Jump to content

Deset giganata koji kontrolišu svet- iluzija izbora

Оцени ову тему

Препоручена порука

Deset giganata koji kontrolišu svet

IZVOR: B92

Deset giganata kontolišu skoro sve što kupite, od proizvoda za domaćinstvo do hrane za kućne ljubimce ili odeće.

211135996753bd6bc9d40ba944909268_640x402

Screenshot/http://mic.com/

Ta pojava se naziva "Iluzija izbora" i govori o tome da potrošači zavise od najvećih igrača, a pravi potrošački izbor zapravo i ne postoji.

Grafikon, koji je napravio Reddit, prikazuje lanac kojim su povezane korporacije ili preko vlasništva ili preko partnerstva ili na brojne druge načine. Verovatno ste svi čuli za njihova imena, ali možda ne znate šta sve ovi giganti poseduju i koliki imaju uticaj.

Evo samo nekoliko primera: Kompanija P&G, najveći oglašivač u SAD umrežen je sa velikim brojem različitih brendova koji proizvode pa, skoro sve, od medicinskih proizvoda do paste za zube. Tako, P&G navodno "služi" 4,8 milijardi ljudi na svetu. 

Kompanija Nestle, poznata po čokoladi, ali koja je najveća kompanija hrane u svetu - ima skoro 8.000 različitih brendova širom sveta. U ovu mrežu uključena je kompanija Loreal, koja sa druge strane opet ima udele u velikom broju kozmetičkih kompanija, zatim kompanija koja je poznata po hrani za bebe -Gerber, zatim Dizel , Viskas i sl… 

Proizvode Unilevera navodno koristi dve milijarde ljudi širom sveta, a podrazumeva mrežu proizvoda od sapuna do kikirikija. 

I to nije sve. Naime, kako se spekuliše, u poslednjih nekoliko decenija, 90 odsto medija našlo se pod kontolom samo šest kompanija, pokazuje Frugal Dad infographic od prošle godine. 

Navodino, 37 banaka stopile su se u samo četiri - JP Morgan Čejs, Banka Amerike, Vels Fargo i Siti grup, bar tako pokazuje mapa Federalnoh rezervi.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2014&mm=07&dd=09&nav_id=874660

Подели на овим сајтовима

Остави се зезања, Веруме. Извор није Васељенска, Србин.инфо, Српска аналитика... Него ни мање ни више Б92. Иако их не симпатишем ипак су један од најпоузданијих званичних медија које имамо. Зар мислиш да је вест(слика) лажна?

Подели на овим сајтовима

Контролишу свет производњом чипса, грицкалица и газираних сокова... :)

Осим тога, већина брендова са слике се и не продаје у Европи већ само у САД.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ta pojava se naziva "Iluzija izbora" i govori o tome da potrošači zavise od najvećih igrača, a pravi potrošački izbor zapravo i ne postoji.

Kako ne postoji, kad možeš od onolikih proizvoda da biraš? Iako je ovo B92, ipak pomalo zaverološki zvuči tekst  ;)

Подели на овим сајтовима

Pazi sad ovo iako pare idu na isto mesto, na kraju, ipak se ima iszbora jer nisu isti proizvodi, drugi sastojci, način proizvodnje šta ti ja znam. Suština je da su proizvodi različiti, a to gde idu pare na kreju krajeva tebe i ne interesuje mnogo kada nešto kupuješ, već kupuješ ono što ti se svića i ono za šta imaš para.

Подели на овим сајтовима

Trenutno mislim da u kuci imam artikle svih tih giganata, mesto da imam vise domacih proizvoda cijom kupovinom bi jacao domacu privredu...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Осим тога, већина брендова са слике се и не продаје у Европи већ само у САД.

А и у САД, барем што се хране тиче, има милион мањих произвођача који нису на овој листи + гомила производа увезених из Европе (укључујући и Србију), Азије и Јужне Америке. Постоје многи специјализовани и интернационални маркети у којима се могу наћи најфинија храна и пиће по скроз пристојним ценама. Знам, јер сам углавном само такве производе куповао, пошто су ми амерички, како ови са листе, тако и они који нису на листи, грозни (уз пар часних изузетака). Лупетају бре људи, немају ништа паметније да пишу, па решили још мало да затупљују и анестезирају народ.

Подели на овим сајтовима

Meni ovo nista ne znaci,odavno smatram da svet funkcionise ovako.

Ono sto je meni zanimljivije je pitanje,koliko ti giganti imaju uticaj na institucije koje kontrolisu njihov rad i izdaju propise po kojima oni treba da rade...To moze uticati na moj zivot cini mi se vise nego cinjenica kome dajem pare.

Подели на овим сајтовима

Pa oni drze skoro sve, ili ajde da kazemo vecinu svega.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...