Jump to content

Божје особине?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли бисмо могли говорити о томе да Бог има неке особине? Данас сам мало читао о теодицеји, и сад размишљам о томе. Да ли бисмо могли рећи да је Бог добар, свемоћан, бесконачан и слично или је то само наш опис онога што видимо као однос Бога са творевином? 

Да ли је Бог за нас заправо тајна, мистерија, па је због тога поптуно погрешно рећи да је Бог добар, свемоћан, као и зао, немоћан итд? 

На размишљање ме је подстакао и Аквилије са којим сам пре пар недеља дискутовао о моћи Бога, где је Он рекао да не може рећи да је Бог свемоћан или немоћан и да је то уствари само наш опис Бога, али не и сам Бог. 

Када кажемо да је Бог добар, свемоћан, свеприсутан, неограничен, да ли га тиме уствари ограничавамо на неке наше људске појмове? Није ли боље говорити о Богу као Тајни и мистерији, нечему што наш ум не може да докучи него рећи да је добар, свемоћан и све те супер  особине пресликати на Њега? Има ли он уопште неке особине или нема или је најпаметније рећи: ''Откуд знам и како да знам?'' што  вуче агностицизму. 

Подели на овим сајтовима

Dosta puta mi Boga posmatramo kroz neku prizmu, te ta prizma "iskrivi" našu percepciju Boga, te ga mi vidimo onakvog kakav nam On u tom trenutku odgovara. Neko moje mišljenje je da, opet, treba se truditi, moliti se Bogu da nam dozvoli da spoznamo prvo sebe kakvi zaista jesmo, da bismo mogli potom uvideti i Njega onakvog kakav zaista jeste. Možda je čak i bolje imati pogrešnu percepciju Boga, nego nikakvu. To opet pokazuje da postoji iole kakva-takva želja sa naše strane da Ga upoznamo i uspostavimo odnos sa Njim.

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

On 6. 7. 2014. at 10:36, Палама рече

Да ли бисмо могли говорити о томе да Бог има неке особине? 

На размишљање ме је подстакао и Аквилије са којим сам пре пар недеља дискутовао о моћи Бога, где је Он рекао да не може рећи да је Бог свемоћан или немоћан и да је то уствари само наш опис Бога, али не и сам Бог

Управо је ово одговор на твоје питање. Погрешно би било наводити особине које Он поседује, али би било погрешно и рећи:

On 6. 7. 2014. at 10:36, Палама рече

''Откуд знам и како да знам?''

обзиром да (ваљда) имамо неки однос са Њим.

Можемо описати како ми доживљавамо Бога и то је то...  :)

• Волим 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ne postoji uopste rec kojom bi mogla da se opise kolicina dobrote i poniznosti Boga koji svakog dana posmatra sa neba najgnusnija i najneljudskija dela koja mu Njegova deca priredjuju a opet se svim silama bori za spas nasih dusa.
Mi smo stvoreni sa istim potencijalima koje i On poseduje samo kad bismo vise ulagali u njih bilo bi super, a zapravo vremenom smo moralno degradirali i jos cemo.
Moje misljenje je da smo mi kao ljudi,kvarljiva,gresna roba,nedostojni da komentarisemo osobine Onoga koji nas je stvorio.

Подели на овим сајтовима

Једина засигурна особина,а потврђена и у еванђељу,да је Бог савршен , а и нама се саветује да тежимо том савршенству...

Е сад,вероватно се питамо ,шта је то савршенство?!

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 2. 10. 2014. at 20:41, Pontifex Emeritus рече

шта имамо ми да га ограничавамо, сам се ограничио кад је постао човек.

Postao covek samo telesno,ali je i u covekovom obliku bio svemocan. 

Подели на овим сајтовима

Ova tema je jako, jako zanimljiva ali vidim "masovno" se izbegava.

On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Expand  

Подели на овим сајтовима

Има , не ограничену љубав и милосрђе.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Da, Bog je jednostavno Život.

Greh je jednostavno smrt.

Mi kao i Bogočovek imamo izbor,jer svoju volju imamo.

A život je toliko lep.da kad bi bio vremenom ograničen,bio bi to najveći zločin igde i od ma koga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...