Jump to content

Национализам (осећање) против националистичких идеологија.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Видим да се овде доста на форуму не види разлика између национализма као осећања и националиситчких идеологија.

Шта је то национализам као осећање? То је када волиш своје порекло и окружење - укратко. Волиш ту културу, ту нацију, те обичаје итд. Али ВОЛИШ. Оћеш да будеш део колектива и градиш тај колектив.

Шта је то национализам као идеологија? Национализам као политичк идеологија јесте када хоћеш сва та осећања да спроведеш у дело и насилно, држвом и законом - наметнеђ другима. Дакле идеологија колективизма, где присиљаваш друге да буду део тог колектива и да деле та осећња са тобом. Поента је да људи имјају различите вренодности и осећња. Да би се спроводило национализам као политичк идеологија, другим људим морају д се забрањују и санкционишу и различите вредности и осећања и намећу твоја.

Зато је свака национлистичка идеологија у пркси дискриминааторска политика. Неко се можда не доживљава као Србин, можда се у Србији доживљава као турчин. И то је једноставно његово право. Има право да буде турчин и да шири своје турксе вредности, колико год хоће. Све док не ради нека дела која угрожвају живот, безбедност или добробит грађана Србије он то има право да ради.

Има право и да гради свој "про турски" колектив.

Националистичка идеологија би са друге стране то забранила.

Искрено, нама који се не палимо на националистичке идеологије се овде по форуму прави доста клевете како "нисмо Срби" и како "нам сметају Српске заставе" и не знам ни ја шта још.

То су једноставно лажи и глупости. Ми волимо Србију исто као и они, само за разлику од људи који гаје национлистичке идеологије немамо потребу да те своје емоције и вредности присилно преко држве нмећемо другима. 

Ваша мишљења? Зашто мислите да морате да се држите националистичких идеологија ако гајите националистичка осећња? Да ли можете да набројите националистичке идеологије које нису злочиначке? Ја сваке националистичке идеологију коју знам има неки дискриминаторски апект, а свак која дође на власт.. чини дискриминаторска дела.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

hm... mislim da je danas najveci problem sto sama rec nacionalista pomalo je poprimila konotaciju ideologije, da ne kazem nacizma. 

Licno, meni smeta da me neko stavi u kos sa ljudima koji su po ideologiji nacisti, ali zaista sebe ne dozivljavam 100% kao gradjanina sveta jer bas volim svoje poreklo i cinjenicu da sam Srbin. Dakle, prvo Srbin, pa onda gradjanin sveta. A svet je prelep, ali Srbiju volim malo vise :) 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

hm... mislim da je danas najveci problem sto sama rec nacionalista pomalo je poprimila konotaciju ideologije, da ne kazem nacizma. 

Licno, meni smeta da me neko stavi u kos sa ljudima koji su po ideologiji nacisti, ali zaista sebe ne dozivljavam 100% kao gradjanina sveta jer bas volim svoje poreklo i cinjenicu da sam Srbin. Dakle, prvo Srbin, pa onda gradjanin sveta. A svet je prelep, ali Srbiju volim malo vise :)

Еве ти га у "најбољем одговору"

Nacionalizam u svom istinskim znacaju znaci samo rodoljublje. 

Kako je to rodoljublje u praksi i kako ga svako definise je stvar ukusa.

А шта ти мислиш, колективизам кроз државу? Да, не? 

Подели на овим сајтовима

Мислим да нећеш добити одговор зато што те "националистичке идеологије" нису рационална ствар.

Слажем се, али ајде да покушамо. Како се борити против нерационалног ако не рационалним. 

Подели на овим сајтовима

Ма слажем се, само отвори кишобран за сваки случај... :)

1332305031261_3310117.png

Подели на овим сајтовима

Nacionalizam je veliko zlo! Patriotizam je vec nesto drugo.I sto rece uvazeni profesor Vladeta Jerotic nacionalizam obicno vodi u sovinizam,vrlo retko u patriotizam.

Sta se desava redje a sta cesce je jedno a sta je nacionalizam je drugo pitanje ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Problem kod nacionalizma je u tome sto nacionalista obicno seta po tankoj ivici koja vodi u prelazak u sovinizam,fasizam itd...
Velikom vecinom,ako ne i potpuno,ljudi koje sam sretao a koji sebe smatraju nacionalistima mrze Ameriku,Eu,Siptare,Hrvate,velicaju "majku Rusiju" za koju smatraju da je nas zastitnik u svetu itd.

Kada sam bio mladji i sam sam vise tezio ka toj strani,desnicarskoj.
I dalje sebe smatram nacionalistom,ali u smislu ljubavi prema nasoj zemlji i svemu sto ona poseduje,ali i zeljom da lepotu nase zemlje treba deliti sa drugima i isto tako uzivati u lepoti drugih nacija i kultura.
Takodje,nacionalizam (u onom "losijem" smislu),nikako ne mogu spojiti sa Hristom te mi tako nije ni jasno kako je on postao odlika ljudi koji sebe smatraju pravoslavnima (slave slavu,idu 3x godisnje u crkvu i vicu da je Kosovo Srbija (97 posto stanovnika zemlje)). :)

Подели на овим сајтовима

Problem kod nacionalizma je u tome sto nacionalista obicno seta po tankoj ivici koja vodi u prelazak u sovinizam,fasizam itd...

Velikom vecinom,ako ne i potpuno,ljudi koje sam sretao a koji sebe smatraju nacionalistima mrze Ameriku,Eu,Siptare,Hrvate,velicaju "majku Rusiju" za koju smatraju da je nas zastitnik u svetu itd.

Kada sam bio mladji i sam sam vise tezio ka toj strani,desnicarskoj.

I dalje sebe smatram nacionalistom,ali u smislu ljubavi prema nasoj zemlji i svemu sto ona poseduje,ali i zeljom da lepotu nase zemlje treba deliti sa drugima i isto tako uzivati u lepoti drugih nacija i kultura.

Takodje,nacionalizam (u onom "losijem" smislu),nikako ne mogu spojiti sa Hristom te mi tako nije ni jasno kako je on postao odlika ljudi koji sebe smatraju pravoslavnima (slave slavu,idu 3x godisnje u crkvu i vicu da je Kosovo Srbija (97 posto stanovnika zemlje)). :)

Ti Deki a i ostali ne pravite razliku izmedju mrznje i sovinizma sa jedne stranne i borbe za nacionalno ujedinjenje i slobodu sa druge strane i pucanje na protivnika u tij borbi a srbima su to danas amerika, albanci itd ...

Ja stvarno ne kontam, obrazovani ste momci i devojke a jednu tako prostu i vidljivu stvar ne kapirate ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ti Deki a i ostali ne pravite razliku izmedju mrznje i sovinizma sa jedne stranne i borbe za nacionalno ujedinjenje i slobodu sa druge strane i pucanje na protivnika u tij borbi a srbima su to danas amerika, albanci itd ...

Ja stvarno ne kontam, obrazovani ste momci i devojke a jednu tako prostu i vidljivu stvar ne kapirate ...

Razlika i ne moze da se napravi jer medju ovim pojmovima kako si ih ti opisao ne postoji...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

pucanje na protivnika u tij borbi a srbima su to danas amerika, albanci itd ...

Kojoj borbi brate,ja ne vidim nikakvu borbu u kojoj se puca?

Ti Deki a i ostali ne pravite razliku izmedju mrznje i sovinizma sa jedne stranne

U praksi kao sto rekoh,nisam video "nacionalistu" koji nije prevagnuo na ovu stranu kao sto rekoh...U tome je glavni problem.
Znaci,imam nekoliko takvih drugara,koji se pozivaju na sveto pravoslavlje i svetu istoriju a pritom stalno,u negativnom kontekstu pricaju o Hrvatima,SIptarima,Amerima itd itd itd....

Подели на овим сајтовима

А шта ти мислиш, колективизам кроз државу? Да, не? 

Pitanje sta je za tebe kolektivizam???

Medju istoricarima ima teza da su Srbi em kolektivisti (zbog zadruga) i da su Srbi anarhisti i svaka strana tvrdi kako je to razlog sto je Srbiji danas toliko lose. 

Kolektivizam kao u fasizmu naravno nikad ne bi podrzao.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...