Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2017 Пријави Подели Написано Април 24, 2017 Magla je prekrila olujno nebo osećam svoju vlas na čelu života svoga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 "Какве су ти мисли, такав ти је живот." Старац Тадеј "Ако си пао, немој да се каљаш. А ако се укаљаш- немој да се ваљаш." чика Јова Змај Phoebe, Аурор and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 1 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 XLIII Молитве на језеру (св.Николај Охридски ) Никакво ми зло људи не могу учинити, ако у мени нeмa рањавог места.Видех две пећине, од којих једна одаваше ехо, а друга беше нема. И прву посећиваху многа радознала деца и несташно се надвикиваху с пећином. А из друге се посетиоци брзо враћаху, јер им не одговараше ехом.Ако је душа моја рањава, свако зло светско одјекиваће у њој. И људи ће ми се смејати, и наваљиваће све јаче са својом виком.А заиста неће ми нахудити злореци људи, ако је језик мој заборавио изговарати зле речи.Нити he ме ожалостити пакост споља, ако нема пакости у срцу мом, да одјекује као козји бубањ.Нити ћу моћи гневом одговорити на гнев, ако је гнездо гнева у мени испражњено, те нема шта да се буди.Нити ће ме страсти људске заголицати, ако су страсти у мени претворене у пепео.Нити ће ме ожалостити неверство пријатеља, ако сам ја Тебе изабрао за свог пријатеља.Нити ће ме неправда светска моћи скрушити, ако је неправда истерана из мисли мојих.Нити ће ме замамити преварни духови светске сласти, части и власти, ако је душа моја као пречиста невеста, која само Светог Духа прима и за Њим чезне.Никога људи не могу у пакао отиснути, ако се сам не отисне. Нити људи могу некога дићи на раменима својим до престола Божјег, ако се сам не дигне.Ако душа моја нема отворених прозора, никакво се блато у њу не може убацити.Нека устане сва природа против мене, ништа ми не може учинити до једино што пре постати гробом тела мога.Сваки светски усев засипа се ђубретом, да што пре никне и боље расте. Ако је душа моја, авај, напустила девичанство своје и примила семе овога света у себе, онда ће морати примити и ђубре, што свет баца на своју њиву.Али ја Тебе призивам дан и ноћ: настани се у души мојој и затвори све улазе за непријатеље моје. Учини пећину душе моје празном и немом, да нико од света не пожели ући у њу.Душо моја, једина бриго моја, буди на стражи и разликуј гласове, што ударају о тебе. Па кад познаш глас Господина свога, напусти немило и одјекни свом снагом.Душо моја, пећино вечности, не допусти временим разбојницима да уђу у тебе и наложе свој огањ у теби. Буди нема, кад те вичу. Буди непокретна, кад ударају о тебе. И стрпљиво чекај Домаћина свога. Заиста доћи ће. AnaLaz је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 пре 5 минута, Рапсоди рече XLIII Молитве на језеру (св.Николај Охридски ) Никакво ми зло људи не могу учинити, ако у мени нeмa рањавог места.Видех две пећине, од којих једна одаваше ехо, а друга беше нема. И прву посећиваху многа радознала деца и несташно се надвикиваху с пећином. А из друге се посетиоци брзо враћаху, јер им не одговараше ехом.Ако је душа моја рањава, свако зло светско одјекиваће у њој. И људи ће ми се смејати, и наваљиваће све јаче са својом виком.А заиста неће ми нахудити злореци људи, ако је језик мој заборавио изговарати зле речи.Нити he ме ожалостити пакост споља, ако нема пакости у срцу мом, да одјекује као козји бубањ.Нити ћу моћи гневом одговорити на гнев, ако је гнездо гнева у мени испражњено, те нема шта да се буди.Нити ће ме страсти људске заголицати, ако су страсти у мени претворене у пепео.Нити ће ме ожалостити неверство пријатеља, ако сам ја Тебе изабрао за свог пријатеља.Нити ће ме неправда светска моћи скрушити, ако је неправда истерана из мисли мојих.Нити ће ме замамити преварни духови светске сласти, части и власти, ако је душа моја као пречиста невеста, која само Светог Духа прима и за Њим чезне.Никога људи не могу у пакао отиснути, ако се сам не отисне. Нити људи могу некога дићи на раменима својим до престола Божјег, ако се сам не дигне.Ако душа моја нема отворених прозора, никакво се блато у њу не може убацити.Нека устане сва природа против мене, ништа ми не може учинити до једино што пре постати гробом тела мога.Сваки светски усев засипа се ђубретом, да што пре никне и боље расте. Ако је душа моја, авај, напустила девичанство своје и примила семе овога света у себе, онда ће морати примити и ђубре, што свет баца на своју њиву.Али ја Тебе призивам дан и ноћ: настани се у души мојој и затвори све улазе за непријатеље моје. Учини пећину душе моје празном и немом, да нико од света не пожели ући у њу.Душо моја, једина бриго моја, буди на стражи и разликуј гласове, што ударају о тебе. Па кад познаш глас Господина свога, напусти немило и одјекни свом снагом.Душо моја, пећино вечности, не допусти временим разбојницима да уђу у тебе и наложе свој огањ у теби. Буди нема, кад те вичу. Буди непокретна, кад ударају о тебе. И стрпљиво чекај Домаћина свога. Заиста доћи ће. Нисам прочитала целу књигу, али на мене је оставила утисак 23. молитва. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 пре 3 минута, AnaLaz рече Нисам прочитала целу књигу, али на мене је оставила утисак 23. молитва. XXIII Одаја душе моје није изветрена, а Ти куцаш на врата, Страшни Душе Свети. Само један тренутак, док изветрим одају своју од нечистих духова, па ћу Ти отворити. Јер овако и да отворим, Ти не би ушао у одају пуну ружна задаха, и удаљио би се од мојих врата за навек. Само један тренутак, молим Ти се, највећи госте мој!Ах, стиде мој и жалости моја, како се отеже овај један тренутак! Још мало мало, и цели мој век на земљи сместиће се у овај тренутак. А Ти стрпљиво чекаш пред вратима, и ослушкујеш мој дах.Дрски су незвани гости у мени, дрски и веома намножени. Пођем ли да отворим прозор, они ми затежу руке назад. Пођем ли к вратима, да осетим Твоје животворно присуство, они ми се спутавају око ногу. Везаше ме навиком на њихов гадан задах, па стрепим од свежине и дрхтим од новине. Ах, само да не одоцним да Теби врата отворим!Но ево и по цену смрти овог ропског живота ја ћу отворити све прозоре широм и именом Пречисте Девојке и Сина Њеног, изјурићу из себе све пакосне господаре и тиране душе моје. А Ти кад уђеш, оживећеш моју лешину Твојим животворним дахом, Твојом младалачком снагом, Твојом љубавном росом.Душе мушке снаге, јутарње једрине, вечерње тишине; лакши од сна, бржи од ветра, свежији од росе, слађи од матерњег гласа, светлији од пламена, светији од свих жртвеника, снажнији од васионе, живљи од живота, – Теби се молим и поклоним, удружи се са мном на врлетном путу ка вечном блаженству Тројичног Божанства.Душе огњени, што се никад не одвајаш од Вечног Девичанства, пронзи моју душу, и очисти је, и осветли је, и намириши је небесним тамјаном, и усели се у њу, и учини је Својом невестом, да би се у њој зачела песма мудрости Божје; да би се у њој отворило Око вечности.Ти што рано раниш и никад не спаваш, научи, ме да бдим будно и чекам стрпљиво. АлександраВ, AnaLaz and Bokisha је реаговао/ла на ово 2 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 пре 2 минута, Рапсоди рече XXIII Одаја душе моје није изветрена, а Ти куцаш на врата, Страшни Душе Свети. Само један тренутак, док изветрим одају своју од нечистих духова, па ћу Ти отворити. Јер овако и да отворим, Ти не би ушао у одају пуну ружна задаха, и удаљио би се од мојих врата за навек. Само један тренутак, молим Ти се, највећи госте мој!Ах, стиде мој и жалости моја, како се отеже овај један тренутак! Још мало мало, и цели мој век на земљи сместиће се у овај тренутак. А Ти стрпљиво чекаш пред вратима, и ослушкујеш мој дах.Дрски су незвани гости у мени, дрски и веома намножени. Пођем ли да отворим прозор, они ми затежу руке назад. Пођем ли к вратима, да осетим Твоје животворно присуство, они ми се спутавају око ногу. Везаше ме навиком на њихов гадан задах, па стрепим од свежине и дрхтим од новине. Ах, само да не одоцним да Теби врата отворим!Но ево и по цену смрти овог ропског живота ја ћу отворити све прозоре широм и именом Пречисте Девојке и Сина Њеног, изјурићу из себе све пакосне господаре и тиране душе моје. А Ти кад уђеш, оживећеш моју лешину Твојим животворним дахом, Твојом младалачком снагом, Твојом љубавном росом.Душе мушке снаге, јутарње једрине, вечерње тишине; лакши од сна, бржи од ветра, свежији од росе, слађи од матерњег гласа, светлији од пламена, светији од свих жртвеника, снажнији од васионе, живљи од живота, – Теби се молим и поклоним, удружи се са мном на врлетном путу ка вечном блаженству Тројичног Божанства.Душе огњени, што се никад не одвајаш од Вечног Девичанства, пронзи моју душу, и очисти је, и осветли је, и намириши је небесним тамјаном, и усели се у њу, и учини је Својом невестом, да би се у њој зачела песма мудрости Божје; да би се у њој отворило Око вечности.Ти што рано раниш и никад не спаваш, научи, ме да бдим будно и чекам стрпљиво. Хвала ти. Само што сам ископирала... Бржа си. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 @AnaLaz Нешто најбоље што сам икада читала...поетско обраћање Богу, разговор са Богом...оно најдубље созерцање душе са Господом...ту смелост могу имати само свети људи... AnaLaz је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Април 23, 2018 Пријави Подели Написано Април 23, 2018 пре 3 минута, Рапсоди рече @AnaLaz Нешто најбоље што сам икада читала...поетско обраћање Богу, разговор са Богом...оно најдубље созерцање душе са Господом...ту смелост могу имати само свети људи... Баш тако. Смем рећи да су Молитве на језеру и јачине и дубине попут Псалтира. Рапсоди and АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 1 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Март 19, 2019 Пријави Подели Написано Март 19, 2019 Тежак је подвиг молитве. Мењају се стања нашег духа: понекад молитва у нама тече као моћна река, понекад се срце сасвим осуши. Али, нека свако опадање молитвене снаге буде што је могуће краће. Молитва често значи саопштавати Богу наше тешко стање: немоћ, клонулост духа, сумње, страхове, потиштеност, очајања – једном речју, све што је везано за услове нашег постојања. Саопштити, не тражећи богатих израза, па чак ни логичке доследности… Често овај начин обраћања Богу постаје почетак молитве – разговора. Понекад ћемо бити запљуснути таласима Божије љубави, коју у својој наивности схватамо као нашу љубав према Њему. Тако је бивало са мном: нисам се усуђивао да мислим како бесконачно велики Творац свега може да обрати Своју пажњу на мене, ништавног и гнусног. Говорио сам: „О, кад би било могуће да и Ти мене љубиш као што ја волим Тебе… Примећујеш ли како моје срце даноноћно жуди за Тобом? Сагни се к мени; покажи ми Своје Лице; учини да будем онакав каквим Ти сам желиш да видиш Своје створење; онаквим, каквог Ти, Свесвети, можеш да прихватиш и волиш…“ Ја заиста нисам знао шта говорим (Лк. 9,33); нисам могао ни да помислим да се то Он сам молио у мени... Архимандрит Софроније Сахаров Vladan :::., Предраг М, AnaLaz and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука