Jump to content

Црква и менструални циклус

Препоручена порука

Са свадбе царевог сина - није избачен зао, лош гост, већ онај који није имао свадбено рухо... Отац један одавде, сећам се да је једном нашој пажњи препоручио промишљање о томе шта је то свадбено рухо...

Свадбено рухо јесте покајање - преумњење.

добри су са врлинама а зли су они без њих али бива избачен онај који нема покајања ,

а такав може бити и са врлинама и без врлина( чак шта више онај који је више грешио...)

разбојник на крсту који је и по сопственом признању праведно, због немања врлина односно због злочинаштва, осуђен на смрт први улази на свадбу и то са свадбеним рухом извеженим искреним покајањем.

Подели на овим сајтовима

link=topic=4135.msg477696#msg477696 date=1309902452]

g-din Lawrence

od nečega mora da se krene,

pa makar se popeo na smokvu

ono jes... Zakhei.jpg

...па управо тај његов покрет на више који га одводи од себе ка Господу је у преумњењу , и зато чује речи ''Данас дође спасење дому овоме''

Подели на овим сајтовима

vezano za ovaj poslednji odgovor,pitanje

i krvotočivoj ženi i kapetanu,Gospod je odgovorio : idi,vjera tvoja spasla te je....

Што се тиче питања... слаб сам теолог, искрено... али ако већ треба да се изјасним - рекла бих да не мислим да се "спасла те је" у тој ситуацији односило на избављење од смрти као последњег непријатеља...

hm...

da li je lakše reći opraštaju ti se grijesi,ili ustani i idi...

pa na liturgiji mi se molimo za spasenje duša naših

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

link=topic=4135.msg477696#msg477696 date=1309902452]

g-din Lawrence

od nečega mora da se krene,

pa makar se popeo na smokvu

ono jes... Zakhei.jpg

па управо тај његов покрет на више који га одводи од себе ка Господу је у преумњењу , и зато чује речи ''Данас дође спасење дому овоме''

da,

ali pokajanje nikada ne prestaje,nikada se ne možeš dovoljno preumiti,

jer je Gospod beskonačan i savršen i nema mjere rasta našega

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

То управо говори да  је живот у покајању као свадбено рухо које краси човека био он добар или зао.

da,ali pokajanje koje je skopčano sa djelima,jer inače postaje očajanje

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

За свадбено рухо... с обзиром да су столове свадбене напунили и добри и зли, а није избачен ни добар ни зао (добар би подразумевао врлине...)... намеће се одговор да је човек без свадбеног руха заправо онај кога Господ није препознао... који је непрепознат јер није био обучен у Христа... а облачимо се у Христа, постајемо удови његовог Тела, учешћем у Евхаристији... не присуствовањем, већ учешћем, најприснијим сједињењем са самим Христом...  :)

Занимљиво запажање, хм? ;)

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

То управо говори да  је живот у покајању као свадбено рухо које краси човека био он добар или зао.

Разбојник никаква дела није имао једино дело је тај покрет срца

Сетимо се и приче о Светом Бонифацију, такође и Свети Нестор нешто слично а они ни крштени нису били..

Подели на овим сајтовима

Узети у обзир да је са друге стране теолошки непоткован лаик... кога лако можете уловити у рупама које натегнуте тезе носе, хехех... ;)

Ако да Бог, кроз пар година уписаћу богословски факултет, па ће плодоносне дискусије бити доречене са моје стране... до тад, јавила сам Младену да обрати пажњу на ову тему кад украде мало времена, а дигресија о свадбеном руху и даље остаје интересантна...  :)

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

Сетимо се и приче о Светом Бонифацију, такође и Свети Нестор нешто слично а они ни крштени нису били..

hm,

razbojnik na krstu nije imao vremena za druga djela

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

"А Исус рече: Неко ме се дотаче, јер ја осјетих силу која изиђе из мене."

Мени су рекли да је ствар у сили која је изашла из Господа, да се зато жене у циклусу не причешћују.  ;)

Не сећам се ко ми је то рекао, било је јако давно... Можда неко ко зна може да објасни?

Коњ се спрема за дан боја, али је у Господа спасење (Приче Сол. 27, 31)

Подели на овим сајтовима

hm,

razbojnik na krstu nije imao vremena za druga djela

Завршио бих ову дигресију на тему подвлачењем да управо тај покрет срца чини смисао (Логос) сваке врлине и да из њега извиру та добра дела као и добро дело долажења на/у Литургију  добија смисао само ако смо оденути у свечано рухо које је стање покајањa-преумњења.

а овако говори Свети Николај Нови Златоусти

''Рече Господ: Покајте се и верујте у Евангелије. Право покајање не значи само жалостити се због учињених греха, него потпун обрт своје душе од таме ка светлости, од земље ка небу, од себе ка Богу.

Покајање без овог потпуног обрта није друго до заигравање с Богом и са својом душом. А с Богом се није играти. Он милује покајника, али бије тешком руком онога ко се никако не каје или ко се неискрено и непотпуно каје. А кад Он рани, рана је дубока, и нико је не може излечити осим Њега јединога.

Каква је сврха покајања и веровања у Евангелије нека покажу ове две речи из Светога Писма. Шта је човек? Аз есм черв а не человјек, рекао је пророк Давид. Шта треба да буде човек? Богови сте и синови Божји, - ова реч је прошла кроз уста самога Христа Спаситеља. Обрнути црва у бога и сина Божјега - ето то је сврха покајања и веровања у Евангелије.''

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...