Jump to content

Najlaksi put postati ateista je studirati teologiju

Оцени ову тему

Препоручена порука

Taj citat je od nekog mog druga katolickog popa koji za mnom studira istoriju. 

Kad smo mi pricali on se zalio kako na universitetu prvo sta studentima rade to je razbijanje svih ideja da je Isus imao bilo kakvu vezu za hrscanstvo (historicno-kriticna analiza Biblije), kao i ideje da je vaskrsenje bilo neki pravi dogadjaj. 

Onda ti pokusavaju drugi da za metafizikom te ubede da ipak moze se to sve kombinirati. 

Drugo jedan dialog koji sam vodio za katolickim teologom i neurologom koji je osporavao da hrscanstvo treba vaskrsenje. Tvrdio je da hrscanstvo je samo ideja o boga koji je stvarnost i kad umres udjes u tu stvarnost. Ali ako sam dobro razumeo ne veruje da si svesno bice onda. Na moje pitanje sta je sad razlika da udjem u stvarnost ili da nestanem nije mogao da odgovori. Ja mu rece on je ateista, a on se naljuti

Malo sam citao literaturu evangelske crkve Nemacke cesto je pitanje sta se to njihovo ucenje razlikuje od ateizma ili agnosticizma. Citate "bog je kad ljudi drugim ljudima pomognu", "bog je universum ali nije licnost".

Tesko je objasniti kako se osecam kao agnostik, kad hoces odgovore na pitanje sto da verujes i onda dobijes tako glupe odgovore.

Подели на овим сајтовима

И поред најбоље воље-тешко!

Можда, спрам твојих натруха буде компликовано, али у начелу, тешко!

Подели на овим сајтовима

Може да се деси да се неко разочара јер се оно што се изучава на теолошком факултету не поклапа са његовим тренутним очекивањима и ставовима, али мислим да код човека који има здраву веру или је бар на путу стицања такве вере, студирање теологије може да буде од огромног значаја за даљи духовни развој у правом смеру. 

Подели на овим сајтовима

Kad ucis da Isus uopste nije planirao novu veru, nije sin boziji, nije vaskrsno to ti jaca veru????

Cisto sumljam, doduse sigurno je u pravoslavlju drugacije nego neke pravce u protestantizmu.

Tamos se teologija toliko odvojila od onoga sta obican narod veruje, da gotovo nema vise veze za tim.

Подели на овим сајтовима

Kad ucis da Isus uopste nije planirao novu veru, nije sin boziji, nije vaskrsno to ti jaca veru????

Cisto sumljam, doduse sigurno je u pravoslavlju drugacije nego neke pravce u protestantizmu.

Tamos se teologija toliko odvojila od onoga sta obican narod veruje, da gotovo nema vise veze za tim.

Da, ja sam pre svega i mislio na studije teologije na pravoslavnom fakultetu.

Подели на овим сајтовима

Ima ona izreka ako hoces da postanes ateista, procitaj bibliju. Sa kojom se slazem, posto je bibliju tesko razumeti, generalno, i svaki normalan covek koji je procita, prirodno ce da se zapita neke stvari "cekaj stani?"

Medjutim biblijsk hermeneutika postoji jos od apostola, zna se sta je vera i koju poziciju biblija zauzim u njoj itd. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Mislim da sam odavno negde cuo da je sv Justin Celijski rekao nesto ovako,ako zelis da izgubis razum upisi filozofiju,ako zelis da izgubis veru upisi teologiju... :)

Зар је могуће да је Ава тако нешто рекао а сам је завршио  теологију и још постао светитељ :)

Подели на овим сајтовима

Mislim da sam odavno negde cuo da je sv Justin Celijski rekao nesto ovako,ako zelis da izgubis razum upisi filozofiju,ako zelis da izgubis veru upisi teologiju... :)

Другим речима, ако желиш да изгубиш вољу за било чим и знање и вештине заједно са вољом, упиши баш то. :) Има у томе истине...

Подели на овим сајтовима

Не знам на којим студијама теологије се учи да Исус није Син Божији и да није васкрсао? Можда на неком псеудопротестантском? РК теологија тешко да че тако нешто изустити. Православна не сигурно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...