Zayron Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Добро ово ћу забележити у дебелој књизи храбрих и надасве часних ратника хрватских усташа! 2ww nije bio ni častan ni junački već podao, podmukao, prljav i zločinački. U gradovima i selima je zaista bjesnio još gori rat nego tamo po šumama i gorama a na živce daleko teži i neizdržljiviji. Mnogi su su si rekli bolje onda otić u šumu pa ko pukovnik ko pokojnik nego trpjet takav psihički stres kod kuće, nisi u šumi ni pod šatorom, ne pada kiša na tebe, ležiš u toplom krevetu i čekaš da ti svaki čas ulete ustaše ili gestapaci i odvedu te. Mnogi to nisu izdržali pa su radje otišli u šumu nego da bi trpjeli takvu psihozu ali neki nisu mogli ni da su htjeli jer su to imali za zadatak biti tamo u gradu. Ukoliko ne bi otišao u šumu moglo ti se desit to da završiš u nekom gestapackom ili ustaškom podrumu i kazamatu gdje su ljude sadistički mučili jer te je otkucao čovjek, osoba, muškarac, žena za koje to nikad ne bi pomislio u životu da će to tako uradit a nekad čak i najbolji prijatelj ili i rodjak. Većina koja nije strugnula u šumu na vrijeme ili je po zadatku morala biti tamo završila je upravo tako prljavim i nečasnim načinom izdana najčešće od osobe kojoj su vjerovali a na tom nema ničega časnog ni junačkog. Naravno i ustaše za koje se doznalo da su ustvari donašeči, dojavljivači i da otkucavaju važne ustaške akcije ili informacije partizanima bili su smjesta streljani a tako isto i partizani koji su za ustaše radili tamo u šumi. Zapiši još obavezno i to. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Нашим се људима није веровало од првог почетка. После проглашења мобилизације, кад су у великом логору према новом музеју у Сарајеву почели да се окупљају људи из околних села, ја сам 27. јула својим очима гледао, како мрцваре Србе сељаке. Тукли су их под ма каквим изговорима. Пијане барабе из вароши и други војнички елементи, неретко и официри, нагонили су ове, који би долазили, да псују Србе, Србију, краља Петра и све друго из реда, и ако би се који устручавао, а често и без тога, био је ударан оним, шта је коме дошло под руку. Тројица су убијена на месту, два пред логором, а један према дуванској фабрици. Овоме је камен потпуно разбио темењачу и ја сам, дошавши нада њ, видео страховито измешане мозак и крв. Имена им никад не могох дознати. Код четврте босанске регименте, која је имала свој кадер најпре у Карловцу и Загребу, а касније у Ђуру, били су испрва одељени сви Срби од осталих војника, одузето им оружје и онда као радници послати у Беч, да копају шанчеве. Касније, кад су се због великих губитака имале попунити осетне празнине у аустријској војсци, доведени су натраг и одређени на фронту, али увек тако, да би уз једног православног била два иноверца. Одељивање и то мешање вршило се јавно на вежбалишту, при чем, наравно, нису изостајале погрде на Србе ни од официра, ни од војничких другова. Људи су уопште вређани на све могуће начине. Наређивало се, на пример, изрично, да се најтежим вежбама преко читавог дана, на православни Божић и на друге свеце, запосле православци и да то осете као казну, јер припадају том елементу. У "добровољачкој" школи казнио је на православни Божић поручник Звонимир Прашницки нарочито и све Србе зато, што једном католику нису биле ципеле, које је необучене оставио под креветом, у ставу "мирно". До 1. марта 1915. српским интелигентима није било дозвољено, да похађају официрске школе, а Србе официре су поразделили по разним мађарским пуковнијама, док су нама доводили Бечлије и Немце. Ови су били унапред препарирани против Срба и с нарочитом су строгошћу поступали против свих, а особито против оних, који би из интернације, затвора или иначе дошли са ознаком г. в., то јест, "политички сумњиви". Ти су имали поново да поднесу силу мука и понижења сваке врсте. V. Ćorović, Crna knjiga: Patnje Srba Bosne i Hercegovine za vreme svetskog rata 1914-1918, Beograd-Sarajevo, 1920. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Manolis, s obzirom koliki je broj AU Srba do 1915. prebjeglo Rusima i koliko ih je obavljalo diverzivne zadatke za njihove interes, pravo je čudo što su im Austrijanci uopće dopustili da se i dalje bore za cesara. A rekao si da si istoričar? Valjda znaš da na osnovi pisanja samo jedne osobe ne možeš izvući opći zaključak što je bilo i to uzeti kao definitivnu istinu? Prouči što kažu suvremenici, druga strana, neutralni izvori, a ne ovo. Možeš ti i bolje. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 neutralni izvori Ko je to neutralan u svjetskim ratovima ? "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Ko je to neutralan u svjetskim ratovima ? Te 1914 i 1915 je bila Amerika na primjer. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 A rekao si da si istoričar? Valjda znaš da na osnovi pisanja samo jedne osobe ne možeš izvući opći zaključak što je bilo i to uzeti kao definitivnu istinu? Prouči što kažu suvremenici, druga strana, neutralni izvori, a ne ovo. Možeš ti i bolje. Samo sam primetio da ga nisi čitao, već si čitao ono što je išlo u tvoju korist a tako ne može. Zanemaruješ Ćorovića a čovek je živi svedok svih tih dešavanja, elem i Srbin prečanin (o kojima ti pišeš), i još više što me oduševljava kod njega je to da nije pisao 20 godina posle rata već je delo izdato 1920 (što je neizmerno dragoceno!). Ћириличар and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Караконџула Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Te 1914 i 1915 je bila Amerika na primjer. Nadam se da ni sam ne vjeruješ u to što si napisao. Ukoliko vjeruješ, onda - ništa, ionako nemam živaca za presipanje iz šupljeg u prazno, samo sam slučajno navratio u temu. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Ох, та ја сам Човек! Човек!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Samo sam primetio da ga nisi čitao, već si čitao ono što je išlo u tvoju korist a tako ne može. Zanemaruješ Ćorovića a čovek je živi svedok svih tih dešavanja, elem i Srbin prečanin (o kojima ti pišeš), i još više što me oduševljava kod njega je to da nije pisao 20 godina posle rata već je delo izdato 1920 (što je neizmerno dragoceno!). Ne sporim ja njegovo svjedočenje, već koliko je istinito tj. koliko je lišeno ideološke perspektive? Neke stvari su točne ali neke je ipak malo predramatizirao. Zato je bitno više izvora. Inače dobiješ sliku da se svih 100% Srba osjećalo ugroženo, a što je sa prohabsburškim Srbima, projugoslavenskim, neodlučnim, nezainteresiranim? Po tebi i Ćoroviću svi prečani su bili prosrpski - za kralja i to još godine 1914. lol Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Ne sporim ja njegovo svjedočenje, već koliko je istinito tj. koliko je lišeno ideološke perspektive? Neke stvari su točne ali neke je ipak malo predramatizirao. Zato je bitno više izvora. Inače dobiješ sliku da se svih 100% Srba osjećalo ugroženo, a što je sa prohabsburškim Srbima, projugoslavenskim, neodlučnim, nezainteresiranim? Po tebi i Ćoroviću svi prečani su bili prosrpski - za kralja i to još godine 1914. lol A koliko su istinita ta tvoja što si do sada objavljivao? 100% istina jel te? Znao sam! Evo, da nađemo neki komrpomis, ti objavljuj ono što si do sada objavljivao (pro-hrvatske izvore) a ja ću kao do sada (pro-srpske izvore) i tu će se pojaviti neka zlatna sredina koja bi trebala da se zove istina. Se slažeš? Može? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Manolis, s obzirom koliki je broj AU Srba do 1915. prebjeglo Rusima i koliko ih je obavljalo diverzivne zadatke za njihove interes, pravo je čudo što su im Austrijanci uopće dopustili da se i dalje bore za cesara. A rekao si da si istoričar? Valjda znaš da na osnovi pisanja samo jedne osobe ne možeš izvući opći zaključak što je bilo i to uzeti kao definitivnu istinu? Prouči što kažu suvremenici, druga strana, neutralni izvori, a ne ovo. Možeš ti i bolje. Bože, ljudi, mi se oinda ne bavimo istorijom kad ustrajavamo na ovakvim pričama ili Srbi ili Hrvati, svejedno ko. Manolisu, Leopolde, to je isto kao kad bi moja baba da je izdala knjigu u njoj napisala kako ustaše ustvari ni izbliza tako nisu bili loši jer je jedan njoj pomagao da iz Hrvatske pobjegne pred racijom da je ne odvedu u logor. No samo što kad bi tu knjigu dopisala do kraja i cijelu tamo biste našli još i dalju priču o tome kako je tamo gdje je pobjegla u BiH skoro zaglavila od drugih ustaša u zlogasnom ustaškom zatvoru na Obali u Sarajevu gdje je "ordinovao" Max Luburić i trudna si popila mišomor da ne padne u ruke ustašama, dojava se medjutim pokazala neistinitom a ona to samotrovanje preživjela jer si nije umjela odredit dovoljnu letalnu dozu i samo je čudo da je rodila i pored svega normalno dijete. I sad su ustaše kakve? Dobre ili zle. Istorija je o nečem drugom a ne o tim privatnim pričama. Samo se vrtimo ukrug i sve nam je rekla kazala, o jake i velike istorije, omg. Kakva je sad to istorija. Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Bože, ljudi, mi se oinda ne bavimo istorijom kad ustrajavamo na ovakvim pričama ili Srbi ili Hrvati, svejedno ko. Manolisu, to je isto kao kad bi moja baba da je izdala knjigu u njoj napisala kako ustaše ustvari ni izbliza tako nisu bili loši jer je jedan njoj pomagao da iz Hrvatske pobjegne pred racijom. No samo što kad bi tu knjigu dopisala tamo biste našli još da tamo gdje je pobjegla u BiH skoro zaglavila od drugih ustaša u zlogasnom ustaškom zatvoru na Obali u Sarajevu gdje je ordinovao Max Luburuić i trudna si popila mišomor da ne padne u rukama ustašama, dojava se medjutim pokazala neistinitom a ona to samotrovanje preživjela i samo je čudo da je rodila i pored svega normalno dijete. I sad su ustaše kakve. dobre ili zle. Istorija je o nečem drugom a ne o tim privatnim pričama. Samo se vrtimo ukrug i sve nam je rekla kazala, o jake i velike istorije, omg. Kakva je sad to istorija. Nisam primetio da si i jednom ukorio druga Leopolda već redovno mene ukoravaš, znači s njim se aposlutno slažeš u svemu što je napisao? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 A koliko su istinita ta tvoja što si do sada objavljivao? 100% istina jel te? Znao sam! Evo, da nađemo neki komrpomis, ti objavljuj ono što si do sada objavljivao (pro-hrvatske izvore) a ja ću kao do sada (pro-srpske izvore) i tu će se pojaviti neka zlatna sredina koja bi trebala da se zove istina. Se slažeš? Može? Prohrvatski? He he, pa moji najrelevantniji izvori o AU Srbima su 3 prosrpska i 2 projugoslavenska izvora.A opet, i najradikalniji moji izvori su objektivniji zapažatelji od tog tvog Ćorovića. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Kakva je sad to istorija. Ista takva kao kad Vaclav Klaus kaže da nije pljeskao Vaclavu Havlu pri njegovom govoru u USA Kongresu. Na sreću danas nije kao 1941., sad svuda imamo kamere pa se štošta može i provjerit. Naravno, ko bi sumnjuao u Klausove tvrdnje, valjda on sam zna najbolje da li je pljeskao ili nije pljeskao tada Havlu. A ouhej, pljeskao, samo laže ili se više ne sjeća. I to je ta istorija. Havlovi jsem v USA netleskal, řekl Klaus. Záznam ho usvědčuje z opaku Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/klaus-havlovi-v-kongresu-tleskal-dqd-/domaci.aspx?c=A141102_144235_domaci_zt Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Prohrvatski? Ha ha pa moji najrelevantniji izvori o AU Srbima su 3 prosrpska i 2 projugoslavenska. A opet, moji najradikalniji izvori su za čitavu letvicu objektivniji zapažatelji od tog tvog Ćorovića. Hahaha pao sam sa stolice, nemoj više molim te! Караконџула је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Nisam primetio da si i jednom ukorio druga Leopolda već redovno mene ukoravaš, znači s njim se aposlutno slažeš u svemu što je napisao? Ukorio sam i njega, Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука