Олимп Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Брате Трифке, ево и ја ћу се умешати. Мени лично много значи када о нечему потврду имам у светом Писму и у делима светих Отаца. Тако да верујем да је исти случај и код њега. Жика је реаговао/ла на ово 1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Брате Трифке, ево и ја ћу се умешати. Мени лично много значи када о нечему потврду имам у светом Писму и у делима светих Отаца. Тако да верујем да је исти случај и код њега. Pa brate Olimpe nije problem kada trazis potvrdu u Sv Pismu i delima otaca ali je problem kada naglasis da hoces samo iz Sv Pisma.Ako hoces detaljnije o toj temi onda imas kod o. Justina Popovica Dogmatika 3 knjiga. Tu ces naci i citate otaca na tu temu. Олимп and Bistrik је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Pa brate Olimpe nije problem kada trazis potvrdu u Sv Pismu i delima otaca ali je problem kada naglasis da hoces samo iz Sv Pisma.Ako hoces detaljnije o toj temi onda imas kod o. Justina Popovica Dogmatika 3 knjiga. Tu ces naci i citate otaca na tu temu. Пуно хвала за ове књиге! Bistrik and Trifke је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Брате Трифке, ево и ја ћу се умешати. Мени лично много значи када о нечему потврду имам у светом Писму и у делима светих Отаца. Тако да верујем да је исти случај и код њега. Прва Петрова, Глава Трећа: 18. Јер и Христос једанпут за грехе наше пострада, праведник за неправеднике, да нас приведе к Богу, убијен, истина, бивши телом, но оживевши Духом; Рим. 1:4, Кол. 1:21 19. Којим сишавши проповеда и духовима који су у тамници, 1 Мој. 6:3, Иса. 42:7, 1 Пет. 1:11, 2 Пет. 1:21 20. Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде. 1 Мој. 6:3, 1 Мој. 7:23, Јевр. 11:7, 2 Пет. 2:5 Исаија, Глава 42 7. Да отвориш очи слепима, да изведеш сужње из затвора и из тамнице који седе у тами. Прва Петрова, Глава Четврта: 6. Зато се и мртвима проповеди јеванђеље, да приме суд по човеку телом, а по Богу да живе духом. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bistrik Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 А ево како то најбоље описује свети Еифаније, еп.Кипарски: ...Како се невечерња светлост јавља у мрачнима и сени смртној? Са каквом намером силази у ад? Можда иде да васпостави осуђеног Адама? Тачно, Он иде и проналази првосазданог, као изгубљену овцу; да, Бог и Евин Син иде да ослободи од страдања заробљеног Адама, и Еву, заробљену заједно с њим? Сиђимо с Њим и обрадујмо се, похитајмо, отпојмо, пожуримо да видимо како се Бог мири с људима: како је свеблаги Господ ослободио осуђене. По природи Човекољубиви иде са силом и влашћу да изведе заробљене од века и оне које је прогутала и одвојила од Бога горка и незасита смрт, и да их приброји житељима неба. Тамо је првосаздани и пре свих осуђени Адам; тамо је првоумрли и први праведни пастир Авељ, праслика неправедно закланог пастира Христа; тамо је Ноје, праобраз Христа, творца барке велике Цркве Божије, која је спасла незнабошце зверске нарави од потопа безбожности кроз голубицу - Духа Светог, и испустила црног гаврана; тамо је Аврам, Христов прародитељ, који је без клања принео Богу угодну жртву; тамо је Исак, којега је Аврам, у праслици Христа, свезао да би принео жртву; тамо је Јаков, који се због Јосифа жалости у паклу исто онако како се жалостио на земљи; тамо је слуга Јосиф, који је у праобразу Христа био роб у Египту, а најпосле постао управитељ; тамо је Мојсије - у истом онаквом мраку у коме је био када су га положили у тамни ковчежић; тамо је у понору пакла Данило, некада бачени у јаму пред лавове; тамо је Јеремија, који је некада био у јами и њеном глибу; тамо је Јона, који је био у трбуху велике рибе, у праслици вечног и превечног Христа; тамо је и богоотац Давид, од кога се по телу родио Христос. Али, зашто да говорим о Давиду, Јони и Соломону? У тамној утроби ада био је велики Јован, већи од свих пророка, који је свима што су били у аду прорекао Христа, и самим тим двапут постао претеча - проповедник за живе и мртве; он је из Иродове тамнице био послат у адску тамницу целога света где су од века пребивали умрли праведници и неправедници. Но отуда су пророци и сви праведници непрестано молили Господа да их избави од мука и вечно мрачне ноћи; један је говорио: "Из утробе ада чуј мој глас!" а други: "Из дубине дозвах Тебе, Господе, Господе, услиши мој глас"; један је говорио: "Откриј лице Твоје и спасићемо се", а други: "Који седиш на херувимима јави се"; један је говорио: "Покажи сада Своју силу, приђи и спаси нас", а други: "Ускоро нека нас затекне многа милост твоја Господе"; један: "Избави моју душу од ада"; а други: "Господе, изведи из ада моју душу"; један је говорио: "Не остави душу моју у аду"; а други: "Нека се мој живот узнесе из смртности према Теби Господе, Боже мој." Кад их је свемилостиви Господ Христос чуо, Он је сматрао праведним да причасницима свог човекољубља, осим оних који су живели док је Он боравио на земљи, и оних који ће живети после тога, учини и оне који су и пре Његовог доласка били у аду и седели у тами и смртној сени; зато је људе који се налазе у телу Он посетио у живом телу, а душама, које су се растале од тела, јавио се са божанском и пречистом душом, која се није растала од Бога ни онда кад се растала од тела. Похитајмо, дакле, да умом сиђемо у ад, да бисмо видели како је Он тамо својом силом одузео силу силном тиранину, и како је самом светлошћу, без оружја, разоружао бесмртне силе; како је разбио врата и отворио их крсним дрветом, како је погазио змију и обесио је за главу, срушио преграду, сместио трофеје непобедивости, умртвио смрт, иструлио трулежност и васпоставио човека у првобитно достојанство. Јуче је Он, одбацујући помоћ анђела, говорио Петру: "Могу послати више од дванаест легиона анђела"; а данас, као победник и Господ, силази чак до ада и смрти, у пратњи бесплотних војски и невидљивих чета, не дванаест легиона, него миријаду миријада и хиљаду хиљада анђела, власти, престола, шестокрилих и многооких, да би кроз смрт уништио тиранина. Те чете су га пратиле, али не као сарадници: оне су Њега пратиле са страхопоштовањем, као Господа и цара, јер свесилном Христу није потребна помоћ; њихов је дуг и уједно пламена жеља да стоје пред својим Господом и Богом; зато на сами миг наваљују једне пре других да испуњавају заповести, и увек су спремне за битку против непријатеља и безаконика; зато су и тада силазиле са Господом Богом својим у ад и подземна обиталишта заробљенима од века да би у сили извеле сужње. Тада је једино сами светлоносни долазак Господа са божанским збором обасјао чврсто ограђену, безгласну и мрачну тамницу и окове ада, а пре свих је дошао архистратиг Гаврило и изговорио гнусним силама следећу заповест: "Узмите ваша врата, кнезови", а после њега позвао је Михаило: "Потресите се врата вечна"; затим су и силе рекле: "Уклоните се, безакони вратари"; а напокон и власти са влашћу: "Одрешите се неодрешиви ланци"; не мислите да пристигли Господ није могао ући кроз затворена врата; Он нам, као одбеглим слутама, заповеда да отворимо вечна врата, тј. да их сломимо: "Отворите ваша врата, кнезови, јер пред њима стоји Христос, небеска врата; поравните пут Ономе који је дошао на запад ада, Господ му је име; Његов излазак је кроз врата смртна; ви сте наиравили улазе, а Он је дошао да направи излаз; зато не оклевајте, отворите врата и хитајте; отворите без оклевања; а ако се не одлучите на то, ми ћемо наредити самим вратима да се отворе без руку: отворите се врата вечна." Одмах након ових речи небеских сила врата се отворише, ланци одрешише, катанци распадоше, темељи тамнице заљуљаше, гнусне силе дадоше у бекство. Оне бацише своје узде и ускликнуше: "Ко је тај Цар славе? Ко је тај који у аду чини таква чудеса? Ко је тај који одавде изводи уснуле овде од века? Ко је тај који разбија нашу силу и изводи из адске тамнице од века свезане?" Тада се Господ приближи самом адском подземљу, где је посебно чуван био у оковима првосаздани Адам, узе га за руку, подиже, и рече: "Устани, ти који спаваш, и васкрсни из мртвих, и осветиће те Христос. Ја сам твој Бог и са влашћу заповедам сужњима да изиђу, онима који су у тами да се просветле, умрлима да васкрсну; зато и теби наређујем: устани, ти који спаваш, јер нисам те створио да би био у аду; васкрсни из мрвих; ја сам живот мртвих; васкрсни, обличје моје, створено по лику моме; устани, изађимо одавде; ти у мени и ја у теби чинимо нераздељиво лице; ради тебе сам ја, Бог твој, постао син твој; ради тебе сам ја, Господ твој, узео обличје слуте; ради тебе сам ја, наднебески, сишао на земљу и у ад; ради тебе човека сам ја, у мртвим слободан, постао човек; ради тебе, изгнаног из врта, ја сам предат Јудејцима у врту и распет на дрвету. Погледај моје испљувано лице: пљување сам примио ради тебе, да би те васпоставио у првобитно достојанство; погледај моје образе који су претрпели ударања: ја сам примио ударања да би твој искварени лик васпоставио у мој лик; погледај моја израњављена леђа: ја сам примио шибање да би уништио бреме твојих грехова које лежи на твојим леђима; погледај моје руке, прободене клиновима: ја сам их ради тебе раширио на крсту; погледај моје пробијене ноге: оне су биле приковане за крст ради твојих ногу, које су утекле према дрвету греха; ја сам страдао да би те васпоставио и отворио рај; ради тебе сам окусио жуч да би исцелио то горко задовољство, добијено од хране која је теби слатка; окусио сам оцат да би уништио силу горке чаше из које је твоја смрт потекла; примио сам сунђер да би избрисао рукопис твојих грехова; примио сам трску да би потписао слободу људском роду; моје ребро је исцелило рану твог ребра, мој сан те је пробудио из адске уснулости; копље којим сам ја прободен зауставило је на тебе окренуто оружје: устани, дакле, изађимо одавде; непријатељ те је извео из раја, а ја те васпостављам на небески престо, а не у рај; ја сам ти забранио да дотичеш означено дрво живота, али ево: сам сам живот сјединио с тобом; раније сам заповедио херувиму да чува улаз у рај, а сада наређујем херувимима да ти служе; ти си се крио од Бога због наготе, а ево ти сакри мене, Бога истинитог, у себи; ти си се обукао у кожне хаљине да би доказао своју срамоту; али ја, Бог, обукох се у крваву хаљину твога тела: устаните, дакле, изађимо одавде - из смрти у живот, из пропадљивости у непропадљивост, из таме на вечну светлост; устаните, изађимо одавде из жалости у радост, из ропства у слободу, из заробљеништва у рајско наслађивање, од земље на небо: ја сам ради тога и умро и васкрсао, да и живе и мртве предводим; устаните, изиђимо одавде: јер Отац мој небески очекује овцу изгубљену; деведесет девет оваца, то јест анђела очекују свога саслужитеља Адама, када ће васкрснути, када ће устати и отићи Богу. Херувимски престо је припремљен; они који имају да вас вазнесу на небо брзи су у испуњењу заповести; небеска насеља су припремљена; ризнице блага су отворене; Царство небеско је пре векова припремљено; човека очекују блага каква око још није видело, ухо није чуло, и каква на ум још нису дошла." Кад ово Господ каже, васкрсава с Њим и у Њему сједињени Адам, васкрсава и Ева, и многа друга тела, у вери од века уснула, васкрсли су проповедајући тродневно васкрсење Господње, које ћемо и ми верујући дочекати, светло угледати и загрлити, радујући се с анђелима, светкујући с бестелеснима, и прослављајући Христа, који нас је васкрсао из пропадљивости и оживотворио. Њему слава и моћ са беспочетним Његовим Оцем, и са Свесветим и благим и животворним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 @@Fisto, SAvetujem ti da postaviš pitanje na jednoj od tema , na kojoj odgovaraju naši teolzi, imaš baner na vrhu sajta . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fisto Написано Август 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2014 @@Fisto, SAvetujem ti da postaviš pitanje na jednoj od tema , na kojoj odgovaraju naši teolzi, imaš baner na vrhu sajta . Hvala Dejane to cu i uraditi Bistrik hvala ti mnogo..bas ovako mi nesto treba... Trifke o kakvom Razotkrivanju pricas..razlog sam i naveo,ako problem nije u tome sto nisam pravoslavan zasto to spominjes? Hvala i Olimpu jer bez njegovog insistiranja na odgovoru verovatno ne bih Dobio ovako detaljan odgovor..kakav docek sine ne mogu da verujem.. Олимп and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Pravilo br. 1 na forumu - tema nikad ne krene onako kako postavljač iste misli. Dobro nam došao na forum. Mislim da ovo što si pitao nije jedna od suštinskih stvari naše vere, bar ne nešto vezano za naše spasenje. Kako o tome nemam ništa pametno da ti kažem, povući ću se u isihiju a ostavljam drugima da ti pričaju o stvarima koje se desiše vo vremja ono Натан, Олимп and Mironosica је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Hvala Dejane to cu i uraditi Bistrik hvala ti mnogo..bas ovako mi nesto treba... Trifke o kakvom Razotkrivanju pricas..razlog sam i naveo,ako problem nije u tome sto nisam pravoslavan zasto to spominjes? Hvala i Olimpu jer bez njegovog insistiranja na odgovoru verovatno ne bih Dobio ovako detaljan odgovor..kakav docek sine ne mogu da verujem.. Pa nebi bilo problem da si odmah rekao nisam pravoslavan ali me zanima. Ali nije bitno. Time will show up! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Trifke nanjuši denominaciju iz aviJona. Vidi mu avatar Trifke, Олимп and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Fisto Написано Август 18, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Hmm Dejane ne mogu da nadjem Banner da li mozes da mi pustis link? w.a.mozart polako se navikavam.. Ja se izvinjavam sto moje pitanje lici na jedno od glupavih Ateistickih mainstream pitanja...no ja imam cisto informativne motive a i nisam Ateista niti sam religiozan..tako da mozete da spustite koplja...ja sam hodajuca enciklopedija i ovde imam malu rupu koju hocu da popunim poprilicno sam detaljan i iako sam vec naveo zasto preferiram na Svetom pismu .ponavljam,to je zato sto me interesuju izvorne informacije a ne tumacenja i devijacije...ista ovakva pitanja ocekuju u katolike..ja sam poprilicno detaljan kad zelim da saznam nesto i tu olizem obe strane tanjira.I NE ZELIM raspravu... Jedna Budala mi je rekla da su te duse iscupane iz pakla i odnesene u raj..pa mi je to izgledalo nelogicno i neautenticno no i onda sam shvatio da ne znam nista o temi...pa sam resio da to popunim.. Neki od ovih odgovora nisu bas relevantni za moje izgleda malo losije formulisano pitanje jer ono ukljucuje bukvalno sve duse pa i one pre Noja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Hmm Dejane ne mogu da nadjem Banner da li mozes da mi pustis link? w.a.mozart polako se navikavam.. Ja se izvinjavam sto moje pitanje lici na jedno od glupavih Ateistickih mainstream pitanja...no ja imam cisto informativne motive a i nisam Ateista niti sam religiozan..tako da mozete da spustite koplja...ja sam hodajuca enciklopedija i ovde imam malu rupu koju hocu da popunim poprilicno sam detaljan i iako sam vec naveo zasto preferiram na Svetom pismu .ponavljam,to je zato sto me interesuju izvorne informacije a ne tumacenja i devijacije...ista ovakva pitanja ocekuju u katolike..ja sam poprilicno detaljan kad zelim da saznam nesto i tu olizem obe strane tanjira.I NE ZELIM raspravu... Jedna Budala mi je rekla da su te duse iscupane iz pakla i odnesene u raj..pa mi je to izgledalo nelogicno i neautenticno no i onda sam shvatio da ne znam nista o temi...pa sam resio da to popunim.. Neki od ovih odgovora nisu bas relevantni za moje izgleda malo losije formulisano pitanje jer ono ukljucuje bukvalno sve duse pa i one pre Noja. E pa ako je tako onda ti moram reci dau Pravoslavlju to nije tako znacajno pitanje. Ikona koju ti je predlozio Aleksandar ti najbolje govori o tom pitanju. Da bi ovo razumeo moras da shvatis najpre Pravoslavno shvatanje duse. Ovde na forumu imas nekoliko lepih pisanija na tu temu . A imas i ovo: https://www.pouke.org/forum/topic/266-разговарајте-са-теологом-александром-милојков/page-110 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 ja sam hodajuca enciklopedija imajući ovo u vidu, ne bi trebalo da ti bude teško da skapiraš šta su nefeš, ruah itd. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 u prvom postu si reči duša i sveto pismo pisao velikim slovom što je krajnje simptomatično... ima tu još nekih detalja ali ne bih da teram dalje mada vidim da si i ateista i budala pisao velikim slovom kao i reč zanima LOL Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Hmm Dejane ne mogu da nadjem Banner da li mozes da mi pustis link? w.a.mozart polako se navikavam.. Ja se izvinjavam sto moje pitanje lici na jedno od glupavih Ateistickih mainstream pitanja...no ja imam cisto informativne motive a i nisam Ateista niti sam religiozan..tako da mozete da spustite koplja...ja sam hodajuca enciklopedija i ovde imam malu rupu koju hocu da popunim poprilicno sam detaljan i iako sam vec naveo zasto preferiram na Svetom pismu .ponavljam,to je zato sto me interesuju izvorne informacije a ne tumacenja i devijacije...ista ovakva pitanja ocekuju u katolike..ja sam poprilicno detaljan kad zelim da saznam nesto i tu olizem obe strane tanjira.I NE ZELIM raspravu... Jedna Budala mi je rekla da su te duse iscupane iz pakla i odnesene u raj..pa mi je to izgledalo nelogicno i neautenticno no i onda sam shvatio da ne znam nista o temi...pa sam resio da to popunim.. Neki od ovih odgovora nisu bas relevantni za moje izgleda malo losije formulisano pitanje jer ono ukljucuje bukvalno sve duse pa i one pre Noja. Eto ja sam uvecao i u crveno obojio ono sto je meni nelogicno u onome sto pises. Nisi religiozan a ni ateista. Cardak ni na nebu ni na zemlji postoji samo u bajkama a ne u realnom zivotu. Nemozes Biti ni jedno ni drugo. Kako znas da su izvorne informacije u Svetom Pismu a ne u predanju Crkve? w.a.mozart, Олимп and Mironosica је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука