Jump to content

МАЈ дан

Препоручена порука

• Одговори 95
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ништа на свету није боље од мира у Христу - у њему се поништава свака борба ваздушних и земних духова: " Јер не ратујемо ми против крви и тела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога света, против духова злобе поднебесних." (Еф. 6, 12)

Знак је разумне душе да човек погружава ум у себе и има делање у срцу своме. Тада га благодат Божија осењује и човек пребива у мирном настројењу, а уз помоћ овога и у настројењу наднебеском: у мирном, то значи са добром савешћу; у наднебеском - јер ум сагледа у себи благодат Светога Духа, по речи Божијој: "У миру је место Његово." (Пс. 75, 3)

Може ли човек да се не радује, видећи сунце телесним очима? А колико већа радост настаје када човек унутарњим, (духовним), очима угледа Сунце Правде, Христа. Тада се уистину радује анђелском радошћу. О томе је Апостол рекао: "Наш је живот на Небесима" (Филип. 3, 20).

Када неко живи у мирном настројењу, он као да кашичицом захвата духовне дарове. Имајући мирно настројење духа, и будући осењивани благодаћу Божијом, Свети Оци су дуго живели.

Када човек дође у стање мира, он из себе и на друге може да излива светлост просветљења разума. Он пре свега треба да понавља речи пророчице: "Нека не излазе из уста ваших речи охоле" (1. Сам. 2, 3). И речи Господње: "Лицемеру, извади најпре брвно из ока својега и тада ћеш видети да извадиш трун из ока брата својега" (Мт. 7, 5).

Овај мир је као неко бесцен-благо Господ оставио ученицима Својим уочи смрти Своје, говорећи: "Мир вам остављам, мир Свој дајем вам" (Јн. 14, 27). О њему такође говори и Апостол: "И мир Божији који превасходи сваки ум, нека сачува срца ваша и мисли ваше у Исусу Христу." (Филип. 4, 7)

Ми, дакле, треба да све своје мисли, жеље и дела усредсређујемо на то да задобијемо мир Божији и са Црквом свагда вапимо: "Господе Боже наш! Дај нам мир!" (Ис. 26, 12).

ПРЕПОДОБНИ СЕРАФИМ САРОВСКИ

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Ne srdi se na ljude koji pokazuju svoju gordost i nadmenost ili zlobu, razmaženost i nestrpljivost u odnosu prema tebi ili drugima, nego se, setivši se da si i sam izložen tim istim, pa i većim grehovima i strastima, pomoli za njih i krotko sa njima postupi. Ako i upadne čovek u kakvo sagrešenje, vi duhovni ispravljajte takvoga duhom krotosti, čuvajući sebe da i ti ne budes iskušan. Nosite breme jedan drugoga (ako te je neko uvredio, ili ti je teško – istrpi), i tako ispunite zakon Hristov. (Gal. 6. 1–2)

SVETI JOVAN KRONSTATSKI

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Mi nismo sveci; mi nismo heroji. Naše živote živimo u tihim kutcima uobičajenog. Mi pravimo majušne vatre srca, ponekad toliko slabe da jedva zrače toplotu. Ali osobi koja je izgubljena u tami, naš maleni plamen može biti put do bezbednosti, staza spasenja.
Nije nam dato da znamo ko je izgubljen u tami koja nas okružuje, niti da li se naše svetlo uopšte vidi. Mi jedino možemo znati, da čak I protiv najmanjeg svetla, tama ne može ništa. Mornar koji je izgubljen na moru može pronaći svoj put do kuće prateći jednu jedinu sveću. Osoba izgubljena u šumi može doći do bezbednosti uz pomoć treperavog plamena. Nije pitanje kvaliteta niti intenziteta niti čistote. Pitanje je samo u prisutnosti svetlosti.Bilo da ste vi svetlost ili vam je potrebno prosvetljenje, neka iskusite utehu u saznanju da nikada niste sami.Neka ove nedelje vaš stav i vaša dela budu primer svetlosti nekome kome je to potrebno.

Šeril Ričardson

485224796_640.jpg

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Lagano umire onaj koji ne putuje,
onaj koji ne čita,
onaj koji ne sluša muziku,
onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi.

Lagano umire onaj koji uništava vlastitu ljubav,
onaj koji ne prihvata pomoć.

Lagano umire onaj koji se pretvara u roba navika,
postavljajući sebi svaki dan ista ograničenja,
onaj koji ne menja rutinu,
onaj koji se ne usuđuje odenuti u novu boju,
i ne priča s onima koje ne poznaje.

Lagano umire
onaj koji beži od strasti
i njenog vrela emocija;
onih koje daju sjaj očima
i napuštenim srcima.

Lagano umire
onaj koji ne menja život kad nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavi,
onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi nesigurnosti,
i koji ne ide za svojim snovima;
onaj koji sebi neće dozvoliti,
niti jednom u svom životu,
da pobegne od smislenih saveta...

Živi danas !
Reskiraj danas ! Učini danas !
Ne dozvoli lagano umiranje !

Pablo Neruda

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Da, pesma je hiljadu puta vec se izvrtela. A i ona moze mnoooooooogo vise svojim glasom sto se ovde ne cuje. Ali kontam da je to onda bas ono pravo za ovu vrstu takmicenja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...