Млађони Написано Јул 29, 2014 Пријави Подели Написано Јул 29, 2014 Da li neko ima iskustva sa mindfulness meditacijom? U pitanju je forma meditacije, koja nije religijskog karaktera, dokazano pomaze pri borbi protiv stresa, depresije anksioznosti (nervoze) itd. U pitanju je obicno "posmatranje" procesa koji nam se desavaju. DAkle sednemo i samo posmatramo svoje misli. Ne osudjujemo ih, ne kategorisemo ih, ne pricamo sebi dorba misao, losa misao, ne pricamo sebi sta da radimo.. samo se trudimo da se "izolujemo" i da budemo posmatrac nasih psihickih i fizickih senzacija. Generalno, razvija taj deo mozga koji nam pomaze da objektivno sagledavamo situacije. Naprimer kada smo "nezdravo" nervozni obicno smo zaglavljeni u nekim "cnim mislima" a ova meditacija nam pruza mogucnost da "pogledamo" te misli sa strane. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Probala sam,ali mi ne uspeva. Misli su mi suviše emotivno obojene, ne uspevam da ih neutralno posmatram. Inače, moj dr. mi je preporučio upravo suprotno - da sve "merim", ocenjujem na skali od 1-10 i na taj način izbegnem sagledavanje svega "crno-belo" tj. u krajnostima. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Данче*, Suncokret54, Trifke and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 А на који начин се то мисли посматрају? Дакле, седнем и сад ми се у глави појави мисао о Поукама. Како је то посматрам и шта је то супротно од тога, кад је не посматрам? На једном месту сам прочитао да не треба судити о мислима. Ако се појави мисао и Поукама, могу да је осудим на добру или лошу, а поента је супротно. Ако ми се појави мисао да ћу пасти испит, како сад да је посматрам, то ми није јасно? Пустим је само да проујури кроз главу без икаквог даљег бављења истом, анализирања, па онда надовезивања са другим мислима (нпр. немам времена да научим испит зато ћу пасти, а ако паднем онда нећу упасти на буџет нпр, а ако не упаднем на буџет мораћу да зарадим паре, па онда морам тражити посао који ћу моћи ускладити са факсом итд.)? Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Probala sam,ali mi ne uspeva. Misli su mi suviše emotivno obojene, ne uspevam da ih neutralno posmatram. Inače, moj dr. mi je preporučio upravo suprotno - da sve "merim", ocenjujem na skali od 1-10 i na taj način izbegnem sagledavanje svega "crno-belo" tj. u krajnostima. Свако им своју вожњу. Мада мислим да не успеваш јер си само покушала, можда када би се мало више ангажовала - временом би развила. Пробај рецимо са минут, па после недељу дана два минута, после недељу дана три минута. Тако постепено повећавај. А на који начин се то мисли посматрају? Дакле, седнем и сад ми се у глави појави мисао о Поукама. Како је то посматрам и шта је то супротно од тога, кад је не посматрам? Једноставно их пустиш да протичу. Рецимо боли те прст. Можеш да узмеш да кукааш и д реагујеш на бол. А можеш само да га посматраш, да не радиш ништа - слично тако.. смо са мислима.. једноставно их слушаш и не размишљаш о мислима. Пустиш их нека теку. Не знам како боље да ти објасним. На једном месту сам прочитао да не треба судити о мислима. Ако се појави мисао и Поукама, могу да је осудим на добру или лошу, а поента је супротно. тако некко. Например, дође ти мисао, да се умијеш, теби мозк крене у мехаанику да те покрене да одеш до куптила да се умијеш. Е уместо д се покрене мозак, ти само ту мисао посмтраш, не као неку одлуку воље, не као нешто што ти требаш да урадиш... већ ко смо мисао. Ако ми се појави мисао да ћу пасти испит, како сад да је посматрам, то ми није јасно? Пустим је само да проујури кроз главу без икаквог даљег бављења истом, анализирања, па онда надовезивања са другим мислима (нпр. немам времена да научим испит зато ћу пасти, а ако паднем онда нећу упасти на буџет нпр, а ако не упаднем на буџет мораћу да зарадим паре, па онда морам тражити посао који ћу моћи ускладити са факсом итд.)? За те бриге бих ти препоручио worry period. http://www.anxietycoach.com/worry-periods.html Десет минута ујутру, десет минута увече. Трудиш се да бринеш што више. Молитва је свакако још једно добро средство али и ово је супер ствар. - Боже, дај ми храбрости да променим ствари које могу, снаге да прихватим оне које не могу и мудрости да знам разлику. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Молитва је свакако још једно добро средство али и ово је супер ствар. Које "ово" је супер? Сама медитација је верског порекла, као и молитва. Многи то негирају због модерног времена у којем живимо. Свети оци и духовници, упућени теолози ће ти рећи да медитације генерално нису у складу са Хришћанствоми и да имају религијски карактер. Док сам се бавио медитацијом и психичком магијом та техника посматрања мисли је била само једна од техника. Шта желиш да постигнеш? У чему је проблем? Нервоза, напетост, стрес? Пост, молитва, рад су лекови за тако нешто(најкраће речено). Свети оци су брдо радова написали о борби са духовним проблемима, са помислима. Али знамо да је ово много лакше и више кул. Прво откри шта је узрук нервозе. То сигурно није недостатак посматрања мисли. Тако да та метода и није природно решење проблема. Мој ти је савет да пасивно посматрање мисли, лотос и остале јога положаје, мантру, вежбе дисања... не примењујеш у животу. Није то само мој лични савет него савет многих великих духовника наше Цркве. Не знам ни за једног ко тако нешто одобрава. Они имају не неутралан став према томе, него негативан, веома негативан. Покушаваш да духовни проблем решиш само својим снагама и способностима без Бога. То је чиста источњачка хинду филозофија. Не треба ти до када имаш Цркву чак и да су потпуно безопасне. Олимп and Bokisha је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Које "ово" је супер? Сама медитација је верског порекла, као и молитва. Многи то негирају због модерног времена у којем живимо. Свети оци и духовници, упућени теолози ће ти рећи да медитације генерално нису у складу са Хришћанствоми и да имају религијски карактер. Док сам се бавио медитацијом и психичком магијом та техника посматрања мисли је била само једна од техника. Уопште није никаква магија. Мозак као и сваки други орган има способност да се мења. Као када учиш да играш билијар мозак ти рзвиј центре за одређени сет рефклса. Исто тако је и ова медитација, развиј ти део мозга за "толерисање" непожељних мисли. Што је мерљиво, научно доказиво и доказано. Медитациј није ништа друго до концетрација. То што се медитације користе у религијске сврхе, не значи да је свак медитација религијска. Ово твоје поређење могу д упоредим са идејом да је "цепање дрва" религијско јер се за божић цепа бадњак...или рецимо шолин кунг фу. Он је ето "религијског карктера". Прво откри шта је узрук нервозе. То сигурно није недостатак посматрања мисли. Тако да та метода и није природно решење проблема. Мој ти је савет да пасивно посматрање мисли, лотос и остале јога положаје, мантру, вежбе дисања... не примењујеш у животу. Није то само мој лични савет него савет многих великих духовника наше Цркве. Не знам ни за једног ко тако нешто одобрава. Они имају не неутралан став према томе, него негативан, веома негативан. Посмтрање мисли је управо то д открива узрок нервозе. Често људи када се узнемире нису способни да посмтрају мисли, д примети мисао кој их узнемирује(узрок сваке норвозе је мисао) - ако научиш свој мозак да ефективније посмтраш своје мисли - открио си и узрок нервозе. Дакле јесте природно решење проблема. Покушаваш да духовни проблем решиш само својим снагама и способностима без Бога. То је чиста источњачка хинду филозофија. Не треба ти до када имаш Цркву чак и да су потпуно безопасне. Не духовни већ емотивни. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Ignjatije, Milosavljevic govori o onome o cemu i sveti oci govore, samo sto kod njega to ne moze da prodje bez stranih izraza :0102_laugh: Млађони је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Meni se ne sviđa ideja da se nešto pasivno posmatra, nešto mi se čini da su hrišćani upravo delatni. Delatno bi bilo možda razgovor sa samim Hristom kroz molitvu. Ja emotivno mogu da prepoznam neke stvari kod sebe, dok mi pitanje duhovnog često nije jasno. Nekako mi navikavanje na pasivno posmatranje vodi u ne-delatnost, prosto se istreniraš da ništa ne radiš po pitanju onog što te muči. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Ja to radim ujutru brate,kad mi zvoni alarm za posao,ostanem da lezim u krevetu i samo pasivno posmatram tu misao da treba da idem na posao... Олимп, LISA, Trifke and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Meni se ne sviđa ideja da se nešto pasivno posmatra, nešto mi se čini da su hrišćani upravo delatni. Delatno bi bilo možda razgovor sa samim Hristom kroz molitvu. Ja emotivno mogu da prepoznam neke stvari kod sebe, dok mi pitanje duhovnog često nije jasno. Nekako mi navikavanje na pasivno posmatranje vodi u ne-delatnost, prosto se istreniraš da ništa ne radiš po pitanju onog što te muči. Знаш како, људи када су у бризи, нервози или стресу, њима је ум као узбуркана вода... и они као да су у тој "води" узбурканој, тешко се сналазе. Овом медитацијом вежбаш да будеш ван те воде да вииш извор "узбуркивања" и самим тим када га видиш можеш да га мењаш. Саша од Москве and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Е скроз си у праву за то тешко сналажење. facenew22222222 Само ја сам против било које врсте медитације, јер некако све више мислим да је мир дар који од Христа добијамо примивши Га у себе. А против сам јер је то напор да се сопственим снагама, али само захваљујући њима издижемо из проблема. То је цака код медитације која храни его. (ово кажем на основу сопственог искуства неке врсте медитације) Млађони, Trifke and Bokisha је реаговао/ла на ово 3 Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Ignjatije, Milosavljevic govori o onome o cemu i sveti oci govore, samo sto kod njega to ne moze da prodje bez stranih izraza Дај боже да је тако. Некада су методе споља гледано веома сличне, а у ствари потпуно различите. Погледај споља хиндуса, муслимана, православног верника са бројаницом док се моли. Ко није упућен помислиће да је то исто или скоро исто, да само различите речи изговарају. Али у стварности се ради о потпуно различитим стањима и ефектима. Док један мрмља непознату реч како би уз помоћ ње доживео жељено стање, други са циљем да правилно изговори Аллахова имена, а трећи се потпуно свесно труди да сваку поновљену молитву изговори свестан себе, разумног значења речи, и Ономе коме те речи упућује и због чега. Треба бити много обазрив. Suncokret54, Олимп and Trifke је реаговао/ла на ово 3 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 30, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Е скроз си у праву за то тешко сналажење. facenew22222222 Само ја сам против било које врсте медитације, јер некако све више мислим да је мир дар који од Христа добијамо примивши Га у себе. А против сам јер је то напор да се сопственим снагама, али само захваљујући њима издижемо из проблема. То је цака код медитације која храни его. (ово кажем на основу сопственог искуства неке врсте медитације) Не знам зашто медитацију посматрате толико "апсткратно" као неку "магију" то је једноставно врста концетрације. Сад неки ту концетрацију користе у религијске сврхе - например молитва - фокус на понављање одређене молитве. Или у неким хиндустистичким релгиијама мантрање. Као што сам упоредио код игњатија као цепање дрва.. или нама ближи пример.. пијење вина. Називање медитације релијском је ијзедначавање сваког вина које пијемо религијским, јер то ето.. радимо на литургијама. Дај боже да је тако. Некада су методе споља гледано веома сличне, а у ствари потпуно различите. Погледај споља хиндуса, муслимана, православног верника са бројаницом док се моли. Ко није упућен помислиће да је то исто или скоро исто, да само различите речи изговарају. Али у стварности се ради о потпуно различитим стањима и ефектима. Док један мрмља непознату реч како би уз помоћ ње доживео жељено стање, други са циљем да правилно изговори Аллахова имена, а трећи се потпуно свесно труди да сваку поновљену молитву изговори свестан себе, разумног значења речи, и Ономе коме те речи упућује и због чега. Треба бити много обазрив. Превише бринеш. Ефекат миндфулнеса није ништа друго до најобичнији тренинг мозга, ни мало не може да ти утиче на православну веру. Не мења ти ни психу, ни свест, ни поглед на свет, само ти помаже да развијеш "толеранцију" на стрес и даје ти технику и могућност да га боље поднесеш. Ја рецимо знам врло посвећеног православца који је литургијски хришћанин али зато ради јогу, таи чи, и остале "источњачке" вештине. Човек живи у Христу и ради те ствари већ годинама, али није почео да верује у нирвану, реинкранације, чи енергију и остале религијске аспекте повезане са тим стварима. Јогом се истеже, таичием опушта мишиће - чисто технички аспекти. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Ignjatije, recimo kad nekome ovde na forumu kazem meditiraj na tu temu, to znaci da razmislja o tome, tacnije da upravi um na to, sto bas nikakve veze nema sa meditacijom na koju ti mislis, ista je rec, ali je dvojakog znacenja. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука