Гости Guest - . . .- Написано Јул 3, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Цитат Нема начина да се такве ствари разумно објасне - једини начин да овакво схватање православности нестане је да једноставно време учини своје, као што је учинило своје са онима који су веровали да је јерес да се Земља окреће око Сунца и да се кромпир не сме јести зато што има очи као човек... а може само оно: ваља се... и даља дискусија се завршава 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 šta... hoćeš reći da krompir nema oči il mi se čini Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Цитат link=topic=4135.msg476309#msg476309 date=1309723493]šta... hoćeš reći da krompir nema oči il mi se čini prstgore 319.gif 0102_laugh 0102_laugh Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Цитат Цитат Рекла бих да је ово претходно скретање са теме подсвесна реакција на те грозне приче о нечистоћи,јер срамота ме што сам православна кад од православаца чујем такве ствари а и што сам жена кад чујем жене које то подржавају. То што је тема скренула са приче о причешћивању на причу о марамама је савршен показатељ шта се код нас заправо схвата као ствар од суштинске важности... Цитат Што се тиче причешћивања у дане кад жена има циклус,такође не видим никакве разумне,логичне препреке,тему сам целу прочитала и неки су изванредно образложили и објаснили да тих размно прихватљивих препрека нема. Џабе прича, џабе аргументи, џабе разум, џабе логика. Није ово први пут да се покрене оваква тема и да се заврши тако што се на аргументе, разум и логику одговори запушавањем ушију, забијањем главе у песак и причама типа то је тако зато што је тако, ко сте ви да доводте у питање оно што су нама наши стари оставили, или хистерисањем како новотарци хоће да руше иконостасе и рукополажу жене... Нема начина да се такве ствари разумно објасне - једини начин да овакво схватање православности нестане је да једноставно време учини своје, као што је учинило своје са онима који су веровали да је јерес да се Земља окреће око Сунца и да се кромпир не сме јести зато што има очи као човек... Веруј ми,врло је непријатно разговарати кад знаш да кад тад у расправу може да упадне неко ко ће те назвати прљавим створењем и притом се позивати на Свете оце 0102_laugh Онда некако дође лакше разглабати о марами. Слажем се да ће време учинити своје,али не треба ћутати онима који заборављају да је прошао средњи век. Без обзира на доказ да кромпир има очи 0102_laugh Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 posle procitanih 13 stranica o ovoj temi mogu samo da zakljucim da se Crkva zaista vodi Duhom Svetim u svim vremenima i u vek veka. daj Boze da imamo vise buducih svestenika kao sto je Mladjo, iskrenih i trezvenih bogotrazitelja, koji su spremni da budu saradnici na njivi Bozijoj. ovim ne zelim da nipodastavam ili uvredim sestre koje su imale drugacije misljenje od Mladjinog, naprotiv, u krajnjem slucaju ja kao muskarac zaista ne mogu imati potpunu predstavu o ovoj temi-problemu. medjutim smatram izuzetno korisnim i preko potrebnim ocuvati zdravorazumski pogled na svako pitanje sa kojim se susrecemo. ako me neko pita za konkretan odgovor na ovo pitanje ja bi rekao moze i ovako a moze i onako. znam da to zvuci kao nikakav odgovor ali sve vise shvatam da sam ja za mnoga pitanja u veri teski relativista. jednostavno duboko verujem da svako ko bi se obratio Bogu ¨svom svojom dusom i svim svojim telom¨ pitanjem u vezi ovoga, da bi dobio odgovor. za nekoga bi bio ne pricescujese (kao slika njegovog odnosa sa Bogom) za drugu bi opet bio pricescujse (kao njena slika odonosa sa Bogom). pri ovome uopste ne stavljam jedne ispred drugih, kao: ove koje se pricescuju su obavezno vise ¨uzrasle¨ u odnosu sa Bogom nego one koje se ne pricescuju, ne nikako, jednostavno za nekoga ko je vrlo uzrastao odgovor moze biti ¨pridji¨ i isto tako za drugog ko je isto tako ¨uzrastao¨ moze biti ¨ne prilazi¨, pri cemu obe imaju ¨istovetnu¨ bliskost sa Bogom. grubo receno to je jednostavno vise slika nas samih kao osoba sa svim svojim kompleksnostima, specificnostima, vaspitanjima, karakterima..... koje obavezno boje cak i ¨oblagodacenog¨ coveka, jer ta Bozija Blagodat se prelama i projavlje kroz zive ljude, a oni su razliciti. a opet svi opituju jedinstvenu i istovetnu Istinu (jedu od istog ¨hleba¨). ono sto je vazno je imati taj odnos sa Bogom, bez obzira kakav je ¨odgovor¨. ako se nesto od nas verujucih trazi to je da imamo Licni odnos sa Bogom. kako ce mo mi imati Licni odnos ako se uvek zaklanjamo iza tudjeg misljenja? da li mi verujemo da ce mo dobiti kamen od Gospoda ako zatrazimo hleba? naravno da ce mo dobiti hleb i to jos koliko, nego je stvar u tome sto je tesko iskreno traziti od Boga da nas uputi, (nego cim je stani-pani odma daj da pitam nekog. mislim uredu je pitati ali prvo pitaj Boga, ako ti on ne kaze, to nije zato sto nece da kaze nego zato sto ne pitas iskreno, e onda idi pa pitaj onoga ko Njega pita iskreno, mozda on pomogne). onaj ko je ikad dobio malo ¨hleba¨ od Gospoda zna koliko su njegovi putevi nedokucivi za sve nas ovako razlicite. koliko se ne mogu svrstati niti u jednu formu pravilo ili zakon. jedini zakon koji On sprovodi prema nama ovakvim razlicitima je Ljubav, pa bi stoga i mi uvek trebali da ga imamo pred sobom kada gledamo razlicita shvatanja od naseg. ako neko radi nesto drugacije od nas pa Bog brine o tom nekom a ne mi. spasice se i ona koja pristupa i ona koja ne pristupa. ili mislimo da ce postovanje neke forme (bilo za ili protiv) da nas spase? ima mnogo stvari koje su smatram fundamentalne a potpuno pogresno shvacene, ali one se i nemogu shvatiti, medjutim pozdravljam Mladjin bogotraziteljski put jer jedino on moze dovesti do odgovora, kakvo got je trenutno stanje. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Цитат Цитат Слажем се са Емилијом, нарочито са првом од две поруке. Не треба бити искључив, то нас убија. Брано, што се тиче једнообразности у Цркви, можда то не би било лоше. Међутим, очигледно је да ни у раној Цркви није постојала једнообразност на начин на који је ми схватамо. Да је постојала, данас не бисмо имали четири јеванђелске приче, него само једну. Dakle u skladu da nebi robovali jednobraznosti, vi kad budete sveštenik, dozvolit ćete ženama da se pričešćuju bez marame, i da pristupe Svetoj Čaši, i kad je dan "D"?? Šta je sledeći korak?? Jednakost između spolova??? Znači moći će i ženska lica služiti liturgiju, kao kod protestanata??? Да, дозволићу. Да, дозволићу. А што се тиче једнакости међу половима и женског свештенства, то апсолутно никакве везе нема са менструалним циклусом "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Цитат срамота ме што сам православна кад од православаца чујем такве ствари :cheesy2: "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Цитат Цитат Цитат A da odgovorim i sestri emiliji, doslovno i kratko. "Koja žena ne nosi maramu u Crkvi, a udana je, toj muž nije gospodar!" Evo, ja sad otvori pandorinu, kutiju, emancipacije i odmeravanja snaga između dva spola. Jel to znaci da ti uvek nosis maramu ? Provokacija nije upalila, ali za svaki slučaj i da razjasnim, maramu ne nosim na posao, ne nosim u školu, kad vozim sina u školu, ne nosim u trgovinu, ne nosim na planinarenje, ne nosim, nećete vjerovati čak ni na more. Nosim je samo u Crkvi. onda ispada da si ti dobra zena samo u crkvi ,u sta ja ne verujem ,ali tako si ti napisala ja nemam taj problem jer nisam dobra zena ,razvedena sam znaci raspustenica ,i ne nosim maramu u crkvi ,a pustam kosu koja nije farbana koliko ja znam zeni je lepota u kosi i zato se nosi marama ali ,mozda ja ne znam bas najbolje ja nemam blagoslov da nosim maramu ,jer ga nisam ni trazila i ne nosim je ,ali jako dobro znam sta je red i gde se nosi marama ,a gde ne mora mislim da ima mnogo bitnijih stvari u veri od marame na glavi i da se vratim na temu ne pricescujem se u vreme ciklusa ,nikad nisam ni pomislila da se pricestim,a u crkvu idem i u vreme ciklusa jer ne mislim da sam ne cista girl_jumping није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Цитат ako me neko pita za konkretan odgovor na ovo pitanje ja bi rekao moze i ovako a moze i onako. znam da to zvuci kao nikakav odgovor ali sve vise shvatam da sam ja za mnoga pitanja u veri teski relativista. jednostavno duboko verujem da svako ko bi se obratio Bogu ¨svom svojom dusom i svim svojim telom¨ pitanjem u vezi ovoga, da bi dobio odgovor. za nekoga bi bio ne pricescujese (kao slika njegovog odnosa sa Bogom) za drugu bi opet bio pricescujse (kao njena slika odonosa sa Bogom). pri ovome uopste ne stavljam jedne ispred drugih, kao: ove koje se pricescuju su obavezno vise ¨uzrasle¨ u odnosu sa Bogom nego one koje se ne pricescuju, ne nikako, jednostavno za nekoga ko je vrlo uzrastao odgovor moze biti ¨pridji¨ i isto tako za drugog ko je isto tako ¨uzrastao¨ moze biti ¨ne prilazi¨, pri cemu obe imaju ¨istovetnu¨ bliskost sa Bogom. grubo receno to je jednostavno vise slika nas samih kao osoba sa svim svojim kompleksnostima, specificnostima, vaspitanjima, karakterima..... koje obavezno boje cak i ¨oblagodacenog¨ coveka, jer ta Bozija Blagodat se prelama i projavlje kroz zive ljude, a oni su razliciti. a opet svi opituju jedinstvenu i istovetnu Istinu (jedu od istog ¨hleba¨). Slažem se s tobom i nekako mislim da se i ne može neko Bogu obraćati neiskreno. Ne mogu da zamislim kako bi to izgledalo. Verujući čovek se prosto prirodno obraća Bogu iz duše, kao kad dete traži ruku roditelja jer tako oseća sigurnost, a ako nije verujući onda se i ne obraća. Isto mislim da Gospod nikog neće odbiti. Sama činjenica da Mu se neko obraća znači da uviđa, kaje se, plače, bilo od sreće ili od tuge. Možda grešim, ali mislim da tu nema pravila tipa idem redovno, često ili retko u crkvu, nosim - ne nosim maramu i sl. već samo trepet duše prema Bogu ima pravo pitanje i dobija odgovor. Daj Bože svima nama da nam duša Tobom zatreperi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Цитат Веруј ми,врло је непријатно разговарати кад знаш да кад тад у расправу може да упадне неко ко ће те назвати прљавим створењем и притом се позивати на Свете оце...А ја мислио да су свети оци анатемисали управо оне који називају Божју творевину нечистом... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Цитат Цитат Цитат Нема начина да се такве ствари разумно објасне - једини начин да овакво схватање православности нестане је да једноставно време учини своје, као што је учинило своје са онима који су веровали да је јерес да се Земља окреће око Сунца и да се кромпир не сме јести зато што има очи као човек... а може само оно: ваља се... и даља дискусија се завршава :bla: Anti-urok rituali: Prosto, ne valja se jednog dana osvrtati ni za čim, drugog dana ne sejati proso, trećeg nikako ne spominjati nečastivog, nikako ne pomirisati jorgovan, ne izgovoriti svoje ime, pogotovo ne tri puta, ne skretati puteljkom ka izvoru, ne trebiti se od buva, ne misliti na pradedu, ne valja prosuti kafu u tacnu, ne nasmešiti se na čoveka u uniformi, ne nositi ništa ljubičasto, ne nadenuti ime kučićima koji su se okotili, hvatanje za dugme, :bla: u drvo, simuliranje pljuckanja , prosipanje rakije (tri puta) ..... ali i ovo nista ne može da upali ako vam crna mačka predje put. a u skladu ovog duha i morala postoje i Ppopularne igre: Duvanje u ladnu supu, pravljenje računa bez krčmara, stavljanje kola pred volove, ko nabije taj dobije, teranje vetra kapom, trčanje za leptirima, češljanje peharom, sedanje između 2 stolice,teranje krmače u seno, češanje gde ne svrbi, potkivanje popaca, samogolicanje, prinošenje bogovima na žrtvu rukoveti slame, raspoznavanje muva u mleku, traženje ražnja dok je zec u šumi, sedenje na ušima i skupljanje oglušaka, hod preko bundeva, čekanje da pečene ševe same ulete u usta, zidanje kula u vazduhu, teranje maka na konac, tuk na luk, padanje s konja na magarca, kuvanje muda od noja ili kengura (ako mislite da ovo nema - varate se) ----> http://www.ballcup.com/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=31 0102_laugh Mikoristeeee brate ulepša mi dan :bla: :bla: 0102_laugh 0102_laugh bliss jeeee bliss jeeee slava3 Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Цитат Цитат ako me neko pita za konkretan odgovor na ovo pitanje ja bi rekao moze i ovako a moze i onako. znam da to zvuci kao nikakav odgovor ali sve vise shvatam da sam ja za mnoga pitanja u veri teski relativista. jednostavno duboko verujem da svako ko bi se obratio Bogu ¨svom svojom dusom i svim svojim telom¨ pitanjem u vezi ovoga, da bi dobio odgovor. za nekoga bi bio ne pricescujese (kao slika njegovog odnosa sa Bogom) za drugu bi opet bio pricescujse (kao njena slika odonosa sa Bogom). pri ovome uopste ne stavljam jedne ispred drugih, kao: ove koje se pricescuju su obavezno vise ¨uzrasle¨ u odnosu sa Bogom nego one koje se ne pricescuju, ne nikako, jednostavno za nekoga ko je vrlo uzrastao odgovor moze biti ¨pridji¨ i isto tako za drugog ko je isto tako ¨uzrastao¨ moze biti ¨ne prilazi¨, pri cemu obe imaju ¨istovetnu¨ bliskost sa Bogom. grubo receno to je jednostavno vise slika nas samih kao osoba sa svim svojim kompleksnostima, specificnostima, vaspitanjima, karakterima..... koje obavezno boje cak i ¨oblagodacenog¨ coveka, jer ta Bozija Blagodat se prelama i projavlje kroz zive ljude, a oni su razliciti. a opet svi opituju jedinstvenu i istovetnu Istinu (jedu od istog ¨hleba¨). Slažem se s tobom i nekako mislim da se i ne može neko Bogu obraćati neiskreno. Ne mogu da zamislim kako bi to izgledalo. Verujući čovek se prosto prirodno obraća Bogu iz duše, kao kad dete traži ruku roditelja jer tako oseća sigurnost, a ako nije verujući onda se i ne obraća. Isto mislim da Gospod nikog neće odbiti. Sama činjenica da Mu se neko obraća znači da uviđa, kaje se, plače, bilo od sreće ili od tuge. Možda grešim, ali mislim da tu nema pravila tipa idem redovno, često ili retko u crkvu, nosim - ne nosim maramu i sl. već samo trepet duše prema Bogu ima pravo pitanje i dobija odgovor. Daj Bože svima nama da nam duša Tobom zatreperi. vidis ja mislim da se covek i te kako moze obracati Bogu neiskreno. najbolji dokaz za to jesu nasi gresi, koji su upravo posledica nase neiskrenosti, odnosno ne vernosti Istini, odnosto napustanju iste tj. u krajnjem slucaju nase maloverje. slazem se da je kod svih nas iskreno obracanje Bogu u molitvi prisutno, ali kao sto rekoh, realnost nastavka nasih zivota ¨izvan¨ molitve, dakle svakodnevna realnost, nas najbolje procenjuje i daje konacan sud, a taj sud je ne umoljiv i zaista pravedan. ili si ostao veran ili nisi. vera bez realne promene je tapkanje u mestu. kada kazem iskreno obracanje Bogu tu ne podrazumevam sam momenat molitve vec podrazumeva nastavak toga koji se iskljucivo ogleda u delima odnosno u zrtvi koju je covek spreman da ¨prinese¨ MENJAJUCI SEBE. dakle iskrenost podrazumeva dubinu do koje je covek spreman da ide u tom odnosu. dakle da dela, da se menja. onome ko je spreman da ide ¨duboko¨ tome Bog sigurno nece ostati duzan i pruzice mu svaki odgovor i utehu. e ta zrtva (koja nije nekakvo nase stradanje i mjucenje nego spasiteljna zrtva) nas uci samim (zivotnim) opitovanjem kompleksnosti svega onoga u cemu svi mi i svako od nas zajednicarimo, na ovaj ili onaj nacin. u tom smislu sam rekao da onaj ko je svojim zivotom okusio tu Istinu zna da nekome prilici ovo a nekome ono. isuvise je to kompleksno da bi se tako generalizovalo: moze prilaziti casi ili nesme prilaziti casi. zato mi je Mladjin post (negde sa sredine teme) bio fantastican gde on (smatram) ispravno kaze da duhovnik (makar on bio i Vladika) ima duznost da te bodri i kurazi da koristis tu svoju slobodu, da stvaras (Bozijim promislom) tu Licnost u odnosu sa Bogom, da promisljas sam koliko si veran Istini (koja te jedinsa moze pouciti) odnosno koliko si daleko od nje.... a ne da je on tu automat za davanje instant odgovora i onaj koji treba da ti kaze kolko si daleko ili blizu Boga postovanjem ¨blagoslova duhovnika¨. nece nas dakle spasiti postovanje ovog ili onog blagoslova vec prisnost i pricesce samom Bogu. naravno da duhovni autoritet treba dooobro saslusati i dobro ga promisljati ali duhovni autoritet je ¨putokaz¨ koji cinjenica moze pomoci ali uopste ne garantuje da ces stici do odredista. da ne spominjem da se i sami ¨putokazi¨ vremenom menjaju, pre si samo ponegde imao neki znak upozorenja i potrebe za povecanom paznjom a sad je svaki cosak potencijalna saobracajka. tako to ide sto vise napretka i blagostanja to vise novih vrsta i sve brojnijih iskusenja. dakle ako je nekad menstruacija i mogla da predstavlja problem stvarno nevidim razlog zasto je ona danas i obrnuto mozda je nekad menstruacija bio ¨veliki¨ problem ali mislim da mi danas imamo mnogo drugih i vecih problema koje zene (i muskarci) mozda nisu imali pre. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Nešto bih pitao,ako nije problem Tiče se Mlađovog posta,sa samog početka teme,tačnije jednog dijela: Цитат Патријарх Павле је у својим Одговорима на нека питања наше вере као разлог неприступања Тајнама навео пример крвоточиве жене која се дотакла скута Христовог, а не Његовог тела и на основу тога закључио да жена у том периоду може да иде у Цркву, али не и да се причешћује. Свака част патријарху на његовој светости, али мислим да је овде промашио. Крвоточива жена је боловала од течења крви, а овде је реч о ПРИРОДНОМ ПРОЦЕСУ на који нико осим Господа не може да утиче и који има разлог због чега се одвија. Да ли је нормално да због нечега што уопште није никакав грех јер није производ слободне воље него нужности, једно биће не уђе у радост заједничарења са Богом? interesuje me ovaj rezon: -dakle krvotočiva žena je bolesna usljed grijeha? -da li je taj grijeh naveden u jevanđelju? -da li ona sagriješi ili roditelji njeni...? -da li to znači da je svako ko je bolestan grješan(extra grešan jer smo svi grešni po defaultu)? tj da li je bolest posljedica sagrješenja slobodne volje??? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Цитат interesuje me ovaj rezon: -dakle krvotočiva žena je bolesna usljed grijeha? -da li je taj grijeh naveden u jevanđelju? -da li ona sagriješi ili roditelji njeni...? -da li to znači da je svako ko je bolestan grješan(extra grešan jer smo svi grešni po defaultu)? tj da li je bolest posljedica sagrješenja slobodne volje??? Болести нису последица греха, већ само нужности (пале) природе (коју смо позвани да уздигнемо - сјединимо са Господом)... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука