LISA Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Ja znam vise onih teologa koji su postali ogorceni i razocarani nego onih koji su postali ateisti. Zasto se ljudi tako ogorce zbog stanja u nasoj Crkvi, na fakultetu? Dal zbog nerealnih ocekivanja, neostvarenih ambicija, ili je objektivno situacija zabrinjavajuca glede moralnosti, postenja. Onda, kao da se ta ogorcenost nekako prenese i na zivot u Crkvi. Zao mi je sto se to desava. Nisam to videla u drugim strukama. Натан је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Ali izgleda ima takvih primera i kod katolickih teologa. То само значи да има лоших теолога, а не да теологија води атеизму. Мени је, рецимо, теологија ојачала веру. Ignjatije, Наташа81, ИгорМ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Зар је могуће да је Ава тако нешто рекао а сам је завршио теологију и још постао светитељ I bio profesor cini mi se.Mada,jedno od "tumacenja" te izjave je bilo valjda da je tada imao neki "konflikt" sa onim sto se tamo ucilo pa je zato rekao.Mada,na kraju moze biti i neka zilotska propaganda,nzm... Другим речима, ако желиш да изгубиш вољу за било чим и знање и вештине заједно са вољом, упиши баш то. Има у томе истине... To se zove "obrazovni sistem" Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наташа81 Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Ja znam vise onih teologa koji su postali ogorceni i razocarani nego onih koji su postali ateisti. Zasto se ljudi tako ogorce zbog stanja u nasoj Crkvi, na fakultetu? Dal zbog nerealnih ocekivanja, neostvarenih ambicija, ili je objektivno situacija zabrinjavajuca glede moralnosti, postenja. Onda, kao da se ta ogorcenost nekako prenese i na zivot u Crkvi. Zao mi je sto se to desava. Nisam to videla u drugim strukama. Упознала сам теологе који су разочарани, нпр. зато што и поред тога што су били добри студенти, не могу да нађу посао посао у струци или га једва нађу после много чекања и перипетија и то не за стално, али нису атеисти. Упознала сам и теологе који раде у Цркви и спремају се да једног дана буду свештеници, али ми је стварно изгледало да не верују у Бога. LISA and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Упознала сам теологе који су разочарани, нпр. зато што и поред тога што су били добри студенти, не могу да нађу посао посао у струци или га једва нађу после много чекања и перипетија и то не за стално, али нису атеисти. Упознала сам и теологе који раде у Цркви и спремају се да једног дана буду свештеници, али ми је стварно изгледало да не верују у Бога. Svega u Bozijoj basti... "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Има и она чувена од Лакана: Теолози су једини прави атеисти NemanjaVa, Панарет and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Nije mi jasno zašto postoji toliki jaz između teorije hrišćanstva koja se izučava na bogoslovskim fakultetima i njegove praktične strane, koju mi, koji nismo bogoslovi praktikujemo? NemanjaVa and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 I bio profesor cini mi se.Mada,jedno od "tumacenja" te izjave je bilo valjda da je tada imao neki "konflikt" sa onim sto se tamo ucilo pa je zato rekao. Mada,na kraju moze biti i neka zilotska propaganda,nzm... To se zove "obrazovni sistem" Verovatno je da je izjavio tako nešto. Avva Justin je bio žestoki kritičar crkvene prosvet u svoje vreme, odnosno načina na koji je funkcionisala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Nije mi jasno zašto postoji toliki jaz između teorije hrišćanstva koja se izučava na bogoslovskim fakultetima i njegove praktične strane, koju mi, koji nismo bogoslovi praktikujemo? Generalno, u našoj crkvenoj prosveti se nedovoljno pažnje posvećuje praktičnoj strani bogoslovlje. Korisno je znati kako su nastali dogmati ali još je korisnije znati kako ih otelotvoriti ,,sad" i ,,ovde".... lab_man је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Јул 7, 2014 Пријави Подели Написано Јул 7, 2014 Упознала сам теологе који су разочарани, нпр. зато што и поред тога што су били добри студенти, не могу да нађу посао посао у струци или га једва нађу после много чекања и перипетија и то не за стално, али нису атеисти. Упознала сам и теологе који раде у Цркви и спремају се да једног дана буду свештеници, али ми је стварно изгледало да не верују у Бога. Ne treba se razočaravati, ako je neko bio dobar student to znači da mu je Bog dao talante i da ne traba da ih zakopava.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MariaElena Написано Јул 8, 2014 Пријави Подели Написано Јул 8, 2014 Taj citat je od nekog mog druga katolickog popa koji za mnom studira istoriju. Kad smo mi pricali on se zalio kako na universitetu prvo sta studentima rade to je razbijanje svih ideja da je Isus imao bilo kakvu vezu za hrscanstvo (historicno-kriticna analiza Biblije), kao i ideje da je vaskrsenje bilo neki pravi dogadjaj. Drugo jedan dialog koji sam vodio za katolickim teologom i neurologom koji je osporavao da hrscanstvo treba vaskrsenje. Tvrdio je da hrscanstvo je samo ideja o boga koji je stvarnost i kad umres udjes u tu stvarnost. Ovo jednostavno nije istina. Ne kažem da si slagao, ali malo je vjerojatno da bi to mogao reći jedan katolički svećenik jer Katolička Crkva uči sasvim drugačije. To može reći netko tko je ekskomuniciran iz Crkve ili netko tko je studirao na Bogosloviji pa se predstavlja kao teolog, ali nije svećenik. Znamo u HR za dva takva " teologa" koji su istjerani s Bogoslovije i koji blate Crkvu. Pišu gluposti i prezentiraju svoje liberalne ideje koje s Katoličkom Crkvom nemaju veze. Da li se studiranjem teologije može izgubiti vjera? Moguće. Znanje nadima i onaj koji je svoju pamet ispunio teorijom i samim sobom, a srce mu ostalo zatvoreno za Boga? Moguće je da postane "mjed što ječi i cimbal što zveći." Znači, u pitanju bi bila oholost. Ali, kod normalnih ljudi, svaka nova spoznaja o Bogu donosi svijetlo razumu i grije dušu. Ne možemo ljubiti ono što ne poznajemo, pa tako ni Boga. Ali, upoznajemo Ga po Njegovoj Riječi, po učenju Crkve i naravno, po vlastitom iskustvu života s Bogom, molitvi i sakramentima tj. svetim tajnama. Дијана. and LISA је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука