Jump to content

Obrezanje

WinchesteR

Препоручена порука

Htio bi da cujem vasa misljenja u vezi obrezanja: Da li je ono korisno za nas Hriscane, ILI NE?

Zakon nije po tijelu, nego je po duhu, kako kaze apostol Pavle; stoga, mi nemamo potrebe za tjelesnim obrezanjem.

Ono sto mene najvise interesuje je to, da li bi mi, obrezanje, navukli na sebe "proklestvo zakona." U  poslanici Galatima stoji: "A opet svjedočim svakome čovjeku koji se obrezuje da je dužan sav zakon tvoriti." 

Kakav je stav Crkve u vezi ovoga?

Ja smatram da bi obrezanje bilo korisno za svakog Hriscanina.

Prije svega, obrezanje umanjuje seksualni senzibilitet, sprijecava nastanak pojedinih bolesti(da ne ulazim u detalje) higijena, itd.

E sad, ako obrezanje navlaci "proklestvo zakona" onda je bolje da to ne radimo.

Подели на овим сајтовима

А шта мислиш о томе да ли свештенике треба ословаљавати са ”оче”?

Grozan si, ahahahaha! Mislel si sa "otče"?

No što do obřízky tak onda ovo:

11 Bratři, jestli i já dosud kážu obřízku, proč jsem tedy ještě pronásledován?

Kříž by pak nebudil už žádné pohoršení.

12 Ať se ti, kdo vás navádějí k obřízce, jdou rovnou vyřezat!

Nije zabranjena nikom ali nije ni obavezna!

Za hrišćane!

:)

http://onlineb21.bible21.cz/bible.php?kniha=galatskym

http://biblickedilo.cz/bible-v-liturgii/liturgicky-rok-a/jmeno-a-obrizka-ve-starem-zakone/

Подели на овим сајтовима

1. Обрезање не умањује сексуални сензибилитет него повећава.

2. Они који прелазе из ислама и јудаизма у православље уместо сатане одричу се обрезања и даље заблуда те вере( Велики Требник).

Подели на овим сајтовима

I dalje!

11 PODÍVEJTE SE, JAK VÁM VELKÝMI PÍSMENY PÍŠU SVOU VLASTNÍ RUKOU.

12 Ti, kdo vás nutí k obřízce, se chtějí ukázat před lidmi a vyhnout se pronásledování pro Kristův kříž.

13 Jsou sice obřezaní, ale oni sami Zákon nedodržují! Chtějí po vás obřízku, jen aby se mohli pochlubit vaším tělem.

14 Já se však nechci chlubit vůbec ničím – kromě kříže našeho Pána Ježíše Krista, skrze nějž je mi svět ukřižován a já světu.

15 To, na čem záleží, totiž není obřízka nebo neobřízka, ale nové stvoření.

16 Na všechny, kdo se budou řídit tímto pravidlem, ať přijde pokoj a milosrdenství jakožto na Boží Izrael.
17 Ať už mě s tím nadále nikdo neobtěžuje. Jizvy na mém těle jsou znamením, že patřím Ježíši.
18  Milost našeho Pána Ježíše Krista s vaším duchem, bratři. Amen.

Namjerno sam vam to dao u češkom kako biste se zamislili nad svakoj toj riječi a ne čitali to mehanički!

http://onlineb21.bible21.cz/bible.php?kniha=galatskym

Подели на овим сајтовима

1. Обрезање не умањује сексуални сензибилитет него повећава.

2. Они који прелазе из ислама и јудаизма у православље уместо сатане одричу се обрезања и даље заблуда те вере( Велики Требник).

Ne interesuje mene Islam, kao ni druge religije. Nisam mislio na  - obrezanje - kao na dio, koji cini da "praktikovanje vjere" bude ispravno, kao sto je slucaj kod Jevreja i Muslimana. Hriscani su oslobodjeni "tjelesnog zakona" ali, da li bi cin obrezanja(tjelesnog) bio "proklestvo" - to je ono sto mene interesuje.

Obrezanje povecava seksualni senzibilite?

Ako nije problem da mi ovo pojasnis malo bolje.

Подели на овим сајтовима

Postoji cini mi se i neki kanon koji to zabranjuje ali nisam siguran.

Dobro dosao na forum!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Kanon zabranjuje da monah bude episkop...

dakle, možeš slobodno da se obrežeš, Pravoslavni Hrišćani su oni koji se pričešćuju, imali ili ne imali prepucijum na glavi penisa.

Подели на овим сајтовима

Ako imaš zdravstvenih problema onda slobodno to učini, ako to činiš zato da bi umanjio seksualni senzibilitet,  nemoj da se obrežeš već idi kod psihijatra.

Подели на овим сајтовима

Ako imaš zdravstvenih problema onda slobodno to učini, ako to činiš zato da bi umanjio seksualni senzibilitet,  nemoj da se obrežeš već idi kod psihijatra.

Postoji cini mi se i neki kanon koji to zabranjuje ali nisam siguran.

Dobro dosao na forum!

Hvala.

Znaci , postoji zabrana, ustvari, nisi siguran. Ok, i to cu uzeti u obzir.

Подели на овим сајтовима

Mi smo oslobodjeni "tjelesnog zakona," je li tako?

Znaci, nismo primorani da se obrezujemo. Mene interesuje da li obrezanje navlaci na nas "proklestvo zakona?"

не навлачи, кад се обрежеш више немаш шта да навлачиш, у буквалном и у духовном смилу :)

Подели на овим сајтовима

Ево ја, Павле, кажем вам да ако се обрезујете, Христос вам ништа неће користити.А свједочим опет свакоме човјеку који се обрезује да је дужан сав закон творити.Одвојисте се од Христа, ви који себе законом оправдавате, и од благодати отпадосте;Јер ми Духом, од вјере, чекамо наду праведности.Јер у Христу Исусу нити што вриједи обрезање ни необрезање, него вјера која кроз љубав дјела.  Gal 5,2-6

Јер у Христу Исусу нити обрезање што помаже нити необрезање, него нова твар. Gal 6,15

Na osnovu ovoga sam ces zakljuciti! :)  :good2: 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...