Jump to content

Zizjulasov problem smrti možda nema utemeljenja u nauci

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 42
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Проблем је у томе што наука то не би назвала простор и време. Зато не треба ни ми тако олако то да говоримо.

Одакле ти то да наука треба и може да каже било шта о есхатону!?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Видите, ово што Милан тврди само показује грешку о којој сам говорио горе - покушај да се у самој природи нађу сви могући одговори, па и они који се тичу есхатолошких питања. Милане, наука не може ништа рећи о есхатону. Ни словце. "Оно што око не виде, ухо не чу и што у срце човечије не уђе, приправи Бог онима који га љубе.", каже апостол Павле.

Подели на овим сајтовима

Време и простор есхатона је сама Тројица и ништа друго и ништа више.

Не. Време и простор припадају створеном. У есхатону ће то створено бити у заједници са Светом Тројицом, али не и "сама Тројица". 

Подели на овим сајтовима

Зизиулас каже: За јелинску светоотачку традицију права претња није био грех него смртност услед створености.

А где то Зизијулас каже?  

Подели на овим сајтовима

Наравно гријех не схваћен јуридички, него као прекид заједничарења...

Па Зизијулас управо то истиче као узрок наше смртности. То што смо постојање ослонили на себе, на своју природу, без заједнице са Богом. У том смислу имамо природну ствар - смртни смо јер смо створени. И то ће бити тако докле год постојимо "по себи", по својој природи, без заједнице са Богом. 

Подели на овим сајтовима

А где то Зизијулас каже?

Па у чланку који сам раније навео: Личност и природа у теологији Св. Максима Исповедника - фус нота 56.

Него, у истом чланку, на само њему својствен начин прави исправну поенту да личност и природа по Оцима чине једну онтолошку цјелину названу биће. Тако да се личност и природа могу разликовати али не могу раздвојити. Како онда није гријех проблем. И Ти рече да се не пита само Бог већ и човек:D

Наравно не мислим да Зизиулас "нема појма" него овакве нејасноће ако неки његов епигон узме за своју поенту могу изазвати или већ изазивају неспоразуме

Подели на овим сајтовима

Одакле ти то да наука треба и може да каже било шта о есхатону!?

Видите, ово што Милан тврди само показује грешку о којој сам говорио горе - покушај да се у самој природи нађу сви могући одговори, па и они који се тичу есхатолошких питања. Милане, наука не може ништа рећи о есхатону. Ни словце. "Оно што око не виде, ухо не чу и што у срце човечије не уђе, приправи Бог онима који га љубе.", каже апостол Павле.

Zar nisam to već naglasio: ,,Знамо само да је есхатон нешто што ни не слутимо.'' To su moje reči, a ti si pogrešno razumeo dinamiku mojih izlaganja. (I ja sam hteo da stavim upravo taj citat od ap.Pavla, ali nisam hteo da ne bi upravo ti pomislio kako pokušavam da pametujem.) :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Не. Време и простор припадају створеном. У есхатону ће то створено бити у заједници са Светом Тројицом, али не и "сама Тројица". 

Problem je što po tebi, čini mi se, u eshatonu postoji nekakav ,,svet četvrtih''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Како онда није гријех проблем. И Ти рече да се не пита само Бог већ и човек Наравно не мислим да Зизиулас "нема појма" него овакве нејасноће ако неки његов епигон узме за своју поенту могу изазвати или већ изазивају неспоразуме

Јесте грех проблем, то и Зизијулас тврди, али је питање како ти и он схватате појам греха. 

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Moja nemara je da skrenem pažnju na Zizjulasovo nametanje naučne perspektive smrtnosti i nebića. To se objašnjava prostorom i vremenom, čak i nečim što zovemo singularnošću Velikog praska ili crnih rupa.

Zato sam pokrenuo ovu temu. Postoje indicije da je tvorevina mnogo dublja i složenija i da je greška to kada poistovećujemo neke elemente tvorevine sa smrću.

Mislim da prostor i vreme ne nose smrt kao što Zizjulas kaže i ti podržavaš. Problem smrti je, po mom mišljenju, to što se tvorevina prestala kretati ka stedinjenju sa Trojicom, zbog greha Adamovog.

To skretanje - kao promašaj - i odlazak u nebiće podrazumeva raspadanje nečega temeljnog u tvorevini. Samo na toj skali možemo govoriti o smrti - tj. na tom nivou koji je sama priroda tvorevine.

Umiremo zato što ne možemo da trajemo, a ne zato što postoje prostor i vreme. Prostor i vreme uopšte nemaju toliku ulogu razdvajanja kao što tvrdi Zizjulas - on to tvrdi naučnim putem a ja to osporavam isto putem nauke.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Mislim da prostor i vreme ne nose smrt kao što Zizjulas kaže i ti podržavaš. Problem smrti je, po mom mišljenju, to što se tvorevina prestala kretati ka stedinjenju sa Trojicom, zbog greha Adamovog.

Опет изврћеш и моје и Зизијуласове речи. Али, ниси ти крив. Ја сам будала што уопште пишем на теми коју си ти покренуо. Поздрав. 8086.gif  

Подели на овим сајтовима

Јесте грех проблем, то и Зизијулас тврди, али је питање како ти и он схватате појам греха. 

Možda je pitanje kako Zizjulas i ti shvatate sjedinjenje sa Svetom Trojicom. :)

Tačno je da odstranjenje greha po sebi ne rešava problem smrti. Međutim, da li sjedinjenje sa Trojicom rešava problem smrti?

Ne znam kako to da nazovem. Greh nekima nije problem, nego to što nismo sjedinjeni sa Trojicom, a umiremo i grešeći i negrešeći sjedinjeni sa Trojicom.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ај добро. Нема везе.

Мени је као што си правилно примијетио гријех заиста проблем али више на практично нивоу:D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...