хришћанског живота је задобијање благодати Светога Духа,која нам још овде на земљи отвара пут ка блаженству будућег живота. По учењусв.Серафима Саровског “Свака врлина ради Христа доноси благодат Духа Светога,но више од свих то чини молитва, зато што је она као оруђе за задобијање благодатиДуха такорећи свагда у нашим рукама…. Колико је велика моћ молитве чак игрешног човека када се узноси из све душе, цените по следећем примеру из СветогПредања : једној очајној мајци умре син јединац. Њу на путу сретне жена блудница,упрљана још свежим грехом. Тронута очајном жалошћу мајке, она завапи каГосподу: “Не ради мене окајане грешнице, но ради суза мајке ожалошћене за синомсвојим и тврдо верујуће у Твоје милосрђе и свемогућство, Христе Боже, Господе,васкрсни сина њеног!”… И Господ га је васкрсао. Тако је велика сила молитве. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Велика је штета што људи или не знају или се не сећају да молитвомоплемењују мисли,речи и дела. Речи Господње да “треба свагда да се молимо и да неклонемо “ (упореди Лк. 18,1) упућене су свим Хришћанима а не само монасима.Удаљеност нашег народа од Цркве уродила је и отуђење од благодатних средставанеопходних на путу спасења. Најтеже последице су произашле због неупражњавањапоста и молитве. Онај Хришћанин који не пости не може се причеститиЖивотворним Телом и Пречасном Крвљу Господњом. То је битно зато што сеспасење не може постићи кроз нас саме, него у заједници са Богом. Свети Оципобеду смрти нису видели у бесмртности душе него у Христу. Јер душа је само једандео човека, који се не може поистоветити са телом. Ако уђемо у заједницу саХристом и са онима који су са Христом, онда ће нас се Бог сетити, признати дапостојимо и лично спасити. Бог нас спасава из љубави према нама, дакле не на силу,него само ако и ми имамо љубави и заједницу са Богом. Зато је потребно да имамоудела у црквеним богослужењима и да се постом и молитвом припремамо за СветоПричећше, као предукус вечног живота. Јер Господ Христос је рекао : “Заиста,заиста вам кажем ако не једете тијело Сина Човечијега и не пијете крви његове,немате живота у себи. Који једе моје тјело и пије моју крв има живот вјечни, и ја ћуга васкрснути у последњи дан” (Јн.6,53).Поред неупражњавања поста, заборав молитве је други битан узрок свеуочљивије духовне раслабљености наше народне душе с почетка III миленијума.Све је мање људи који се уопште сећају Бога и своју вољу саображавају вољиБожијој. По мишљењу грчког духовника оца Архимандрита Јеротеја “свет је далекозастранио од Бога : нити га се сећа , нити живи на начин који је Њега достојан. Црквесу празне, а сва ђаволопоклоништа су препуна људи. Људи су напустили своједуховне оце и напунили душевне болнице. Њихови послови су непресушан изворпретњи а њихово занимање је световно. Данас су избори, сутра пад владе,прекосутра конгреси. Читају се искључиво новине, а на Свето Писмо пада прашинаи хвата се буђ. Читаве сате зуре уз телевизор гледајући филмове надахнуте ђаволома када их ови коначно успавају, тада више нема места за житија светих…Ах овајнесрећни свет… Он свакодневно запљускује људе разноврсним околностима идогађајима не би ли свету украо сећање на Христа…” ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 20, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 Колико је молитва битна за наше спасење очитује се и по томе што суСвети Оци вапили ка Богу да их избави од расејаности, односно од заборава намолитву. Ради нас и нашег спасења Бог је постао Човек “да би бацио огањ ” (упореди Лк. 12,49) – огањ молитве у срца наша умртвљена грехом и залеђена одгреха, да би нас кроз сједињење са Собом путем Свете тајне Крштења и СветогПричешћа начинио неприступним трулежи и ђаволу. У животу треба тежити умнојмолитви. Тајна умне молитве се састоји из пажње према помислима и непрестанемолитве Исусове : Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј ме гершнога(грешну). Они који се труде у задобијању молитве, усавршавају се у делатностипотребној у загробном животу, када ће душе праведника наставити да “узрастају изсиле у силу” (Пс.84,7). “Неће ни вечност бити нека блажена досада, него вечноузрастање и усавршавање”. Темеље загробног живота постављамо овде и сада, преразлучења душе и тела. Ако се још овде и сада хранимо бесмртном храном , значиСветим Причешћем и молитвом, то ће нам користити у загробном животу.Помоћи ће души да се она при разлучењу од тела заштити молитвом. Сећање намолитву ће души користити при њеном путовању и бржем пролажењу митарстава,приликом њеног узношења на поклоњење Богу. О овоме несумљиво сведочипосмртно искуство Руса К.Икскула које је подробно описао Серафим Роуз укњижици “Посмртно искуство у светлости Православља” (види “Светигору” бр.30-31/1994.год.).Ми смо позвани да се молимо не само за себе него и једни за друге (видиЈаковљ.5,16) ради благотворног дејства молитве. Као илустрација благотворногдејства молитве нека послужи исповест песникиње Ирине Ратушинске(“Православни мисионар” бр.180, 1988.год., стр.89-90). Ова песникиња која спада уред руских дисидената, је 1987. год. пуштена са издржавања затворске казне. Ондајој је било допуштено да се исели из земље. Ратушинска је често била кажњаванасамицом. На питање новинара како је издржала самоћу и отцепљеност од света,одговорила је : “Нисам имала осећање да сам отцепљена од света”. Она и њенипријатељи често су осећали физичко дејство и подршку молитвом оних који су посвету мислили на њу и њене другове…”То је тешко описати и објаснити, тек:повремено би у затворску ћелију пристигао силовити талас енергије, нека врстатоплоте, која је у хладној самици, једнако годила и души и телу”. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука