Trifke Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 "Прими, Господе, жртву ову за милост, живот, мир, здравље, опраштање грехова раба Божијег архимандрита тог и тог и свих које ће он поменути, живих и мртвих". Zapazite samo ovaj deo molitve sa proskomidije. Samo ovo je dovoljno da ponisti sve ovo pisanije. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2014 па као што сви знамо, у нашој православној вери постоје различитости од духовника до духовника , од светитеља до светитеља у тумачењу неких ствари....важно је да су суштински важне ствари исто дефинисане....не треба сувише уско посматрати ствари....потребна је ширина и нека доза толеранције... Yessy nije problem u toleranciji,i tumacenju nego je problem u besmislenosti. Sta zrtva se prinosi samo za neke grehe ili za sve grehe? Samo za one koji manje grese ili za sve koji grese? Sto se braka tice pise ti u Svetom Pismu da se priznaje civilni brak a da ne pominjem sada Sv Oce i praksu Crkve. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 ok...svaki tekst koji se ovde postavlja i sluzi tome da se o njemu diskutuje....da svako iznese svoje misljenje....akcenat ove teme je na ZNACAJU 40 LITURGIJA tako da nije potrebno tekst analizirati u crevca i traziti pogreske...kada bi analizirali tekstove svih svetitelja, ne znam sa kojim bi se u potpunosti slozili... inace, sto se tice autenticnosti teksta, sajt Prijatelj Boziji nije neozbiljan sajt, tako da ne vidim razlog zasto bi se tekst potpisivao imenom starca Kleope ako nije njegov tekst... http://www.prijateljboziji.com/_Uloga-40-Svetih-Liturgija/28931.html ali. opet kazem, svako moze da iznese svoje misljenje.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 mislimda je i ovo jedan od mnogih tekstova koji potpisuju ime nekog Svetitelja ili dobro poznatog duhovnog lica da bi proturili neku glupost nema razloga za takvo misljenje..... evo dokaza... са румунског Арсеније Бугарски Преузето из часописа Светигора „образник за вјеру, културу и васпитање“ стр. 25-26 Година IX, број 100 http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/40_Liturgija.htm ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 ok...svaki tekst koji se ovde postavlja i sluzi tome da se o njemu diskutuje....da svako iznese svoje misljenje....akcenat ove teme je na ZNACAJU 40 LITURGIJA tako da nije potrebno tekst analizirati u crevca i traziti pogreske...kada bi analizirali tekstove svih svetitelja, ne znam sa kojim bi se u potpunosti slozili... inace, sto se tice autenticnosti teksta, sajt Prijatelj Boziji nije neozbiljan sajt, tako da ne vidim razlog zasto bi se tekst potpisivao imenom starca Kleope ako nije njegov tekst... http://www.prijateljboziji.com/_Uloga-40-Svetih-Liturgija/28931.html ali. opet kazem, svako moze da iznese svoje misljenje.... Yessy kako hoces! Nekazem da je sajt to radio nego oni koji su okruzivali starca Kleopu. Vladika Atanasije je pricao o tome.. Ja ovde nisam postavio pitanje o stvarima koje nisu bitne vec o jednoj vrlo krupnoj stvari za koju i da je starac Kleopa pisao ista je ocena katastrofa. Ali kako hoces. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Ali kako hoces. ma necu ja nista Trifke... samo sam htela da vas sve uverim da je tekst preuzet iz njegove knjige ''PUT NEBA''...radi verodostojnosti... Oče Kleopa, koje se službe mogu služiti za mrtve? Parastosi, Liturgije? Na primer, koliko se parastosa može davati? - Oče moj, za mrtve i za žive najvažnija služba je Sveta liturgija, koja je Spasiteljeva žrtva i iskupljenje. Ako je kogod umro, dobro je da se pominje na četrdeset Liturgija (jer se na Liturgiji vade častice i kroz častice ima zajedničarenje sa Hristom u Svetom putiru) i četrdeset parastosa. Tamo se vrše razdrešenja, jer na jednom parastosu ima devet razdrešenja: sedam malih razdrešenja koja tvori sveštenik kada kaže: "Bože duhova i svakoga tela..." i dva velika, koje treba da izgovori episkop ili sveštenik. Dakle, 360 razdrešenja ima duša tokom šest sedmica na parastosu. Dakle, možeš da daš četrdeset Liturgija i četrdeset parastosa tokom šest sedmica. - Šta ako ne znamo da li je umro ispoveđen ili pričešćen, recimo da je umro pre više godina, možemo li da ga stavimo u pomenik? - Ako se ubije, ne daj Bože, toga ne možeš više stavljati u pomenik. - A ako umre normalnom smrću? - Da, ma kako se ona zbila. Jer Apostol veli: Nakon što umre, čovek je prestao sa grehom, ne tvori više greh. Možeš ga staviti u pomenik, sin je Crkve. Evo koga ne možeš stavljati radi pominjanja na Liturgiji: - Najpre, ne mogu se staviti sektaši, jer tvore greh protiv Duha Svetoga, kako pokazuje Sv. Jefrem Sirijski; - Ne mogu se staviti samoubice; - Ne mogu se staviti koji su živeli nevenčani; - Ne mogu se staviti koji su umrli u dvoboju; - Ne mogu se staviti koji su odbili Svete Tajne na samrti. Ako nisu hteli da prime sveštenika, ne smeš ih stavljati da se pominju na službama; - Ne možeš stavljati one koji su psovali Svetinje; - Ne mogu se stavljati da se pominju na Liturgiji koji su sklopili brak kao rođaci od šestog stepena naniže. Ovo su razlozi zbog kojih ih ne možeš stavljati da se pominju na Liturgiji. A za Psaltir samo se samoubice i jeretici ne mogu stavljati. Ostali se mogu staviti bez častica kada se čita Psaltir. Ali na pomeniku da napišeš: bez častica. Nema zajedničarenje na Svetoj liturgiji. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 ma necu ja nista Trifke... samo sam htela da vas sve uverim da je tekst preuzet iz njegove knjige ''PUT NEBA''...radi verodostojnosti... Oče Kleopa, koje se službe mogu služiti za mrtve? Parastosi, Liturgije? Na primer, koliko se parastosa može davati? - Oče moj, za mrtve i za žive najvažnija služba je Sveta liturgija, koja je Spasiteljeva žrtva i iskupljenje. Ako je kogod umro, dobro je da se pominje na četrdeset Liturgija (jer se na Liturgiji vade častice i kroz častice ima zajedničarenje sa Hristom u Svetom putiru) i četrdeset parastosa. Tamo se vrše razdrešenja, jer na jednom parastosu ima devet razdrešenja: sedam malih razdrešenja koja tvori sveštenik kada kaže: "Bože duhova i svakoga tela..." i dva velika, koje treba da izgovori episkop ili sveštenik. Dakle, 360 razdrešenja ima duša tokom šest sedmica na parastosu. Dakle, možeš da daš četrdeset Liturgija i četrdeset parastosa tokom šest sedmica. - Šta ako ne znamo da li je umro ispoveđen ili pričešćen, recimo da je umro pre više godina, možemo li da ga stavimo u pomenik? - Ako se ubije, ne daj Bože, toga ne možeš više stavljati u pomenik. - A ako umre normalnom smrću? - Da, ma kako se ona zbila. Jer Apostol veli: Nakon što umre, čovek je prestao sa grehom, ne tvori više greh. Možeš ga staviti u pomenik, sin je Crkve. Evo koga ne možeš stavljati radi pominjanja na Liturgiji: - Najpre, ne mogu se staviti sektaši, jer tvore greh protiv Duha Svetoga, kako pokazuje Sv. Jefrem Sirijski; - Ne mogu se staviti samoubice; - Ne mogu se staviti koji su živeli nevenčani; - Ne mogu se staviti koji su umrli u dvoboju; - Ne mogu se staviti koji su odbili Svete Tajne na samrti. Ako nisu hteli da prime sveštenika, ne smeš ih stavljati da se pominju na službama; - Ne možeš stavljati one koji su psovali Svetinje; - Ne mogu se stavljati da se pominju na Liturgiji koji su sklopili brak kao rođaci od šestog stepena naniže. Ovo su razlozi zbog kojih ih ne možeš stavljati da se pominju na Liturgiji. A za Psaltir samo se samoubice i jeretici ne mogu stavljati. Ostali se mogu staviti bez častica kada se čita Psaltir. Ali na pomeniku da napišeš: bez častica. Nema zajedničarenje na Svetoj liturgiji. Ok verovatno je onda to njegov stav. Opet to sto je napisao i rekao nije dobro. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Трифке, икак не можемо да судимо тако... Ја се не бих усудила да тако тврдим да знам боље од њега, ако ми је нешто и тешко да разумем биће пре да ја још нисам спремна да схватим пун значај речи. Није старац Клеопа наш другар форумаш лаик који износи тамо неко своје мишљење, већ ми од њега треба да учимо. JESSY је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Трифке, икак не можемо да судимо тако... Ја се не бих усудила да тако тврдим да знам боље од њега, ако ми је нешто и тешко да разумем биће пре да ја још нисам спремна да схватим пун значај речи. Није старац Клеопа наш другар форумаш лаик који износи тамо неко своје мишљење, већ ми од њега треба да учимо. Pa ti nebi a ja bih. Nema veze sto je On pisao. Nije on bio nepogresiv. Pogledaj i sama koliko kontradiktornosti u tom tekstu postoji. Vec sam naveo argumente. I uz put pitaj tu i malo ucenije ljude pa ces videti da sam u pravu. No nije vazno. Svako neka radi sta hoce i kako hoce. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Добро. Кога да питам? Ученије од мене и тебе или ученије од старца Клеопе ? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Добро. Кога да питам? Ученије од мене и тебе или ученије од старца Клеопе ? Mozes i jedne i druge i trece. Starac Klepoa nije bio ucen covek i mogao je da pogresi u ovakvim stvarima sto svakako ne umanjuje njegovu svetost. I mnogo veci svetitelji su gresili u mnogo vecim stvarima , pa sta? Sveci nisu papisti. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Добро. Кога да питам? Ученије од мене и тебе или ученије од старца Клеопе ?Pitaj postavljaca teme. Čim je postavio temu treba da zna . није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Сад си ме убедио, Трифке. Поступићу као што ти тврдиш да је исправно, ипак не могу твој ауторитет по верским питањима да доводим у питање. Само ми једно кажи, молим те... Да ли преузимаш одговорност за мој поступак и за моју душу и оних које будем помињала по речи твојој? Јер, мада изгледа немогуће, али шта ако си ти погрешио и они који су тебе учили? Јер нико није непогрешив.... https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 Pitaj postavljaca teme. Čim je postavio temu treba da zna . jos jedan od tvoji bisera u nizu.... blago nama sa tobom...bas nas lepo uveseljavas.... inace, za tvoju informaciju ja nisam musko....a kada bi malo bolje citala postove, ne bi tako pausalno pisala i to sve sa jednim ciljem....opusti se, niko ovde nema nista protiv tebe...izvuci iz sebe ono dobro koje sigurno imas...doprinesi boljoj atmosferi na forumu....moze ovo da bude dobro mesto.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2014 jos jedan od tvoji bisera u nizu.... blago nama sa tobom...bas nas lepo uveseljavas.... inace, za tvoju informaciju ja nisam musko....a kada bi malo bolje citala postove, ne bi tako pausalno pisala i to sve sa jednim ciljem....opusti se, niko ovde nema nista protiv tebe...izvuci iz sebe ono dobro koje sigurno imas...doprinesi boljoj atmosferi na forumu....moze ovo da bude dobro mesto....CcccccBlago nama sa tobom Bitno je da po ko zna koji put izbacujes raznorazne teme Draga Nije bitan kvantitet, već kvalitet, ali mlada si , naučićeš ..... Možda . није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука