kordun Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Аустроугарска војска није била организована по националном већ по територијалном принципу. У њеним редовима је било свих народа који су живели у К.und.К монархији. Тако су и пречанански Срби (као и сви други поданици) били регрутовани у војску и слати на фронтове. Тако су се и затекли у разноразним домобранским пуковнијама, региментама, хусарима и сл. zlonamjeran si, izlazi ti to iz nosa... kako te nije sramota da koristis taj termin Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Зашто? http://sr.m.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8 Мислим, и сам сам делом "пречанин" Никад то нисам схватао као увреду. Уосталом, термин су користили управо Срби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Зашто? http://sr.m.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8 Мислим, и сам сам делом "пречанин" Никад то нисам схватао као увреду. Уосталом, термин су користили управо Срби. ma ko zna ko si ti, posto ti glava puna hrvatske propagande ja ti nista ne vjerujem.... sto se tice naziva srba precana to je jadno odakle god potice, malodusno je Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Ма нема везе :-) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Зашто? http://sr.m.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8 Мислим, и сам сам делом "пречанин" Никад то нисам схватао као увреду. Уосталом, термин су користили управо Срби. Могуће, не кажем, Wikipedia је то... Мада треба рећи и да су тад Срби из Краљевине Србије били Срби сва три закона. Чак су постојали и Срби Мојсијевог закона што је данас врло необично за разумети. Постоји овде, ових дана, рекао бих и проблематично тумачење тог термина "пречанин". Није увредљив, далеко од тога. Питање је само колико је прецизан, или добронамеран. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 kao sto je npr u ovom zadnejm ratu jedan srbin bio zapovjednik jedne od tudjmanovih elitnih gardijskih brigada, pa sta da se radi, to nisu pravila vec izuzetci od pravila, sto si ti slucajkno zaboravio da napomenes jel tako milane Па нисам ни рекао да су правила... За тог Туђмановог не знам заиста... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Аустроугарска војска није била организована по националном већ по територијалном принципу. У њеним редовима је било свих народа који су живели у К.und.К монархији. Тако су и пречанански Срби (као и сви други поданици) били регрутовани у војску и слати на фронтове. Тако су се и затекли у разноразним домобранским пуковнијама, региментама, хусарима и сл. Tokom celog rata je nacionalnost vojske itekako imao jedan veliki uticaj, gde te salju. Ako je i bilo Srba u jedinicama koje su isli protiv Srbije onda malo i nisu cinili vecinu. Boroevic je umro kao deklarisani Hrvat tako da nema svrhe ga citirati kao Srbina na visokoj poziciji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Ја нисам, ако си на мене мислио Агностиче, цитирао и помињао Боројевића, него Милана Узелца, команданта Аустро-Угарског ваздухопловства, а потом и команданта Југословенског краљевског ваздухопловства... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Па нисам ни рекао да су правила... За тог Туђмановог не знам заиста... obicno kad tako nesto navodis to se napomene jer pominjes izuzetak. ja kad kazem da su hrvati glasali za tudjmana i njegovu ustasku politiku to je bilo po pravilu, da sam rekao hrvati su glasali za racana 1990 bio bi red da kazem , no to je bio izuzetak, jer masovno nije tako bilo, tako se radi kad zelis biti fer, objektivan, a kad manipulises onda se precuti, ne znam sta je kod tebe , samo sam ti skrenuo paznju na to da ti kao bivsi srpski vojnik bi trebalo dobro da znas vojnu istoriju, jer ti to bio strucni predmet u skoli, nije valjda da ste ucili samo o slavnim pobjedama partizanske nazovi vojske Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 obicno kad tako nesto navodis to se napomene jer pominjes izuzetak. ja kad kazem da su hrvati glasali za tudjmana i njegovu ustasku politiku to je bilo po pravilu, da sam rekao hrvati su glasali za racana 1990 bio bi red da kazem , no to je bio izuzetak, jer masovno nije tako bilo, tako se radi kad zelis biti fer, objektivan, a kad manipulises onda se precuti, ne znam sta je kod tebe , samo sam ti skrenuo paznju na to da ti kao bivsi srpski vojnik bi trebalo dobro da znas vojnu istoriju, jer ti to bio strucni predmet u skoli, nije valjda da ste ucili samo o slavnim pobjedama partizanske nazovi vojske Види овако друже... Не знам шта се дешава са тобом и зашто непрестано имаш гард према људима... ако могу да помогнем, реци, рад сам... Даље, ја никакву намеру нисам имао сем излагања просте чињенице о Милану Узелцу. Уосталом, не знам какву си ти намеру имао са помињањем тог усташког специјлаца-Србина у Туђмановој војсци, јер тај свакако ни до колена није Узелцу... Јер наша војска након рата са Хрватима, није 1995. године ангажовала тог Туђмановог заповедника да нам прави тактику и изграђује доктрину... Док југословенско ваздухопловство јесте генерала Узелца, након Првог рата ангажовало, поставило за свог команданта итд... Тако да друже, ја ни са киме нисам ни покушао да манипулишем, то си ти нешто побркао лончиће... И да, учили смо све од Александра Македонског, па до славних победа партизанске војске. Има ли шта лоше у томе? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Ја нисам, ако си на мене мислио Агностиче, цитирао и помињао Боројевића, него Милана Узелца, команданта Аустро-Угарског ваздухопловства, а потом и команданта Југословенског краљевског ваздухопловства... Interesantno nisam znao za taj slucaj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Види овако друже... Не знам шта се дешава са тобом и зашто непрестано имаш гард према људима... ако могу да помогнем, реци, рад сам... Даље, ја никакву намеру нисам имао сем излагања просте чињенице о Милану Узелцу. Уосталом, не знам какву си ти намеру имао са помињањем тог усташког специјлаца-Србина у Туђмановој војсци, јер тај свакако ни до колена није Узелцу... Јер наша војска након рата са Хрватима, није 1995. године ангажовала тог Туђмановог заповедника да нам прави тактику и изграђује доктрину... Док југословенско ваздухопловство јесте генерала Узелца, након Првог рата ангажовало, поставило за свог команданта итд... Тако да друже, ја ни са киме нисам ни покушао да манипулишем, то си ти нешто побркао лончиће... И да, учили смо све од Александра Македонског, па до славних победа партизанске војске. Има ли шта лоше у томе? lose je to sto ti izgleda nesvjesno dajes krila ovim carevima koji tvrde da su srbi napadali srbiju i ne samo napadali neg kalli, palili, silovali.... mozda ti jesi mislio samo na svog vazduhoplovca, samo sto ja te tako sigurno nisam razumio i to je problem, eto sad znas sta se desava sa mnom, pustite tu ko administracija da dodje hrvat i prosipa svoju porovokatorsku povjest i svi se pravite mutavi, kao nikom nista, a kad kordun digne glas onda se ne zna sta se sa njim desava, neko ti rece da si pretjerano politicki korektan, ko da sad ne kazem ko jer si stariji od mene... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 lose je to sto ti izgleda nesvjesno dajes krila ovim carevima koji tvrde da su srbi napadali srbiju i ne samo napadali neg kalli, palili, silovali.... mozda ti jesi mislio samo na svog vazduhoplovca, samo sto ja te tako sigurno nisam razumio i to je problem, eto sad znas sta se desava sa mnom, pustite tu ko administracija da dodje hrvat i prosipa svoju porovokatorsku povjest i svi se pravite mutavi, kao nikom nista, a kad kordun digne glas onda se ne zna sta se sa njim desava, neko ti rece da si pretjerano politicki korektan, ko da sad ne kazem ko jer si stariji od mene... Нит` сам га ја пустио (ако мислиш на Леополда), нити сам учествовао у причи, нити сам теби шта год замерио на овој теми. Марјановић је започео тему изрекавши неке чињенице, ја сам само додао на постојеће овог "мог ваздухопловца" како кажеш. То је било на почетку теме, и сада када је Агностик написао коментар, ја сам додао Узелца. Нити сам рекао да су Срби нападали Србију, да су Срби клали, палили, силовали, убијали... То не. Али ја заиста нисам "крив" што је у једном делу наше балканске историје, да тако кажем, постојао генерал Милан Узелац, којег сам у тексту објављеном овде и назвао једном од најконтроверзнијих личности наше повијести... Не знам шта још треба да ти кажем, тј. да ли треба да те уверавам да ми није намера била то што ти хоћеш да кажеш.. Уосталом, ја ти мишљење не могу променити, исто као што о себи не могу рећи да ли сам лош, добар, некоректан, или политички коректан итд.. Ту су остали, па и ти да просудите... Interesantno nisam znao za taj slucaj. Срби у страним ваздухопловствима-Генерал Милан Узелац Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 rekao si dovoljno, sada je jasno na sta si mislio, a nije mi bilo jasno zato sam ti se i obratio. jedino ne mogu sa tobom nikako da se slozim u vezi toga da je marjanovic izrekao neke cinjenice, on je izrekao nesto sto ne moze biti istina, evo ja ga pozivam da obrazlozi koji su to srbi iz like bili, koja jedinica, nacicemo i poimenice pripadnike te jedinice pa da vidimo ko su, postoje spiskovi i toga, to je obicna manipulacija, ja sam to provjeravao, a velika je sramota sto se to predaje i na filozofskom fakultetu u beogradu mladim studentima kad se pljuje po nacionalizmu, tj osjecanju narodne pripadnosti, dosla neka uvrnuta vremena, uzgajaju se neki novi moderni pitomci.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Започео тему о учешћу Срба у аустроугарској војсци, навео линкове, старе фотографије Срба у аустроугарској војсци из "Албума сећања"...Навео сам и један цитат (о фронту на Сави у Првом светском рату) за који сам већ рекао да не знам колико је истинит. Немам шта да образлажем, све сам врло јасно написао. То што се дисусије и препуцавања са друге теме преносе овде је друга ствар. То се мене не тиче, нити сам у њoj учествовао, нити сам je пратио. Као што се види ову тему сам одавно започео и било је свега пар одговора. Ово је тема о Првом светском рату, а не о Другом светском рату, ратовима из деведесетих и српско - хрватским односима. Милан Ракић and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука