Jump to content

Преписка Александра Милојкова са администратором фб странице "Истина је само једна..."

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

• Aleksandar Milojkov Поента је не бркати појмове природно и добро. Природно није исто што и добро. Хомосексуалност јесте природна (дешава се и код других животињских врста, не само код човека), али то не значи да треба да је вреднујемо као добру. Поистовећујете природно са добрим, зато вас буне владикине речи. И болест је природна, па нећемо рећи да је добра.
  •  
    Aleksandar Milojkov Сећам се добро тог владикиног предавања, имам га и на снимку. Поента је - не тражити добро у природи (оваквој каква је, а у палом је стању).
  •  
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Проблем је што је резултат таквих ваших "појашњења" увек наопак, јеванђелски гледано. Ви то сами видите и не одустајете... јеретичка тврдовратост је пратећа појава искривљавања науке Господње. Ни словом ни духом новотарско богословље не одговара апостолско-отачком предању, чак и велеумно риторство, академска занесеност и томе слично то не могу да прикрију, ипак, гордост је довољна сама себи истина јој није потребна, и даље не одустаје. Све то само потврђује духовну болест коју неправославна наука уноси у човека, изгони Духа Истине, усељава духа лажи и обмане, који својом гордом набеђеношћу гази све пред собом, и све то са надмених висина преучених "богослова. Бог нека вас уразуми, тј. нека вам даде жељу да се уразумите.
  •  
    Aleksandar Milojkov Добро, ајде. Ево, владика учи да је хомоесекуалност супер ствар и да сви треба да будемо педери и да је то боље него имати жену и децу. Јел` сад у реду?
  •  
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Драги брате, ништа ту није уреду. Нема ту истинске свести о значају исправног богословствовања и нема истинске одговорности у богословствовању, јер нема почетка истинске мудрости, а то је страх Божији. Нећемо се ми и Ви овде нагађати шта је "супер ствар" и шта је "боље". Свакој православној савести је то јасно, овакво поигравање богословљем и светим догматима на катедри за догматику Богословског факултета је заиста непотребно мученичкој Српској цркви. Жалосно је што сте узели неславну улогу апологете овако неодговорном понашању овог тужног епископа, као и што осуђујете нас који на овакве будалаштине реагујемо покренути својом савешћу и елементарним поштовањем према Светом Предању.
  •  
    Aleksandar Milojkov Јел ви разумете шта је владика говорио, уопште? Јесте ли чули цело предавање? Говорио је о лошој пракси поистовећења природног и доброг (то заиста погрешно чине многи теолози). Говорио је да је погрешан закључак - природно је, дакле нормално је (добро је). Не, није нормално и није добро све што је природно и не треба да се увек саглашавамо са својом палом природом. Забога, па то је суштина православне аскезе. Да ли је то толико тешко да се схвати? Зар сте толико помраченог ума да у свему видите само зло?
  •  
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Ето, толико о томе... Држите се ви вашег "добра", не брините за нас. Не трошите се превише, чувајте Вашу љубав за римокатолике и остале јеретике који су вам блискији од нас који "у свему видимо само зло", они ће боље разумети ваше "богословаље", пошто је слично њиховом. У сваком случају, без много труда свако може схватити да Игњатијево богословље не користи ни речник, нити изражава садржај отачког богословља не може нико нормалан прихватити за православно и спасоносно. А о томе колико је антиаскетско и колико све аскетско жигоше као плод оригенистичког утицаја, не треба ни говорити. у књизи Одбрана вере... направљено је својеврсно богословско огледало уз помоћ светоотачких навода и у том огледалу се јасно огледа сва наказност новотарског богословља. Ако Вам речи светих отаца нису довољно убедљиве, нећемо ни ми упасти у искушење да помислимо да ће наше речи Вама звучати убедљивије и допрети до Ваше савести. Ако Мојсија не слушају ако неко и из мртвих устане неће га послушати (Лк 16, 39). Очигледно, џаба сте вадили оца Јустина...
  •  
    Aleksandar Milojkov Оци кажу да ни мученичка крв не може опрати грех раскола. Јесте ли то читали? Нису нам милији РК од вас. Нико вам не брани да се вратите Мајци Цркви. Напротив, то би за све нас била велика радост. Али ствар је у томе што ви нећете са нама, са Црквом. Мислите да је бити Црква = убеђеност да сте добро разумели Оце, Каноне, Писмо. Не, то је Лутеров рецепт за "цркву", не и православни. Истина Православља је у општењу, у евхаристијском јединству. И ја Вама желим свако добро, а највише да се живи и здрави вратите врелу живота, Цркви Православној.
  • 1012770_10151777056386606_1123940044_n.j
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Цркви се враћају само они који су од ње отишли и отпали. Од раскола, Бог нека нас сачува све, а особито оне који су себе одвојили од предања и вере која се исповедала свуда и свагда у Цркви. Ако је Црква администрација Београдске патријаршије (позната по мноштву дб-оваца) на челу са Патријархом који се одрекао елементарног исповедања православне вере и наука, те пали свеће у чивутској синагоги, а на Велики петак пева...о убиствени Јеврејски народе, затим тврди да су све вере добре (три пута авај!), поистовећује се са свејересју екуменизма делом и речју, дакле, ако је то Ваша Црква, господине Милојков, тако Вам овакве Ваше еклисиологије, која не може да убеди у своју достоверност ни најпростију побожну бакицу из Барајева, а камоли неког образованијег, вратите се вашим јеедномишљеницима, уживајте у Вашем евхаристијском есхатону и сладуњавим причицама на ту тему. Наставите да дишете гњевом на нас, скупа са Атанасијем несрећним, који доживи фрас на помен нас који својим ставом, својим неуклапањем у ваше екуменско-глобалистичке калупе, које називате Црквом. Господ нека суди свакоме ко цепа Ризу Христову, а нама је савест мирна. Јер, оанј ко чува темеље Цркве - свете догмате, на начин који предвиђају зидови Цркве - свети канони, има мир и јединство вере и заједницу Духа Светога и нема потребу да се некоме враћа, јер никуда није ни отишао. Многе су савести узнемирене, ишту мир призивајући друге на покајање, притом сами будући потребити за покајањем.
  •  
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Господине Милојков, Ви очигледно потцењујете саговорнике, и сматрате малоумним свакога ко није опчињен Зизиулоштином. Испада по Вашем надменом ставу да су овде неки бунтовници и вагабунди који су се побунили због врућег колача. Ви овде наступате као да се ништа догодило није, и као да је овај разговор ето први који неко води са "бунтовницима". Ваш пријатељ са којим делите јеретичке ставове, Зоран Ђуровић, кога зовете "добри мој Аво", па и један другом аминујете овакве и сличне поруке на вашим сајтовима, овде изјави да се владике који су до јуче били ваши идоли, жале што Миодраг Петровић нема мантију па да му се нај....". Да ли схватате шта је рекао Ваш пријатељ? Па ако се тако односе према једном старом професору, ако су се овако понели према једном Владици СПЦ са најмногобројнијим монаштвом, ако су прогнали притисцима и претњама сваки глас који рецимо не дели приземна антисветоотачка философирања владике Игњатија, а у свему томе сте и Ви учествовали(имамо сачуване Ваше поруке из тог времена), где сте смејурију око "финансијских проневера", стављали у други план и говорили о калуђерократији, и опадали Владику и Епархију РП као нешто најгоре и ксенофобично; па шта да очекује један обичан верник, или свештеник од такве "љубави" Ваше и вашег наводног доброжељења. Ми смо Црква, и што пре то схватите, то боље по Вас и вас.

Ваш и ваш позив, овако јаван, или уз непристојне понуде других епархија, сматрамо неискрен, лицемеран, и лажљив.

•  
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Љубав је у савременом новотарском богословљу само произвољан појам погодан за манипулисање приликом промовисања екуменизма и анатемисања антиекуменизма. Углавном, само пуста реч из пустих душа.
  • 10245466_1392462124373001_22506770940395
    Радомир Борчић "истина православља је у евхаристијском јединству",ваљда је то тако али под условом да се епископи не праве невешти па ради "политичке коректности" исповедају јерес,да се случајно коме не замере..из авиона се види сервилност према властима и патријарха и клике,што због страха,што због пара,што због уцена..и нека ми Богдан Диклић (Александар)објасни зашто и навијачка група није(Бог да прости)евхаристијска заједница.
  •  
    Aleksandar Milojkov Кога Артмије помиње на својим литургијама и ко њега помиње? Мислите о томе. Да ли се то цело, васељенско Православље одвојило од Артемија или је ипак ствар обрнута? Ако мислите да су се све помесне Цркве, сва Васељенска Црква одвојила од Артемија, а да је он, сам по себи Црква, онда у реду. Наставите да "размишљате" тако. Нисам желео да Вас повређујем. Желим Вам све најбоље. Бог нека Вас сачува.
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Зар тако вредан теолог попут Вас не зна за 15. Канон Цариградског Сабора? Зар је тај канон двосмислен, да га не можете схватити? Зар нисте читали житије св. Максима исповедника и сличну оптужбу Вашој, када јеретици питају како ће да се причешћује пошто је цела васељена кренула за јересју? Ово је само један од прегршт текстова који се бави питањем - шта учинити кад надлежни архијереј падне у јерес: http://pravoslavljepzv.wordpress.com/.../%D0%B5%D0%BA%D1.../
    pravoslavljepzv.wordpress.com
    Црква се суочава са два проблема: са једне стране, ту је сатански изум – екумени... Прикажи више
  •  
    Aleksandar Milojkov Па да, васцела Црква је јеретичка, само сте ви и "једина истина" православни. Сви су се одвојили од Вас, а не Ви од свих. Уживајте у свом самообожавању. Поздрав и хвала Вам на времену.
    ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ Непомињањем патријарха-јеретика нико се не одваја од Цркве. Већина народа у свим помесним црквама је и даље православног вероисповедања. Најгори део Цркве, нажалост, данас је у јерархији. То је разлог што се и православни пастири и у СПЦ и другде боје да саслужују са еп. Артемијем, иако не могу никакву замерку да нађу његовом путу. За сада имамо јасан став митрополита Серафима Пирејског. То јесте мало, али Црква је савлађивала и тежа искушења.
  •  
    Радомир Борчић Александре,молим Вас као професора да се потрудите вансеријски и ангажујете све страсти у правцу схватања а можда и созерцања овде написаног...да Ве напоменем,црква не може бити јеретичка али могу архијереји..сиђите у народ који толико презирете,направите паузу од академског и безбрижног богословствија,наговорите неког од владика да изађе из тамних лимузина па можете заједно.
  •  
    Aleksandar Milojkov Радомире, ја јесам међу народом. Одакле вам то да ја презирем народ? Владике виђам често таман колико и ви. Што се тиче јереси, одувек се у Цркви знало ко и како одређује шта је јерес и ко је јеретик. То су црквени Сабори. Сад, ви ћете рећи да је Сабор корумпиран, да су у њему удбаши. А ја ћу вас онда питати - како је то могуће ако Дух Свети води Цркву? Како је могуће, ако је Христос рекао да Цркву неће ни врата паклена надвладати? Ако мера истине у Цркви није саборност и евхаристијско устројство и јединство, шта је онда мера? Појединац? Неће бити да је тако. Можда код протестаната, али у Цркви не. Ако свако од нас појединачно одређује ко је јеретик а ко није, онда ћемо само растурити Цркву. Ако у Цркви има оваквих и онаквих архијереја, свештеника, лаика, то није разлог да правимо раскол. Патријарх ће за своје евентуалне личне грехе, лично одговарати Богу. Имате пример где владика Николај Велимировић (у Мисионарским писмима) саветује једног лаика шта да чини јер је његов парохијски свештеник "никакав". Владика га саветује - ако је он грешан нису му молитве грешне. Ту се налази порука да не треба растурати евхаристијско јединство. Чак иако се препиремо, не треба да се у евхаристији раздвајамо. А следбеници Артемијеви су управо то учинили. Артемије више није у јединству са Црквом - јер није у евхаристијском општењу. Никога не помиње, нити ко њега помиње. А има ли Литургије где се не помиње епископ, односно Први (у евхаристијком организму Цркве)? Зађите по Литургијама и на свакој ћете чути неког Првог (епископа, архиепископа, митрополита, патријарха), са његовим конкретним именом. Кога Артемије помиње? Чије име? Не може се бити епископ и Црква сам од себе и сам са собом. Ако нема општења онда немамо шта да причамо у догматима, канонима, Оцима. Евхаристијско општење, јасно евхаристијско устројство Цркве - то је темељ свих темеља. И по том темељу разазнајемо шта јесте а шта није Црква. Јер, можемо да убедемо учени или неучени у догматима вере, али нам то неће сметати да се спасавамо и да будемо чланови Цркве. Али, овај јасни темељ, евхаристијско устројство и јединство, можемо и морамо сви да видимо и препознамо, без обзира на наше богословско образовање, писменост, статус.
  •  
    Урош Србски Aleksandar Milojkov:Па да, васцела Црква је јеретичка, само сте ви и "једина истина" православни. Сви су се одвојили од Вас, а не Ви од свих. Уживајте у свом самообожавању. А када је овако нешто рекао прогнани Владика Артемије или било ко од његових монаха?
  •  
    Радомир Борчић Јединство у чему Александре?за владике си у праву,ја видим само њихове лимузине,њих не могу од тамних стакала.(наравно,ово није јерес,мислим, мечке и аудији и није разлог за прекидање општења)додуше,у Ћелијама ме колона тамних лимузина подсетила на колону у Првомајској ,у Земуну, док је покојни Душан Спасојевић пролазио
  •  
    Радомир Борчић овде нико не говори о нечијим личним гресима него о патријарху који исповеда јерес ЈАВНО.Нема потребе да прежвакаваш километарске коментаре,Символ вере је кратак и јасан.Ја разумем да је вама супер и да се никоме не исплати причати шта другачије него ли клика и да вас је страх,то је просто тренд и треба храбрости рећи за нешто да је погрешно,лакше је себе убедити у лаж али савест увек проговара као и код вас што је случај овде сада па пишете.Заједница заједница заједница..па јесте заједница али У ЧЕМУ?и група лопова је заједница.Али не,ви прво најурите човека,распудите стадо,исповедате јерес и онда се правите мутави,плачете на Тргу за Косовом одакле ссте најурили онолике монахе,ридајушчија за Светим Авом чија дела прекрштавате и скрнавите као да једино ви имате душу и разум и монопол на Бога.Господине,са таквим вашим лицемерним и књишким ставовима,празним,из којих се осећа "мрзост опустошења"можете бити само занатлија који газду слуша плату да добије а никако весник или приповедач речи Божије тј .теолог.
  •  
    Ђорђе Маринковић Што се тиче тога ко се одвојио од Цркве то је и малом детету јасно.Свети Анатолије Оптински млађи је рекао да јерес одваја од Бога.А погледај и сам шта данас исповеда велики број архијереја.Ти помињеш "личне грехове",ал јерес је нешто много опасније од тога.

Лепо је речено:Ко не послуша Цркву,нека буде као незнабожац и цариник.А да ли је ово што раде екуменисти послушност Цркви?Сигруно да није.Такође је речено По делима ћете их познати.А и сам видиш каква су им дела:скидање иконостаса,самовољно мењање Богослужења,прогањање истинских пастира,паљење свећа у синагоги,молитва са јеретицима...

Истина и лаж никада нису нити ће моћи да буду заједно.Ми не можемо својом немоћном руком ту пуно тога променити,али се можемо одвојити од оних који исповедају јерес и прекинути молитвено општење са њима.То је прва и основна ствар коју требамо да урадимо.

Некада су Свети Оци,оне који су кренули путем кривоверја,а били су међу клирицима Цркве,ако су видели да немају никакву намеру да се покају,одмах рашчињавали.А ко ће да рашчини екуменисте?!

•  
    Радомир Борчић а реци ми исто драги професоре како је било могуће у време светог Максима исповедника?на шта је тад црква била спала?на шта је црква била спала у време светог Марка Ефеског?Ја вас професоре молим да обновите градиво
  •  
    Aleksandar Milojkov "А када је овако нешто рекао прогнани Владика Артемије или било ко од његових монаха?" - Рекао је својим чињењем.
  •  
    Aleksandar Milojkov "овде нико не говори о нечијим личним гресима него о патријарху који исповеда јерес ЈАВНО." - проверите, ипак, ко и како у цркви утврђује шта је јерес и ко је јеретик.
  •  
    Aleksandar Milojkov " Што се тиче тога ко се одвојио од Цркве то је и малом детету јасно.Свети Анатолије Оптински млађи је рекао да јерес одваја од Бога.А погледај и сам шта данас исповеда велики број архијереја.Ти помињеш "личне грехове",ал јерес је нешто много опасније од тога." - Многи од вас, нажалост, не знају елемнтарне ствари православне вере. Али, то вам не смета да друге осуђујете за јерес. А елемнтарне ствари су управо ово што вам причам - евхаристијско устројство Цркве.
  •  
    Aleksandar Milojkov " а реци ми исто драги професоре како је било могуће у време светог Максима исповедника?на шта је тад црква била спала?на шта је црква била спала у време светог Марка Ефеског?Ја вас професоре молим да обновите градиво" - Цариградска врхушка је утонула у јерес, али не и Васељенска Црква. Максим је итекако био у јединству са Црквом. Иако мислим да је крајње сулудо Артемија доводити у везу са Свети Максимом, ајде и то да покушамо. Максим је био у јединству са Црквом. Са ондашњим папом Мартином водио је борбу против цариградске врхушке, која је пала у јерес. Дакле, унутар Цркве су правоверни водили борбу са челницима у Цариграду. Максим, дакле, није био сам. Шта је са Артемијем? Која то њега помесна Црква признаје и ко је то са њим у општењу? Нико. Артемије је ван Цркве, јер је ван евхаристијског општења. Кад схватите тако елементарну ствар православног катихизиса, да без евхаристијског општења нема Цркве, биће вам јасно.
  •  
    Радомир Борчић шта вреди Ацо кад ти нико не верује јер је то Зизјуласовштина,да се место Истине подмеће некаква замагљена "евхаристијска заједница",ово је битно ради неког ко има жељу да зна,теби и не говорим јер ти прелешћен друге учиш а то је најгоре. Ο општењу са јеретицима Свети Златоуст вели православним хришћанима: Често сам вам пута говорио ο безбожним јеретицима, и сада вас преклињем: немојте са њима имати општење ни у чему: ни у храни, ни у пићу; не заводите са њима ни познанство, ни пријатељство, ни љубав. Ако пак неко чини тако нешто, онда он отуђује себе од васељенске Цркве. (Догматика- Свети Јустин Ћелијски)
  •  
    Aleksandar Milojkov Радомире, немојте читати Зизијуласа. Узмите, на пример, Светог Игњатија Богоносца. Преведено је на српски. Читајте и научите шта јесте а шта није Црква.
  •  
    Aleksandar Milojkov "Ο општењу са јеретицима Свети Златоуст вели православним хришћанима: Често сам вам пута говорио ο безбожним јеретицима, и сада вас преклињем: немојте са њима имати општење ни у чему: ни у храни, ни у пићу; не заводите са њима ни познанство, ни пријатељство, ни љубав. Ако пак неко чини тако нешто, онда он отуђује себе од васељенске Цркве. (Догматика- Свети Јустин Ћелијски)" - Свети Јован Златоусти говори о забрани евхаристијског општења са онима које је Црква искључила и прогласила за јеретике. Дакле, не неки појединац који мисли да је неко јеретик па неће са њим да се дружи. Опет кажем, прочитајте мало ко, када и како у Цркви дефинише ко је јеретик и које је учење јеретичко. Па ви се тобож кунете у каноне, оце, саборе. Зашто их онда не поштујете?
  •  
    Alex Vein Sveti Maksim se toliko cvrsto drzao za tadasnje crkvene "zvanicnike", da su morali da mu odseku desnu ruku, da bi ga odvojili.
  •  
    Aleksandar Milojkov И нађите коначно тај Канон који ће да оправда ово што чини Артемије. Нема га, браћо. Не постоји такав Канон.
  •  
    Радомир Борчић Зизјуласа не читам а надам се да ће Сабор осудити јеретике ако се не покају,не може то одмах а ако их неко не опомене,сами себе неће осудити.За тебе ће у сваком случају бити посла Ацо,не се бринеш.
Подели на овим сајтовима

• Одговори 39
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Претерују, и једни и други.

Најбоље је да човек никога не слуша и да размишља својом главом.

Kako svojom glavom? Zar nije smisao u poslusnosti Crkvi i prihvatanju dogmi? Artemije je taj koji "razmislja svojom glavom"...

Подели на овим сајтовима

Страшно је када људи који, евидентно, не познају ни најелементарније ствари православног катихизиса, брује о јереси и јеретицима које виде у сваком ко не мисли као они. Архијереји, теолози, свештеници, све су то за њих јеретици. А, као што видите, појма немају шта је Црква, а камоли нешто дубље и комлпикованије у православном богословљу. Али, ето, мисле да знају све, па имају право и да суде ко је међу архијерејима јеретик. О гордости, како затупљујеш ум и разум, то божанско светло у човеку и како од човека правиш будалу.

Подели на овим сајтовима

U nekim stvarima mogu da razumem raskolnike, nije bas sve crno-belo.

Samo sto oni ne shvataju da su svi vernici jednaki pred Bogom, e tu lezi problem.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

U nekim stvarima mogu da razumem raskolnike, nije bas sve crno-belo.

Наравно да у Цркви има проблема, неодговорних појединаца и других слабости. Али, ништа не може да буде оправдање за раскол. Критикуј, али у Цркви. Као што је радио Свети Јустин Ћелијски.

Подели на овим сајтовима

Sebicnost (sa obe strane) je uzrok raskola.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Kako svojom glavom?

Боље својом, него туђом.  :)

Zar nije smisao u poslusnosti Crkvi i prihvatanju dogmi? 

Цркви (Богу) да, а послушност људима може да одведе у идолопоклонство или неку секту, уколико се не размишља.

Морамо да ''пазимо да нас неко не превари''.

Artemije je taj koji "razmislja svojom glavom"...

Што се Артемија тиче, не знам, не познајем га лично. Мислим да је ту политика умешала прсте, али без обзира, мислим да је требало да прихвати неправду, остане у Црви, узме монашки чин и да се бори. Знам да важи за мудрог човека и да га народ на Космету и даље много воли. Шта ће бити даље, видећемо. 

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ту политика умешала прсте, али без обзира, мислим да је требало да прихвати неправду, остане у Црви, узме монашки чин и да се бори.

Он би остао у епископском достојанству, да није урадио ону хајдучију са манастирима. Такође, да хоће да се покаје, дубоко сам уверен да би му епископско достојанство било враћено. Уопште не би било спорно да као такав критикује догађаје, личности и мишљења у Цркви. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...