Danijela Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 "Devica pod velom", delo italijanskog umetnika iz XI veka, Giovanni Strazza Pomislite na neopisivu teškoću oblikovanja vela na licu od materijala koji spada među najtvrđe na planeti.Mermer - mineral tvrdoće 3 po skali Friedrich Mohs-a. Drugi važan podatak - ništa nije dodato.Ova skulptura isklesana je iz jednog jedinog komada.Da bi figura bila isklesana, uzima se blok mermera i polako skida klesanjem sve ono što ne predstavlja figuru. Druge grandiozne skulpture koje takođe imaju mermerne velove: Pomislite samo na stepen teškoće klesanja, a da se ništa ne polomi! Ovaj spomenik je spomenik ocu princa Raimondo Sangro Antonio-a (1685-1757)Italijansko ime spomenika 'Disinganno' se često prevodi kao "razočaranje", ali ne u bukvalnom smislu.Taj rad Francesco Quirolo-a iz 1757. godine, nazvan "Sloboda čarolije", spada u njegova najpoznatija dela. Pogledajte samo mrežu! A sve je izrađeno iz jednog komada mermera.Kvirolo je bio jedini napolitanski majstor koji je prihvatio da se lati ovakvog izazova. Drugi veliki skulptori nisu, jer su se bojali da će se pri klesanju mreže sve raspasti u komadiće. Neverovatni veličanstveni skulptori: vekovima neprevaziđena veština oblikovanja kamena... Šta reći na ovu izuzetno dočaranu teksturu kože - delo Lorenzo Bernini-a, koji prikazuje otmicu Persefone!Pogledajte samo detalje pritiska prstiju na koži tela i butine. Ovaj skulptor imao je samo 23 godine kada je 1621. godine isklesao ovo delo. U narodnom muzeju u Beograd se nalazi, ništa manje, impresivna skulptura "Žene pod velom" Плутон, Ленка*, obi-wan and 12 осталих је реаговао/ла на ово 15 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Nije prvi put da vidim, ali svaki put dok posmatram ovo prestajem da dišem, zaista.Malo je reći - neopisivo lijepo. Vaske, Рапсоди and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Zaista čudesno. Ostalo mi je nedokučivo kako im je uspevalo da sve ovo naprave tako tanano i nežno od tako čvrstog materijala. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Radili su ih ljudi sa posebnim darom i posebnim senzibilitetom. Zamisli kakav osjećaj neko treba da posjeduje da ne napravi jedan pogrešan pokret, da ne poremeti teksturu...da od jednog kamena stvori opipljivu iluziju?Dar, nesvakidašnji dar, neprocjenljivo lijepo i vrijedno. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Apsolutno se slažem. Imam drugara slikara. I nekad dođem kod njega u atelje i sedim u tišini i gledam ga kako slika. Ti pokreti ruke. To se ne da oponašati. Zaista su to nesvakidašnji darovi. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Sigurna sam da u trenu stvaranja takvog djela" nisu sa nama". Svijet u koji prelaze je nedodirljiv za "ostale". I oni su svoga djela svjesni tek kad se odmaknu...kad se udalje. Njihov fokus mora biti usmjeren i jako sužen u trenu stvaranja...idu dio po dio, lagano se pomjeraju i stvaraju. Predpostavljam, možda i griješim Драшко and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Potpuno si u pravu, ne grešiš A vidi tek ovo: http://rezbaderevo.ru/reznaya-kost-lev http://rezbaderevo.ru/reznaya-kost-ikona http://rezbaderevo.ru/reznaya-kost-greben http://rezbaderevo.ru/reznaya-kost-kareta Doduše, ovo nije mermer već slonova kost. RYLAH, Драшко, DYNABLASTER and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Невероватно. Увек ме фасцинира овако нешто, посебно јер никада нисам имао талента за сликање, вајање, клесање, или било шта слично. Не могу да замислим шта је човеку потребно да би успео да створи нешто овако лепо чиме оплемени цео свет. Како ли се скулптор осећа после овога? Празнина или...? Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Ovaj moj drugar kaže da mora da spava puno i da ćuti. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Predivno zaista...a pogledaj ovoobrati pažnju na teksturu peškira u kojim je omotana beba. Ja vidim izvučen konac u jednom dijelu. Nevjerovatno.Tako je urađeno da jednostavno imam osjećaj da bih ga mogla pogužvati...osjetiti mekoću pod rukom... Иван Ивковић, Рапсоди, verum est in beer and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 А како се осећа кад заврши нешто што испадне онако како није мога ни да сања? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Predivno zaista...a pogledaj ovo obrati pažnju na teksturu peškira u kojim je omotana beba. Ja vidim izvučen konac u jednom dijelu. Nevjerovatno. Zaista! "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 А како се осећа кад заврши нешто што испадне онако како није мога ни да сања? Kaže da još mu se to nije desilo. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јул 23, 2014 Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Невероватно. Увек ме фасцинира овако нешто, посебно јер никада нисам имао талента за сликање, вајање, клесање, или било шта слично. Не могу да замислим шта је човеку потребно да би успео да створи нешто овако лепо чиме оплемени цео свет. Како ли се скулптор осећа после овога? Празнина или...? Ne znam zašto, ali nosim se mišlju da toliki posao i tolika količina energije koja se uloži, ni njima samima ne daje pravu sliku ili objektivan osjećaj nakon završenog djela. Pitam se da li im i na kraju djeluje završeno? Mislim da ne Takavom djelu umjetnik se opsesivno daje... i ne bih rekla da ga prazni, već otima dio njega. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 23, 2014 Ja se bavim fotografijom i živa se polomim dok snimim JEDNU da se meni sviđa. Onda kad je pogledam, s distance, nađem milion zamerki i kako bi to još moglo bolje. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука